Club Brugge miste absolute parel door AS Monaco

Club Brugge miste absolute parel door AS Monaco

In de voorbije zomermercato werden verschillende centrumspitsen gelinkt aan een transfer naar Club Brugge. Eéntje daarvan was Kevin Denkey. Blauw-Zwart voerde toen zelfs concrete onderhandelingen met de Togolese spits van Nîmes Olympique. Maar uiteindelijk besloot Club Brugge om in de zomermercato toch geen spits aan te trekken. In januari dook Denkey verrassend genoeg op bij de buren van Cercle Brugge. En daar heeft de Vereniging allerminst spijt van. Dankzij AS Monaco.


2 GOALS, 2 ZEGES

Een geslaagde interceptie rond de middencirkel, daarna twee tegenstanders uitschakelen met een dribbel, om vervolgens koelbloedig af te werken. Op Le Canonnier liet Kevin Denkey zijn visitekaartje achter bij Cercle Brugge. 't Was ook meteen zijn eerste competitiedoelpunt in Brugse loondienst, en dat was alvast genoeg om de zege veilig te stellen tegen Moeskroen. Eén week later, vorig weekend dus, was Denkey alweer beslissend voor Cercle. Tegen Waasland-Beveren legde de 20-jarige opnieuw een lange rush af met de bal, dribbelde hij zijn tegenstander, met wederom een belangrijk doelpunt als resultaat. 



Cercle pakte in die partijen zes op zes, dankzij onder meer twee doelpunten van Kevin Denkey. De 20-jarige Togolees leverde dus alvast enkele veelbelovende prestaties af, maar Denkey heeft nog zoveel meer in z'n mars. De winteraanwinst was dit seizoen namelijk nog niet helemaal wedstrijdfit, want hij sukkelde met een schimmel tussen de tenen. Dat euvel zou het hem erg lastig maken om zelfs maar voetbalschoenen aan zijn voeten te kunnen verdragen. Pas sinds enkele dagen zou Denkey geen last meer ondervinden van die belemmering. RSC Anderlecht, de tegenstander van Cercle in de kwartfinale van de beker vanavond, is dus alvast gewaarschuwd.

CLUB – CERCLE  

Kevin Denkey maakt vandaag dus het mooie weer bij Cercle Brugge, en daarmee verwezenlijkt de Vereniging een serieus huzarenstukje. De veelbelovende spits genoot in de voorbije zomermaanden namelijk de concrete interesse van grote buur Club Brugge. Denkey zou toen zelfs een persoonlijk akkoord gevonden hebben met de huidige Belgische landskampioen. Ook Club en zijn toenmalige werkgever Nîmes Olympique hadden een vergelijk gevonden qua transferprijs. Twee miljoen euro moest volstaan om Denkey permanent over te nemen, en daarmee zou blauw-zwart andere geïnteresseerde clubs zoals Schalke 04 aftroeven.

Maar uiteindelijk besloot Club Brugge om in de zomermercato geen extra centrale spits aan te trekken, een beslissing die in januari weliswaar werd gecorrigeerd door de komst van Bas Dost. Denkey bleef nog tot januari op post bij Nîmes, maar daarna trok hij verrassend genoeg naar Cercle Brugge. Qua omvang, statuur en niveau gaapt er tussen beide Brugse organisaties nochtans een wereld van verschil. Maar voor die knappe transfer moet de Vereniging vooral moederclub AS Monaco bedanken. De Monegasken hadden de jonge aanvaller namelijk al twee jaar op de radar staan, toen Denkey met Nîmes een doelpunt lukte tegen Monaco. Sindsdien bleef de Franse topclub hem nauwlettend en intensief opvolgen, waardoor het allerminst toevallig is dat Denkey vandaag opduikt bij Cercle Brugge.



Nochtans had Kevin Denkey vandaag zeker niet misstaan bij Club Brugge. Zelfs op halve sterkte weet de Togolees tegenwoordig uit te blinken in de Jupiler Pro League, zijn twee belangrijke doelpunten tegen Moeskroen en Waasland-Beveren bewijzen dat alvast. Bovendien vertrok Michael Krmencik van Club naar PAOK Saloniki, wordt er niet meer gerekend op David Okereke als centrale spits, én vertoeft Bas Dost momenteel in de lappenmand. Coach Philippe Clement beschikt daarom enkel over de jonge Youssouph Badji en Daniel Perez als enige zuivere centrumaanvallers. Dan zou de aanwezigheid van Denkey vandaag alvast geen overbodige luxe geweest zijn.

