Onuachu troeft Dost helemaal af als beste JPL-spits

Foto: Onuachu troeft Dost helemaal af als beste JPL-spits

Centrumspitsen worden verwacht om veel doelpunten te scoren: zowel Paul Onuachu en Bas Dost beantwoorden aan die hoge verwachting. De Nigeriaan van KRC Genk doet dat echter veel frequenter en efficiënter dan de Nederlander van Club Brugge. Bovendien is Onuachu veel nuttiger in het samenspel dan Dost. Door zijn specifieke en schaars profiel is Onuachu een echte goudklomp op de transfermarkt.

ALTIJD SCOREN 

Uiteindelijk liegen de cijfers nooit. Paul Onuachu is de beste centrale spits in de Jupiler Pro League, dat is ondertussen wel duidelijk. Met 29 treffers in 33 wedstrijden is de Nigeriaan de huidige topschutter van de Belgische competitie. Met voorsprong zelfs. De eerste achtervolger Thomas Henry (OH Leuven) telt bijvoorbeeld al acht doelpunten minder dan Onuachu. Vorige zaterdag stond de Genkse prijsschutter alweer twee keer aan het kanon. Met 29 gescoorde doelpunten komt Onuachu nog één stuk te kort om het doelpuntenaantal van Wesley Sonck bij te benen van in het seizoen 2001-2002.

In Limburg zullen ze ongetwijfeld opgelucht zijn dat Paul Onuachu dergelijke impact kan maken op de Jupiler Pro League. Dat was initieel uiteraard de betrachting van KRC Genk, maar bij elke transfer is er een zekere mate van voorbehoud nodig. In 2019 betaalde Dimitri de Condé namelijk de flinke som van zes miljoen euro over aan Onuachu's toenmalige werkgever Midtjylland. Na Alexander Sorloth (negen miljoen euro, Crystal Palace)  en Bubacarr Sanneh (acht miljoen euro, RSC Anderlecht) is Onuachu nog steeds de derde duurste uitgaande transfer ooit van de Deense club.Scoren is dus het handelsmerk van Paul Onuachu, en dat deed hij vlotjes onder elke coach van KRC Genk. Vorig seizoen toonde de Nigeriaan onder leiding van Felice Mazzu (5 goals in 13 matchen), al zijn neus voor doelpunten aan terwijl ook Hannes Wolf (7 goals in 19 matchen) zijn speerpunt vaak dankbaar was voor zijn sterke prestaties en vele goals. Met Jess Thorup als coach pakte Onuachu zelfs een perfect rapport van 5 doelpunten op 5. Maar onder zijn huidige coach John van den Brom oogt zijn tussentijdse balans misschien nog indrukwekkender met 22 treffers in 24 matchen.

GEWILDE ONUACHU 

In totaliteit kon Paul Onuachu maar liefst 41 keer scoren in 63 officiële wedstrijden voor KRC Genk. In 2019 hoopten de Limburgers alvast dat de Nigeriaan in de voetsporen zou treden van zijn illustere voorgangers Branko Strupar, Souleymane Oulare, Moumouni Dagano, Jelle Vossen en Aly Samatta, stuk voor stuk Genkse prijsschutters die er naam en faam maakten. Vandaag lijkt Onuachu deze spitsen echter al kwalitatief overstegen te zijn en lonkt een toptransfer naar het buitenland. “Er is veel vraag naar Paul”, verklaarde TD Dimitri de Condé in maart nog aan Eleven Sports.Dimitri de Condé krijgt dus andermaal gelijk met zijn expertise in het transferbeleid. Zes miljoen euro was nochtans een pak geld voor een onbekende Nigeriaanse spits, de bovendien enkel adelbrieven had in een kleinere competitie zoals de Deense Superligaen. Vandaag droomt Genk echter van een serieuze return on investment indien de club Onuachu straks zal verkopen. De Condé verklaarde vorig weekend aan RTBF dat een verkoopprijs van 20 miljoen euro alvast niet overdreven is. “En ja, we zitten in ons hoofd met de grootste uitgaande transfer in de geschiedenis van de club.”

