Anderlecht maakt werk van 'nieuwe Haaland'

Foto: Anderlecht maakt werk van 'nieuwe Haaland'

RSC Anderlecht moet anticiperen. De toekomst van Lukas Nmecha is onzeker, terwijl ook de huurcontracten van Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen hoogstwaarschijnlijk niet verlengd zullen worden. Op Neerpede is men dan ook bezig met het identificeren van nieuwe spitsen. In die optiek wordt Anderlecht alvast gelinkt aan Roko Simic. 

OBSESSIEF 

Vorige week maandag maakte RSC Anderlecht de komst van Lior Refaelov bekend. De Gouden Schoen brengt volgend seizoen heel wat kwaliteit en ervaring mee naar het Lotto Park, maar anderzijds telt de Israëliër ook al 35 lentes. Deze stunttransfer zou dan ook vloeken met het veelbesproken jeugdproject bij Anderlecht, maar niets is minder waar. Jong talent kan alleen ontluiken in de aanwezigheid van ervaring en daarin kan Refaelov dus een belangrijke rol spelen.

Anderlecht heeft jong en kwalitatief talent genoeg in de eigen jeugdopleiding, maar die moeten wel goed omringd worden door mannen die het klappen van de zweep kennen. Daarnaast houdt de paars-witte scoutingscel ook de ogen open voor jonge high potentials die in de buitenlandse competities spelen. Daarvoor heeft de club zelfs twintig jeugdscouts ter beschikking, die op zoek gaan naar de volgende Chancel Mbemba of Kristian Arnstad. Volgens Sport/Voetbalmagazine zijn de scouts van Peter Verbeke zelfs obsessief bezig met deze specifieke zoektocht.Gelet op de schaarste van dergelijke high potentials, en de beperkte financiële mogelijkheden bij Anderlecht, zoekt de club dat soort youngsters niet in de grootste Europese competities. Chancel Mbemba werd bijvoorbeeld opgepikt bij het Congolese MK Etanchéité en Kristian Arnstad bij het Noorse Stabaek IF. Nu heeft Peter Verbeke onlangs een nieuw talent gedetecteerd in de Kroatische voetbalcompetitie. Het lokale Sportske Novosti linkt Sporting namelijk aan de 17-jarige Roko Simic van Lokomotiva Zagreb.

DE CLAN-SIMIC 

Roko Simic komt uit een echte voetbalfamilie met naam en faam. Vader Dario Simic was een internationaal vermaarde verdediger met maar liefst 100 interlands voor de nationale ploeg van Kroatië op z'n conto. Op clubniveau kwam Simic senior uit voor AS Monaco, Internazionale en AC Milan. Een betere begeleider om zijn carrière in goede banen te leiden kan Roko dus niet vinden. Logischerwijze geeft Dario zijn zoon wijze raad en tips om zijn spel te verbeteren.

Maar ook de oom van Roko Simic heeft een achtergrond in het internationale voetbal. Josip Simic, de broer van Dario, was tijdens zijn carrièrebegin bij Dinamo Zagreb één van de grootste nationale talenten. Daar haalde Club Brugge de aanvaller weg, maar zijn passage in België was een enorme mislukking. Met zelf nog één jaar en acht maanden restwaarde op zijn spelerscontract bij Club, werd zijn verbintenis in onderling overleg ontbonden. Ook na zijn Brugse periode maakte Josip Simic zijn status als veelbelovende spits nooit meer waar.

