Genk zet hoog in op verbazende 1B-sensatie

Foto: Genk zet hoog in op verbazende 1B-sensatie

KRC Genk beleeft momenteel een erg wisselvallig seizoen. Hoogtes en laagtes worden met elkaar afgewisseld, maar volgend jaar moet de sportieve continuïteit terug gewaarborgd zijn. En dat mag blijkbaar ook wat geld kosten. Zo wordt 1B-sensatie Berke Özer (KVC Westerlo) nadrukkelijk genoemd bij de Limburgers. Op basis van zijn kwaliteiten en prestaties is dat alvast een logische zet. Maar op het financieel vlak niet meteen ...

TOPDEAL 1

De 1B Pro League is een broeihaard van talent. Sla er de marktwaardes van Transfermarkt.be maar eens op na. De top tien wordt stuk voor stuk vertegenwoordigd door prille twintigers of late tieners. Dante Vanzeir (22 jaar, 1,5 miljoen), Georges Mikautadze (20 jaar, 1,2 miljoen), Manfred Ugalde (18 jaar, 1,1 miljoen), Diego Rosa (18 jaar, 1 miljoen euro) en Koki Saito (19 jaar, 1 miljoen euro), om er maar een paar op te noemen. In die top tien staat ook Berke Özer (20, KVC Westerlo) als nummer vier genoteerd in de lijst der marktwaardes, waarmee hij veruit de meest waardevolle doelman is in de 1B Pro League.En die officieuze titel heeft-ie allerminst gestolen. Benke Özer is op prille leeftijd van 20 jaar zelfs de beste doelman in de 1B Pro League. De 1 meter 91 grote doelman wordt door Fenerbahçe voor het tweede opeenvolgende seizoen uitgeleend aan KVC Westerlo, en in die periode was hij steeds onbetwiste nummer één. Eigenlijk was het een grote stunt dat de ploeg van Bob Peeters de jonge en veelbelovende doelman nog één jaar extra kon huren van Fener. En het is nu al bijna een zekerheid dat Özer bezig is aan zijn laatste jaargang bij de Kemphanen.

TOPDEAL 2?

Als 20-jarige doelman acteert Berke Özer reeds twee seizoenen op het een erg hoog niveau. Weliswaar in de 1B Pro League, maar andere jonge keepers mogen op die leeftijd al gelukkig zijn met gewoon een plaatsje in de A-kern. Özer grijpt zijn zijn gegunde speelgelegenheid met beide handen en hij is een erg stabiele factor in het elftal van Bob Peeters. De Turkse sensatie valt soms nog wel op een fout – of een jeugdzonde – te betrappen, maar doorgaans behoort Özer steevast tot de best presterende spelers van Westerlo. Eéntje om in de gaten te houden, dus. En dat wordt effectief ook gedaan. Volkan Demirel is bijvoorbeeld een bekend gezicht in de tribunes van 1B. De 62-voudige ex-international is tegenwoordig de keeperstrainer van Fenerbahçe, en hij volgt de prestaties van zijn poulain nauwlettend op. Ook de keeperstrainer van de Turkse nationale ploeg kwam Berke Özer al regelmatig bekijken, net zoals verschillende clubs uit Nederland. En de laatste club die aan dat lijstje wordt toegevoegd is KRC Genk. Het Nieuwsblad wist onlangs te melden – op basis van Turkse bronnen - dat de Limburgers zelfs zes miljoen euro veil hebben voor Özer. Een aanbieding die trouwens categoriek geweigerd werd door Fenerbahçe. De Turkse topclub heeft duidelijk grote plannen met Özer, en gezien zijn prestaties op uitleenbasis bij Westerlo is dat meer dan terecht.

