Onuachu troeft Dost helemaal af als beste JPL-spits

Onuachu troeft Dost helemaal af als beste JPL-spits

Centrumspitsen worden verwacht om veel doelpunten te scoren: zowel Paul Onuachu en Bas Dost beantwoorden aan die hoge verwachting. De Nigeriaan van KRC Genk doet dat echter veel frequenter en efficiënter dan de Nederlander van Club Brugge. Bovendien is Onuachu veel nuttiger in het samenspel dan Dost. Door zijn specifieke en schaars profiel is Onuachu een echte goudklomp op de transfermarkt.


ALTIJD SCOREN 

Uiteindelijk liegen de cijfers nooit. Paul Onuachu is de beste centrale spits in de Jupiler Pro League, dat is ondertussen wel duidelijk. Met 29 treffers in 33 wedstrijden is de Nigeriaan de huidige topschutter van de Belgische competitie. Met voorsprong zelfs. De eerste achtervolger Thomas Henry (OH Leuven) telt bijvoorbeeld al acht doelpunten minder dan Onuachu. Vorige zaterdag stond de Genkse prijsschutter alweer twee keer aan het kanon. Met 29 gescoorde doelpunten komt Onuachu nog één stuk te kort om het doelpuntenaantal van Wesley Sonck bij te benen van in het seizoen 2001-2002.

In Limburg zullen ze ongetwijfeld opgelucht zijn dat Paul Onuachu dergelijke impact kan maken op de Jupiler Pro League. Dat was initieel uiteraard de betrachting van KRC Genk, maar bij elke transfer is er een zekere mate van voorbehoud nodig. In 2019 betaalde Dimitri de Condé namelijk de flinke som van zes miljoen euro over aan Onuachu's toenmalige werkgever Midtjylland. Na Alexander Sorloth (negen miljoen euro, Crystal Palace)  en Bubacarr Sanneh (acht miljoen euro, RSC Anderlecht) is Onuachu nog steeds de derde duurste uitgaande transfer ooit van de Deense club.



Scoren is dus het handelsmerk van Paul Onuachu, en dat deed hij vlotjes onder elke coach van KRC Genk. Vorig seizoen toonde de Nigeriaan onder leiding van Felice Mazzu (5 goals in 13 matchen), al zijn neus voor doelpunten aan terwijl ook Hannes Wolf (7 goals in 19 matchen) zijn speerpunt vaak dankbaar was voor zijn sterke prestaties en vele goals. Met Jess Thorup als coach pakte Onuachu zelfs een perfect rapport van 5 doelpunten op 5. Maar onder zijn huidige coach John van den Brom oogt zijn tussentijdse balans misschien nog indrukwekkender met 22 treffers in 24 matchen.

GEWILDE ONUACHU 

In totaliteit kon Paul Onuachu maar liefst 41 keer scoren in 63 officiële wedstrijden voor KRC Genk. In 2019 hoopten de Limburgers alvast dat de Nigeriaan in de voetsporen zou treden van zijn illustere voorgangers Branko Strupar, Souleymane Oulare, Moumouni Dagano, Jelle Vossen en Aly Samatta, stuk voor stuk Genkse prijsschutters die er naam en faam maakten. Vandaag lijkt Onuachu deze spitsen echter al kwalitatief overstegen te zijn en lonkt een toptransfer naar het buitenland. “Er is veel vraag naar Paul”, verklaarde TD Dimitri de Condé in maart nog aan Eleven Sports.



Dimitri de Condé krijgt dus andermaal gelijk met zijn expertise in het transferbeleid. Zes miljoen euro was nochtans een pak geld voor een onbekende Nigeriaanse spits, de bovendien enkel adelbrieven had in een kleinere competitie zoals de Deense Superligaen. Vandaag droomt Genk echter van een serieuze return on investment indien de club Onuachu straks zal verkopen. De Condé verklaarde vorig weekend aan RTBF dat een verkoopprijs van 20 miljoen euro alvast niet overdreven is. “En ja, we zitten in ons hoofd met de grootste uitgaande transfer in de geschiedenis van de club.”

BETER DAN DOST 

“Als spits probeer ik elke wedstrijd te scoren, minstens één keer”, verklaarde Paul Onuachu dit seizoen in De Zondag. En aan dat gemiddelde zit-ie bijna. Momenteel pakt de Nigeriaan uit met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 0,96 doelpunt per 90 minuten. Dat is dus zowat één doelpunt per volledige wedstrijd. Met die frequentie is Onuachu met voorsprong de vlotst scorende centrumspits van de Jupiler Pro League. Na Onuachu volgen op een respectabele afstand Kevin Denkey (Cercle Brugge, 0,73), Bas Dost (Club Brugge, 0,71), Thomas Henry (OH Leuven, 0,65) en Zinho Gano (KV Kortrijk, 0,64).