BETER DAN DOST 

“Als spits probeer ik elke wedstrijd te scoren, minstens één keer”, verklaarde Paul Onuachu dit seizoen in De Zondag. En aan dat gemiddelde zit-ie bijna. Momenteel pakt de Nigeriaan uit met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 0,96 doelpunt per 90 minuten. Dat is dus zowat één doelpunt per volledige wedstrijd. Met die frequentie is Onuachu met voorsprong de vlotst scorende centrumspits van de Jupiler Pro League. Na Onuachu volgen op een respectabele afstand Kevin Denkey (Cercle Brugge, 0,73), Bas Dost (Club Brugge, 0,71), Thomas Henry (OH Leuven, 0,65) en Zinho Gano (KV Kortrijk, 0,64).Naast zijn ongeëvenaarde doelpuntenfrequentie is Paul Onuachu ook nog eens razend efficiënt in de box. Zijn efficiëntie in de zone van de waarheid bedraagt namelijk 31%, waarmee hij ook de efficiëntste centrumspits is van de Jupiler Pro League. Het verschil met de eerste achtervolgers is op dit vlak wel heel erg miniem te noemen. Na Onuachu (31%) volgen Zinho Gano (KV Kortrijk, 30%), Loris Brogno (Beerschot, 30%) en Bas Dost (Club Brugge, 29%) op een kleine afstand. Anderzijds behoort Onuachu met die ratio wel tot de beste tien centrumspitsen in de grootste vijf Europese competities.

UNIEK PROFIEL 

Paul Onuachu is op het vlak van doelpunten scoren dus de beste centrumspits van de Jupiler Pro League. Op het gebied van regelmaat als efficiëntie steekt hij bijvoorbeeld telkens Bas Dost de loef af, terwijl de Nederlander bij Club Brugge werd omschreven als een echte topspits met bewezen adelbrieven in Nederland, Duitsland en Portugal. Maar in de Jupiler Pro League moet Dost – op het vlak van efficiëntie en regelmaat in het huidige seizoen - voorlopig dus zijn meerdere erkennen in Onuachu. Maar ook in het samenspel heeft Onuachu een serieus voordeel op Dost: qua techniek en zuivere passing is de spits van KRC Genk toch nog iets beter dan de voetballend beperktere Dost.Paul Onuachu's inbreng in het Limburgse team vertaalt zich uiteraard in zijn vele doelpunten, maar daarnaast levert hij ook een aanzienlijke bijdrage in het algemene spelbeeld. Want al meet Onuachu 2 meter 01, hij beschikt immers over érg goeie voetjes. Technisch is Onuachu meer dan onderlegd waardoor hij een grote inbreng heeft in het samenspel van KRC Genk. Bovendien is hij door zijn imposante verschijning erg sterk in de luchtduels en weet hij in andere duels ook meer dan z'n mannetje te staan. De combinatie van al deze kwaliteiten is erg moeilijk te vinden op de transfermarkt, waardoor zo'n uniek en specifiek profiel erg schaars is. En aldus erg duur.

MINSTENS 25 MILJOEN  

Paul Onuachu scoort nu al twee seizoenen op érg regelmatige basis, waaruit blijkt dat hij alvast geen one-hit wonder is. Op bijna 27-jarige leeftijd zit er ook nog ietwat rek op z'n kwaliteiten en komen zijn beste jaren er weldra aan. Ondanks zijn tien caps voor Nigeria, behoort hij al twee jaar tot de vaste klanten van de nationale ploeg. En bovendien heeft hij een uitzonderlijk gestalte die hij gek genoeg kan combineren met een uitstekend voetenspel, techniek en positiespel. Zo lopen er geen vijf van rond op het Europese grondgebied.

