Balikwisha bezorgt Lamkel Zé grote nachtmerrie

Balikwisha bezorgt Lamkel Zé grote nachtmerrie

Royal Antwerp FC investeert 6 miljoen euro voor de komst van Michel-Ange Balikwisha. The Great Old zet daarmee zijn ambities serieus kracht bij met het oog op het eerstkomende seizoen van de Jupiler Pro League. En de komst van Balikwisha betekent ook slecht nieuws voor Didier Lamkel Zé.


ANTWERPSE TOPTRANSFER

De transfersoap rond Michel-Ange Balikwisha is tot een eind gekomen. De 20-jarige aanvaller heeft Standard verlaten en zijn volgende bestemming is niet Club Brugge of de Duitse Bundesliga, maar wel Royal Antwerp FC. Het inzetten van de veelbesproken wet van '78 bleek een ultiem drukkingsmiddel van Balikwisha en zijn entourage, want Antwerp was uiteindelijk toch bereid om 6 miljoen euro te betalen aan de Rouches, een bedrag dat 'slechts' één miljoen euro verschilde met het beste aanbod van Club Brugge. Daarmee verpulvert en verdubbelt Antwerp hun vorig transferrecord dat met 3 miljoen euro op de naam stond van Manuel Benson.

Met de komst van Michel-Ange Balikwisha heeft Antwerp FC alvast een dikke transfer te pakken. Standard-coach Mbaye Leye noemde zijn goudhaantje vorig seizoen als “de topspeler van deze kern” en Balikwisha kende een uitstekend debuutseizoen in de Luikse hoofdmacht. De Jonge Duivel kon vorig seizoen namelijk negen competitiedoelpunten scoren – bij een teleurstellend Standard deed enkel Selim Amallah nog beter dan hem – en bovendien leverde Balikwisha ook nog eens twee assists af. Daarnaast bleek Balikwisha ook nog de meest doelgerichte Rouche én de efficiëntste flankaanvaller van de Jupiler Pro League. Als statement kan deze transfer dus wel tellen voor de ambitieuze Antwerpenaren.



Michel-Ange Balikwisha was vorig seizoen één van de schaarse lichtpunten bij een bedroevend zwak Standard. De polyvalente aanvaller, hij speelde doorgaans als linker- en rechterflank maar soms ook als centrumspits, onderscheidde zich meermaals met een indrukwekkende snelheid, doelgerichtheid, loopvermogen, techniek, inzet en efficiëntie voor doel. Balikwisha bezit een aldus modern profiel als flankaanvaller, en hij wierp zich op korte tijd op tot een grote revelatie in de Belgische voetbalcompetitie. Daarmee kwam hij bijgevolg in het vizier terecht van Club Brugge, Antwerp FC en een rist andere buitenlandse clubs voornamelijk uit Duitsland.

TOPPER IN DE JPL

Michel-Ange Balikwisha beschikt over een breed scala aan hoogwaardige kwaliteiten zoals snelheid, loopvermogen en techniek. Dat zijn minimale vereisten als offensief ingestelde speler, maar daarnaast bewees hij Standard vorig seizoen ook grote diensten op het vlak van defensief werk. Zo verrichte de 20-jarige vorig jaar opmerkelijk veel verdedigende acties, waarmee hij tot de top behoorde van alle flankspelers in de Jupiler Pro League. Balikwisha verzette per wedstrijd bijvoorbeeld gemiddeld evenveel defensief werk zoals Noa Lang en Krépin Diatta gecombineerd.

Die plichtsgetrouwe defensieve focus is heel opvallend als aanvallende ingestelde flankspeler, en ondanks die grote en inzet en ijver verliest Michel-Ange Balikwisha ook bitter weinig van zijn offensieve scherpte. De youngster was vorig seizoen bij Standard zelfs de meest doelgerichte flankaanvaller van de ganse Jupiler Pro League. 59% van al zijn doelpogingen belandde vorig seizoen namelijk tussen de palen en dat heeft uiteraard ook een uitermate positief gevolg op zijn efficiëntie voor het doel.



Michel-Ange Balikwisha zette gemiddeld namelijk één op drie doelpogingen om in een effectief doelpunt. Met die hoge mate van efficiëntie voor het doel, dergelijk ratio zou zelfs indrukwekkend zijn bij een pure centrale spits, is hij ook op dat gebied de best presterende flankaanvaller van de Jupiler Pro League. Noa Lang (19%), Théo Bongonda (15%) en Junya Ito (14%) kwamen immers niet in de buurt van Balikwisha's 33% efficiëntie in de box. Antwerp pakt dus uit met een hoogwaardig goudhaantje en Balikwisha's veelzijdig profiel brengt de nieuwe Antwerp-coach Brian Priske heel wat extra mogelijkheden.

