Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Topscouting RSCA scoort opnieuw: buitenkans lonkt

Op Neerpede bevindt men zich in twee uitersten. RSC Anderlecht beschikt over een hoogwaardige talentdetectie, maar anderzijds zijn de financiële middelen niet beschikbaar om daarvan te profiteren. In die optiek kan Sporting een gouden zaak realiseren met het recentste transferdoelwit Aimen Moueffek. De jonge Fransman bezit meerdere hoogwaardige kwaliteiten én hij is bovendien ook financieel haalbaar. 


MACHTELOOSHEID 

RSC Anderlecht roeit met de riemen die men heeft. De paars-witte scouting identificeerde in de voorbije maanden tal van potentiële toppers, maar telkens botste Sporting op haar financiële limieten. Als één van de eerste clubs kwam Anderlecht bijvoorbeeld de Amerikaanse golden boy Bryan Reynolds op het spoor, maar al snel haakte de club af bij het horen van zijn prijskaartje. Daarna meldden verschillende andere Europese clubs zich bij FC Dallas: AC Milan, Internazionale, Juventus en Club Brugge, maar uiteindelijk won AS Roma het pleit. De Romeinen huren Reynolds tot eind dit seizoen, met een verplichte aankoopoptie van 6,75 miljoen euro. Anderlecht had dus nooit een schijn van kans.Anderlecht heeft doorheen de jaren een sterk netwerk uitgebouwd in de Amerikaanse voetbalcompetitie, waardoor de club veelbelovende talenten in een vroeg stadium kan detecteren. Bryan Reynolds was daar één voorbeeld van, maar ook Brenden Aaronson past in dat plaatje. In juli vorig jaar kwam Sporting de Amerikaanse tiener scouten in het PLL Park van Philadelphia Union. Aaronson maakte een grote indruk met zijn sterke prestaties en bijgevolg nam de interesse in de 19-jarige stevig toe. Naast Anderlecht was ook Club Brugge geïnteresseerd in de 'nieuwe Havertz', net zoals Fiorentina, AC Milan, PSV Eindhoven, Feyenoord, Hoffenheim, Borussia Mönchengladbach, Frankfurt, Freiburg en Celtic. Aaronson trok in januari dit jaar uiteindelijk naar RB Salzburg voor 5,45 miljoen euro. 

ONDERGEWAARDEERD 

't Is duidelijk dat RSC Anderlecht beschikt over de technische en sportieve expertise om kwalitatief talent te ontdekken, maar de club blijft steeds botsen op haar beperkte financiële limieten. Daardoor moet Sporting zich meer wagen aan enkele risicovolle transfers zoals die van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Ondertussen wordt Anderlecht alweer gelinkt aan een resem andere transfertargets, waarbij de ene veelbelovender is dan de andere. Adryelson (Recife), Majid Hosseini (Trabzonspor) en Rayane Aabid (Hatayspor) passeerden alvast de revue. Sinds kort mag ook Aimen Moueffek (Saint-Etienne) aan dat lijstje worden toegevoegd. En die laatste is alvast veruit het meest interessante recente target van Anderlecht.Het scoutingsteam onder leiding van Peter Verbeke leverde alweer puik werk af. Nadat we de specifieke kwaliteiten van Aimen Moueffek analyseren, kunnen we alleen maar besluiten dat de 19-jarige Fransman een absoluut high profile is. Moueffek startte de huidige campagne in de Ligue 1 bij Saint-Etienne als basisspeler maar naarmate het seizoen vordert, verdwijnt hij steeds meer naar de achtergrond. Toch zette Moueffek uitstekende prestaties neer in zijn debuutseizoen op het hoogste Franse voetbalniveau. In die mate dat we zelfs durven beweren dat Moueffek één van de meest ondergewaardeerde rechtsachters is in de Ligue 1. En daarom ook wel miskend bij Les Verts.

