Coucke en Verbeke verbazen vriend en vijand

Coucke en Verbeke verbazen vriend en vijand

Het was weliswaar spannend wachten tot de allerlaatste speeldag van de reguliere competitie, maar uiteindelijk slaagde RSC Anderlecht er toch in om zich te kwalificeren voor de Champions Play-off. Het grote doel van Sporting werd dus bereikt, al zal men op Neerpede toch wel stiekem hopen op een Europees ticket. 't Is het perfecte antwoord van de recordkampioen op de vaak snoeiharde kritiek richting de club. Soms was die terecht, maar soms ook niet. De slotsom is dat het nieuwe bestuur en de technische staf nu uiteindelijk hun groot gelijk halen.


GESLAAGD RAPPORT 

Er werden oorspronkelijk grote vraagtekens geplaatst bij het transferbeleid van Anderlecht, waarbij de nieuwkomers niet meteen overliepen van de kwaliteit. Dat is ergens ook logisch, want de schuldenberg bij Sporting loopt volgens De Tijd op tot maar liefst 116,7 miljoen euro. 't Is daarom dat technisch directeur Peter Verbeke amper vier miljoen euro kon spenderen in de zomermercato en zelfs geen budget had in de wintermercato. Door een gebrek aan middelen moest Verbeke en zijn scouts vaak teruggrijpen naar spelers met een hoog risicogehalte.

Zo zal de passage van de wintertransfers Jacob Bruun Larsen, Abdoulay Diaby en Werner Hahn slechts een voetnoot in de clubgeschiedenis blijven. Van de wintertransfers kan dus enkel Majeed Ashimeru veelbelovende prestaties aantonen, enkel een waanzinnige campagne in de Champions Play-off kan daar bij Diaby en Bruun Larsen nog verandering in brengen. Bij de zomertransfers, die ook meer tijd kregen om zich aan te passen en te manifesteren bij Anderlecht, bleek enkel Mustapha Bundu volledig door de mand te vallen.



Ook al wisselden ze hoogtes met laagtes af dit seizoen, toch gaven de zomertransfers – buiten Mustapha Bundu – hun visitekaartje af in het Lotto Park. De ene uiteraard nadrukkelijker dan de andere. De transfers van Timon Wellenreuther (Willem II, definitief), Matt Miazga (Chelsea, huur), Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Lugansk definitief), Josh Cullen (West Ham, definitief), Paul Mukairu (Antalyaspor, huur) en Lukas Nmecha (Manchester City, huur) kunnen daarom als geslaagd bestempeld worden, al kan er bij elke individuele speler ook wel een kanttekening gemaakt worden.

T. WELLENREUTHER

De 25-jarige Duitser verhuisde in de vorige zomermercato naar het Lotto Park om te spelen, en dat doet hij tegenwoordig met overvloed. Timon Wellenreuther komt op wekelijkse basis aan de bak omdat de onaantastbare nummer één Hendrik Van Crombrugge een onvermijdelijke rugoperatie moest ondergaan. Wellenreuther is één van de minst belichte Anderlecht-spelers dit seizoen, maar hij kwam vaak in de oog van de storm terecht door enkele individuele fouten zoals dat het geval was tegen onder meer Eupen, Charleroi, Oostende en Kortrijk.



Timon Wellenreuther bleek daarom niet 100% betrouwbaar te zijn als doelman en aldus vatbaar voor flagrante fouten. Maar anderzijds hield hij Anderlecht ook vaak recht tijdens moeilijke momenten. Wellenreuther scoorde vooral punten door een uitstekende passing toe te passen. Met een gemiddelde van 89% aan geslaagde passes is hij na Maarten Vandevoordt (KRC Genk) de op één na beste uitvoetballende doelman van de Jupiler Pro League. En dat betekent ook iets. Zeker bij Anderlecht.

M. MIAZGA

Matt Miazga speelt weliswaar niet de pannen van het dak bij Anderlecht, maar hij heeft wel een grote en belangrijke rol in de defensieve stabiliteit van de ploeg – die de tweede minst gepasseerde is van reguliere competitie trouwens. Miazga heeft een echt strijdershart en bezit een ijzeren mentaliteit. 't Schijnt dat Amerikanen sterk in het hoofd zijn. Je brengt Miazga dan ook niet zomaar van z'n stuk. Dat bewees hij bijvoorbeeld na zijn dure fouten tegen Moeskroen en Genk. Miazga herpakte zich toen meteen, en leverde verder een onberispelijke prestatie af. 



Matt Miazga werpt zich dit seizoen zelfs op tot de echte leider van de Anderlecht-defensie. De 25-jarige is door zijn actieve coaching steeds nadrukkelijk aanwezig. Het gebeurt zelfs vaak dat Miazga na de wedstrijd een droge en pijnlijke keel heeft van al dat roepen. Vanuit de positie van centrale verdediger is zo'n emfatische vorm van communiceren trouwens geen overbodige luxe. Maar bovenal zijn Miazga's prestaties gewoon sober en kwalitatief. De 20-voudige Amerikaanse international springt vooral in het oog door zijn duelkracht en grote sterkte in het luchtruim. Miazga wint namelijk het meeste luchtduels bij Anderlecht, wat goed is voor een tiende plaats onder zijn positionele collega's uit de Jupiler Pro League. 

B. MYKHAYLICHENKO

Hij was dit seizoen één van de grootste vraagtekens, maar Bogdan Mykhaylichenko speelt die de laatste weken helemaal van zich af. De Oekraïense linksachter werd in de vorige zomer binnengehaald als één van de beste linksachters van de Premjer Liha, en hij startte ook veelbelovend in de Belgische competitie. In verschillende onderdelen was Mykhaylichenko de beste linksachter van de Jupiler Pro League, die zich opwierp tot een moderne fullback die een grote meerwaarde bleek in het begeerde 'totaalvoetbal' van Vincent Kompany.