VUKOVIC-VANDEVOORDT

De vermeende concrete interesse van Genk is in Berke Özer is voer voor discussie. Ook dit jaar is de positie van nummer eerste doelman er een veelbesproken item. De ervaren strijder Danny Vukovic (35) startte het seizoen als nummer één, maar onlangs werd de jongere Maarten Vandevoordt (19) terug gelanceerd tussen de palen. De Aussie deed het nochtans verre van slecht, hij is bijvoorbeeld de op vijf na minst gepasseerde doelman van de Jupiler Pro League, maar Vandevoordt heeft meerdere voordelen tegenover Vukovic. Vandevoordt is rijp en matuur voor zijn leeftijd, heeft een ruime progressiemarge, beschikt over betere voetjes én hij is een rasecht jeugdproduct van Genk.Danny Vukovic kwam dit seizoen 24 keer in actie, maar in de laatste 4 competitiewedstrijden verkoos John van den Brom steevast voor Maarten Vandevoordt. De tienerdoelman brengt daarmee zijn wedstrijdteller in de huidige jaargang op 6 stuks. Het is daarom nog vroeg om sluitende conclusies te trekken tussen beide doelmannen, maar er kan toch reeds een bepaalde richting worden gegeven. Zo blijkt Vukovic op gemiddelde basis gevoelig minder doelpunten te slikken dan zijn zestien jaar jongere ploegmaat, maar anderzijds wordt Vandevoordt wel veel vaker aan het werk gezet door de tegenpartij. Desondanks verricht Vandevoordt  opvallend meer geslaagde reddingen dan Vukovic, waardoor de 19-jarige tussen de palen dus efficiënter presteert. Ook de passing van Vandevoordt is trouwens zuiverder dan die van Vukovic.

REALISTISCH? 

Ook al moet Maarten Vandevoordt nog bevestigen, zijn recente prestaties geven aan dat KRC Genk een upgrade doorvoerde tussen de palen. Bovendien is het trekken van de kaart-Vandevoordt ook gewoon logisch omdat Danny Vukovic momenteel over een aflopend contract beschikt. Daarom komt er weldra een plaatsje vrij in de Genkse doelmannen-équipe, waardoor technisch directeur Dimitri de Condé dus zijn pijlen richt op Berke Özer. Hoe die potentiële hiërarchie er dan moet uitzien, dat wordt dan uiteraard de grote vraag. Zowel Vandevoordt als Özer zijn jonge en veelbelovende talenten, beide met enorme intrinsieke kwaliteiten. En bovendien razend ambitieus.Indien het tot een tweestrijd zou komen tussen Maarten Vandevoordt en Berke Özer, dan valt er ongetwijfeld één groot slachtoffer. Beide doelmannen zijn namelijk erg zelfbewust en zullen zich niet zomaar neerleggen bij een status als tweede keuze, zoals Vandevoordt tegenwoordig bewijst nadat hij Danny Vukovic voorbijstak in de huidige hiërarchie. Bovendien heerst er ook nog het financiële aspect. De marge bij een toekomstige verkoop van het eigen jeugdproduct Vandevoordt is namelijk immens. Dat is echter niet het geval bij Özer, indien Genk effectief tot een aankoop wil overgaan. Een bod van zes miljoen euro werd bijvoorbeeld onlangs afgeslagen door Fenerbahçe, waardoor Genk al heel sterk in zijn schoenen moet staan indien het denkt aan een ruime winstmarge op termijn.

BESTE IN 1B 

KRC Genk zal dus flink moeten investeren, als het Berke Özer wil aantrekken. In ruil krijgt de club wel een erg talentvolle doelman, die wellicht wel hoge toppen kan scheren op het Europese voetballandschap. Zo dicht Paul Peeters, de keeperstrainer van KVC Westerlo, zijn doelman alvast een grote toekomst toe. In de 1B Pro League is Özer alvast de meest efficiënte doelman van de competitie. Geen enkele andere keeper verricht namelijk meer reddingen in verhouding tot het aantal geïncasseerde doelpogingen. Bovendien is de Turkse jeugdinternational er de op één na minst gepasseerde doelman, én tevens één van de best uitvoetballende keepers. Daarnaast geniet Özer een natuurlijke rust en présence, belangrijke eigenschappen die hij koppelt aan een enorme fysiek en postuur. 't Is dus zeker een doelman om in de gaten te houden. Al komt hij wel met een flink prijskaartje ...

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Genk hem halen?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

646
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1315
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

14
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

93
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

146
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

78
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

66
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

37
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

131
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

360
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

135
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

206
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

134
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

185
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

76
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

408
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

266

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

511
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

424
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

522
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

298
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

319
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

536
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

117
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

381