De Condé slaat opnieuw toe met opvallende transfer

Foto: De Condé slaat opnieuw toe met opvallende transfer

KRC Genk groeide de voorbije jaren uit tot een winstgevende voetbalclub. Dat heeft grotendeels te maken met het lucratieve transferbeleid onder Dimitri de Condé. Straks zullen Jhon Lucumi en Carlos Cuesta met flink wat winst doorverkocht worden, en de technisch directeur hoopt later datzelfde scenario te herhalen met de reeds aangetrokken Mark McKenzie. Maar ook Mujaid Sadick, eveneens een centrale verdediger, staat op het punt om een contract te tekenen bij Genk, volgens Spaanse media is de deal nagenoeg in kannen en kruiken.

CUESTA-LUCUMI

Ze hebben dit seizoen redelijk wat kritiek te slikken gekregen, maar Jhon Lucumi en Carlos Cuesta tonen in de voorbije weken terug hun grote kwaliteiten aan bij KRC Genk. Op enkele onzuivere inspeelpasses na, geeft het Colombiaanse centrale duo blijk van een defensieve betrouwbaarheid en een indrukwekkende fysieke duelkracht. En die groeiende vorm komt precies op tijd. Het is al langer geweten dat Genk in de eerstvolgende transferperiode wil cashen voor Lucumi en Cuesta, die respectievelijk sinds 2018 en 2019 onder contract staan bij de Belgische bekerwinnaar.

Het Laatste Nieuws gaf onlangs nog nadrukkelijk aan dat het zo goed als vaststaat dat Jhon Lucumi en/of Carlos Cuesta straks andere zullen opzoeken. Met een respectievelijke actuele marktwaarde van 11 miljoen euro en 5 miljoen euro kan KRC Genk dus opnieuw een gouden zaak doen op de transfermarkt, want hun gezamenlijke aanschafwaarde bedroeg namelijk 'slechts' 6,3 miljoen euro. Op papier lonkt er dus een gouden zaak met een theoretische winst van 9,7 miljoen euro, alhoewel de slinkse Dimitri de Condé wellicht nog meer kapitaal in de wacht zal slepen.Met die verse transferinkomsten onder de arm zal de technisch directeur van KRC Genk moeten heropbouwen om het sportieve verlies van Jhon Lucumi en Carlos Cuesta op te vangen. Dimitri de Condé is een meester in het ontdekken van onbekend voetbaltalent, dat zich in Limburg vervolgens ten volle kan ontplooien en daarnaast ook een serieuze financiële meerwaarde kan opleveren. Het businessmodel van Genk onder de Condé is al jaren succesvol gebleken en er is dan ook geen reden om die aanpak te wijzigen – hoewel de club nog nadrukkelijker wil inzetten op de eigen jeugd.

MCKENZIE – SADICK 

Dimitri de Condé heeft in januari reeds geanticipeerd met het oog op een vertrek van Carlos Cuesta en/of Jhon Lucumi: Mark McKenzie werd bij Philadelphia Union aangekocht voor de fikse transfersom van 5,45 miljoen euro. Er werd dus serieus geïnvesteerd in de 22-jarige Amerikaan, die bij het verwachte vertrek van Cuesta en/of Lucumi straks voluit zijn kans zal krijgen in de centrale as van de verdediging. McKenzie is een stevige verdediger met twee uitstekende voeten, kopbalsterk en klaarkijkend. De algemene verwachting is dat de jonge Amerikaan voor een meerwaarde zal zorgen bij Genk, iets wat hij dit seizoen trouwens al meermaals aantoonde.Maar naast Mark McKenzie zal er nog een extra centrale verdediger moeten aangetrokken worden. Volgens verschillende Spaanse media is KRC Genk namelijk nagenoeg rond met Deportivo La Coruna omtrent de transfer van Mujaid Sadick, een 21-jarige Spaanse centrale verdediger. Dat zou alvast geen fabeltje zijn want ook Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg – doorgaans erg goed geïnformeerd over het reilen en zeilen bij de Genkenaars – melden het nakende akkoord tussen beide clubs. Sadick zou alvast pakken goedkoper uitvallen dan McKenzie want de Spanjaard zou 'slechts' 1,7 miljoen euro moeten kosten, een bedrag dat met allerlei bonussen nog kan oplopen tot 2 miljoen euro.