OPVOLGER VAN PJACA 

Roko Simic weet aldus dat het professionele voetbal veel mooie kanten kent, maar evenzeer dat elke medaille een keerzijde heeft. Ook Roko kreeg alvast een eerste tegenvaller te verwerken in zijn prille spelerscarrière. De centrale spits wilde graag in de voetsporen treden van Dario en Josip door zijn loopbaan te starten bij Dinamo Zagreb, de club van zijn hart waar vader en oom hun professioneel debuut maakten. Maar naar verluidt mocht hij die droom opbergen wegens een ontoereikend beschouwd potentieel.Roko Simic bewees echter het tegendeel van Dinamo Zagreb, want hij debuteerde dit seizoen bij NK Lokomotiva op 16-jarige leeftijd al op het hoogste Kroatische voetbalniveau. Daarmee werd Simic de tweede jongste debutant bij de club, na Marko Pjaca (ex-RSC Anderlecht). “Pjaca was één van de beste spelers van NK Lokomotiva en hij is ook één van mijn idolen”, verklaarde Simic net na zijn eerste speelminuten op het professionele niveau. “Ik heb lang gewacht op mijn debuut, maar nu ben ik ervoor beloond.”

HAALAND EN BOKSIC 

Roko Simic maakt dit seizoen zijn grote doorbraak mee op het hoogste niveau, en in de Kroatische competitie laat hij alvast aardige dingen zien. Dat maakt het des te opvallender dat de vermaarde jeugdopleiding van Dinamo Zagreb oorspronkelijk niet veel in hem zag. In die optiek kan het parcours van Simic ietwat vergeleken worden met dat van Erling Haaland, die in de beginperiode van zijn formatie ook niet omschreven werd als het grootste voetbaltalent.

“Jong sterk, karaktervol, moedig. Hij heeft de aanleg om de nieuwe Alen Boksic te worden of de Kroatische Erling Haaland.” Robert Sola, eindredacteur bij Sportske Novosti, stak bijvoorbeeld zijn bewondering voor Roko Simic niet onder stoelen en banken in een podcast bij Supersports. En ook in het buitenland zijn ze het talent van Simic niet ontgaan. Want naast RSC Anderlecht liggen ook AC Milan, Torino, Hellas Verona en RB Salzburg op de loer voor de jonge aanvaller.Bij AC Milan kan Roko Simic in de voetsporen treden van vader Dario en het is dan ook weinig verrassend dat de Rossoneri de voorkeur geniet van de 17-jarige. Al kan Simic ook zijn bijnaam van 'Kroatische Haaland' verder waarmaken bij RB Salzburg. “AC Milan, samen met Dinamo Zagreb, is mijn grootste liefde. Maar ik ben een speler van NK Lokomotiva en ik ben hier gelukkig. Ik ontwikkel mij goed en ik ben gelukkig bij de club. Mijn droom is om ooit het shirt te dragen van AC Milan, maar nu nog niet.”

"AANVALLER VAN WERELDKLASSE"

Als Roko Simic zijn groot potentieel kan waarmaken, dan steekt de Simic-clan wellicht Zlatko en Niko Kranjcar voorbij als de meest bekende Kroatische voetbalfamilie. En die kans is ook groot. Nikica Jelavic (onder meer ex-Zulte Waregem, Glasgow Rangers, Everton en West Ham) dicht de jonge Simic alvast een grote voetbaltoekomst toe. Tegenover Sportske Novosti was de 36-jarige Kroatische international (6 goals) enorm positief over de' kwaliteiten van Simic.

“Roko is zeker één van de grootste talenten in het Kroatische voetbal, dat is zeker”, aldus Nikica Jelavic. “Hij is een jonge en welopgevoede gast. Beetje per beetje wint hij aan ervaring, en hij krijgt daarbij de hulp van de oudere spelers. Ik ben ervan overtuigd dat Roko een grote carrière zal maken en dat hij een aanvaller wordt van wereldklasse. Het is echt lang geleden dat ik nog zo'n talentvolle speler gezien heb zoals Roko.” 't Is een lofzang die wel kan tellen …Roko Simic bevindt zich tegenwoordig in volle ontwikkeling, waardoor hij zijn intrinsieke kwaliteiten nog helemaal moet ontplooien. Daarom staat zijn teller voorlopig nog maar op 2 doelpunten in 21 competitiewedstrijden, maar bij NK Lokomotiva toont hij in andere onderdelen wel zijn grote waarde. Zo weegt de grote Simic op de vijandige defensies, waarbij hij in het oog springt met een goede dribbel en diepgang. Bovendien zijn de omstandigheden bij Lokomotiva niet optimaal voor een jonge spits, de club uit Zagreb bezet namelijk slechts de voorlaatste plaats in de rangschikking. Dat maakt het nog des te bijzonder dat men in Kroatië zo lovend spreekt over Simic.