DUEL MET PUEL 

Op 1 juli 2019 ondertekende de toen 18-jarige Aimen Moueffek zijn eerste profcontract bij Saint-Etienne. Binnenskamers werd hij omschreven als één van de grootste talenten uit de academie. Moueffek was een voormalig Franse jeugdinternational en hij won met de U19 van Les Verts de prestigieuze Gambardella Cup. Moueffek mocht eerst een jaartje rijpen bij Saint-Etienne B, maar sinds de zomer van 2020 maakt hij permanent deel uit van de A-kern. In de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen liet de talentvolle rechtsachter een uitstekende indruk na, waardoor coach Claude Puel hem beloonde met een status als basisspeler in de eerste ploeg. Maar na zes opeenvolgende nederlagen besloot Puel opeens om Moueffek minder in te zetten in zijn ploeg.Die opmerkelijke beslissing werd lauw onthaald door de regionale pers, die Claude Puel daar verschillende keren probeerde op aan te spreken. Eén keer reageerde Puel op deze gestelde vragen vanuit de pers, weliswaar met een geïrriteerde ondertoon. “Zoals veel spelers heeft Aimen nog veel te leren”, startte Puel zijn betoog. “Hij is een speler die bepaalde kwaliteiten heeft, net zoals zijn ploegmaten. Er heerst gewoon concurrentie. Hij heeft ons goed geholpen op het defensief vlak, maar hij is te statisch en hij heet niet voldoende diepgang.” Een opvallende uitspraak van Puel, want  Aimen Moueffek is een complete, moderne rechtsachter, mét voldoende aanvallende impulsen.

ANDERLECHT STELT ZICH 

In het kalenderjaar 2021 werkte Aimen Moueffek slechts 204 speelminuten af in de Ligue 1, terwijl hij in 2020 nog 406 minuten in actie kwam. Zijn speelgelegenheid neemt dus zienderogen af, en dat kan grotendeels verklaard worden door het getemperde vertrouwen van coach Claude Puel. Want op basis van zijn prestaties valt er Moueffek echter bitter weinig te verwijten. Sterker nog, op zijn positie behoort hij zelfs tot één van de beste rechtsachters van de Ligue 1. Dat maakt het des te vreemder dat Puel niet voluit zijn kaart trekt, maar op die manier kan Anderlecht wel een absoluut buitenkansje realiseren door Moueffek eventueel aan te trekken.Volgens de informatie van France Football heeft Anderlecht zich alvast kandidaat gesteld om Aimen Moueffek binnen te halen. De 19-jarige Fransman bevindt zich in Saint-Etienne onder Claude Puel in een moeilijke situatie, waardoor hij bereid is om een nieuw avontuur aan te gaan. Momenteel wordt de marktwaarde van Moueffek geschat op twee miljoen euro, wat vandaag nog steeds een flink kapitaal betekent voor Anderlecht. Maar gezien zijn intrinsieke kwaliteiten zou Moueffek voor die prijs een echt koopje zijn. Bovendien bevindt Saint-Etienne zich in een slechte onderhandelingspositie, want in juni 2022 is Moueffek namelijk einde contract bij Les Verts.

COMPLEET 

Al bij al kwam Aimen Moueffek dit seizoen nog 610 speelminuten in actie, waardoor er objectieve conclusies kunnen getrokken worden over zijn prestaties en impact in de Ligue 1. Op defensief vlak bezit Moueffek alvast over voldoende kwaliteiten. Hij scoort bijvoorbeeld enorm hoog op het gebied van defensieve efficiëntie, gewonnen duels, defensieve regelmatigheid en intercepties. Onder zijn positionele collega's in de Ligue 1 positioneert hij zich in die facetten respectievelijk op nummer twee, één, één en vijf. Op deze defensieve fundamenten kan er dus alvast stevig gebouwd worden.Maar ook op het aanvallend gebied blinkt Aimen Moueffek uit in meerdere parameters, waardoor hij objectief beschouwd kan worden als een moderne, complete en aanvallende rechtsachter. Moueffek blinkt uit op het vlak van offensieve efficiëntie, dribbels en offensieve regelmaat. In die onderdelen bezet hij respectievelijk de tweede, eerste en eerste plaats onder zijn positionele collega's in de Franse voetbalcompetitie. Moueffek is ook de rechtsachter op wie gemiddeld het meeste overtredingen worden gemaakt. Ook dat is een indicatie van zijn offensieve kwaliteiten.

GOUDEN DEAL 

Anderzijds heeft Claude Puel wel een punt over de diepgang van Aimen Moueffek. Dat is een spelfacet die hij nog verder moet perfectioneren, alsook een betere passing. Maar op 19-jarige leeftijd bezit Moueffek alvast een meer dan degelijke basis. In die mate dat hij een gouden aankoop zou kunnen betekenen voor Anderlecht. Maar net zoals in het geval van Bryan Reynolds en Brenden Aaronson woedt er een enorme concurrentie voor Moueffek – logisch, gezien zijn hoogwaardige kwaliteiten. Naast Sporting melden ook Borussia Mönchengladbach, RB Salzburg en Bayer Leverkusen zich aan het Franse front. Maar of die clubs ook de beste carrièrestap zijn voor Moueffek, dat is uiteraard een andere vraag. Aan Anderlecht dus om de speler en Saint-Etienne te overtuigen. 

