Lamkel Zé forceert breuk met Antwerp

Lamkel Zé forceert breuk met Antwerp

Op de stage in Horst was hij niet welkom, meetrainen doet Didier Lamkel Zé vandaag nog altijd bij de beloften. Na eerst nog voor de zoveelste keer zijn vertrekwens uitgesproken te hebben, liet het woelwater van Antwerp recent nochtans weten dan toch op de Bosuil te willen blijven. Een oprechte ommezwaai? Of gewoon een nieuw potje poker met aan het eind andermaal diezelfde inzet als tijdens de vorige mercato's: een transfer forceren.


"Hij heeft nog een contract van twee jaar, maar het beste is als hij vertrekt. Op deze manier voortgaan heeft weinig zin", wond Dieumerci Mbokani er tijdens zijn eigen afscheidsinterview alvast geen doekjes om. LZ7 zwaaide zijn boezemvriend trouwens uit met een uitgebreid eerbetoon op Instagram: van het sociale mediaverbod lijkt allang geen sprake meer. Eerder zocht Martin Hongla reeds andere oorden op, en ook Abdoulaye Seck kan op buitenlandse belangstelling rekenen. Lior Refaelov mag dan wel weg zijn, het aantal medestanders van Lamkel Zé in de kleedkamer van de Great Old slinkt dus zienderogen. Hetzelfde geldt rond de bestuurstafel, waar Luciano D'Onofrio hem niet meer de hand boven het hoofd kan houden wanneer hij het zichzelf weer eens moeilijk maakt.

PROBLEEM VOOR PRISKE
Sinds de dribbelkont drie jaar geleden neerstreek op de Bosuil stak hij genoeg fratsen uit om meerdere boeken te vullen. Ze allemaal overlopen gaan we hier niet meer doen, anders zijn we morgen nog bezig, maar het volstaat om te weten dat Lamkel Zé net zo vaak verguisd als weer in de armen gesloten werd. Zowel door zijn ploegmaats, trainers, bestuur als fans. Zijn kwaliteiten en potentieel zijn dan ook onmiskenbaar: groot, sterk, snel, technisch vaardig en met een verschroeiend schot in beide benen. In totaal goed voor 21 doelpunten en 12 assists in 88 optredens voor het stamnummer één. Een speler gemaakt voor de top, die in ons land eigenlijk altijd een Gouden Schoen-kandidaat moet zijn. Wanneer hij zijn kopje erbij houdt, komen die capaciteiten ook tot uiting.



In de laatste maanden van vorig seizoen onder Frank Vercauteren bijvoorbeeld, toen Lamkel Zé in 19 duels 10 keer raak schoot. Samen met D'Onofrio slaagde de coach erin om het enfant terrible enigszins koest te houden, maar ook hij loopt nu niet meer rond in Antwerpen. De volgende die zijn hoofd mag breken over het eeuwige enigma is Brian Priske. Die kwam alvast kordaat uit de hoek nadat de Kameroener direct zijn kat stuurde naar de eerste training, een zoveelste poging om een transfer – of in het verleden een hoger salaris – af te dwingen. "Voor mij is het duidelijk. Zijn kwaliteiten zijn ontegensprekelijk. Maar als het laatste procentje in het hoofd niet meewil… Ik heb spelers nodig die met hun hart voor Antwerp strijden. Zo niet hoor je hier niet thuis", aldus de Deen.

DÉJÀ VU MET EEN TWIST
Klare taal, al wordt het afwachten of Priske voet bij stuk houdt. Laszlo Bölöni zag zich meer dan eens genoodzaakt terug te grijpen naar de polyvalente aanvaller, Ivan Leko viste hem vorig jaar op voor de bekerfinale. Later liet de Kroaat hem wel definitief vallen, uiteraard om extra-sportieve redenen, maar voor het eerst had Antwerp op de flanken voldoende alternatieven voorhanden om Lamkel Zé op kant te kunnen schuiven – wat voordien niet het geval was. Helaas geraakte toen Mbokani geblesseerd, en bleken de opties in de punt veel minder talrijk. Vercauteren aarzelde niet. Een week nadat hij in een truitje van Anderlecht was komen opdagen, en na drie maanden in de B-kern, stond LZ7 tegen Cercle Brugge aan de aftrap. En scoorde hij prompt de winnende treffer.



Sindsdien gedroeg Lamkel Zé zich als een voorbeeldige leerling, tot hij bij de start van de voorbereiding de boel andermaal op stelten zette. Voor het derde jaar op rij. Aanvankelijk leek de formule dezelfde: bewust verstek geven voor de eerste afspraken, om op die manier zijn weg naar de uitgang te forceren. Stunts die hem naar verluidt worden ingefluisterd door zijn entourage, die misbruik zouden maken van de goedgelovige cultfiguur. Anders dan de vorige keren – toen er fel oorlog werd gevoerd in de pers, waar Lamkel Zé wild om zich heen schopte en meermaals een shockeffect trachtte te creëren – volgde nu echter al snel een twist. Via zijn favoriete medium Instagram kondigde hij plots aan de twee resterende seizoenen in zijn contract op de Bosuil te willen volmaken.

