Vijf toppers pushen Anderlecht naar PO1

Vijf toppers pushen Anderlecht naar PO1

Na de uitschakeling in de Beker van België heeft RSC Anderlecht nog maar één doel voor ogen. Voor de Belgische recordkampioen is het een must om play-off 1 te halen. Mathematisch is die hoofdbetrachting nog mogelijk, maar het wordt wel een erg moeilijke opgave. Toch kan coach Vincent Kompany stevig bouwen op enkele sterkhouders in zijn team. Wij namen alvast vijf spelers onder de loep die een belangrijke rol zullen spelen in de strijd om play-off 1.


JONG EN WISSELVALLIG  

RSC Anderlecht heeft in de reguliere competitie nog drie wedstrijden voor de boeg. Sporting neemt het daarin op tegen Antwerp FC, Club Brugge en Sint-Truiden. Een eenvoudig afsluitend drieluik wordt het dus allerminst voor coach Vincent Kompany en zijn ploeg. Dankzij een recente behaalde reeks van zeven punten op negen houdt Sporting alsnog alle kaarten in eigen handen om de kwalificatie voor play-off 1 veilig te stellen, het ultieme doel van de recordkampioen dit seizoen.



In de huidige jaargang werd de ploeg van Anderlecht vooral getypeerd door een enorme wisselvalligheid, waarbij heel sterke prestaties werden afgewisseld met onbegrijpelijke non-matchen. 't Is nu eenmaal de aard van het beestje. Sporting bezit namelijk de jongste ploeg van de Jupiler Pro League met een gemiddelde leeftijd van 22,6 jaar. Jong talent ontwikkelen en laten ontplooien gebeurt onvermijdelijk met vallen en opstaan, en dat beseffen ze op Neerpede dus aan den lijve.

5 LICHTPUNTEN

Zo nu en dan kan Anderlecht teren op een klasseflits of een individuele actie. Die komen meestal tot stand via Lukas Nmecha, Anouar El Hadj, Adrien Trebel, Francis Amuzu of Paul Mukairu. Maar ook hier heerst de wisselvalligheid boven de continuïteit. Het verschil tussen talent en kwaliteit. “We hebben geen vijf Gouden Schoenen in onze ploeg”, merkte Vincent Kompany zondag fijntjes op. “Dit is een groep die kwaliteiten heeft en dat moeten ze tonen op het veld. Als de vorm en het vertrouwen er zijn, is dit een ploeg die dingen kan die niet voor iedereen weggelegd zijn.”

Vincent Kompany herhaalde het dit seizoen al heel vaak. Zelfs bijna op een wekelijks frequentie. “Wij hebben het meeste talent van België”, liet hij in oktober vorig jaar al vallen tijdens een persmoment. “Nu moeten we dat ontwikkelen richting de meeste kwaliteit.” Maar die laatste stap in het groeiproces verloopt dan toch iets trager dan verwacht. Hoewel Anderlecht als ploeg – maar ook als individuele spelers - eerder inconsistent functioneert, zijn er toch enkele hoopvolle prestaties en evoluties te merken. Verschillende Anderlecht-spelers halen dit seizoen toch een hoog niveau. 



Zowat elke speler van RSC Anderlecht speelde dit seizoen al meerdere goede wedstrijden. Maar de belangrijkste uitdaging – en tevens het grootste probleem – is om die goede flow dus wekelijks te etaleren en ook voor een langere tijd vast te houden. Toch zijn er verschillende spelers van Sporting die in bepaalde vlakken toch consistent positief presteren. Wij lichtten alvast vijf spelers uit die in een bepaald spelonderdeel een hoog niveau halen en meer dan gemiddeld presteren in vergelijking met hun positionele collega's bij andere clubs in de Jupiler Pro League. 

MATT MIAZGA

Matt Miazga startte veelbelovend aan zijn huurperiode bij RSC Anderlecht, maar onlangs onderging hij een opvallende vormdip. Desondanks blijft de Amerikaanse verdediger een onmisbare figuur voor Sporting. Miazga blinkt onder meer uit door zijn duelkracht, zuivere passing en leiderschap. Capaciteiten die hard gemist worden wanneer de huurling van Chelsea er niet bij is tijdens een wedstrijd. In het 0-2 debacle tegen KV Kortrijk bijvoorbeeld, toen Vincent Kompany verrassend verkoos om de jonge Lucas Lissens op te stellen – wat achteraf gezien een mislukt experiment was. Met Miazga kan je naar de oorlog, en in het luchtruim is hij alvast één van de beste centrale verdedigers uit de Jupiler Pro League. De Amerikaan won namelijk 69 procent van zijn luchtduels, een fraaie score die alleen Alekandar Vukotic (Waasland-Beveren) en Dylan Batubinsika (Antwerp FC) kunnen overstijgen.



