Anderlecht heeft ambitieus plan met Raman

Anderlecht heeft ambitieus plan met Raman

Vroeger waren lekken in het Lotto Park schering en inslag, tegenwoordig heerst er blijkbaar strikte geheimhouding in de hoofdstad. Nadat het een paar weken geleden vanuit het niets uitpakte met Sergio Gomez, verraste Anderlecht nu namelijk vriend en vijand met de komst van Benito Raman. De zesde zomeraanwinst, zeven als we Majeed Ashimeru meetellen, is geen onbesproken figuur en wordt door de fans eerder sceptisch onthaald. Maar wat kan hij Paars-Wit bijbrengen?


Hoewel hij niet om een straffe uitspraak verlegen zit, liet Raman zich anders dan pakweg Steven Defour in het verleden nochtans nooit op een slecht woord over de Brusselaars betrappen. Integendeel: in 2015 werd de toenmalige aanvaller van AA Gent nog geschorst nadat hij de gemeenschappelijk rivaal uit Brugge schoffeerde. Niet zijn enige frats bij de club waar hij zijn voltallige jeugdopleiding genoot, en het huwelijk tussen Raman en de Buffalo's was er dan ook vaak eentje met vallen en opstaan. Toch beleefde hij er samen met zijn blitzstart als tiener bij Beerschot, dat hem tevergeefs terug naar 't Kiel trachtte te lokken, ongetwijfeld zijn beste periode in België. In totaal klokte Raman af op 15 doelpunten en zeven assists in 68 optredens in Gentse loondienst. Vooral met zijn bijdrage aan de enige landstitel in het clubbestaan voetbalde hij er zich voor eeuwig in de harten.

DE CHECKLIST VAN KOMPANY
De harde hand van Hein Vanhaezebrouck, die hem eerder bij KV Kortrijk al eens onder zijn vleugels nam, bleek in die tijd dan ook precies wat het woelwater nodig had. Zijn acties naast het veld waren toen even onvoorspelbaar als erop, vandaag zien we iets meer rust in hoofd en benen. Toch is het net die kwaliteit die RSCA charmeert. Raman past dan misschien niet helemaal bij de vroegere stijl van het huis, op de checklist van Vincent Kompany vinkt zijn profiel vele vakjes af. werklust, initiatief, snelheid, diepgang, agressiviteit, een grote motor, techniek, scorend vermogen: de veelzijdige aanvaller heeft het allemaal. Een energieke wroeter, die zowel met als zonder bal constant in beweging blijft. En graag in de ruimtes duikt, is het niet in de rug van de verdediging dan wel sluw tussen de vijandelijke linies.



Of in de zestien, waar Raman dodelijk is. Dat bewees hij in de Bundesliga, met 33 treffers en 12 assists in 115 optredens voor Fortuna Düsseldorf en Schalke 04. Het leverde hem een eerste cap op, maar op weg naar de degradatie liep het vorig seizoen een pak minder in Gelsenkirchen. Twee goals in 25 duels zijn magere cijfers, al is het dus niet alsof Raman de voorbije jaren weinig aan spelen toekwam of voortdurend in de lappenmand lag. In principe begint de nieuwe aanwinst topfit aan het seizoen: het was wel eens anders in het Lotto Park. Met de honger zit het trouwens eveneens goed. Een stap terug naar Beerschot zag de eenmalige Rode Duivels niet zitten, maar via Anderlecht hoopt hij weer twee sprongen vooruit te zetten. En zich opnieuw in de kijker van bondscoach Roberto Martinez te spelen.

