Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Foto: Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Anderlecht moet de komende zomer een uitgaande toptransfer realiseren. Op die manier vergaart Sporting straks de nodige financiële middelen om op de langere termijn te kunnen werken. Hendrik Van Crombrugge is alvast een grote kandidaat om Anderlecht straks te verlaten. Met Timon Wellenreuther staat er een adequate kandidaat-opvolger klaar, hoewel de buitenwereld nog niet overtuigd lijkt van zijn kwaliteiten. Maar die zijn wel degelijk aanwezig bij de Duitser. 

BLIJVENDE VRAAGTEKENS 

Vijftien opeenvolgende wedstrijden. Zo lang staat Timon Wellenreuther al ononderbroken in het basiselftal van RSC Anderlecht. De 25-jarige Duitser verhuisde in de vorige zomermercato naar het Lotto Park om te spelen, en dat doet hij dus tegenwoordig met overvloed. Wellenreuther komt op wekelijkse basis aan de bak omdat de onaantastbare nummer één Hendrik Van Crombrugge een onvermijdelijke rugoperatie moest ondergaan. Pas in april wordt de aanvoerder van Sporting terug fit verwacht, waardoor Wellenreuther dus nog enkele weken mag genieten van zijn status als eerste doelman.

In zijn vijftien gespeelde competitiewedstrijden kwam de naam van Timon Wellenreuther vooral ter sprake door zijn individuele fouten tegen Eupen, Charleroi en Oostende. Maar nochtans doet hij het lang zo slecht nog niet tussen de paars-witte palen. Zijn gemaakte fouten worden telkens nadrukkelijk aangehaald, maar anderzijds worden Wellenreuthers goede prestaties vaak onderbelicht. 't Is dan ook geen toeval dat Timon Wellenreuther één van de minst besproken Anderlecht-basisspeler is in de geschreven pers en media.Kan het ook anders? In de vorige zomermercato was Anderlecht naarstig op zoek naar een nieuwe doublure voor Hendrik Van Crombrugge, en daarbij was het profiel erg duidelijk. Het prijskaartje mocht niet te duur uitvallen en zijn leeftijd niet te hoog. Daarnaast was het voetballend vermogen van primordiaal belang, net als zijn keeperskwaliteiten uiteraard. Anderlecht vond dergelijk profiel bij Willem II en haalde vervolgens Timon Wellenreuther aan boord. 't Was dus niet de meest klinkende naam, en er hingen toen vooral veel vraagtekens rond zijn capaciteiten. Vraagtekens die dus ook vandaag nog aanwezig zijn.

VOETBALLENDE STAPPEN VOORUIT 

Timon Wellenreuther heette in Nederland een goed meevoetballende doelman te zijn, maar een afgewerkt product was hij nog niet. Anderzijds zou Wellenreuther wel de potentie bezitten om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten. En dat lijkt hij stilaan toch te doen bij Anderlecht. In vergelijking met zijn periode bij Willem II is zijn voetballend vermogen meer tot uiting gekomen. In Tilburg lag de nadruk eerder op de lange bal, maar bij Anderlecht schikte hij zich wonderwel aan een kortere passing. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gemiddelde lengte van zijn passes tijdens die beide periodes. Bij Willem II was dat nog gemiddeld 41 meter per verstuurde pass, terwijl dat bij Anderlecht serieus ingekort werd naar 28 meter per verstuurde pass. De druk werd dus gevoelig groter op het fijnere voetenwerk van Timon Wellenreuther en dat ging in de beginperiode bij Anderlecht met vallen en opstaan. Ondertussen is Wellenreuther volledig aangepast aan de veeleisende filosofie van Sporting, en dat blijkt ook uit zijn prestaties. Waar Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge vorig seizoen nog de best uitvoetballende doelmannen van de Jupiler Pro League waren, is die titel nu weggelegd voor … Wellenreuther. De Duitse keeper passt dit seizoen de bal aan een accuraatheid van 90,16 procent, en dat gemiddelde kan geen enkele andere doelman in de Belgische competitie overtreffen. Niet Mignolet, en dus ook niet Van Crombrugge.Op het voetballend gebied zette Timon Wellenreuther dus grote stappen vooruit. Wedstrijden waarin hij een indrukwekkende passing-zuiverheid haalt van 100 procent zijn zelfs zo opmerkelijk niet meer. Dat huzarenstukje lukte de 25-jarige vorig weekend tegen Cercle Brugge en eerder ook al tegen OH Leuven. 't Is alvast goed gescout en gescreend van Anderlecht. Bij Willem II lag zijn passing-accuraatheid bijvoorbeeld nog een bedenkelijke 78 procent, een gemiddelde dat niet meteen strookt met het profiel van een uitvoetballende doelman. Maar Sporting keek daar dus dwars doorheen, en maakte de vaststelling dat Wellenreuther door de gehanteerde tactiek in Tilburg vaker verplicht werd om voor de lange bal te opteren.

