Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Foto: Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Op Neerpede bevindt men zich in twee uitersten. RSC Anderlecht beschikt over een hoogwaardige talentdetectie, maar anderzijds zijn de financiële middelen niet beschikbaar om daarvan te profiteren. In die optiek kan Sporting een gouden zaak realiseren met het recentste transferdoelwit Aimen Moueffek. De jonge Fransman bezit meerdere hoogwaardige kwaliteiten én hij is bovendien ook financieel haalbaar. 

MACHTELOOSHEID 

RSC Anderlecht roeit met de riemen die men heeft. De paars-witte scouting identificeerde in de voorbije maanden tal van potentiële toppers, maar telkens botste Sporting op haar financiële limieten. Als één van de eerste clubs kwam Anderlecht bijvoorbeeld de Amerikaanse golden boy Bryan Reynolds op het spoor, maar al snel haakte de club af bij het horen van zijn prijskaartje. Daarna meldden verschillende andere Europese clubs zich bij FC Dallas: AC Milan, Internazionale, Juventus en Club Brugge, maar uiteindelijk won AS Roma het pleit. De Romeinen huren Reynolds tot eind dit seizoen, met een verplichte aankoopoptie van 6,75 miljoen euro. Anderlecht had dus nooit een schijn van kans.Anderlecht heeft doorheen de jaren een sterk netwerk uitgebouwd in de Amerikaanse voetbalcompetitie, waardoor de club veelbelovende talenten in een vroeg stadium kan detecteren. Bryan Reynolds was daar één voorbeeld van, maar ook Brenden Aaronson past in dat plaatje. In juli vorig jaar kwam Sporting de Amerikaanse tiener scouten in het PLL Park van Philadelphia Union. Aaronson maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de interesse in de 19-jarige stevig toe. Naast Anderlecht was ook Club Brugge geïnteresseerd in de 'nieuwe Havertz', net zoals Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. Aaronson trok in januari dit jaar uiteindelijk naar RB Salzburg voor 5,45 miljoen euro. 

ONDERGEWAARDEERD 

't Is duidelijk dat RSC Anderlecht beschikt over de technische en sportieve expertise om kwalitatief talent te ontdekken, maar de club blijft steeds botsen op haar beperkte financiële limieten. Daardoor moet Sporting zich meer wagen aan enkele risicovolle transfers zoals die van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Ondertussen wordt Anderlecht alweer gelinkt aan een resem andere transfertargets, waarbij de ene veelbelovender is dan de andere. Adryelson (Recife), Majid Hosseini (Trabzonspor) en Rayane Aabid (Hatayspor) passeerden alvast de revue. Sinds kort mag ook Aimen Moueffek (Saint-Etienne) aan dat lijstje worden toegevoegd. En die laatste is alvast veruit het meest interessante recente target van Anderlecht.Het scoutingsteam onder leiding van Peter Verbeke leverde alweer puik werk af. Nadat we de specifieke kwaliteiten van Aimen Moueffek analyseren, kunnen we alleen maar besluiten dat de 19-jarige Fransman een absoluut high profile is. Moueffek startte de huidige campagne in de Ligue 1 bij Saint-Etienne als basisspeler maar naarmate het seizoen vordert, verdwijnt hij steeds meer naar de achtergrond. Toch zette Moueffek uitstekende prestaties neer in zijn debuutseizoen op het hoogste Franse voetbalniveau. In die mate dat we zelfs durven beweren dat Moueffek één van de meest ondergewaardeerde rechtsachters is in de Ligue 1. En daarom ook wel miskend bij Les Verts.

DUEL MET PUEL 

Op 1 juli 2019 ondertekende de toen 18-jarige Aimen Moueffek zijn eerste profcontract bij Saint-Etienne. Binnenskamers werd hij omschreven als één van de grootste talenten uit de academie. Moueffek was een voormalig Franse jeugdinternational en hij won met de U19 van Les Verts de prestigieuze Gambardella Cup. Moueffek mocht eerst een jaartje rijpen bij Saint-Etienne B, maar sinds de zomer van 2020 maakt hij permanent deel uit van de A-kern. In de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen liet de talentvolle rechtsachter een uitstekende indruk na, waardoor coach Claude Puel hem beloonde met een status als basisspeler in de eerste ploeg. Maar na zes opeenvolgende nederlagen besloot Puel opeens om Moueffek minder in te zetten in zijn ploeg.Die opmerkelijke beslissing werd lauw onthaald door de regionale pers, die Claude Puel daar verschillende keren probeerde op aan te spreken. Eén keer reageerde Puel op deze gestelde vragen vanuit de pers, weliswaar met een geïrriteerde ondertoon. “Zoals veel spelers heeft Aimen nog veel te leren”, startte Puel zijn betoog. “Hij is een speler die bepaalde kwaliteiten heeft, net zoals zijn ploegmaten. Er heerst gewoon concurrentie. Hij heeft ons goed geholpen op het defensief vlak, maar hij is te statisch en hij heet niet voldoende diepgang.” Een opvallende uitspraak van Puel, want  Aimen Moueffek is een complete, moderne rechtsachter, mét voldoende aanvallende impulsen.

