Genk stevent af op nieuw transferfiasco

Genk stevent af op nieuw transferfiasco

Enkel door het falen van de tegenstand bezet KRC Genk tegenwoordig nog de derde plaats in de Jupiler Pro League. Nog een geluk dat de Limburgers over een vlotscorende spits beschikken zoals Paul Onuachu. Terwijl de Nigeriaan wekelijks indruk maakt, verdwijnt Cyriel Dessers steeds meer naar de achtergrond. En dat ondanks een flinke investering van maar liefst vier miljoen euro.


GEEN VERTROUWEN 

Cyriel Dessers beleeft momenteel niet de gelukkigste periode in zijn sportieve carrière. Sinds oktober vorig jaar verscheen de 26-jarige aanvaller niet meer aan de aftrap bij KRC Genk, en zijn laatste doelpunt dateert alweer van 6 december. Met een prijskaartje van vier miljoen euro is Dessers dus niet meteen een geslaagde transfer gebleken. Zijn geringe speelgelegenheid tast dan ook duidelijk zijn zelfvertrouwen aan, iets wat vorig weekend nog pijnlijk gedemonstreerd werd tegen Sporting Charleroi.



In minuut 88 stevende Cyriel Dessers alleen op het doel af van Rémy Descamps. De éénvoudige Nigeriaanse international kon daarmee zijn ellenlange doelpuntendroogte sinds 6 december eindelijk een halt toeroepen. Maar verrassend genoeg speelde Dessers de bal slordig af aan Théo Bongonda, die de slechte pass van Dessers niet meer kon rechtzetten. Die actie demonstreert het gebrek aan vertrouwen bij de centrale spits, die dit seizoen nog maar vier doelpunten kon scoren.

WEDERKEREND VERHAAL 

Nochtans werd Cyriel Dessers vorig jaar aangeworven als een echte toptransfer. Dimitri de Condé betaalde vier miljoen euro voor de vlotscorende spits, die bij Heracles Almelo gedeeld topschutter werd in de Eredivisie. Die hoge verwachtingen zorgden evenwel voor een grote druk op Dessers' schouders. Ook de interne concurrentie van Paul Onuachu, de onbetwiste topschutter in de Jupiler Pro League, zorgt ervoor dat Dessers vandaag niet in een beste sportieve en mentale vorm verkeert.



Het niet onmiddellijk manifesteren van dure aankopen is een wederkerend verhaal bij KRC Genk. De voorgangers van Cyriel Dessers in die optiek zijn legio. Théo Bongonda, Ally Samatta, Patrik Hrosovsky en Paul Onuachu konden zich bijvoorbeeld ook maar in een later stadium doorzetten in Limburg. Voorlopig verdient Dessers dus nog wat respijt, maar de huidige coach John van den Brom lijkt niet meteen te rekenen op de zomertransfer van vier miljoen euro.

FACTOR VAN DEN BROM 

Daarom verklaarde technisch directeur Dimitri de Condé onlangs aan Het Belang van Limburg dat hij niet begrijpt waarom er iemand aan Cyriel Dessers zou twijfelen. Maar momenteel geniet de spits niet meteen het volle vertrouwen van John van de Brom. Dat blijkt alvast uit Dessers' vergaarde speeltijd onder de huidige coach van Genk. Van den Brom leidde ondertussen 19 wedstrijden in Limburg, maar daarin kwam Dessers amper 209 minuten in actie. En altijd als invaller.

In de match tegen KV Mechelen werd het geringe vertrouwen van John van den Brom in Cyriel Dessers nadrukkelijk aangetoond. Die bewuste wedstrijd stevende af een billijk 0-0 gelijkspel, waardoor een inbreng van Cyriel Dessers misschien voor een verlossend doelpunt kon zorgen. Maar van den Brom hield zijn invaller de ganse wedstrijd aan de bank gekluisterd. Ook daaruit bleek dat het vertrouwen van de Nederlander in Dessers niet bijster groot is.



John van den Brom trachtte die keuze te verklaren na het gelijkspel tegen KV Mechelen. “Ik weet wel dat ik Cyriel Dessers achter de hand heb, maar met Paul (Onuachu, nvdr.) heb ik een jongen die helemaal uit het niets die bal kan binnenschieten en die de wedstrijd kan beslissen. Ook al zat hij helemaal niet in de wedstrijd, hé, laten we dat voorop stellen. Maar ik ga niet wisselen om te wisselen, zelfs al mag je vijf vervangingen doorvoeren.”

GEEN KILLER 

De club gelooft intern nog hard in de kwaliteiten van Cyriel Dessers, maar John van den Brom ziet hem dus eerder als een invaller. Toch zal de Genkse clubleiding straks graag een return on investment zien van hun dure miljoenenaankoop, maar daarvoor zal Dessers eerst veel meer aan spelen moeten toekomen. Anderzijds hadden Dimitri de Condé & co ook moeten weten dat Dessers geen erg efficiëntie centrumaanvaller is, zoals Paul Onuachu dat wel is bijvoorbeeld.



Vorig seizoen werd Cyriel Dessers weliswaar de gedeelde topschutter in de Nederlandse Eredivisie, maar opvallend genoeg kwam hij toen niet erg efficiënt voor de dag. Dessers lukte toen 15 doelpunten in 26 competitiewedstrijden maar daarvoor had hij wel 81 doelkansen voor nodig. Dergelijke efficiëntie-ratio van 18,5 procent is niet meteen een parameter die gelinkt wordt met een een dodelijke centrumspits. Paul Onuachu werkt dit seizoen bijvoorbeeld af aan 33 procent.

PROFEET VIDARSSON

Anderzijds scoorde Cyriel Dessers bij Heracles Almelo wél aan een regelmatig tempo. Per 90 minuten lukte hij namelijk 0,55 doelpunt, waarmee hij de op vier na frequentste doelpuntenmaker was in de Eredivisie. Ter vergelijking: op het vlak van efficiëntie voor doel bezette Dessers toen slechts de achttiende plaats. En da's toch een bedenkelijke constatering als zijnde de topschutter van de Nederlandse competitie.



Cyriel Dessers kan dus wel regelmatig een doelpunt maken, maar erg een erg efficiënte spits is hij niet meteen. Het verschil tussen de Nederlandse en Belgische competitie kan daarbij wel een belangrijke factor zijn, zoals Arnar Vidarsson eerder op het seizoen aanhaalde in Extra Time. “Het is wel een goalgetter, maar verder moet je niet te veel van hem verwachten … Topschutter worden in Nederland is wel gemakkelijker dan topschutter worden in België. Als hij dit seizoen topschutter wil worden, dan zal het toch wat beter moeten. Maar ik gun het die jongen”, aldus Vidarsson.

POLL: Is Dessers een miscasting van Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

36
36
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

36
36
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

18
18
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

21
21
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

184
184
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

112
112
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

219
219
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

227
227
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

211
211
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot &eacute;&eacute;n puntje van de ...

80
80
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

200
200
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

234
234
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

234
234
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

1016
1016
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

802
802