Transferoffensief KVM maakt groot slachtoffer

Transferoffensief KVM maakt groot slachtoffer

KV Mechelen heeft in de huidige zomermercato al enkele knappe transfers gerealiseerd maar dat groot offensief maakt ook haar slachtoffers. Zo is William Togui letterlijk en figuurlijk overbodig geworden Achter de Kazerne. Nochtans stond de Ivoriaan twaalf maanden geleden in de belangstelling van Antwerp FC en was hij in het seizoen 2019-2020 ook de efficiëntste centrumspits in de Jupiler Pro League.


3 KWALITATIEVE SPITSEN 

KV Mechelen heeft in de huidige zomermercato reeds enkele knappe versterkingen aan boord gehaald. In het offensief compartiment werden Hugo Cuypers (Olympiakos) en Ferdy Druijf (opnieuw gehuurd van AZ Alkmaar) aangetrokken en dat zijn alvast serieuze aanwinsten voor Malinwa. Daarnaast kan Wouter Vrancken in zijn voorlinie nog steeds rekenen op good old Igor de Camargo, de 38-jarige veteraan die nog één jaar onder contract ligt Achter de Kazerne, en Gustav Engvall, de Zweedse spits die vorig seizoen te kampen had met een langdurige knieblessure.

Hugo Cuypers was in de laatste jaren erg doeltreffend bij zijn vorige clubs GS Ergotelis, AC Ajaccio en Olympiakos Piraeus, waar hij gecombineerd een fraai aantal van 29 doelpunten kon scoren in 52 officiële wedstrijden. Dat houdt aldus een gemiddelde in van meer dan één doelpunt per twee matchen. Het gros van zijn goals lukte de 24-jarige echter bij GS Ergotelis in de Griekse tweede klasse. Cuypers, die in de voorbije mercato's meermaals het hof werd gemaakt door Standard, bezit een intrinsiek talent om doelpunten te scoren en dat mag hij straks ook bewijzen in de Jupiler Pro League.



KV Mechelen leverde ook grote inspanningen om Ferdy Druijf nog één seizoen te kunnen huren van AZ Alkmaar. Wouter Vrancken gelooft hard in de kwaliteiten van Nederlandse spits die vorig seizoen 6 doelpunten in 20 competitiewedstrijden kon scoren, waarvan 3 stuks in 6 play-off matchen. Maar Druijf viel in de voorbije editie van de Jupiler Pro League vooral op door zijn loopacties en samenspel in de combinaties. Piet den Boer, één van de grootste clublegendes bij Malinwa, verklaarde zelfs aan Het Nieuwsblad dat Druijf “de ideale spits is voor KV Mechelen”.

HERO TO ZERO

Door de aanwezigheid van de centrale spitsen Hugo Cuypers, Ferdy Druijf, Igor de Camargo en ook Gustav Engvall is de aanwezigheid van William Togui niet langer gewenst bij KV Mechelen. Vrijdag werd er in Mechelen een officiële fotoshoot gehouden met het oog op het nieuwe voetbalseizoen 2020-2021 maar op dat symbolische moment was Togui een opvallende afwezige. De Ivoriaanse spits is duidelijk helemaal overbodig geworden Achter de Kazerne en de club zoekt daarom momenteel naar een oplossing voor hem.



William Togui geldt als een voorbeeld van hoe snel het allemaal kan verkeren in de voetbalwereld. Vrijdag werd hij niet betrokken bij de officiële fotoshoot voor het nieuwe voetbalseizoen, maar in het seizoen 2019-2020 was de 24-jarige nog de meest efficiënte centrumspits in de ganse Jupiler Pro League. Twaalf maanden geleden stond Togui daarom zelfs in de belangstelling van Antwerp FC, als potentiële opvolger voor Dieumerci Mbokani, maar nu moet KV Mechelen bijna gaan leuren met de Ivoriaan om hem van de loonlijst te kunnen krijgen.

