Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Foto: Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Anderlecht moet de komende zomer een uitgaande toptransfer realiseren. Op die manier vergaart Sporting straks de nodige financiële middelen om op de langere termijn te kunnen werken. Hendrik Van Crombrugge is alvast een grote kandidaat om Anderlecht straks te verlaten. Met Timon Wellenreuther staat er een adequate kandidaat-opvolger klaar, hoewel de buitenwereld nog niet overtuigd lijkt van zijn kwaliteiten. Maar die zijn wel degelijk aanwezig bij de Duitser. 

BLIJVENDE VRAAGTEKENS 

Vijftien opeenvolgende wedstrijden. Zo lang staat Timon Wellenreuther al ononderbroken in het basiselftal van RSC Anderlecht. De 25-jarige Duitser verhuisde in de vorige zomermercato naar het Lotto Park om te spelen, en dat doet hij dus tegenwoordig met overvloed. Wellenreuther komt op wekelijkse basis aan de bak omdat de onaantastbare nummer één Hendrik Van Crombrugge een onvermijdelijke rugoperatie moest ondergaan. Pas in april wordt de aanvoerder van Sporting terug fit verwacht, waardoor Wellenreuther dus nog enkele weken mag genieten van zijn status als eerste doelman.

In zijn vijftien gespeelde competitiewedstrijden kwam de naam van Timon Wellenreuther vooral ter sprake door zijn individuele fouten tegen Eupen, Charleroi en Oostende. Maar nochtans doet hij het lang zo slecht nog niet tussen de paars-witte palen. Zijn gemaakte fouten worden telkens nadrukkelijk aangehaald, maar anderzijds worden Wellenreuthers goede prestaties vaak onderbelicht. 't Is dan ook geen toeval dat Timon Wellenreuther één van de minst besproken Anderlecht-basisspeler is in de geschreven pers en media.Kan het ook anders? In de vorige zomermercato was Anderlecht naarstig op zoek naar een nieuwe doublure voor Hendrik Van Crombrugge, en daarbij was het profiel erg duidelijk. Het prijskaartje mocht niet te duur uitvallen en zijn leeftijd niet te hoog. Daarnaast was het voetballend vermogen van primordiaal belang, net als zijn keeperskwaliteiten uiteraard. Anderlecht vond dergelijk profiel bij Willem II en haalde vervolgens Timon Wellenreuther aan boord. 't Was dus niet de meest klinkende naam, en er hingen toen vooral veel vraagtekens rond zijn capaciteiten. Vraagtekens die dus ook vandaag nog aanwezig zijn.

VOETBALLENDE STAPPEN VOORUIT 

Timon Wellenreuther heette in Nederland een goed meevoetballende doelman te zijn, maar een afgewerkt product was hij nog niet. Anderzijds zou Wellenreuther wel de potentie bezitten om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten. En dat lijkt hij stilaan toch te doen bij Anderlecht. In vergelijking met zijn periode bij Willem II is zijn voetballend vermogen meer tot uiting gekomen. In Tilburg lag de nadruk eerder op de lange bal, maar bij Anderlecht schikte hij zich wonderwel aan een kortere passing. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gemiddelde lengte van zijn passes tijdens die beide periodes. Bij Willem II was dat nog gemiddeld 41 meter per verstuurde pass, terwijl dat bij Anderlecht serieus ingekort werd naar 28 meter per verstuurde pass. De druk werd dus gevoelig groter op het fijnere voetenwerk van Timon Wellenreuther en dat ging in de beginperiode bij Anderlecht met vallen en opstaan. Ondertussen is Wellenreuther volledig aangepast aan de veeleisende filosofie van Sporting, en dat blijkt ook uit zijn prestaties. Waar Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge vorig seizoen nog de best uitvoetballende doelmannen van de Jupiler Pro League waren, is die titel nu weggelegd voor … Wellenreuther. De Duitse keeper passt dit seizoen de bal aan een accuraatheid van 90,16 procent, en dat gemiddelde kan geen enkele andere doelman in de Belgische competitie overtreffen. Niet Mignolet, en dus ook niet Van Crombrugge.Op het voetballend gebied zette Timon Wellenreuther dus grote stappen vooruit. Wedstrijden waarin hij een indrukwekkende passing-zuiverheid haalt van 100 procent zijn zelfs zo opmerkelijk niet meer. Dat huzarenstukje lukte de 25-jarige vorig weekend tegen Cercle Brugge en eerder ook al tegen OH Leuven. 't Is alvast goed gescout en gescreend van Anderlecht. Bij Willem II lag zijn passing-accuraatheid bijvoorbeeld nog een bedenkelijke 78 procent, een gemiddelde dat niet meteen strookt met het profiel van een uitvoetballende doelman. Maar Sporting keek daar dus dwars doorheen, en maakte de vaststelling dat Wellenreuther door de gehanteerde tactiek in Tilburg vaker verplicht werd om voor de lange bal te opteren.