DE ADELBRIEVEN VAN SADICK 

Met de vermoedelijke komst van Mujaid Sadick haalt KRC Genk wederom een onbekende speler, maar opnieuw eentje met veel potentieel. Sadick werd geboren in de Spaanse gemeente Logrono en heeft een Nigeriaanse en Ghanese roots. Als jeugdproduct van Deportivo La Coruna werd hij meermaals opgeroepen voor de Spaanse U17 en 18, die selecties voor de nationale jeugdelftallen betekenen dus dat Sadick het een en ander in zijn mars heeft. Anderzijds speelt hij dit seizoen met de afgegleden grootheid Deportivo op clubniveau wel in de Spaanse derde klasse.

Daar is Mujaid Sadick één van de betere spelers van de competitie en is hij dit seizoen een onmisbare pion gebleken in Riazor. Sadick telt in de huidige jaargang namelijk 2.019 speelminuten in de Segunda B, waarmee hij na Borja Granero de meest ingezette speler is bij Deportivo La Coruna. Hij werd door de fans van de club ook genomineerd als Speler van het Jaar, met 11,6% van alle stemmen eindigde Sadick uiteindelijk als derde in die verkiezing. “Hij is de beste centrale verdediger in deze afdeling”, verklaarde Luisito, coach van Pontevedra, onlangs over Mujaid Sadick in de Spaanse media. Luisito kent de kwaliteiten van Sadick overigens als geen ander, want vorig seizoen werkten zij bij Deportivo La Coruna nog samen. Sadick wordt in Spanje tevens omschreven als één van de beste producten uit de jeugdopleiding van Deportivo, waardoor hij vorig seizoen genoemd werd als één van de 55 grootste Spaanse talenten van het moment.  

FYSIEK EN DEFENSIEF 

Hoewel Mujaid Sadick op jonge leeftijd toch redelijk wat adelbrieven kan voorleggen, wordt het vooralsnog afwachten hoe hij zich zal aanpassen op een hoger voetbalniveau zoals de Jupiler Pro League. Hij telt vandaag bijvoorbeeld slechts 2 wedstrijden in La Liga en 67 in de lagere Spaanse voetbalafdelingen. Anderzijds heeft KRC Genk wel pakken ervaring met een kwalitatieve talentdetectie, die door dergelijke zaken heen kan kijken en objectief kan analyseren.De kernkwaliteiten van Mujaid Sadick liggen vooral op het verdedigende en fysieke vlak, en daardoor kan hij aanzien worden als een adequate vervanger voor Jhon Lucumi en Carlos Cuesta. Hoewel Sadick niet bepaald groot is voor de positie als centrale verdediger, de Spanjaard meet namelijk 1,82 meter, staat hij op het fysiek gebied toch meer dan zijn mannetje. Hij is in de Segunda B bijvoorbeeld één van de centrale verdedigers die de meeste rechtstreekse duels aangaat.

VOETBALLEND  

Bovendien is Mujaid Sadick ook erg succesvol in de duels met zijn tegenstander. De 21-jarige wint namelijk 65% van zijn duels, waarmee hij enkel zes positionele collega's in de derde Spaanse voetbalafdeling voor zich moet dulden. Het valt te verwachten dat dit betreffende gemiddelde in België, indien hij effectief de overstap zal maken naar Genk, toch iets zal afzwakken gelet op het niveauverschil tussen de Segunda B en de Jupiler Pro League. Maar de absolute sterkte van Mujaid Sadick ligt vooral op het defensieve gebied, daarin is hij namelijk nog 10% efficiënter dan in de algemene duels. Met een efficiëntie van 75% in de defensieve duels is hij de vijfde beste centrale verdediger in de Spaanse Segunda B. Ook op het vlak van defensieve regelmatigheid schaart hij zich in de top vijf onder zijn positionele collega's. Op het vlak van passing en uitvoetballend vermogen heeft Sadick echter wel nog wat werkpunten voor de boeg, maar dit seizoen werkte hij daar al hard aan met gerichte trainingen.