UITGAANDE TOPTRANSFER 

Ook al zijn de uitvoetballende kwaliteiten van Timon Wellenreuther tegenwoordig van een hoog niveau, hij kan nog steeds een grote vooruitgang boeken op dat gebied. Per slot van rekening is Wellenreuther nog maar bezig aan zijn eerste vijftien wedstrijden voor Anderlecht. Maar de progressie die hij daarin maakt, is al indrukwekkend te noemen. Op de middellange termijn kan hij dus misschien wel een échte concurrent worden voor Hendrik Van Crombrugge, naar verluidt acht Wellenreuther zichzelf daar ook klaar voor. Toch is de algemene verwachting dat Van Crombrugge in april gewoon zijn plaats tussen de palen opnieuw zal innemen. De éénvoudige Rode Duivel vertegenwoordigt namelijk een serieus kapitaal, en dat speelt uiteraard een belangrijke rol bij de club. Daarnaast is Timon Wellenreuther nog niet zo'n grote puntenpakker zoals Hendrik Van Crombrugge dat wel is. Als de Duitser zich op dat gebied nog kan ontplooien, dan kan Anderlecht alvast met een gerust gemoed denken aan een verkoop van Van Crombrugge. “Het is onvermijdelijk dat Anderlecht in de zomer een uitgaande toptransfer moet realiseren”, verklaarde aandeelhouder Etienne Davignon onlangs nog aan Het Laatste Nieuws. Vandaag vertegenwoordigt Van Crombrugge een marktwaarde van 6,5 miljoen euro en de buitenlandse interesse (vooral uit Italië) is in de voorbije maanden nooit weg geweest. Een zomerverkoop van Van Crombrugge – aan de top van zijn kunnen - in de komende zomer is dan ook logischer dan een transfer van Albert Sambi Lokonga, die volgend jaar zeker nog enkele miljoenen euro meer kan opbrengen.

METEN MET MIGNOLET 

Timon Wellenreuther moet dus nog vooruitgang boeken op het gebied van punten pakken, maar toch is zijn defensief parcours eerder positief. Bij de doelmannen die dit seizoen minstens 15 competitiewedstrijden afwerkten, slikt er in totaliteit namelijk niemand minder doelpunten dan Wellenreuther: de Duitser moest zich voorlopig 13 keer gewonnen geven. Als we die cijfers berekenen per 90 minuten, dan is Wellenreuther na Simon Mignolet de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Wellenreuther en Mignolet zijn daarbij de enige twee doelmannen die gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd incasseren. En da's best wel een indrukwekkende prestatie.Daarnaast is Timon Wellenreuther tevens een efficiëntie doelman tussen de palen. Anderlecht beschikt namelijk over de tweede beste defensie van de Jupiler Pro League, en ook daarin heeft Wellenreuther dus een groot aandeel in. Op gemiddelde basis redt hij 70 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen, en daarmee behoort hij tot de top vijf doelmannen van de Belgische voetbalcompetitie. Dat gemiddelde van Hendrik Van Crombrugge ligt dit seizoen bijvoorbeeld op 69 procent, terwijl diens efficiëntie vorig seizoen nog hoger lag op 78 procent. Die parameter moet bij Wellenreuther, maar dus ook bij Van Crombrugge, nog wat omhoog.

DRIE DOELEN VAN VAN CROMBRUGGE 

La Dernière Heure meldde medio januari dat Hendrik Van Crombrugge drie doelen heeft dit seizoen. Hij wil Anderlecht aan een Europees ticket helpen, een selectie voor het EK halen én daarna een transfer afdwingen naar het buitenland. Naar verluidt zou Anderlecht mikken op een transferprijs van 10 miljoen euro: oogsten wanneer de tijd rijp is. De recente ontwikkeling van Timon Wellenreuther kan ook een belangrijke rol spelen in dit verhaal. De Duitser keepte de meeste vraagtekens alvast van zich af, en hij bewijst alvast minstens de potentie te bezitten om de rol van nummer één over te nemen. Een belangrijke voorwaarde in dit verhaal is dat Wellenreuther zijn progressiemarge ten volle zal moeten benutten. En dan kan hij weleens een adequate opvolger worden voor Van Crombrugge.

POLL: Is Wellenreuther een goede vervanger voor Van Crombrugge?

AA Gent ontdekt nieuwe toptransfer

Rode Duivels krijgen beschermde status op WK 2022

'Nieuwe naam voetbalgame FIFA lijkt bekend'

Vandaag 21 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

AA Gent ontdekt nieuwe toptransfer

In de zomer van 2019 haalde AA Gent zijn voormalige topschutter Laurent Depoitre terug. Sindsdien ...