UITGAANDE TOPTRANSFER 

Ook al zijn de uitvoetballende kwaliteiten van Timon Wellenreuther tegenwoordig van een hoog niveau, hij kan nog steeds een grote vooruitgang boeken op dat gebied. Per slot van rekening is Wellenreuther nog maar bezig aan zijn eerste vijftien wedstrijden voor Anderlecht. Maar de progressie die hij daarin maakt, is al indrukwekkend te noemen. Op de middellange termijn kan hij dus misschien wel een échte concurrent worden voor Hendrik Van Crombrugge, naar verluidt acht Wellenreuther zichzelf daar ook klaar voor. Toch is de algemene verwachting dat Van Crombrugge in april gewoon zijn plaats tussen de palen opnieuw zal innemen. De éénvoudige Rode Duivel vertegenwoordigt namelijk een serieus kapitaal, en dat speelt uiteraard een belangrijke rol bij de club. Daarnaast is Timon Wellenreuther nog niet zo'n grote puntenpakker zoals Hendrik Van Crombrugge dat wel is. Als de Duitser zich op dat gebied nog kan ontplooien, dan kan Anderlecht alvast met een gerust gemoed denken aan een verkoop van Van Crombrugge. “Het is onvermijdelijk dat Anderlecht in de zomer een uitgaande toptransfer moet realiseren”, verklaarde aandeelhouder Etienne Davignon onlangs nog aan Het Laatste Nieuws. Vandaag vertegenwoordigt Van Crombrugge een marktwaarde van 6,5 miljoen euro en de buitenlandse interesse (vooral uit Italië) is in de voorbije maanden nooit weg geweest. Een zomerverkoop van Van Crombrugge – aan de top van zijn kunnen - in de komende zomer is dan ook logischer dan een transfer van Albert Sambi Lokonga, die volgend jaar zeker nog enkele miljoenen euro meer kan opbrengen.

METEN MET MIGNOLET 

Timon Wellenreuther moet dus nog vooruitgang boeken op het gebied van punten pakken, maar toch is zijn defensief parcours eerder positief. Bij de doelmannen die dit seizoen minstens 15 competitiewedstrijden afwerkten, slikt er in totaliteit namelijk niemand minder doelpunten dan Wellenreuther: de Duitser moest zich voorlopig 13 keer gewonnen geven. Als we die cijfers berekenen per 90 minuten, dan is Wellenreuther na Simon Mignolet de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Wellenreuther en Mignolet zijn daarbij de enige twee doelmannen die gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd incasseren. En da's best wel een indrukwekkende prestatie.Daarnaast is Timon Wellenreuther tevens een efficiëntie doelman tussen de palen. Anderlecht beschikt namelijk over de tweede beste defensie van de Jupiler Pro League, en ook daarin heeft Wellenreuther dus een groot aandeel in. Op gemiddelde basis redt hij 70 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen, en daarmee behoort hij tot de top vijf doelmannen van de Belgische voetbalcompetitie. Dat gemiddelde van Hendrik Van Crombrugge ligt dit seizoen bijvoorbeeld op 69 procent, terwijl diens efficiëntie vorig seizoen nog hoger lag op 78 procent. Die parameter moet bij Wellenreuther, maar dus ook bij Van Crombrugge, nog wat omhoog.

