Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Club Brugge differentieert zich al jarenlang als een pionier in de Jupiler Pro League. Ook door de nakende beursgang mikt Blauw-Zwart op een unicum in het Belgische voetbal. Het sportieve en financiële aspect wordt daarom steeds belangrijker op Jan Breydel. In die optiek wordt het ook stilaan money time om te cashen voor Clinton Mata. Club heeft alvast een opvolger geïdentificeerd.


STRICTLY BUSINESS 

Al sinds 2012 wordt Club Brugge gerund als een bedrijf. Voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert slaagden erin om blauw-zwart gestaag te laten evolueren van een gevallen voetbalgrootheid tot de grootste topclub van het land. Straks zal Club ook door de ganse buitenwereld beschouwd worden als een bedrijf, want er wordt namelijk een veelbesproken beursgang voorbereid. Club Brugge betekent business, maar door die beursgang zullen de sportieve resultaten belangrijker dan ooit worden. Slechte prestaties zullen onvermijdelijk leiden tot een waardedaling van het aandeel.



Daarom zal het beleid op Jan Breydel straks wellicht nog zakelijker verlopen, en nog minder georiënteerd op emoties en buikgevoel – een evolutie die de laatste jaren overigens reeds werd ingezet. Club Brugge zal meer als een echt bedrijf geleid worden, waarin return on investment, omzet en winstgevendheid belangrijke en toonaangevende parameters worden. Zo'n ambitieuze visie brengt Club Brugge talrijke mogelijkheden bij met de betrachting om definitief door te groeien tot een waardige Europese subtopper. Op sportief en financieel gebied, maar ook qua reputatie. 

RETURN ON INVESTMENT

Anderzijds betekent een meer zakelijkere aanpak dat er vaak onpopulaire beslissingen moeten genomen worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Ruud Vormer (32), wanneer zijn contract afloopt volgend jaar? Hoeveel winstmarge wordt er geschat bij een vertrek van Clinton Mata, die vandaag op 28-jarige leeftijd aan de top van zijn kunnen zit? Op sportief niveau is de Angolees onmisbaar, maar anderzijds komt hét moment om te cashen er weldra aan. Mata's recente contractverlenging in september vorig jaar was daarom een slimme zet om zijn marktwaarde nog een extra zetje te geven. Ook Het Laatste Nieuws schat de kans op een zomertransfer in als reëel



Club Brugge haalde Clinton Mata in 2018 aan boord voor een beperkte transfersom van anderhalf miljoen euro. Vandaag wordt zijn marktwaarde geschat op 8,5 miljoen euro. Dat houdt een relatieve stijging in van maar liefst 466 procent, een fantastische return on investment dus. Door de 28-jarige leeftijd van Mata zit er bijgevolg weinig rek om die winstmarge verder uit te buiten, waardoor money time zich stilaan opdringt. Een zakelijke en rationale bedrijfsvoering zou daarom kunnen leiden tot een verkoop in de volgende transferperiode. En zeker omdat Mata nog steeds gewild is bij talrijke buitenlandse clubs, vooral in de Duitse Bundesliga.

GROEIAANDEEL 

Met die enorme return on investment in het achterhoofd speurt Club Brugge tegenwoordig de spelersmarkt af naar nieuwe interessante investeringen. Dit met het oog op een onmiddellijk sportief rendement, en in een later stadium ook met felgroene financiële winstcijfers als doel. De jonge Osaze Urhoghide past bijvoorbeeld perfect in dat plaatje. De Britse pers linkt de centrale verdediger van Sheffield Wednesday namelijk hardnekkig aan de huidige Belgische landskampioen.

Osaze Urhoghide en Clinton Mata vertonen alvast grote gelijkenissen in hun carrièreverloop en hun sportieve kwaliteiten. Mata kende een stroeve start van zijn carrière, waardoor hij pas op latere leeftijd in aanraking kwam met de Belgische voetbaltop. Ook de beginperiode van Urhoghide's loopbaan verliep niet meteen vlekkeloos, maar op 20-jarige leeftijd geniet de Nigeriaanse Engelsman over Het Kanaal toch al over een bepaalde en betekenisvolle reputatie.



In 2018 tekende Osaze Urhoghide zijn eerste professionele contract bij AFC Wimbledon, maar die club gaf na één jaar geen gevolg meer aan de onderlinge samenwerking. Urhoghide doorliep daarna een proefperiode bij Sheffield Wednesday, waarin hij danig indruk maakte op de clubleiding en de sportieve staff. Vandaag is hij, na een langdurige en zware knieblessure, ondertussen uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende spelers van The Owls en bij uitbreiding ook de Championship.