Naast zijn ongeëvenaarde doelpuntenfrequentie is Paul Onuachu ook nog eens razend efficiënt in de box. Zijn efficiëntie in de zone van de waarheid bedraagt namelijk 31%, waarmee hij ook de efficiëntste centrumspits is van de Jupiler Pro League. Het verschil met de eerste achtervolgers is op dit vlak wel heel erg miniem te noemen. Na Onuachu (31%) volgen Zinho Gano (KV Kortrijk, 30%), Loris Brogno (Beerschot, 30%) en Bas Dost (Club Brugge, 29%) op een kleine afstand. Anderzijds behoort Onuachu met die ratio wel tot de beste tien centrumspitsen in de grootste vijf Europese competities.

UNIEK PROFIEL 

Paul Onuachu is op het vlak van doelpunten scoren dus de beste centrumspits van de Jupiler Pro League. Op het gebied van regelmaat als efficiëntie steekt hij bijvoorbeeld telkens Bas Dost de loef af, terwijl de Nederlander bij Club Brugge werd omschreven als een echte topspits met bewezen adelbrieven in Nederland, Duitsland en Portugal. Maar in de Jupiler Pro League moet Dost – op het vlak van efficiëntie en regelmaat in het huidige seizoen - voorlopig dus zijn meerdere erkennen in Onuachu. Maar ook in het samenspel heeft Onuachu een serieus voordeel op Dost: qua techniek en zuivere passing is de spits van KRC Genk toch nog iets beter dan de voetballend beperktere Dost.



Paul Onuachu's inbreng in het Limburgse team vertaalt zich uiteraard in zijn vele doelpunten, maar daarnaast levert hij ook een aanzienlijke bijdrage in het algemene spelbeeld. Want al meet Onuachu 2 meter 01, hij beschikt immers over érg goeie voetjes. Technisch is Onuachu meer dan onderlegd waardoor hij een grote inbreng heeft in het samenspel van KRC Genk. Bovendien is hij door zijn imposante verschijning erg sterk in de luchtduels en weet hij in andere duels ook meer dan z'n mannetje te staan. De combinatie van al deze kwaliteiten is erg moeilijk te vinden op de transfermarkt, waardoor zo'n uniek en specifiek profiel erg schaars is. En aldus erg duur.

MINSTENS 25 MILJOEN  

Paul Onuachu scoort nu al twee seizoenen op érg regelmatige basis, waaruit blijkt dat hij alvast geen one-hit wonder is. Op bijna 27-jarige leeftijd zit er ook nog ietwat rek op z'n kwaliteiten en komen zijn beste jaren er weldra aan. Ondanks zijn tien caps voor Nigeria, behoort hij al twee jaar tot de vaste klanten van de nationale ploeg. En bovendien heeft hij een uitzonderlijk gestalte die hij gek genoeg kan combineren met een uitstekend voetenspel, techniek en positiespel. Zo lopen er geen vijf van rond op het Europese grondgebied.

Zijn specifiek en uniek profiel zorgt erg bijgevolg vor dat KRC Genk alvast kan beginnen dromen van de jackpot. Hoewel Paul Onuachu in augustus 2019 voor een flink kapitaal van zes miljoen euro werd gekocht bij FC Midtjylland, de creatieve Dimitri de Condé ziet op élke binnenkomende transfer wel een potentiële marge op de doorverkoop. En in het geval van Onuachu kan die best wel spectaculair zijn, ondanks die grote initiële investering van zes miljoen euro, waarmee hij de op één na duurste clubaankoop is na Théo Bongonda.



Het Laatste Nieuws weet alvast dat Paul Onuachu de Genkse clubkas zo'n 25 miljoen euro zou moeten opbrengen – exclusief eventuele bonussen en andere clausules. Dergelijke transfersom zou alvast de lucratiefste uitgaande deal uit de clubgeschiedenis betekenen. Voorlopig is Sander Berge nog steeds de duurste uitgaande transfer bij KRC Genk, de Noor trok vorig jaar in januari voor 22 miljoen euro naar Sheffield United. Voorlopig werden er nog geen concrete clubs gelinkt aan een transfer van Onuachu – behalve Olympique Lyon in januari – maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. 

POLL: Is Onuachu beter dan Dost?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

99
99
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

124
124
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

138
138
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

48
48
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

167
167
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

180
180
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

192
192
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

714
714
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

665
665
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

70
70
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

202
202
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

116
116
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

454
454
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

56
56
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

714
714