Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Op Neerpede bevindt men zich in twee uitersten. RSC Anderlecht beschikt over een hoogwaardige talentdetectie, maar anderzijds zijn de financiële middelen niet beschikbaar om daarvan te profiteren. In die optiek kan Sporting een gouden zaak realiseren met het recentste transferdoelwit Aimen Moueffek. De jonge Fransman bezit meerdere hoogwaardige kwaliteiten én hij is bovendien ook financieel haalbaar. 


MACHTELOOSHEID 

RSC Anderlecht roeit met de riemen die men heeft. De paars-witte scouting identificeerde in de voorbije maanden tal van potentiële toppers, maar telkens botste Sporting op haar financiële limieten. Als één van de eerste clubs kwam Anderlecht bijvoorbeeld de Amerikaanse golden boy Bryan Reynolds op het spoor, maar al snel haakte de club af bij het horen van zijn prijskaartje. Daarna meldden verschillende andere Europese clubs zich bij FC Dallas: AC Milan, Internazionale, Juventus en Club Brugge, maar uiteindelijk won AS Roma het pleit. De Romeinen huren Reynolds tot eind dit seizoen, met een verplichte aankoopoptie van 6,75 miljoen euro. Anderlecht had dus nooit een schijn van kans.



Anderlecht heeft doorheen de jaren een sterk netwerk uitgebouwd in de Amerikaanse voetbalcompetitie, waardoor de club veelbelovende talenten in een vroeg stadium kan detecteren. Bryan Reynolds was daar één voorbeeld van, maar ook Brenden Aaronson past in dat plaatje. In juli vorig jaar kwam Sporting de Amerikaanse tiener scouten in het PLL Park van Philadelphia Union. Aaronson maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de interesse in de 19-jarige stevig toe. Naast Anderlecht was ook Club Brugge geïnteresseerd in de 'nieuwe Havertz', net zoals Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. Aaronson trok in januari dit jaar uiteindelijk naar RB Salzburg voor 5,45 miljoen euro. 

ONDERGEWAARDEERD 

't Is duidelijk dat RSC Anderlecht beschikt over de technische en sportieve expertise om kwalitatief talent te ontdekken, maar de club blijft steeds botsen op haar beperkte financiële limieten. Daardoor moet Sporting zich meer wagen aan enkele risicovolle transfers zoals die van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Ondertussen wordt Anderlecht alweer gelinkt aan een resem andere transfertargets, waarbij de ene veelbelovender is dan de andere. Adryelson (Recife), Majid Hosseini (Trabzonspor) en Rayane Aabid (Hatayspor) passeerden alvast de revue. Sinds kort mag ook Aimen Moueffek (Saint-Etienne) aan dat lijstje worden toegevoegd. En die laatste is alvast veruit het meest interessante recente target van Anderlecht.



Het scoutingsteam onder leiding van Peter Verbeke leverde alweer puik werk af. Nadat we de specifieke kwaliteiten van Aimen Moueffek analyseren, kunnen we alleen maar besluiten dat de 19-jarige Fransman een absoluut high profile is. Moueffek startte de huidige campagne in de Ligue 1 bij Saint-Etienne als basisspeler maar naarmate het seizoen vordert, verdwijnt hij steeds meer naar de achtergrond. Toch zette Moueffek uitstekende prestaties neer in zijn debuutseizoen op het hoogste Franse voetbalniveau. In die mate dat we zelfs durven beweren dat Moueffek één van de meest ondergewaardeerde rechtsachters is in de Ligue 1. En daarom ook wel miskend bij Les Verts.

DUEL MET PUEL 

Op 1 juli 2019 ondertekende de toen 18-jarige Aimen Moueffek zijn eerste profcontract bij Saint-Etienne. Binnenskamers werd hij omschreven als één van de grootste talenten uit de academie. Moueffek was een voormalig Franse jeugdinternational en hij won met de U19 van Les Verts de prestigieuze Gambardella Cup. Moueffek mocht eerst een jaartje rijpen bij Saint-Etienne B, maar sinds de zomer van 2020 maakt hij permanent deel uit van de A-kern. In de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen liet de talentvolle rechtsachter een uitstekende indruk na, waardoor coach Claude Puel hem beloonde met een status als basisspeler in de eerste ploeg. Maar na zes opeenvolgende nederlagen besloot Puel opeens om Moueffek minder in te zetten in zijn ploeg.



