EXCLUSIEF Verschaeren versus De Ketelaere: "Hij staat het verst van de twee"

EXCLUSIEF Verschaeren versus De Ketelaere:

Club Brugge trekt vandaag naar RSC Anderlecht. Tot 2019 wist Club Brugge er meer dan twintig jaar niet te winnen, maar in 2019 werd die reeks verbroken. Bij de twee topclubs hebben ze met Yari Verschaeren en Charles De Ketelaere twee Belgische toptalenten in hun rangen. Yannis Anastasiou en Jan Ceulemans gaven aan VoetbalNieuws hun mening over de twee Rode Duivels.


Verschaeren wordt in juli 20 jaar, De Ketelaere werd dat in maart. Beiden wisten zich al knap door te zetten. Verschaeren mocht al op zijn zeventiende zijn debuut maken onder Hein Vanhaezebrouck. De Ketelaere kreeg op zijn achttiende zijn eerste speelminuten in het eerste elftal van Blauw-Zwart. De ontwikkeling van de twee loopt best wel op dezelfde manier.


Beiden tonen zich meteen

"Verschaeren is een talent dat al op zeer jonge leeftijd mocht debuteren bij Anderlecht. Hij kwam in een ploeg die niet draaide en als zeventienjarige deed hij het zeer goed. Hij werd ook één van de betere spelers van Anderlecht en dan weet je dat de verwachtingen zeer hoog komen te liggen. Hij kende dan een logisch terugval, mede door blessures. Hij komt nu stilaan weer aan de oppervlakte en het is en blijft een groot talent en het valt te hopen dat hij gespaard zal blijven van blessureleed", aldus Jan Ceulemans.

De Ketelaere kan ‘de Caje’ ook heel erg bekoren. "De Ketelaere kwam wat later in de ploeg bij Club Brugge, maar hij had ook het geluk dat hij wel in een ploeg terechtkwam die goed draaide. Dan is het makkelijker om als speler stappen te zetten. Let wel, hij heeft die plaats wel moeten afdwingen wat bewijst dat hij heel veel talent heeft. Aanvankelijk werd hij zowat overal uitgespeeld, zelfs als linksback, maar hij heeft door zijn prestaties stilaan een vaste plaats weten te veroveren."

Beiden zijn indien 100% fit bijna zeker van een basisplaats. De twee begonnen als bankzitter aan het seizoen, maar wisten zich in de gunst van Vincent Kompany en Philippe Clement te spelen. Verschaeren had de pech dat hij net een blessure opliep toen hij goed op dreef was aan het komen en is pas sinds kort weer fit. De Ketelaere toonde zich dit seizoen vooral in de Champions League, met twee goals tegen Zenit Sint-Petersburg.


De ‘nieuwe Degryse en Vanaken’

De afgelopen maanden en jaren werden Verschaeren en De Ketelaere al vergeleken met twee straffe Belgen: de Anderlecht-jonkie met Marc Degryse, de Club Brugge-parel met Hans Vanaken. De twee jonge Belgen hebben nog hetzelfde werkpunt: efficiënter worden. Een proces dat met de jaren komt, zoals bij zoveel jonge talenten. Verschaeren zet die stap stilaan met 4 goals en 3 assists in 836 minuten (15 wedstrijden), De Ketelaere tikt af op 4 goals en 6 assists in 2.445 minuten (38 wedstrijden). Zo is Verschaeren dit seizoen om de 119,43 minuten beslissend, De Ketelaere om de 244,5 minuten.