Zijn specifiek en uniek profiel zorgt erg bijgevolg vor dat KRC Genk alvast kan beginnen dromen van de jackpot. Hoewel Paul Onuachu in augustus 2019 voor een flink kapitaal van zes miljoen euro werd gekocht bij FC Midtjylland, de creatieve Dimitri de Condé ziet op élke binnenkomende transfer wel een potentiële marge op de doorverkoop. En in het geval van Onuachu kan die best wel spectaculair zijn, ondanks die grote initiële investering van zes miljoen euro, waarmee hij de op één na duurste clubaankoop is na Théo Bongonda.Het Laatste Nieuws weet alvast dat Paul Onuachu de Genkse clubkas zo'n 25 miljoen euro zou moeten opbrengen – exclusief eventuele bonussen en andere clausules. Dergelijke transfersom zou alvast de lucratiefste uitgaande deal uit de clubgeschiedenis betekenen. Voorlopig is Sander Berge nog steeds de duurste uitgaande transfer bij KRC Genk, de Noor trok vorig jaar in januari voor 22 miljoen euro naar Sheffield United. Voorlopig werden er nog geen concrete clubs gelinkt aan een transfer van Onuachu – behalve Olympique Lyon in januari – maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. 

POLL: Is Onuachu beter dan Dost?

'Club Brugge settelt voor huur zonder aankoopoptie'

Kompany wikt en weegt Anderlecht-nieuwkomers

De Condé haalt uit naar Clement & Club Brugge

Vandaag 23 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker: Genk als grote favoriet naar Luik!

Vrijdagavond is het alweer zover, dan trekt het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zich op ...

47
{insert image alt}

Brutaal AA Gent laat van zich spreken in Europa

De kop is eraf voor AA Gent. In hun eerste officiële wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen ...

352
{insert image alt}

Van Meir en Ceulemans voorspellen snelle JPL-stunt

Vrijdagavond is het eindelijk zover, dan trekt de nieuwe jaargang in de Jupiler Pro League zich op ...

2413
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Recordtransfer Club, RSCA haalt vervanger Lokonga

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

608
{insert image alt}

Standard kondigt eerste nieuwkomer én 3 vertrekkers aan

De financiële perikelen in Sclessin zijn welbekend, in die mate zelfs dat Standard eerder deze ...

2
{insert image alt}

Antwerp heeft zevende zomeraanwinst beet

De deal hing al een tijdje in de lucht, nu is ze ook officieel: Antwerp heeft na Jelle Bataille, ...

64
{insert image alt}

De Condé haalt uit naar Clement & Club Brugge

Aan de start van het nieuwe seizoen is het opnieuw de vraag wie Club Brugge het vuur aan de schenen ...

203
{insert image alt}

Kompany wikt en weegt Anderlecht-nieuwkomers

Op speeldag één van het nieuwe seizoen neemt Anderlecht het zondag al meteen op tegen promovendus ...

252
{insert image alt}

'Club Brugge settelt voor huur zonder aankoopoptie'

et heeft lang geduurd, maar de mercato lijkt nu eindelijk op gang te komen bij Club Brugge. ...

266
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft gesprek met Yaremchuk

In de eerste officiële opdracht van het nieuwe seizoen rekende AA Gent donderdagavond in de ...

116
{insert image alt}

Priske laat zich uit over toekomst Lamkel Zé

In aanloop naar de eerste speeldag van het nieuwe seizoen was het bij Antwerp helaas weer al Didier ...

297
{insert image alt}

'Club Brugge en Inter zetten bizarre constructie op poten'

Het heeft lang geduurd, maar de mercato lijkt nu eindelijk op gang te komen bij Club Brugge. ...

431
{insert image alt}

Kompany reageert eerste keer op transfer Raman

Een week geleden ging RSC Anderlecht nog behoorlijk kansloos onderuit in de galawedstrijd tegen ...

470
{insert image alt}

'Club Brugge heeft miljoenenaanwinst quasi beet'

Club Brugge leverde deze week uitstekend werk met de uitgaande transfer van Odilon Kossounou. De ...