DE FACTOR LAMKEL ZE

Daarnaast is een efficiëntie en doelgerichte flankaanvaller erg welkom bij Antwerp. Op de positie van aanvallende flankspelers beschikt Brian Priske voorlopig enkel over Michel-Ange Balikwisha, de jonge Bruny Nsimba, Nill De Pauw, Nana Ampomah en Manuel Benson. Dat zijn spelers die voorheen geen grote brokken konden maken op de Bosuil en enkel mits een grootse transformatie kunnen zij volgend seizoen uitgroeien tot een onbetwistbare basisspeler. Daarnaast staat ook Didier Lamkel Zé nog onder contract bij The Great Old. En da's zoals altijd een apart verhaal.



Didier Lamkel Zé werd vorig seizoen namelijk met veel moeite en inspanningen door Luciano D'Onofrio en Frank Vercauteren in extremis gerehabiliteerd in de Antwerpse A-kern. Maar ondanks die zoveelste herkansing heeft het Kameroense woelwater opnieuw zijn eigen ruiten ingegooid in Deurne-Noord. Hij stuurde in aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen namelijk zijn kat naar de verplichte medische testen en daardoor kampt Lamkel Zé momenteel met een fysieke achterstand. Brian Priske besliste vervolgens om hem niet mee te nemen op zomerstage naar Marienfeld, terwijl de Deense coach wel 29 spelers – met 5 youngsters incluis – selecteerde voor het oefenkamp in Duitsland.

INTERESSE TEMPERT

Didier Lamkel Zé brengt zichzelf dus opnieuw in een moeilijk parket bij Antwerp FC. Door zijn niet-selectie voor het oefenkamp in Marienfeld komt hij bijgevolg opnieuw op een bedenkelijke wijze in de voetbalactualiteit en dat kan alleen maar negatieve gevolgen hebben met het oog op een langverwachte en verhoopte transfer. Lamkel Zé kon zich vorig seizoen, na meerdere incidenten en akkefietjes, alsnog in de basisploeg van Antwerp forceren – vooral dankzij Luciano D'Onofrio en Frank Vercauteren – maar dit jaar lijkt een herhaling van dergelijk scenario zowat onbestaande.



Vooreerst zijn Didier Lamkel Zé's beschermengelen Luciano D'Onofrio en Frank Vercauteren niet meer actief op de Bosuil. De nieuwe coach Brian Priske vertrekt in het nieuwe voetbalseizoen met een schone lei en daarin heeft de Deen geen plaats voor constant hervallende rebellen. Ook de geïnteresseerde clubs die vorig seizoen de goede prestaties van Lamkel Zé oppikten, zullen daardoor ongetwijfeld had aan het twijfelen geslagen zijn. Door een gebrek aan training- en wedstrijdritme, plus een nieuwe verzaking om zijn medische proeven te ondergaan, zullen veel geïnteresseerde clubs wellicht afhaken.

ZE MOET BALIKWISHA VREZEN

De kans is dus heel reëel dat Didier Lamkel Zé in de eerstkomende weken geen transfer zal maken naar een andere club. Enkel met een nieuwe kans in de A-kern kan hij zichzelf opnieuw in de kijker spelen van eventueel geïnteresseerde clubs. Vorig seizoen lukte dat hem alvast en zaten de omstandigheden helemaal mee voor Lamkel Zé. De Kameroener was toen namelijk één van de weinige spelers die eigenhandig het verschil kon maken en daarom werd hij onmisbaar in de ploeg van Frank Vercauteren.



Maar met de recente komst van Michel-Ange Balikwisha heeft Antwerp nog zo'n profiel aangetrokken. De Jonge Duivel wordt een meer dan adequate vervanger van Lamkel Zé en hij kan trouwens op exact dezelfde positie(s) – en zelfs meer – uit de voeten dan de Kameroener. De transfer van Balikwisha betekent dus enigszins slecht nieuws voor Didier Lamkel Zé. Hij krijgt er een rechtstreekse concurrent bij en met een recordbedrag van 6 miljoen euro zal Balikwisha veel meer vertrouwen genieten dan Lamkel Zé. Op het sportief vlak zal de Kameroener niet langer onmisbaar blijken en dat zal bijgevolg ook een negatief gevolg hebben op zijn speeltijd op de Bosuil. En aldus ook met het oog op een knappe uitgaande transfer.

POLL: Zal Balikwisha meer brengen dan Lamkel Ze bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

18
18
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

245
245
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

211
211
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

477
477
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

86
86
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

165
165
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

511
511
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

160
160
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

406
406
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

264
264
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

143
143
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

186
186
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

102
102
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

351
351
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

140
140