STARLET 

Sinds Osaze Urhoghide zijn comeback maakte in januari dit jaar, behoort de verdediger tot de basispionnen van Sheffield Wednesday. Coach Darren Moore gebruikt de 20-jarige als zijn linker centrale verdediger in een driemansverdediging – eenzelfde bezetting die Philippe Clement vaak gebruikt bij Club Brugge. Maar het leidt echter geen twijfel dat Urhoghide het best uit de verf komt als rechter centrale pion, net zoals Clinton Mata, want zijn rechtervoet is ook meteen zijn beste.

Door zijn uitstekende recente prestaties wil Sheffield Wednesday dan ook graag Osaze Urhoghide's aflopend contract verlengen. Volgens Yorkshire Live hebben The Owls alvast een eerste voorstel overgemaakt aan de veelbelovende starlet. Maar ook de achterban van de Engelse club is helemaal wild van 'de man van het moment', net zoals hoger aangeschreven clubs Leeds United, Crystal Palace en Watford die hem graag willen aantrekken in de komende maanden.



First Team Coach Neil Thompson bevestigde Osaze Urhoghide's goede prestaties onlangs aan The Star. “Als je zijn beginperiode bij de club vergelijkt met waar hij nu staat, dan bewijst hij momenteel dat hij de moeilijke omstandigheden in de Championship goed aankan. Hij houdt zijn voetjes goed op de grond. Hij is een complete verdediger die houdt van verdedigen. Hij toonde meermaals goede dingen”, aldus Thompson over de up and coming Urhoghide. 

COMPLETE VERDEDIGER 

Sinds januari 2021 rijgt Osaze Urhoghide in de Championship de basisplaatsen en goede prestaties aan elkaar, waardoor hij stilaan uitgroeit tot één van de meest kwalitatieve spelers op zijn positie. First Team Coach Neil Thompson loog alvast niet in zijn verklaringen tegenover The Star dat  Urhoghide's sterkte vooral op het defensief vlak ligt. In zowat alle verdedigende parameters scoort hij opmerkelijk hoog in vergelijking met zijn positionele collega's in de Championship.

Vooreerst gaat er op gemiddelde basis per wedstrijd niemand meer defensieve acties aan dan Osaze Urhoghide. Dat is ook eerder logisch gezien de voorlaatste positie in het klassement van Sheffield Wednesday. Maar Urhoghide bezet ook de eerste plaats op het gebied van efficiëntie in die defensieve duels. De Nigeriaanse Engelsman is dus sterk aanwezig op het defensieve gebied én daar koppelt hij ook een hoge mate van efficiëntie aan toe. Een complete defensieve verdediger dus. 



Gelet op zijn talrijke defensieve duels en de desbetreffende efficiëntie ervan, is Osaze Urhoghide logischerwijze ook de meest regelmatige centrale verdediger van de Championship. Bovendien is hij tegenwoordig de op vier na best presterende centrale verdediger op het vlak van geslaagde luchtduels. Urhoghide maakt dus goed gebruik van zijn 1 meter 88 lengte. Daarnaast is hij ook een veelpleger van geslaagde verdedigende intercepties, daarin bezet hij de zesde plaats.

OPVOLGER VAN MATA? 

De defensieve prestaties van Osaze Urhoghide zijn dus best indrukwekkend, en zeker op zo'n jonge leeftijd van amper 20 lentes. Bovendien is het geen sinecure om dergelijk hoog niveau te halen in de complexe en veeleisende Championship, en al zeker niet bij de voorlaatste in de stand. Desondanks houdt Urhoghide opmerkelijk goed stand in het degradatievoetbal, waardoor hij tegenwoordig veel en unieke ervaring genereert. In deze moeilijke omstandigheden zet Urhoghide primordiale stappen in zijn groeiproces als profvoetballer.



Omdat de focus bij Sheffield Wednesday eerder op het defensieve vlak ligt, is de aanvallende bijdrage van Osaze Urhoghide beperkt. Bij Club Brugge wordt er qua offensieve impulsen namelijk veel meer verwacht, en dat is een belangrijke meerwaarde die Clinton Mata perfect invult. Zo'n diepgang biedt Urhoghide tegenwoordig niet, al is het maar de vraag hoe hij zich zou profileren bij een meer dominante ploeg zoals Club Brugge. 

POLL: Moet Club straks cashen voor Mata?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

18
18
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

129
129
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

24
24
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

164
164
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

163
163
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

88
88
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

197
197
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

30
30
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

182
182
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

72
72
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

176
176
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

74
74
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

164
164
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

186
186
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

417
417