DRIE DOELEN VAN VAN CROMBRUGGE 

La Dernière Heure meldde medio januari dat Hendrik Van Crombrugge drie doelen heeft dit seizoen. Hij wil Anderlecht aan een Europees ticket helpen, een selectie voor het EK halen én daarna een transfer afdwingen naar het buitenland. Naar verluidt zou Anderlecht mikken op een transferprijs van 10 miljoen euro: oogsten wanneer de tijd rijp is. De recente ontwikkeling van Timon Wellenreuther kan ook een belangrijke rol spelen in dit verhaal. De Duitser keepte de meeste vraagtekens alvast van zich af, en hij bewijst alvast minstens de potentie te bezitten om de rol van nummer één over te nemen. Een belangrijke voorwaarde in dit verhaal is dat Wellenreuther zijn progressiemarge ten volle zal moeten benutten. En dan kan hij weleens een adequate opvolger worden voor Van Crombrugge.

POLL: Is Wellenreuther een goede vervanger voor Van Crombrugge?

'Anderlecht in vergevorderde onderhandelingen met spits'

Van den Brom komt met opvallende uitleg over afwezigheid Onuachu

Arsenal betaalt 58 miljoen euro voor verdediger

Vandaag 30 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De werken van Verbeke: hoe Anderlecht weer de top viseert

Een terechte thuisnederlaag in de stadsderby tegen promovendus Union: er zijn betere manieren om aan ...

415
{insert image alt}

Anderlecht moet nieuwe afgang vrezen: "Ze worden weggespeeld" (🎥)

RSC Anderlecht opent volgende week zijn Europese campagne met een voorronde-wedstrijd op het veld ...

607
{insert image alt}

Bookmaker voorspelt eerste zege KRC Genk!

Met een nederlaag in de Supercup tegen Club Brugge en een gelijkspel op het veld van Standard, is ...

62
{insert image alt}

Krediet van Dost bijna op: Club mikt op ruwe diamant

Bas Dost, Daniel Perez en Youssouph Badji: de hiërarchie der spitsen is glashelder bij Club Brugge. ...

1165
{insert image alt}

Boskamp hard voor Anderlecht: "Hangt mijn balletjes uit" (🎥)

De openingsspeeldag van de Jupiler Pro League heeft meteen voor het nodige spektakel gezorgd met ...

1869
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Antwerp haalt Fischer, tweede zomeraanwinst Club

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

740
{insert image alt}

Cimirot: "Vorig seizoen was echt moeilijk"

Gojko Cimirot moet één van de leiders zijn bij Standard. De ervaren middenvelder hoopt met de ...

6
{insert image alt}

Kompany over aanwinst: “Ik wil hem niet forceren"

Bij RSC Anderlecht zagen ze met Sambi Lokonga één van de beste middenvelders van de Jupiler Pro ...

41
{insert image alt}

Van den Brom komt met opvallende uitleg over afwezigheid Onuachu

Paul Onuachu speelt vanavond niet tegen KV Oostende. De topschutter van KRC Genk is ‘niet ...

105
{insert image alt}

Zulte Waregem haalt voormalige smaakmaker terug

Zulte Waregem is ook naast het veld bezig aan de uitbouw van de club. Essevee heeft een oude bekende ...

33
{insert image alt}

Arsenal betaalt 58 miljoen euro voor verdediger

Arsenal wist Sambi Lokonga voor ruim 20 miljoen euro weg te halen bij Anderlecht. The Gunners pakten ...

51
{insert image alt}

'Anderlecht in vergevorderde onderhandelingen met spits'

RSC Anderlecht is nog altijd op zoek naar een centrumspits. Paars-Wit kijkt onder meer rond bij de ...

498
{insert image alt}

'Braithwaite maakt transfer voor 15 miljoen euro'

Martin Braithwaite staat op het punt om afscheid te nemen van FC Barcelona. De Deense spits (30) kan ...

54
{insert image alt}

De 11 namen: grote verrassing bij Genk, KVO wijzigt één naam

KRC Genk en KV Oostende trappen vanavond de tweede speeldag op gang in de Jupiler Pro League. Beide ...

206
{insert image alt}

Dury en Zulte Waregem krijgen opsteker voor duel tegen Standard

Na een gelijkspel op het veld van OH Leuven wil Zulte Waregem tegen Standard zijn eerste zege van ...

54
{insert image alt}

Mazzu: "Club Brugge zal niet tevreden zijn, maar hoort erbij"

Union SG krijgt zondag Club Brugge op bezoek. Na die van Anderlecht willen de Busselaars nu ook de ...