ALBERT SAMBI LOKONGA

Zijn eerste selectie voor de Rode Duivels is hét bewijs bij uitstek dat Albert Sambi Lokonga zijn stempel drukt bij Anderlecht, en bij uitbreiding ook in de Jupiler Pro League. De aanvoerder van Sporting vervolledigt met zijn eerste oproep zijn groeiproces van jeugdinternational en Jonge Duivel tot A-international. Sambi Lokonga werd bij de Rode Duivels als mogelijke vervanger voor Axel Witsel verkozen boven de twee andere Jupiler Pro League-sterkhouders Mats Rits en Bryan Heynen – dat wil ook wat zeggen. Toch heerste er heel wat voorbehoud rond de selectie van 21-jarige aanvoerder van Anderlecht. Sambi Lokonga zou namelijk een 'mooiweer-voetballer' zijn, die misschien te licht uitvalt voor het zwaardere fysieke werk. Nochtans wint hij dit seizoen 56 procent van al zijn aangegane duels, waarmee hij de vierde beste centrale middenvelder is in de Belgische competitie.



FRANCIS AMUZU

Je zou het bijna vergeten maar Francis Amuzu is nog steeds maar 21 jaar. Ondertussen staat zijn teller wel al op 97 officiële wedstrijden voor Anderlecht. Jaarlijks nemen zijn prestaties op een positieve wijze toe, en bijgevolg presteert de kwieke flankaanvaller steeds regelmatiger. Een afgewerkt product is 'Ciske' evenwel nog niet, maar hij is wel degelijk op de goede weg. Amuzu wordt steeds belangrijker en beslissender voor Anderlecht, en ook Vincent Kompany weet het Neerpede-product naar waarde te schatten. Mits wat meer beslissende acties, voornamelijk in de vorm van doelpunten en assists, kan Amuzu de laatste belangrijke stappen in zijn ontwikkeling zetten. Maar qua intrinsieke kwaliteiten zit het alvast goed. Onder de linker- en rechterflankaanvallers van de Jupiler Pro League is Amuzu namelijk de meest efficiënte speler in de offensieve acties.



YARI VERSCHAEREN

Yari Verschaeren beleeft dit jaar niet meteen een superseizoen: momenteel telt het grote Neerpede-talent amper negen basisplaatsen in de Jupiler Pro League. In het seizoensbegin was de technisch onderlegde aanvallende middenvelder onder Vincent Kompany oorspronkelijk een bankzitter, maar uiteindelijk vocht Verschaeren zich alsnog terug in de basis. Niet veel later volgde er een sportieve tegenslag voor de 19-jarige. Verschaeren was maandenlang out door een zware enkelblessure maar sinds kort is-ie helemaal terug. Voor bondscoach Roberto Martinez waren zijn 88 recente verzamelde speelminuten tegen Cercle Brugge en en Zulte Waregem voldoende om hem meteen terug bij de Rode Duivels te halen. De Spanjaard is vooral wild van de uitmunteend techniek van Verschaeren, en dat is alvast te merken in zijn passing-accuraatheid. Met 85 procent aan geslaagde passes is Verschaeren de primus onder zijn positionele collega's van de Jupiler Pro League.



ANOUAR AIT EL HADJ

Met één pass buitenkantje voet zette Anouar Ait El Hadj zondag drie spelers van Zulte Waregem in de wind. Die fraaie actie leverde hem zelfs de lof op van Romelu Lukaku. El Hadj laat zich steeds meer gelden bij RSC Anderlecht, die stilaan ook zijn grote talent koppelt aan efficiëntie. Zo kon de frivole nummer tien reeds twee doelpunten scoren in dertien basisplaatsen. Dat zijn geen superstats natuurlijk , maar als achttienjarige én tijdens zijn debuutseizoen zijn dat absoluut geen verkeerde statistieken. En zeker al niet bij het wisselvallige Anderlecht. El Hadj zorgt bij Sporting voor een grote diepgang, vista en behendigheid. Hij zoekt steeds de voetballende oplossing, met het vizier steeds vooruit gericht – zo'n type is onontbeerlijk bij het soms steriel voetballende Anderlecht. Per wedstrijd voorziet El Hadj namelijk bijna zes passes in de box van de tegenstander, wat van cruciaal belang is in het spel van Paars-Wit. Daarmee passt El Hadj zich in het knap gezelschap van Vadis Odjidja Ofoe (AA Gent), Andrew Hjuslager (KV Oostende), Onur Kaya (KV Mechelen) en Xavier (Mercier).


POLL: Haalt Anderlecht play-off 1?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

29
29
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

4
4
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

47
47
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

71
71
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

267
267
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

395
395
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

1203
1203
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

287
287
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

116
116
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

295
295
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

101
101
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

198
198
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

476
476
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

236
236
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

633
633