Die opmerkelijke beslissing werd lauw onthaald door de regionale pers, die Claude Puel daar verschillende keren probeerde op aan te spreken. Eén keer reageerde Puel op deze gestelde vragen vanuit de pers, weliswaar met een geïrriteerde ondertoon. “Zoals veel spelers heeft Aimen nog veel te leren”, startte Puel zijn betoog. “Hij is een speler die bepaalde kwaliteiten heeft, net zoals zijn ploegmaten. Er heerst gewoon concurrentie. Hij heeft ons goed geholpen op het defensief vlak, maar hij is te statisch en hij heet niet voldoende diepgang.” Een opvallende uitspraak van Puel, want  Aimen Moueffek is een complete, moderne rechtsachter, mét voldoende aanvallende impulsen.

ANDERLECHT STELT ZICH 

In het kalenderjaar 2021 werkte Aimen Moueffek slechts 204 speelminuten af in de Ligue 1, terwijl hij in 2020 nog 406 minuten in actie kwam. Zijn speelgelegenheid neemt dus zienderogen af, en dat kan grotendeels verklaard worden door het getemperde vertrouwen van coach Claude Puel. Want op basis van zijn prestaties valt er Moueffek echter bitter weinig te verwijten. Sterker nog, op zijn positie behoort hij zelfs tot één van de beste rechtsachters van de Ligue 1. Dat maakt het des te vreemder dat Puel niet voluit zijn kaart trekt, maar op die manier kan Anderlecht wel een absoluut buitenkansje realiseren door Moueffek eventueel aan te trekken.



Volgens de informatie van France Football heeft Anderlecht zich alvast kandidaat gesteld om Aimen Moueffek binnen te halen. De 19-jarige Fransman bevindt zich in Saint-Etienne onder Claude Puel in een moeilijke situatie, waardoor hij bereid is om een nieuw avontuur aan te gaan. Momenteel wordt de marktwaarde van Moueffek geschat op twee miljoen euro, wat vandaag nog steeds een flink kapitaal betekent voor Anderlecht. Maar gezien zijn intrinsieke kwaliteiten zou Moueffek voor die prijs een echt koopje zijn. Bovendien bevindt Saint-Etienne zich in een slechte onderhandelingspositie, want in juni 2022 is Moueffek namelijk einde contract bij Les Verts.

COMPLEET 

Al bij al kwam Aimen Moueffek dit seizoen nog 610 speelminuten in actie, waardoor er objectieve conclusies kunnen getrokken worden over zijn prestaties en impact in de Ligue 1. Op defensief vlak bezit Moueffek alvast over voldoende kwaliteiten. Hij scoort bijvoorbeeld enorm hoog op het gebied van defensieve efficiëntie, gewonnen duels, defensieve regelmatigheid en intercepties. Onder zijn positionele collega's in de Ligue 1 positioneert hij zich in die facetten respectievelijk op nummer twee, één, één en vijf. Op deze defensieve fundamenten kan er dus alvast stevig gebouwd worden.



Maar ook op het aanvallend gebied blinkt Aimen Moueffek uit in meerdere parameters, waardoor hij objectief beschouwd kan worden als een moderne, complete en aanvallende rechtsachter. Moueffek blinkt uit op het vlak van offensieve efficiëntie, dribbels en offensieve regelmaat. In die onderdelen bezet hij respectievelijk de tweede, eerste en eerste plaats onder zijn positionele collega's in de Franse voetbalcompetitie. Moueffek is ook de rechtsachter op wie gemiddeld het meeste overtredingen worden gemaakt. Ook dat is een indicatie van zijn offensieve kwaliteiten.

GOUDEN DEAL 

Anderzijds heeft Claude Puel wel een punt over de diepgang van Aimen Moueffek. Dat is een spelfacet die hij nog verder moet perfectioneren, alsook een betere passing. Maar op 19-jarige leeftijd bezit Moueffek alvast een meer dan degelijke basis. In die mate dat hij een gouden aankoop zou kunnen betekenen voor Anderlecht. Maar net zoals in het geval van Bryan Reynolds en Brenden Aaronson woedt er een enorme concurrentie voor Moueffek – logisch, gezien zijn hoogwaardige kwaliteiten. Naast Sporting melden ook Borussia Mönchengladbach, RB Salzburg en Bayer Leverkusen zich aan het Franse front. Maar of die clubs ook de beste carrièrestap zijn voor Moueffek, dat is uiteraard een andere vraag. Aan Anderlecht dus om de speler en Saint-Etienne te overtuigen. 

POLL: Moet Anderlecht twijfelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

24
24
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

76
76
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

22
22
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

47
47
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

66
66
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

64
64
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

143
143
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

46
46
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

68
68
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

147
147
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

229
229
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

99
99
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

242
242
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

94
94
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

279
279