ANDERLECHT STELT ZICH 

In het kalenderjaar 2021 werkte Aimen Moueffek slechts 204 speelminuten af in de Ligue 1, terwijl hij in 2020 nog 406 minuten in actie kwam. Zijn speelgelegenheid neemt dus zienderogen af, en dat kan grotendeels verklaard worden door het getemperde vertrouwen van coach Claude Puel. Want op basis van zijn prestaties valt er Moueffek echter bitter weinig te verwijten. Sterker nog, op zijn positie behoort hij zelfs tot één van de beste rechtsachters van de Ligue 1. Dat maakt het des te vreemder dat Puel niet voluit zijn kaart trekt, maar op die manier kan Anderlecht wel een absoluut buitenkansje realiseren door Moueffek eventueel aan te trekken.Volgens de informatie van France Football heeft Anderlecht zich alvast kandidaat gesteld om Aimen Moueffek binnen te halen. De 19-jarige Fransman bevindt zich in Saint-Etienne onder Claude Puel in een moeilijke situatie, waardoor hij bereid is om een nieuw avontuur aan te gaan. Momenteel wordt de marktwaarde van Moueffek geschat op twee miljoen euro, wat vandaag nog steeds een flink kapitaal betekent voor Anderlecht. Maar gezien zijn intrinsieke kwaliteiten zou Moueffek voor die prijs een echt koopje zijn. Bovendien bevindt Saint-Etienne zich in een slechte onderhandelingspositie, want in juni 2022 is Moueffek namelijk einde contract bij Les Verts.

COMPLEET 

Al bij al kwam Aimen Moueffek dit seizoen nog 610 speelminuten in actie, waardoor er objectieve conclusies kunnen getrokken worden over zijn prestaties en impact in de Ligue 1. Op defensief vlak bezit Moueffek alvast over voldoende kwaliteiten. Hij scoort bijvoorbeeld enorm hoog op het gebied van defensieve efficiëntie, gewonnen duels, defensieve regelmatigheid en intercepties. Onder zijn positionele collega's in de Ligue 1 positioneert hij zich in die facetten respectievelijk op nummer twee, één, één en vijf. Op deze defensieve fundamenten kan er dus alvast stevig gebouwd worden.Maar ook op het aanvallend gebied blinkt Aimen Moueffek uit in meerdere parameters, waardoor hij objectief beschouwd kan worden als een moderne, complete en aanvallende rechtsachter. Moueffek blinkt uit op het vlak van offensieve efficiëntie, dribbels en offensieve regelmaat. In die onderdelen bezet hij respectievelijk de tweede, eerste en eerste plaats onder zijn positionele collega's in de Franse voetbalcompetitie. Moueffek is ook de rechtsachter op wie gemiddeld het meeste overtredingen worden gemaakt. Ook dat is een indicatie van zijn offensieve kwaliteiten.

GOUDEN DEAL 

Anderzijds heeft Claude Puel wel een punt over de diepgang van Aimen Moueffek. Dat is een spelfacet die hij nog verder moet perfectioneren, alsook een betere passing. Maar op 19-jarige leeftijd bezit Moueffek alvast een meer dan degelijke basis. In die mate dat hij een gouden aankoop zou kunnen betekenen voor Anderlecht. Maar net zoals in het geval van Bryan Reynolds en Brenden Aaronson woedt er een enorme concurrentie voor Moueffek – logisch, gezien zijn hoogwaardige kwaliteiten. Naast Sporting melden ook Borussia Mönchengladbach, RB Salzburg en Bayer Leverkusen zich aan het Franse front. Maar of die clubs ook de beste carrièrestap zijn voor Moueffek, dat is uiteraard een andere vraag. Aan Anderlecht dus om de speler en Saint-Etienne te overtuigen. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Anderlecht twijfelen?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

664
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1316
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

8
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

90
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

29
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

161
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

198
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

111
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

84
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

41
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

141
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

397
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

148
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

220
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

143
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

203
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

78

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

514
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

427
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

525
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

320
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

539
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

118
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

384