INTRINSIEK SCOREND VERMOGEN 

William Togui liet voor het eerst van zich spreken in België toen hij bij KV Mechelen een belangrijke rol vervulde in het kampioenschap in 1B. In dat desbetreffende seizoen 2018-2019 lukte hij vier doelpunten in negentien 1B-wedstrijden. Dat zijn niet meteen indrukwekkende statistieken op het eerste zicht, maar de Ivoriaan had wel amper negentien doelpogingen nodig om tot die vier doelpunten te komen. Met die fraaie ratio was Togui de op één na efficiëntste aanvaller in 1B na … zijn ploegmaat Igor de Camargo



De vijfvoudige Ivoriaanse international maakte bij KV Mechelen bijgevolg de rentree mee naar de hoogste Belgische voetbalklasse, waar hij een groot aandeel had in de onverhoopte succesvolle jaargang. Malinwa eindigde in het coronaseizoen namelijk op een erg fraaie zesde plaats en William Togui kon toen negen doelpunten scoren in 26 competitiewedstrijden. Met zijn diepgang en fysieke capaciteiten was hij één van de revelaties in 1A maar toch werden Togui's eerder weinig belicht in de nationale media.

EFFICIËNTSTE SPITS UIT 1A 

William Togui had in het seizoen 2019-2020 slechts 25 doelpogingen nodig om tot zijn negen doelpunten te komen, wat een omzetratio inhoudt van maar liefst 36%. Daarmee was hij aan het seizoenseinde veruit de meest efficiënte spits in de Jupiler Pro League. Zelfs de Gouden Stier Dieumerci Mbokani kwam niet in zijn buurt met zijn betreffende 26% omzetting van doelpogingen naar effectieve doelpunten. De toenmalige interesse van Antwerp FC in Togui was dus allerminst vergezocht.



William Togui liet in het seizoen 2019-2020 elke centrale spits van de Jupiler Pro League achter zich op het gebied van pure efficiëntie. Zijn omzetratio van 36% was ronduit indrukwekkend op het Belgisch niveau maar zelfs in de vijf grootste Europese competities was er slechts één centrale spits efficiënter dan Togui in dat betreffende seizoen 2019-2020. Zelfs grote kleppers zoals Jamie Vardy, Mauro Icardi, Ciro Immobile en Sergio Aguero konden de spits van KV Mechelen op dat gebied niet overtreffen. Enkel Lars Stindl (Borussia Mönchengladbach) was anderhalve procent efficiënter dan Togui.

FLOP IN TUNSIË

Zowel in het seizoen 2018-2019 als in het seizoen 2019-2020 zette William Togui fantastische prestaties neer op het gebied van doelpunten scoren. Maar in de voorbije jaargang van de Jupiler Pro League liep het opeens heel wat minder voor hem. Togui kon allerminst bevestigen in zijn tweede seizoen op het hoogste Belgische voetbalniveau en hij mocht toen al in de wintermercato beschikken. Togui vertrok op huurbasis – met aankoopoptie – naar Espérance de Tunis.

Toch wilde Wouter Vrancken zijn tegenvallende spits niet laten vallen. “Ik schrijf hem nog niet volledig af”, verklaarde de coach van KV Mechelen aan Het Laatste Nieuws. “Als hij een halfjaar ergens anders vertrouwen kan tanken, kunnen we er volgend seizoen misschien weer mee aan de slag.” Maar ook in Tunesië kon Togui niet overtuigen, en Espérance de Tunis lichtte de vrijblijvende aankoopoptie dan ook niet.



William Togui blikt vandaag dus terug op een tegenvallend seizoen 2020-2021, waarin hij trouwens te kampen had met de naweeën van een opgelopen corona-besmetting, met als gevolg dat hij moet beschikken bij KV Mechelen. Voorlopig worden er nog geen concrete kandidaat-overnemers genoemd voor Togui, maar misschien kunnen enkele Belgische clubs overwegen om de Ivoriaanse spits de ruimte te geven om zich sportief te rehabiliteren. Want een efficiënte spits kunnen veel ploegen ongetwijfeld goed gebruiken.

POLL: Moet KV Mechelen hem verhuren of verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

20
20
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

29
29
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

104
104
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

34
34
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

124
124
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

397
397
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

447
447
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

436
436
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

102
102
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

207
207
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

96
96
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

376
376
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

128
128
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0