Maar Bogdan Mykhaylichenko kon die goede vorm niet constant aanhouden en bijgevolg verloor hij zijn basisplaats aan Kemar Lawrence. In de laatste vier wedstrijden – die trouwens allemaal gewonnen werden – heroverde Mykhaylichenko opnieuw zijn startplaats en lijkt hij het pleit gewonnen te hebben van de Jamaicaan. Mykhaylichenko is defensief en offensief efficiënter dan zijn concurrent, terwijl hij ook accurater dribbelt en meer diepgang in zijn spel legt. Op het vlak van aanvallende efficiëntie en geslaagde dribbels hoort Mykhaylichenko zelfs tot de beste linksbacks van de Belgische competitie. 

J. CULLEN

Hij is niet de meest spectaculaire speler op de Belgische velden, maar Josh Cullen is een enorm nuttige speler voor RSC Anderlecht. De centrale middenvelder is binnenskamers één van de grote leiders en hij zorgt mee voor een positieve sfeer in de spelersgroep. Cullen was vorig seizoen in de Championship één van de betere spelers op zijn positie, en die meerwaarde trekt hij door in het Lotto Park. De 25-jarige voegt de nodige grinta toe aan het elftal van Vincent Kompany, iets waar het de ploeg toch wel vaak aan ontbrak. 



Bovendien beschikt Josh Cullen over een groot loopvermogen en is hij tevens niet schuw om te knokken en zijn mannetje te staan in de rechtstreekse duels. De Ierse international is de laatste weken niet meer een vaste basisspeler, maar ook als invaller levert hij sterke prestaties af. In de matchen tegen Antwerp en Club Brugge deed hij de wedstrijden bijvoorbeeld kantelen in het voordeel van Anderlecht. Daarbij valt vooral zijn defensieve efficiëntie op: enkel Jean Onana (Moeskroen) telt gemiddeld nog meer geslaagde defensieve ingrepen dan Cullen.

P. MUKAIRU

Paul Mukairu werd oorspronkelijk aangetrokken als opvolger van Jérémy Doku. Op basis van zijn prestaties bij Antalyaspor deed de Nigeriaan wel wat denken aan het goudhaantje uit Neerpede. Mukairu is snel, krachtig, doelgericht, dribbelt veel én hij kan de bal goed bijhouden. Maar daar houdt de vergelijking wel stilaan op, een exacte kopie van Doku is hij niet. Mukairu heeft zijn eigen stijl: sierlijke sleepbewegingen, veel dribbels. Maar voorlopig wel nog te weinig rendement. Desondanks brengt Mukairu toch een grote meerwaarde in de ploeg van Vincent Kompany.



Paul Mukairu verloor onlangs zijn basisplaats omdat Vincent Kompany een nieuwe veldbezetting hanteert, maar de Nigeriaan is allerminst afgeschreven. Zo telt geen enkele andere linker flankaanvaller meer aangegane dribbels dan de 21-jarige. Maar Mukairu legt ook regelmaat in zijn offensieve acties. Enkel Théo Bongonda (KRC Genk) is echter nog efficiënter en regelmatiger in zijn verrichtte aanvallende acties. Al is er wel nog wat werk aan zijn statistieken, Mukairu telt bijvoorbeeld amper 2 doelpunten en 4 assists.

L. NMECHA

Eén van de redenen waarom een Europees ticket zo belangrijk is voor Anderlecht, is het behouden van Lukas Nmecha. De huurling van Manchester City voelt zich in zijn sas bij Sporting, maar hij is tegelijk razend ambitieus. De kwalificatie voor Europa zou Nmecha dus weleens één seizoen langer kunnen houden in het Lotto Park. De Duitse belofte-international is geen goalgetter pur sang, maar hij heeft wel andere specifieke kwaliteiten waarmee hij het verschil maakt. Eén van de spelonderdelen waarin Nmecha het meest uitblinkt is bijvoorbeeld het wegdraaien met de man in de rug. Ook snelheid, diepgang en beweeglijkheid behoren tot de sterke punten van Nmecha. Ook al is hij geen echte doelpuntenmachine, Nmecha is wel een aanvaller met bijzonder veel quality.



Door het gebrek aan echte offensieve kwaliteit draagt Lukas Nmecha dit seizoen de ganse aanvalslinie van RSC Anderlecht zowat op zijn eentje. De 22-jarige spits presteert op een aanzienlijk hoger niveau dan zijn collega's Abdoulay Diaby en Mohammed Dauda. In die optiek is Nmecha vandaag onmisbaar voor Anderlecht. KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken noemde Lukas Nmecha onlangs de beste spits in de Jupiler Pro League. En Franstalige krant La Dernière Heure durft zelfs te beweren dat hij de beste nummer 9 is bij RSC Anderlecht sinds Dieumerci Mbokani in het seizoen 2012-2013. 

POLL: Speelt Anderlecht volgend seizoen voor de titel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

113
113
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

235
235
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

255
255
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

155
155
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

686
686
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

185
185
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

117
117
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

67
67
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

199
199
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

579
579
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

106
106
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

968
968
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

150
150
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel

RSC Anderlecht bereidt zich voor op de opener van de Champions' Play-Offs aanstaande zaterdag tegen ...

577
577
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan

Komend weekend het alweer zover, dan gaan de Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ook om ...

207
207