Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Foto: Club Brugge verzilvert rendement aan 466%

Club Brugge differentieert zich al jarenlang als een pionier in de Jupiler Pro League. Ook door de nakende beursgang mikt Blauw-Zwart op een unicum in het Belgische voetbal. Het sportieve en financiële aspect wordt daarom steeds belangrijker op Jan Breydel. In die optiek wordt het ook stilaan money time om te cashen voor Clinton Mata. Club heeft alvast een opvolger geïdentificeerd.

STRICTLY BUSINESS 

Al sinds 2012 wordt Club Brugge gerund als een bedrijf. Voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert slaagden erin om blauw-zwart gestaag te laten evolueren van een gevallen voetbalgrootheid tot de grootste topclub van het land. Straks zal Club ook door de ganse buitenwereld beschouwd worden als een bedrijf, want er wordt namelijk een veelbesproken beursgang voorbereid. Club Brugge betekent business, maar door die beursgang zullen de sportieve resultaten belangrijker dan ooit worden. Slechte prestaties zullen onvermijdelijk leiden tot een waardedaling van het aandeel.Daarom zal het beleid op Jan Breydel straks wellicht nog zakelijker verlopen, en nog minder georiënteerd op emoties en buikgevoel – een evolutie die de laatste jaren overigens reeds werd ingezet. Club Brugge zal meer als een echt bedrijf geleid worden, waarin return on investment, omzet en winstgevendheid belangrijke en toonaangevende parameters worden. Zo'n ambitieuze visie brengt Club Brugge talrijke mogelijkheden bij met de betrachting om definitief door te groeien tot een waardige Europese subtopper. Op sportief en financieel gebied, maar ook qua reputatie. 

RETURN ON INVESTMENT

Anderzijds betekent een meer zakelijkere aanpak dat er vaak onpopulaire beslissingen moeten genomen worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Ruud Vormer (32), wanneer zijn contract afloopt volgend jaar? Hoeveel winstmarge wordt er geschat bij een vertrek van Clinton Mata, die vandaag op 28-jarige leeftijd aan de top van zijn kunnen zit? Op sportief niveau is de Angolees onmisbaar, maar anderzijds komt hét moment om te cashen er weldra aan. Mata's recente contractverlenging in september vorig jaar was daarom een slimme zet om zijn marktwaarde nog een extra zetje te geven. Ook Het Laatste Nieuws schat de kans op een zomertransfer in als reëelClub Brugge haalde Clinton Mata in 2018 aan boord voor een beperkte transfersom van anderhalf miljoen euro. Vandaag wordt zijn marktwaarde geschat op 8,5 miljoen euro. Dat houdt een relatieve stijging in van maar liefst 466 procent, een fantastische return on investment dus. Door de 28-jarige leeftijd van Mata zit er bijgevolg weinig rek om die winstmarge verder uit te buiten, waardoor money time zich stilaan opdringt. Een zakelijke en rationale bedrijfsvoering zou daarom kunnen leiden tot een verkoop in de volgende transferperiode. En zeker omdat Mata nog steeds gewild is bij talrijke buitenlandse clubs, vooral in de Duitse Bundesliga.

GROEIAANDEEL 

Met die enorme return on investment in het achterhoofd speurt Club Brugge tegenwoordig de spelersmarkt af naar nieuwe interessante investeringen. Dit met het oog op een onmiddellijk sportief rendement, en in een later stadium ook met felgroene financiële winstcijfers als doel. De jonge Osaze Urhoghide past bijvoorbeeld perfect in dat plaatje. De Britse pers linkt de centrale verdediger van Sheffield Wednesday namelijk hardnekkig aan de huidige Belgische landskampioen.

Osaze Urhoghide en Clinton Mata vertonen alvast grote gelijkenissen in hun carrièreverloop en hun sportieve kwaliteiten. Mata kende een stroeve start van zijn carrière, waardoor hij pas op latere leeftijd in aanraking kwam met de Belgische voetbaltop. Ook de beginperiode van Urhoghide's loopbaan verliep niet meteen vlekkeloos, maar op 20-jarige leeftijd geniet de Nigeriaanse Engelsman over Het Kanaal toch al over een bepaalde en betekenisvolle reputatie.In 2018 tekende Osaze Urhoghide zijn eerste professionele contract bij AFC Wimbledon, maar die club gaf na één jaar geen gevolg meer aan de onderlinge samenwerking. Urhoghide doorliep daarna een proefperiode bij Sheffield Wednesday, waarin hij danig indruk maakte op de clubleiding en de sportieve staff. Vandaag is hij, na een langdurige en zware knieblessure, ondertussen uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende spelers van The Owls en bij uitbreiding ook de Championship.