TORINSTINCT 

Kevin Denkey bevestigde aan Het Laatste Nieuws dat hij interessante gesprekken voerde met Club Brugge, maar uiteindelijk koos hij dus voluit voor het project bij Cercle Brugge – al dan niet via een constructie met moederclub AS Monaco. Na het vertrek van Guy Mbenza naar Royal Antwerp FC beschikte Cercle enkel nog over Ike Ugbo als diepe spits, waardoor een extra optie met Denkey noodzakelijk was. De veelzijdige aanvaller vertoeft momenteel nog niet in topvorm wegens een schimmel tussen de tenen, maar desondanks laat hij alvast mooie prestaties zien.

Vooreerst bewijst Kevin Denkey te beschikken over een neus voor doelpunten. In totaal lukte hij alvast drie goals, de beker en de competitie gecombineerd, in 214 speelminuten (blessuretijd incluis). Door zijn vervelend en aanslepend euvel tussen de tenen werd hij door Paul Clement en Yves Vanderhaeghe nog geen enkele keer aan de aftrap gebracht in de Jupiler Pro League. Maar desondanks kwam hij toch al tot twee doelpunten in slechts 126 speelminuten. Dat betekent een gemiddelde van 1,43 doelpunt per wedstrijd, waarmee hij alvast de vlotst scorende spits is in de Belgische competitie.



Uiteraard valt het af te wachten hoe Kevin Denkey's doelpuntgemiddelde zal evolueren naarmate hij meer speelminuten zal maken, maar momenteel vindt hij alvast erg vlotjes de weg naar het doel. Zijn honger naar doelpunten vertaalt zich ook in de efficiëntie in de zone van de waarheid. Denkey's twee gescoorde competitiedoelpunten vloeiden voort uit vijf doelpogingen, waarmee hij een erg hoge efficiëntie voor de dag legt van maar liefst 40 procent. En ook in dat onderdeel is hij de primus onder alle centrumspitsen van de Jupiler Pro League. Als we er de huidige bekercampagne bijnemen, dan stijgt die efficiëntie zelfs naar 43 procent.

VEELZIJDIGHEID 

Kevin Denkey bezit dus een natuurlijk instinct om doelpunten te maken. Dat is alvast een belangrijke en cruciale vereiste als centrumspits. Maar de Togolees heeft naast goals scoren nog veel meer te bieden. Zijn offensieve kwaliteiten zijn namelijk erg veelzijdig, want Denkey beschikt over een aardige dribbel, een goede versnelling én tevens een sterke fysiek. De combinatie van die hoogwaardige capaciteiten uitten zich trouwens in zijn recente gescoorde doelpunten tegen Moeskroen en Waasland-Beveren.



In de aangegane offensieve duels als bij de dribbels, laat Kevin Denkey in beide parameters een erg hoge efficiëntie noteren. In die mate zelfs dat hij in beide onderdelen opnieuw de best presterende centrumaanvaller is in de Jupiler Pro League. Bovendien is Denkey ook erg regelmatig in zijn geslaagde offensieve acties. Met de Togolees beschikt Cercle dus over een uniek en zeldzaam wapen om het behoud in 1A veilig te stellen. Een groeibriljant om in de gaten te houden.

EN NU? 

De wintertransfer van Kevin Denkey is er dus eentje die kan tellen voor Cercle Brugge. Ook al kwam de veelbelovende spits nog maar 214 speelminuten in actie, wat grotendeels te wijten valt door een schimmel tussen de tenen, demonstreerde hij alvast zijn grote meerwaarde op Jan Breydel. Toch valt het af te wachten hoe Denkey straks zijn evolutie zal doorzetten. Zal hij zijn goede prestaties op de lange termijn kunnen bevestigen, of valt zijn niveau wat terug naarmate zijn speelgelegenheid toeneemt? Bij Cercle Brugge hoopt men alvast op het eerste scenario, terwijl ook grote buur Club Brugge benieuwd is naar de evolutie van hun zomertarget.

POLL: Had Denkey goed gepast bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

43
43
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

85
85
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

116
116
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

40
40
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

154
154
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

160
160
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

176
176
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

641
641
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

621
621
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

67
67
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

190
190
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

107
107
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

432
432
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

696
696