NUMMER NEGEN VAN NMECHA
Op 26-jarige leeftijd is het dan wel tijd om meer regelmaat aan de dag te leggen. Ups en downs lopen immers als een rode draad doorheen Raman zijn carrière, niet alleen in Gent maar ook bij STVV, KV Kortrijk en Standard – waar hij in totaal goed was voor 12 doelpunten en zeven assists in 75 duels. En dus tevens in Duitsland, zelfs zonder wilde haren. De recordkampioen gokt echter dat Raman nu rijp is om zijn intrinsieke capaciteiten eindelijk ten volste te benutten. Wie weet werpt hij zich in de jonge kleedkamer zelfs op als een van de leidersfiguren, al lijkt dat niet echt in zijn aard te liggen. Na eerder Lior Refaelov en Wesley Hoedt voegt Raman, van hetzelfde bouwjaar als de Nederlander, met zijn ruim 100 wedstrijden in de JPL desalniettemin weer een extra dosis ervaring toe aan de erg jeugdige kern.



Daarin was hij gemiddeld bijna om de drie matchen betrokken bij een doelpunt, Anderlecht hoopt op net iets meer. Hoewel straks het nummer negen op zijn rug pronkt, zou het evenwel verkeerd zijn om Raman als opvolger van Lukas Nmecha te bestempelen. Paars-Wit gaf eerder al aan daarvoor op zoek te zijn naar een gelijkaardig type, wat we van de recentste aanwinst moeilijk kunnen beweren. Anders dan de Duitser kan hij tenslotte niet op zijn eentje een defensie aan de praat houden, duels winnen of met zijn rug naar doel tijd kopen zodat de rest van de ploeg kan aansluiten. Op dat vlak werpt Raman heel wat minder gewicht in de schaal. Het gebrek aan gestalte en power voorin is dus nog niet van de baan, de luchtmacht blijft voorlopig uiterst schaars. Al was Nmecha ook niet bepaald de beste kopper.

KAAP VAN 10 MILJOEN
Wel bood hij een kapstok om het elftal aan op te hangen, een profiel waar Peter Verbeke dus nog steeds naar op zoek moet. Liefst iemand die de ballen ook vlotjes tegen de touwen ramt, want Nmecha zijn productie mogen we van het nieuwe nummer negen evenmin verwachten. Raman zwierf in zijn Gentse gloriedagen rond een sterke doch mobiele beer met meer dan degelijke voetjes als Laurent Depoitre, een vacante positie die ze in het Lotto Park dringend willen vullen. Zelf neigt Raman eerder naar types als Abdoulay Diaby en Percy Tau, vorig jaar geen succesverhalen. Toch bleek er even muziek te zitten in de combinatie Nmecha-Tau. Dit seizoen lijkt Kompany opnieuw te willen inzetten op zulk een flexibel tweespitsensysteem, waarbij Raman indien nodig tevens op de flanken uit de voeten kan.



Eens de echte opvolger van Nmecha zijn kribbel zet, zal de polyvalente pocketspits alleszins zelden diep voorin vertoeven. Een rol in steun of als halve winger lijkt logischer. Slecht nieuws voor Anouar Ait El Hadj en Yari Verschaeren, die er na Refaelov weer een te duchten concurrent bijkrijgen? En wat met Francis Amuzu, die net indruk maakt tijdens de voorbereiding? Voor Michel Vlap, nochtans zowat de enige met wat lengte, lijkt het verhaal helemaal afgelopen. Anderlecht zet vol in op kleine, vinnige spelers. Naar verluidt betaalt Paars-Wit overigens een drietal miljoen voor Raman, de uitgaven deze zomer staan zo op bijna zeven miljoen. Met nog een diepe spits en opvolger voor Albert Sambi Lokonga in de pijplijn, zullen de Brusselaars in deze mercato wellicht dus vlotjes de kaap van 10 miljoen ronden.

AMBITIEUS ANDERLECHT
Dat is geleden van 2019, toen Marc Coucke zich liet gaan in een ultieme doch vergeefse poging de titel binnen te halen – en op die manier de put alleen maar groter maakte in plaats van ze te dichten. Sindsdien hield Paars-Wit de vinger op de knip, besparen was Verbeke zijn eerste prioriteit. De sportief directeur kweet zich tot dusver bewust van zijn taak, maar nu blijkt er toch alweer iets meer mogelijk in Neerpede. Na eerder Hoedt en Refaelov zal ook Raman niet licht wegen op de loonmassa, tel daarbij zijn transfersom en we spreken toch van een serieuze investering. Hoezo beperkt budget? Van een gestaag proces waarin vooral de ontwikkeling van de eigen jeugd centraal staat is eveneens reeds veel minder sprake. Neen, Kompany doet duidelijk liever vandaag dan morgen terug mee om de knikkers.



