Dennis zorgt voor zure nasmaak bij Club Brugge

Dennis zorgt voor zure nasmaak bij Club Brugge

Het verhaal tussen Emmanuel Dennis en Club Brugge is ten einde. Volgend seizoen zal de Nigeriaan te bewonderen zijn bij Watford FC  in de Premier League. In meer dan één jaar tijd daalde de marktwaarde van Dennis van zeventien miljoen euro naar vijf miljoen euro. Het vertrek van de Nigeriaan zorgt bijgevolg voor een domper bij Club, vooral op het financieel gebied.


20 MILJOEN EURO 

Met een vertraging van twee jaar heeft Emmanuel Dennis eindelijk zijn droomtransfer naar de Premier League beet. 't Werd uiteindelijk geen Arsenal of Manchester United, maar wel promovendus Watford FC. 't Werd ook niet geen flinke transfersom van om en bij de 20 miljoen euro, maar wel 'slechts' 4 miljoen euro. De hoge verwachtingen die rond Dennis gesteld waren sinds 2017 zijn uiteindelijk helemaal niet ingelost en dat betekent een flinke domper voor Club Brugge.

Emmanuel Dennis kende bij Club Brugge zijn absolute topprestaties in het seizoen 2019-2020. Het Nigeriaanse woelwater zette toen zijn ploeg als zichzelf op de Europese voetbalkaart door in de Champions League én de Europa League te schitteren én te scoren tegen topclubs zoals Real Madrid en Manchester United. Die prestaties raakten bijgevolg in het vizier van zowat de halve Premier League en ook van andere clubs in de grootste vijf Europese voetbalcompetities.



Club Brugge droomde op die manier van de absolute jackpot voor Emmanuel Dennis. In de zomer van 2020 startte General Manager Vincent Mannaert voor zijn Nigeriaans goudhaantje zelfs de onderhandelingen niet op met een transferbedrag van minder dan twintig miljoen euro. Met een toenmalige marktwaarde van 16 miljoen euro – en uiteraard de enorme belangstelling voor Dennis – was dat toen trouwens geen onrealistische prijszetting van de Brugse manager.

DOMPER VOOR MANNAERT 

Indien er zich in de zomer van 2020 geen enkele Europese (top)club aanbood met minimaal twintig miljoen euro onder de arm, dan zou Club Brugge nog maximum één seizoen voluit rekenen op het talent van Emmanuel Dennis. Een laatste superseizoen op Jan Breydel zou de marktwaarde van Dennis namelijk nog eens gevoelig de hoogte injagen. Daarna zou Vincent Mannaert eindelijk zijn beperkte investering van 1,3 miljoen euro in veelvoud innen. 

In de zomer van 2020 bevond de General Manager van Club Brugge zich theoretisch aldus in een luxe-positie omtrent de situatie van Emmanuel Dennis. Maar in de praktijk brak Vincent Mannaert het angstzweet meermaals uit. Dennis was vorig seizoen opeens geen basisspeler meer bij Blauw-Zwart. Er waren klachten over zijn onprofessionele houding in de kleedkamer en er was uiteraard het veelbesproken busincident voor de verplaatsing naar Borussia Dortmund. 



Vincent Mannaert zag op die manier zijn verhoopte twintig miljoen euro al snel smelten als sneeuw voor de zon. Op 5 oktober 2020, de allerlaatste dag van de tweede zomermercato, poogden West Bromwich Albion en Brighton & Hove Albion in extremis nog om de wispelturige Dennis weg te halen bij Club Brugge. Een gebrek aan een geschikte werkvergunning deed beide deals echter in het water vallen. Daarna toonden slechts enkele minder vermaarde clubs interesse in Dennis, zoals het Chinese Shanghai SIPG en het Duitse Hertha BSC.

FLOP BIJ KÖLN 

Emmanuel Dennis degradeerde vorig seizoen op Jan Breydel van een sterkhouder tot overbodige speler en dat kwam zijn marktwaarde alleszins niet ten goede. Vincent Mannaert droomde vorig jaar al langer niet meer van 20 miljoen euro voor Dennis, en in januari devalueerde zijn marktwaarde erg drastisch van zestien miljoen euro naar elf miljoen euro, een afname van maar liefst ruim 30 procent. Door meerdere akkefietjes rekende Philippe Clement vorig seizoen niet meer op het Nigeriaanse woelwater en op die manier zou zijn marktwaarde op korte termijn nog meer afnemen. Een snelle en broodnodige oplossing drong zich dus op in de vorige wintermercato.

In januari dit jaar gooide 1. FC Köln uiteindelijk Club Brugge en Emmanuel Dennis de reddingsboei toe. De Nigeriaanse aanvaller werd gehuurd tot aan het eind van vorig seizoen, en in de Duitse Bundesliga kon Dennis zich vervolgens sportief rehabiliteren. Maar Dennis slaagde er niet in om zich opnieuw in de kijker te spelen en hij scoorde geen enkel doelpunt in amper 9 competitiewedstrijden voor Die Geißböcke. In de laatste vijf wedstrijden kwam Dennis zelfs geen enkele minuut meer in actie voor Köln.



Op sportief vlak was de passage van Emmanuel Dennis bij 1. FC Köln aldus geen hoogvlieger, en hij kwam er weeral vaak ter discussie door zijn gedrag. Dennis kreeg meermaals de wind van voren door zijn foutieve lichaamstaal, in de wedstrijd tegen Bayern München pakte hij bijvoorbeeld uit met een wegwerpgebaar naar een ploegmaat. In de professionele Bundesliga is zo'n actie alvast not done, en ook bij Club Brugge konden ze dergelijk gedrag maar matig appreciëren. 

DRAMATISCHE DEVALUERING 

Op die manier keerde Emmanuel Dennis na een vruchteloze uitleenbeurt aan 1. FC Köln uiteindelijk terug naar Club Brugge. Op Jan Breydel had de Nigeriaan vervolgens geen toekomst meer en moest hij de Belgische landskampioen verlaten in de zomermaanden van 2021. Uiteindelijk kon Club al voor de opening van de zomermercato een deal afsluiten met Watford FC, de promovendus in de Premier League die Dennis voor slechts vier miljoen euro kon aantrekken. Een grote last minder voor Vincent Mannaert & Co. maar dus ook een serieuze financiële domper. Want iets meer dan één jaar tijd nam de marktwaarde van Dennis namelijk af van zeventien miljoen euro naar een actuele waardering van amper vijf miljoen euro. 

POLL: Zal Dennis slagen bij Watford?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'
'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'

RSC Anderlecht droomt nog eens luidop van de titel. Paars-Wit start aan PO 1 met drie punten ...

99
99
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"

In de Jupiler Pro League is het aftellen naar de start van de play-offs. In PO 1 zal Union nog maar ...

133
133
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

39
39
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

41
41
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

67
67
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

31
31
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

264
264
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

194
194
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

106
106
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

219
219
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

125
125
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

221
221
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

281
281
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

576
576