ONHEILSPELLENDE WOORDEN
Keerde de Kameroener werkelijk zijn kar, zoals beide partijen de voorbije jaren wel vaker deden, en wil hij echt tot 2023 op post blijven? We durven het ten sterkste te betwijfelen. Niet alleen hinten de uitspraken van Mbokani in een andere richting, Lamkel Zé vulde zijn blijde boodschap zelf reeds aan met enkele onheilspellende woorden. Zo lijkt hij ondanks het uiteenvallen van zijn kliekje niet van plan om een charmeoffensief op poten te zetten bij de rest van de Antwerpse kleedkamer, integendeel zelfs. De zelfverklaarde 'patron' beloofde er in één klap flink wat keet te zullen schoppen, ploegmaats die zogezegd 'jaloers' op hem zijn kregen een virtuele middelvinger toegestuurd. Het klinkt niet bepaald als iemand die zijn lot met volle overgave aan een team verbindt.



Aannemelijker is dus dat Lamkel Zé zijn exitstrategie over een andere boeg probeert te gooien. Tenslotte wil Antwerp evenmin nog twee jaar met hem verder. Het stamnummer één haalde met Michel-Ange Baliwkisha al een dure vervanger in huis, Koji Miyoshi krijgt eveneens vol zijn kans. Daarnaast is het hopen op de ontwikkeling van Bruny Nsimba, misschien doet Manuel Benson of Nana Ampomah ook wel beter. Diep in de punt moet Michael Frey dan weer Mbokani doen vergeten. Stuk voor stuk spelers die intrinsiek niet beter zijn dan Lamkel Zé, en er mag gerust nog wat bij in het offensief compartiment. Onmisbaar zoals in het tijdperk-Bölöni lijkt de wispelturige aanvaller evenwel nu al niet meer. Al was dat in principe dus ook vorig seizoen reeds tevergeefs het plan.

VERDOKEN DREIGEMENT
Bovenal heeft Antwerp echter het geloof dat Lamkel Zé zichzelf gedurende een lange periode in toom kan houden definitief opgegeven. Na jaren van brokken lijmen en verzoeningen van korte duur is het op, langs beide kanten overigens. Vandaar dat we weinig waarde hechten aan de nieuwste ontwikkeling. Wel ziet de Great Old in dat iemand met zijn kwaliteiten eigenlijk niet voor niks mag beschikken. Lamkel Zé is 24 en barst van het potentieel, ondanks alles wordt zijn marktwaarde op 4,5 miljoen geschat. Toch is er van interesse naar verluidt amper sprake. Niet alleen omdat gegadigden gewaarschuwd zijn over zijn fratsen op en naast het veld, met meer gele kaarten dan goals, maar allicht tevens omwille van het prijskaartje dat Paul Gheysens nog steeds op hem plakt.



Indien er een transfersom op tafel moet worden gelegd, staan er door Lamkel Zé zijn eigen toedoen weinig clubs te springen. Zijn talent ten spijt durft niemand die gok nog wagen. Als vrije speler wordt het evenwel ongetwijfeld een heel ander verhaal. Daarom zien wij in zijn recente 'liefdesverklaring' eerder een soort van dreigement, zeker nu met  D'Onofrio, Vercauteren, Hongla en Mbokani zowat al zijn vertrouwenspersonen verdwenen. En hij dus weinig redenen heeft om te blijven. Het is duidelijk dat beide partijen op elkaar uitgekeken zijn, de onvermijdelijke breuk vindt beter vandaag dan morgen plaats. Zo lang Antwerp vasthoudt aan een vergoeding die in een normale situatie zou passen bij een speler van zijn kaliber, komt er echter maar geen schot in de zaak.

DE ZINNEN VAN ZÉ
Terwijl sportieve baas ad-interim Sven Jaecques en co de markt afspeuren op zoek naar een ploeg die nog met enkele miljoenen over de brug wil komen, is Lamkel Zé het wachten beu. Op een subtielere manier dan we van hem gewend zijn, speelt hij het spelletje opnieuw hard. "Zoek een oplossing, of ik verziek hier nog twee jaar de sfeer terwijl ik mijn centen tel", lijkt de verdoken boodschap. Een beetje zoals Gareth Bale bij Real Madrid, of in zekere zin Adrien Trebel in Anderlecht. Zelf inleveren is natuurlijk uit den boze, dus zijn contract zomaar verscheuren vormt geen optie. Antwerp heeft de hint alvast begrepen en probeert vaart te maken in het dossier. Deze zomer moet Lamkel Zé weg, desnoods dan maar gratis. Ook al krijgt hij op die manier dan toch weer zijn zin.

POLL: Denkt u dat Antwerp nog een transfersom kan vangen voor Lamkel Zé?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

41
41
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

64
64
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

121
121
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

145
145
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

319
319
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

46
46
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

178
178
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

191
191
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

113
113
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

442
442
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

231
231
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

153
153
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

156
156
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

192
192
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

121
121