POLL: Moet Genk hem halen?

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak 30.000 euro met jouw gratis prono op Finland-België!

De Rode Duivels zijn op het EK al zeker van hun plekje in de 1/8ste finales, maar de groepswinst is ...

16
{insert image alt}

Witsel verbluft alle tegenstand op EK

Na bijna een halfjaar zonder één officiële wedstrijd in de benen, maakte Axel Witsel donderdag ...

583
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2369
{insert image alt}

Eden Hazard: "Enkel dan zijn we toernooifavoriet"

België won van Rusland en Denemarken. Vooral tegen de Denen viel op dat de Rode Duivels niet zonder ...

37
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Hans Vanaken kwam nog niet in actie op het EK en de smaakmaker van Club Brugge zat zelfs nog niet op ...

188
{insert image alt}

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

554
{insert image alt}

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Ook in zijn laatste groepswedstrijd hebben de fiere Turken hun blazoen niet kunnen oppoetsen. In ...

86
{insert image alt}

'AA Gent zet enorme vraagprijs achter de naam van Yaremchuk'

Bij AA Gent wisten ze zich al stevig te versterken. Toch zullen de Buffalo’s met Niklas Dorsch en ...

217
{insert image alt}

Martinez spreekt zich uit over speelkansen Lukaku en Doku

België heeft aan een punt genoeg tegen Finland om groepswinnaar te worden. Bondscoach Roberto ...

191
{insert image alt}

Asamoah van STVV naar Roemenië

STVV liet onlangs weten dat Samuel Asamoah de club mocht verlaten. Hij beschikt over een aflopend ...

11
{insert image alt}

Hazard eerlijk: "Ben niet klaar voor 90 minuten"

De Rode Duivels zijn zondagnamiddag opnieuw afgereisd naar het Russische Sint-Petersburg. Daar ...

135
{insert image alt}

Shaqiri zet troosteloze Turken te kijk met heerlijke treffer (🎥)

Turkije werd op voorhand getipt als 'dark horse' op het EK, maar de Turken stelden in hun eerste ...

79
{insert image alt}

Opstelling gelekt? Nederland in ban van 'briefje' De Boer

Nederland was al zeker van groepswinst op het EK, maar speelt maandag nog zijn laatste ...

133
{insert image alt}

'Bale heeft club voor volgend seizoen gekozen'

De rentree van Gareth Bale bij Tottenham Hotspur lijkt beperkt te blijven tot slechts één seizoen. ...

146
{insert image alt}

Rode Duivels nu al aan de haal met miljoenenbuit

De Rode Duivels speelden voorlopig nog niet hun beste voetbal, maar qua resultaten valt er niets op ...

339
{insert image alt}

Martinez geeft uitsluitsel over blessure Thorgan

Maandag trappen de Rode Duivels hun laatste wedstrijd af in de groepsronde van het Europees ...

77
{insert image alt}

'Topploeg kan Club handje helpen in dossier-Dennis'

Bij Club Brugge zijn de medische en fysieke proeven achter de rug, vanaf maandag begint de ...

600
{insert image alt}

Griezmann verrast met opvallende transferuitspraak

Antoine Griezmann hoopt om met Frankrijk beslag te leggen op de Europese titel en trekt daarna terug ...

169

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

700
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

919
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

183
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels moeten klepper vrezen in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

3044
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

292
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

1467
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

158
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

211
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

20
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

579
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

489
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

370
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

203
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

166
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

315