Of Raman de geschikte persoon is om die ambities waar te maken, zal wel nog moeten blijken. In zijn boerenjaar bij AA Gent liet hij alvast zien mee te kunnen draaien in een elftal dat voor de titel strijdt, in de Bundesliga schopte hij het tot Rode Duivel. Zijn intense speelstijl past bovendien perfect binnen het plaatje van Kompany, zowel in balbezit als balverlies, en ondanks de overvloedige alternatieven op zijn positie(s) voegt hij met zijn diepgang toch wat toe aan het aanvalsspel. Hoewel het huiswerk verre van af is, lijkt Verbeke op sportief vlak dus geen onaardige slag te slaan. Al valt het dus af te wachten of het Lotto Park straks de beste versie van Raman te zien krijgt, en wat de gevolgen dan zullen zijn voor Verschaeren en co. Indien zij het slachtoffer worden, wordt harten veroveren nog wat lastiger.

PAPIER NAAR PRAKTIJK
Sowieso zal Raman moeten vechten tegen de perceptie, zowel van buitenaf als bij de eigen fans. Een riskante gok dus, zeker gezien zijn prijskaartje. Ook qua potentiële doorverkoopwaarde zit het echter nog net oké. Raman is allicht niet het soort aanwinst die op een dag de jackpot zal opleveren, de targets waar Verbeke vooral op mikt, maar evenmin te oud om nog een transfer te versieren. Net als Hoedt houdt hij netjes het midden tussen heden en toekomst: nu een sportieve bijdrage leveren, nadien toch nog wat geld in het laatje brengen. Geen ancien aan het eind van zijn carrière als Refaelov, maar ook geen jonge knaap die nog alles te leren heeft. Op papier klopt het plannetje, nu nog omzetten in de praktijk. Aan Kompany om de puzzelstukjes te doen passen. En Raman om alle twijfel weg te nemen.

POLL: Op welke positie zal Raman volgens u het meest spelen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee
Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee

Het is Zulte Waregem dan toch niet gelukt om mee terug te promoveren naar de Jupiler Pro League. ...

2
2
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken

Club Brugge maakt zich op voor een historisch tweeluik. In de halve finales van de Conference League ...

48
48
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale

In de Champions League zal Paris Saint-Germain vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale wil ...

38
38
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend einde van het seizoen. Blauw-Zwart heeft zich weer ...

73
73
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

71
71
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter

Essevee heeft een dramatisch seizoen afgesloten met een nieuwe valse noot. Op het veld van Lommel ...

242
242
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet

Nog vier speeldagen te gaan en de titelstrijd in de Jupiler Pro League zit erop. Momenteel is het ...

343
343
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld

Club Brugge vertoeft momenteel op Italiaanse bodem. In Firenze wordt donderdag namelijk de heenmatch ...

482
482
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"

Met nog vier speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht op koers voor zijn eerste landstitel sinds ...

384
384
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'

Met de eindmeet in zicht, lijkt Liverpool FC definitief af te haken in de Engelse titelstrijd. Dat ...

132
132
<strong>Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht</strong>
Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht

Bjorn Meijer staat in de belangstelling van Bologna, terwijl Club Brugge anticipeert en zich richt ...

478
478
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'

De kans lijkt stilaan vrijwel nihil dat Zeno Debast volgend seizoen nog voor Anderlecht zal spelen. ...

157
157
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"

Club Brugge wervelde de voorbije weken in de Champions' Play-Off, maar donderdag kan het ook nog een ...

113
113
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'

Cercle Brugge wist vorig weekend nog Anderlecht in bedwang te houden en blijft zo netjes meedraaien ...

122
122
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"

Kevin De Bruyne is momenteel met Manchester City in een razend spannende titelstrijd verwikkeld met ...

71
71