POLL: Moet Anderlecht twijfelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>DUIVELS LIVE: Ernstige zorgen om Rode Duivel, Onana geïrriteerd</strong>
DUIVELS LIVE: Ernstige zorgen om Rode Duivel, Onana geïrriteerd

De Rode Duivels willen deze zomer zover mogelijk geraken op het Europees kampioenschap in Duitsland. ...

1363
1363
<strong>LIVE EK 2024: Portugal gaat in blessuretijd alsnog over Tsjechië</strong>
LIVE EK 2024: Portugal gaat in blessuretijd alsnog over Tsjechië

Het Europees kampioenschap in Duitsland draait op volle toeren. Tijdens het toernooi kan u via ...

505
505
Portugal klopt na dramatisch slot alsnog stugge Tsjechen
Portugal klopt na dramatisch slot alsnog stugge Tsjechen

Na de Rode Duivels leek ook Portugal een steek te zullen laten vallen in zijn openingswedstrijd. Het ...

16
16
Zwakke schakel bij Duivels: "Hij was niet op de afspraak"
Zwakke schakel bij Duivels: "Hij was niet op de afspraak"

Echt grote verrassingen hebben we tot dusver nog niet genoteerd op het EK. De Rode Duivels zorgden ...

59
59
Italiaanse legende steunt Lukaku: "Ben altijd pro geweest"
Italiaanse legende steunt Lukaku: "Ben altijd pro geweest"

Romelu Lukaku beleefde maandag een baaldag, want hij zag tegen Slowakije twee goals afgekeurd worden ...

37
37
'Engelse grootmacht zet Openda bovenaan verlanglijst'
'Engelse grootmacht zet Openda bovenaan verlanglijst'

Lo&iuml;s Openda kon zich maandag net niet tot held van de Rode Duivels kronen. Hij leek tegen ...

56
56
Deschamps komt met update over blessure Mbappé
Deschamps komt met update over blessure Mbappé

Frankrijk begon maandag aan zijn EK met een nipte zege tegen Oostenrijk, maar desondanks was er ...

57
57
STVV-coach: “Eer om in zijn voetsporen te treden"
STVV-coach: “Eer om in zijn voetsporen te treden"

Bij STVV stelden ze met Christian Lattanzio een nieuwe coach voor. De 52-jarige Italiaanse trainer ...

38
38
Weer ernstige zorgen: Rode Duivel moet training plots staken
Weer ernstige zorgen: Rode Duivel moet training plots staken

Weer ernstige zorgen voor de Rode Duivels en bondscoach Domenico Tedesco. RTBF meldt dat Arthur ...

559
559
‘Rode Duivel is hot, drie clubs strijden om Tedesco-lieveling'
‘Rode Duivel is hot, drie clubs strijden om Tedesco-lieveling'

Aster Vranckx zit momenteel met de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap in Duitsland, maar ...

93
93
Vertonghen: "Hij is heel anders dan op het WK"
Vertonghen: "Hij is heel anders dan op het WK"

Belgi&euml; speelde geen al te beste partij tegen Slovakije. De 0-1 was een enorme domper. ...

75
75
Standard verrast ferm met reorganisatie binnen de club
Standard verrast ferm met reorganisatie binnen de club

Standard Luik is op de offici&euml;le kanalen met nieuws over de club gekomen. De Rouches spreken ...

136
136
'Sociedad legt bod van 8 miljoen euro klaar voor AA Gent'
'Sociedad legt bod van 8 miljoen euro klaar voor AA Gent'

AA Gent verkocht in januari met Hugo Cuypers en Gift Orban, maar na hun vertrek bloeide een speler ...

366
366
Heerlijke goals bezorgen Turkije zege tegen sterk Georgië
Heerlijke goals bezorgen Turkije zege tegen sterk Georgië

Om 18u was er de partij tussen Turkije en Georgi&euml;. Het EK is tot op heden zeer geslaagd met ...

24
24
‘Mirallas verlaat zinkend schip en zoekt nieuwe uitdaging’
‘Mirallas verlaat zinkend schip en zoekt nieuwe uitdaging’

Het Nieuwsblad laat weten dat voormalige Rode Duivel Kevin Mirallas binnenkort op te pikken is. De ...

135
135
RWDM en Deinze ronden verrassende transfers af
RWDM en Deinze ronden verrassende transfers af

Het EK is bezig en alle aandacht gaat richting daar, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuws te ...

174
174
Charleroi gaat hard en haalt Belgisch talent binnen
Charleroi gaat hard en haalt Belgisch talent binnen

Sporting Charleroi heeft een nieuwe transfer voorgesteld. Da Carolo&rsquo;s doen zaken met Franse ...

29
29