291
{insert image alt}

Kompany laat Bundu terug vallen, één nieuwkomer in selectie

Anderlecht begon het seizoen met een valse noot tegen stadsgenoot en promovendus Union, en dus is ...

322
{insert image alt}

'AA Gent hoopt op miljoenen uit Bordeaux'

AA Gent neemt deze zomer wellicht nog afscheid van Roman Yaremchuk, die klaar lijkt voor een ...

189
{insert image alt}

Genk krijgt boost in jacht op Champions League-ticket

Na het 1-1 gelijkspel op bezoek bij Standard hoopt Genk vrijdag tegen KV Oostende de drie punten ...

191
{insert image alt}

Boca-voorzitter laat zich uit over Club Brugge-target

In de zoektocht naar een nieuwe flankaanvaller zit Club Brugge inmiddels al enkele weken achter ...

291
{insert image alt}

'KV Kortrijk gaat shoppen bij AA Gent'

Hein Vanhaezebrouck beloofde dit seizoen meer talent van eigen bodem te lanceren bij AA Gent, maar ...

231

Gisteren 29 Juli 2021

{insert image alt}

Real Madrid verlengt contract van meubelstuk

Real Madrid is in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Koninklijke opent op 15 augustus ...

127
{insert image alt}

'Ex-speler Club Brugge kan mooie transfer versieren'

Ken je Jean-Charles Castelletto nog? De verdediger werd ooit door Club Brugge weggehaald bij het ...

151
{insert image alt}

West Ham versterkt zich met PSG-doelman

Alphonse Areola speelt minimaal één jaar in het shirt van West Ham United. The Hammers huren de ...

95
{insert image alt}

Zulte Waregem moet nieuwkomer wekenlang missen

Zulte Waregem is het nieuwe seizoen gestart met een puntendeling op het veld van OH Leuven. Essevee ...

94
{insert image alt}

Héérlijke treffer verkozen tot UEFA Goal van het Seizoen (🎥)

Er werden het afgelopen seizoen weer heel wat pareltjes gescoord in de competities van de UEFA. De ...

144
{insert image alt}

Tegenstanders Anderlecht en Gent in Conference League bekend

Terwijl AA Gent al in actie kwam in de Conference League, moest Anderlecht nog even wachten. Binnen ...

1004
{insert image alt}

Jongste Carcela vindt nieuw onderkomen

Standard wacht nog altijd op zijn eerste echte versterking van de zomer, terwijl de club intussen ...

132
{insert image alt}

Kompany duidelijk voor Eupen: "Dát hebben we nodig"

Anderlecht liet zich op de openingsspeeldag van de JPL verrassend de kaas van het brood ...

249
{insert image alt}

Vanhaezebrouck niet tevreden: "Ik ga het kort houden"

Enkele dagen na de competitienederlaag in Sint-Truiden, heeft AA Gent opnieuw schipbreuk geleden in ...

252
{insert image alt}

'Inter overweegt defibrillator Eriksen te verwijderen'

Christian Eriksen keert volgende week terug naar zijn huidige club Internazionale. Daar zal hij de ...

505
{insert image alt}

Twijfels bij Dost: "Club Brugge moet tweede spits halen" (🎥)

Club Brugge maakte donderdag de komst van Tibo Persyn bekend, de 19-jarige flankspeler wordt met ...

653
{insert image alt}

Spitsen bezorgen Beerschot vertrouwensboost in oefenzege

Beerschot VA wil in het nieuwe seizoen opnieuw meestrijden voor een plek in de Play-Offs, maar de ...

135
{insert image alt}

Matig Gent zonder glans door in Conference League

AA Gent heeft zich donderdagavond geplaatst voor de volgende voorronde van de Conference League, ...

321
{insert image alt}

VD Brom staat voor primeur bij Genk: "Daarvoor doe je het"

KRC Genk is niet al te best aan het nieuwe seizoen begonnen. De Limburgers gingen onderuit in de ...

391
{insert image alt}

'Anderlecht slikt volgende domper in spitsenzoektocht'

RSC Anderlecht blijft nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe spits en dus blijft het namen regenen van ...

422