Verschaeren speelde in zijn carrière tot op heden 58 wedstrijden voor Anderlecht, met daarin 7 goals en 7 assists. Verschaeren miste de afgelopen twee seizoenen wel 6 maanden wegens blessureleed. De Ketelaere speelde voorlopig 63 wedstrijden, waarin hij 6 keer raak trof en 8 assists leverde. Het is duidelijk dat de twee heel erg aan mekaar gewaagd zijn. Dat valt ook af te leiden aan hun marktwaardes die we kunnen terugvinden op de gespecialiseerde website Transfermarkt. Daar staat Verschaeren met 11 miljoen euro achter zijn naam, maar doordat hij veel blessureleed kende zakte die fors. De aanvallende middenvelder had op zijn hoogtepunt een marktwaarde van 16 miljoen euro. De Ketelaere brak dit seizoen helemaal door en heeft momenteel een marktwaarde van… 16 miljoen euro.


De Bundesliga

Yannis Anastasiou ziet dat Verschaeren stappen zet in zijn ontwikkeling. "Ik merk dat hij een goede ontwikkeling doormaakt in de laatste fase van het veld, want hij is bepalender met goals en assists. Als hij nog een stap hogerop wil zetten, moet hij dat volhouden en zelfs verbeteren op dat vlak", zegt de ex-spits van Anderlecht aan onze redactie.

Beiden zijn nu nog niet klaar voor een stap hogerop, ook al werden ze recent weer gelinkt aan AC Milan (Verschaeren) en De Ketelaere (Atalanta). "Voor Verschaeren denk ik dat de Bundesliga een goede volgende stap zou zijn voor hem. Het zou de ideale leerschool zijn voor hem waar hij nog heel wat progressie kan maken, om nadien de stap naar de Premier League of La Liga te zetten", aldus Anastasiou.


Rode Duivels

De twee zijn ook Rode Duivel, al zijn ze daar vooral spelers voor de toekomst. In de afgelopen interlandperiode kwamen ze niet aan spelen toe en het EK zal komende zomer niet voor hen weggelegd zijn. Roberto Martinez heeft wel een boontje voor Verschaeren en hij mocht al zes keer opdraven bij de nationale ploeg. Hij scoorde één keer en leverde ook al een assist. De Ketelaere moest het voorlopig stellen met één invalbeurt.

De komende jaren zullen de twee nog de nodige selecties afdwingen. Verschaeren en De Ketelaere - die beiden op de flank en centraal uit de voeten kunnen  - zullen elkaar wellicht naar een hoger niveau duwen bij de Rode Duivels. Die concurrentie is alvast een goede zaak voor Martinez en het Belgische voetbal. Dat is ook de mening van Jan Ceulemans, die beiden als grote talenten aanziet.


Twaalf à vijftien doelpunten

"Ik vind dat De Ketelaere momenteel iets verder staat dan Verschaeren. Voor beiden is het volgende seizoen belangrijk, want ze moeten dan bepalender gaan worden. Voor iemand als De Ketelaere gaat de lat dan ook hoger gelegd worden. Ze moeten beiden hun statistieken opkrikken, want ik vind dat een aanvallende middenvelder bij een Belgische topclub toch 12 à 15 doelpunten moet maken. Het is aan hen om volgend jaar nog meer hun stempel te gaan drukken en de volgende stap te zetten", meent Ceulemans.

Dan zullen ze ook meer speelkansen krijgen bij de Rode Duivels. "Bij de nationale ploeg krijgen jonge spelers de nodige kansen van Roberto Martinez en hij neemt er ook altijd één mee naar een groot toernooi. Ik denk dat Verschaeren en De Ketelaere beseffen dat het behalen van de selectie van de Rode Duivels momenteel het hoogst haalbare is. Ze kunnen leren van de topspelers en het is goed dat Martinez hen laat proeven van dat niveau. Het is dan aan hen om het goed te blijven doen bij hun club en zo op termijn meer kansen af te dwingen bij de Rode Duivels", besluit de Belgische voetballegende.

POLL: Wie staat volgens jou het verst?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

18
18
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

29
29
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

102
102
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

33
33
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

121
121
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

393
393
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

444
444
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

431
431
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

101
101
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

207
207
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

96
96
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

375
375
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

127
127
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0