POLL: Is Simic een gokje waard?

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Vandaag 09 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 redenen waarom Club Brugge de titel laat glippen

En plots lijkt Club Brugge te pakken. Alsof die vervloekte puntenhalvering en draw tegen Anderlecht ...

1405
{insert image alt}

Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Terwijl in Neerpede het ene na het andere talent zijn kribbel onder een profcontract zet, is Peter ...

1085
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 2!

Terwijl er in de zogenaamde Champions en Europe Play Offs straks nog niets beslist is, weten Seraing ...

22

Gisteren 08 Mei 2021

{insert image alt}

Derbykoorts: volgend seizoen maar liefst vier stadsderby's in 1A

De achttien teams die volgend seizoen in de Jupiler Pro League zullen spelen, zijn allemaal bekend. ...

126
{insert image alt}

Kompany niet tevreden: "We waren niet op niveau"

Anderlecht pakte vorige week op knappe wijze een punt op het veld van Club Brugge, maar heeft op die ...

83
{insert image alt}

Vercauteren haalt uit naar refs: "Ze hebben Anderlecht geholpen"

Antwerp liet zaterdagavond in het Lotto Park zien dat de nederlaag tegen Genk niet was blijven ...

280
{insert image alt}

Nipte zege houdt Liverpool in race om top vier

Liverpool blijft meestrijden om een plaats in de top vier in de Premier League. De Reds mogen nog ...

29
{insert image alt}

Mooie beelden: spelers Seraing vieren promotie (🎥)

De Jupiler Pro League krijgt volgend seizoen niet één, maar twee nieuwkomers. Na kampioen Union ...

106
{insert image alt}

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Na een knalprestatie heeft Seraing het lot van Waasland-Beveren bezegeld. Het team van Ferrera kwam ...

179
{insert image alt}

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Na een zwakke eerste en een zeer geanimeerde tweede helft heeft Anderlecht in het slot toch nog een ...

254
{insert image alt}

Herbeleef hoe Anderlecht in extremis een punt pakte tegen Antwerp

In de Champions' Play-Off nemen RSC Anderlecht en Antwerp FC het zaterdagavond tegen mekaar op. Door ...

100
{insert image alt}

Espanyol naar La Liga, Dimata definitief weg bij Anderlecht

Landry Dimata trok begin februari toch enigszins verrassend de deur van Anderlecht achter zich ...

183
{insert image alt}

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Na rust is de partij tussen Anderlecht en Antwerp eindelijk losgebarsten. Beide teams scoorden één ...

648
{insert image alt}

Odjidja reageert na penaltymisser

AA Gent lijkt na amper twee speeldagen in Play-Off II al een kruis te mogen maken over een Europees ...

122
{insert image alt}

Club toont frustratie en teleurstelling na pandoering in Genk (🎥)

Club Brugge heeft vrijdagavond een stevige opdoffer gekregen in de strijd om de titel. In de topper ...

172
{insert image alt}

Bodart: "De mentaliteit is er nu om mooie dingen te tonen"

Standard heeft zich hersteld van de pandoering die het vorige week in Oostende kreeg, want de ...

37
{insert image alt}

Vanhaezebrouck lovend voor Standard-speler: "Ik feliciteer hem"

AA Gent hoopte een tegenvallend seizoen nog te redden in Play-Off II, maar het lijkt van een kale ...

113
{insert image alt}

Leye verbant nu ook Carcela (tijdelijk)

Standard heeft zaterdag zijn hoop op een Europees ticket levend gehouden door te winnen van AA Gent, ...

106