396
{insert image alt}

Priske kondigt extra versterking aan bij Antwerp

Antwerp FC opent zondagmiddag zijn nieuwe seizoen met een bezoek aan provinciegenoot KV Mechelen. ...

327
{insert image alt}

Knaltransfer Sancho rond: United legt megabedrag neer

Manchester United wil komend seizoen opnieuw aanknopen met de absolute top in de Premier League en ...

109
{insert image alt}

Clement laat zich uit over nakende komst Persyn

Club Brugge rondde donderdag het vertrek van Odilon Kossounou af, de verdediger werd voor een enorme ...

220
{insert image alt}

Van Meir: "Zij worden grootste uitdager van Club"

Het tussenseizoen zit er op in de Jupiler Pro League, vrijdagavond wordt de nieuwe competitie ...

194
{insert image alt}

Mata speelt open kaart over vertrek bij Club Brugge

Club Brugge is er andermaal in geslaagd om één van zijn smaakmakers voor een enorme winst te ...

373

Gisteren 22 Juli 2021

{insert image alt}

Scorende Bruno gaat de mist in bij strafschop (🎥)

AA Gent kan zondag met vertrouwen beginnen aan de Jupiler Pro League. In de Conference League werd ...

213
{insert image alt}

'Mbappé met harde boodschap terug in Parijs'

Kylian Mbappé is na het Franse EK-drama en zijn daaropvolgende zomervakantie weer terug bij Paris ...

442
{insert image alt}

KV Kortrijk pakt uit met bijzondere nieuwe truitjes (📷)

Zaterdagavond begint voor KV Kortrijk het nieuwe seizoen. In aanloop naar het thuisduel tegen ...

116
{insert image alt}

'Everton-speler Sigurdsson in safehouse na arrestatie'

Gylfi Sigurdsson is verhuist naar een safehouse. Volgens media uit Engeland en IJsland houdt de ...

0
{insert image alt}

Anderlecht kent bijna tegenstander in Conference League

Terwijl AA Gent vanavond al begon aan zijn Europese campagne, moet RSC Anderlecht nog eventjes ...

314
{insert image alt}

Laporta spreekt zich uit over vertrek Griezmann

Memphis Depay is donderdagavond gepresenteerd bij FC Barcelona, maar niet alleen de Nederlandse ...

183
{insert image alt}

AA Gent veegt Valerenga met ruime cijfers van de mat

AA Gent stond vanavond voor de eerste belangrijke afspraak van zijn seizoen. In de tweede voorronde ...

549
{insert image alt}

Leye tempert verwachtingen voor seizoensopener: "Onmogelijk"

Vrijdagavond gaat de eerste bal aan het rollen in het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. ...

296
{insert image alt}

Brys looft Zulte Waregem: "Wij zijn de underdog"

Komend weekend trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang, maar achter een aantal ploegen staat ...

187
{insert image alt}

Grote honger in Genk: "Kunnen alle wedstrijden winnen"

KRC Genk opent vrijdagavond het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League met een bezoek aan Standard. ...

345
{insert image alt}

Over en uit voor Lamkel Zé? "Spelers hebben nu ook een stem"

Daags voor de competitieopener tegen KV Mechelen, kreeg Antwerp FC opnieuw te maken met de fratsen ...

921
{insert image alt}

Ongeziene knokpartij Boca Juniors niet zonder gevolgen

Woensdag liep de Copa Libertadores-wedstrijd tussen Boca Juniors en Atletico Mineiro in Brazilië ...

221
{insert image alt}

Anderlecht gewaarschuwd: "Union kan de stad overnemen"

Komend weekend trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang en tijdens de openingsspeeldag staat ...

574
{insert image alt}

'Financiële details transfer Kossounou bekend'

Club Brugge heeft zijn eerste grote slag geslagen op de zomerse transfermarkt. Zo maakte de ...

593
{insert image alt}

'Werner neemt drastisch besluit door transferplannen Chelsea'

Timo Werner werd vorige zomer voor dik vijftig miljoen euro overgenomen door Chelsea. De Duitse ...

420