STARLET 

Sinds Osaze Urhoghide zijn comeback maakte in januari dit jaar, behoort de verdediger tot de basispionnen van Sheffield Wednesday. Coach Darren Moore gebruikt de 20-jarige als zijn linker centrale verdediger in een driemansverdediging – eenzelfde bezetting die Philippe Clement vaak gebruikt bij Club Brugge. Maar het leidt echter geen twijfel dat Urhoghide het best uit de verf komt als rechter centrale pion, net zoals Clinton Mata, want zijn rechtervoet is ook meteen zijn beste.

Door zijn uitstekende recente prestaties wil Sheffield Wednesday dan ook graag Osaze Urhoghide's aflopend contract verlengen. Volgens Yorkshire Live hebben The Owls alvast een eerste voorstel overgemaakt aan de veelbelovende starlet. Maar ook de achterban van de Engelse club is helemaal wild van 'de man van het moment', net zoals hoger aangeschreven clubs Leeds United, Crystal Palace en Watford die hem graag willen aantrekken in de komende maanden.First Team Coach Neil Thompson bevestigde Osaze Urhoghide's goede prestaties onlangs aan The Star. “Als je zijn beginperiode bij de club vergelijkt met waar hij nu staat, dan bewijst hij momenteel dat hij de moeilijke omstandigheden in de Championship goed aankan. Hij houdt zijn voetjes goed op de grond. Hij is een complete verdediger die houdt van verdedigen. Hij toonde meermaals goede dingen”, aldus Thompson over de up and coming Urhoghide. 

COMPLETE VERDEDIGER 

Sinds januari 2021 rijgt Osaze Urhoghide in de Championship de basisplaatsen en goede prestaties aan elkaar, waardoor hij stilaan uitgroeit tot één van de meest kwalitatieve spelers op zijn positie. First Team Coach Neil Thompson loog alvast niet in zijn verklaringen tegenover The Star dat  Urhoghide's sterkte vooral op het defensief vlak ligt. In zowat alle verdedigende parameters scoort hij opmerkelijk hoog in vergelijking met zijn positionele collega's in de Championship.

Vooreerst gaat er op gemiddelde basis per wedstrijd niemand meer defensieve acties aan dan Osaze Urhoghide. Dat is ook eerder logisch gezien de voorlaatste positie in het klassement van Sheffield Wednesday. Maar Urhoghide bezet ook de eerste plaats op het gebied van efficiëntie in die defensieve duels. De Nigeriaanse Engelsman is dus sterk aanwezig op het defensieve gebied én daar koppelt hij ook een hoge mate van efficiëntie aan toe. Een complete defensieve verdediger dus. Gelet op zijn talrijke defensieve duels en de desbetreffende efficiëntie ervan, is Osaze Urhoghide logischerwijze ook de meest regelmatige centrale verdediger van de Championship. Bovendien is hij tegenwoordig de op vier na best presterende centrale verdediger op het vlak van geslaagde luchtduels. Urhoghide maakt dus goed gebruik van zijn 1 meter 88 lengte. Daarnaast is hij ook een veelpleger van geslaagde verdedigende intercepties, daarin bezet hij de zesde plaats.

OPVOLGER VAN MATA? 

De defensieve prestaties van Osaze Urhoghide zijn dus best indrukwekkend, en zeker op zo'n jonge leeftijd van amper 20 lentes. Bovendien is het geen sinecure om dergelijk hoog niveau te halen in de complexe en veeleisende Championship, en al zeker niet bij de voorlaatste in de stand. Desondanks houdt Urhoghide opmerkelijk goed stand in het degradatievoetbal, waardoor hij tegenwoordig veel en unieke ervaring genereert. In deze moeilijke omstandigheden zet Urhoghide primordiale stappen in zijn groeiproces als profvoetballer.Omdat de focus bij Sheffield Wednesday eerder op het defensieve vlak ligt, is de aanvallende bijdrage van Osaze Urhoghide beperkt. Bij Club Brugge wordt er qua offensieve impulsen namelijk veel meer verwacht, en dat is een belangrijke meerwaarde die Clinton Mata perfect invult. Zo'n diepgang biedt Urhoghide tegenwoordig niet, al is het maar de vraag hoe hij zich zou profileren bij een meer dominante ploeg zoals Club Brugge. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Club straks cashen voor Mata?

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

710
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1327
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

44
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

25
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

37
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

188
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

67
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

271
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

285
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

155
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

102
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

50
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

440
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

166
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

242
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

156

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

520
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

529
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

322
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

544
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

387