186
{insert image alt}

Club-fenomeen lijdt gezichtsverlies bij Guardiola

Voor de Champions League wedstrijd tussen Club Brugge en Manchester City, belden Vincent Kompany en ...

615
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

136
{insert image alt}

Ex-speler Antwerp en Essevee aangesteld als coach Luxemburgse eersteklasser

De voorbije jaren gingen heel wat Belgische spelers hun voetbalgeluk in Luxemburg zoeken, gaande van ...

2
{insert image alt}

Mazzu: "In de top vier eindigen is de droom"

Na elf speeldagen mag Union zich opnieuw de verrassende leider in de Jupiler Pro League noemen. De ...

22
{insert image alt}

Aanwinst Genk: "Ik wil naar de Premier League"

KRC Genk maakt zich in Londen op voor een belangrijke Europese opdracht, want tegen West Ham kan het ...

61
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'De Ketelaere in beeld bij grootmacht, Barça wil Rode Duivel'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

83
{insert image alt}

'Nieuwe naam voetbalgame FIFA lijkt bekend'

Sinds vorige week ligt FIFA 22 weer in de winkelrekken en bij EA Sports zijn ze zeer tevreden over ...

83
{insert image alt}

Rode Duivels krijgen beschermde status op WK 2022

Net zoals dat op het afgelopen EK het geval was, liep ook de Nations League op een sisser af voor ...

190
{insert image alt}

'Haaland dropt transferbom: vertrek aanstaande'

Borussia Dortmund ging dinsdag met de billen bloot op het veld van Ajax. Het werd in Amsterdam maar ...

348
{insert image alt}

Antwerp komt met geruststellend nieuws na schade op Bosuil

Antwerp vertoeft momenteel in Istanboel, waar het donderdagavond in de Europa League Fenerbahçe ...

206
{insert image alt}

Vijf Club Brugge-supporters voor onderzoeksrechter na aanval op City-fan

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Storm richt ware ravage aan op Bosuil (🎥)

Antwerp vertoeft momenteel in Istanboel, waar het donderdagavond in de Europa League Fenerbahçe ...

337
{insert image alt}

Van den Brom laat zich uit over probleem op stilstaande fases

KRC Genk ging vorig weekend in de competitie verrassend onderuit in Charleroi en bleef daardoor ...

68
{insert image alt}

KVO-Belg droomt van transfer naar topclub

KV Oostende was vorig seizoen de revelatie van de Jupiler Pro League, maar maakte in de zomer kennis ...

85
{insert image alt}

Geen optimisme voor Anderlecht: "Club heeft ook tien jaar nodig gehad"

Anderlecht presteert ook dit seizoen weer met hoogtes en laagtes. In de Conference League sneuvelde ...

205
{insert image alt}

KV Oostende pakt uit met mooi initiatief voor Miguel Van Damme

Enkele dagen geleden moest Miguel Van Damme opnieuw met slecht nieuws komen, want bij de doelman van ...

149
{insert image alt}

Degryse verwacht minstens één nieuwe naam bij Club Brugge

Club Brugge kreeg dinsdag een 1-5 om de oren van Manchester City in de Champions League, maar heel ...

366

Gisteren 20 Oktober 2021

{insert image alt}

Ronaldo schrikt zich een hoedje door veldbestormer (🎥)

Cristiano Ronaldo was woensdagavond opnieuw van goudwaarde voor Manchester United: tegen Atalanta ...

186
{insert image alt}

Tuchel komt met update over situatie Lukaku

In de Champions League nam titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen het Zweedse Malmö ...

348
{insert image alt}

Bestuur grijpt in na zwakke resultaten Genk

KRC Genk maakte er voor het seizoen geen geheim van dat het dit jaar voor het allerhoogste wil gaan. ...

699
{insert image alt}

Fenomenale Ronaldo zet Messi meteen op zijn plaats

In de Champions League leek Manchester United woensdagavond op weg naar een nieuwe tegenvaller. Op ...

313
{insert image alt}

Ronaldo rondt straffe comeback af, demonstraties Chelsea en Bayern

Ook woensdagavond leverde de Champions League weer het nodige spektakel op. Manchester United ...

260
{insert image alt}

Barcelona uitgefloten door eigen fans: "Kan ze begrijpen"

In de Champions League heeft FC Barcelona woensdagavond zijn eerste punten van de campagne veroverd. ...

141
{insert image alt}

Opvallende carrièreswitch voor Oli 'White Walker' Deschacht

Na een fraaie carrière besloot Olivier Deschacht om zijn voetbalschoenen eind vorig seizoen aan de ...

374
{insert image alt}

Barça haalt slag thuis: topcontract tot medio 2027

Het zijn woelige tijden bij FC Barcelona. De Blaugrana verkeren in een moeilijke financiële ...

76
{insert image alt}

Priske reageert na zware sanctie Antwerp

Met nederlagen tegen Olympiakos en Eintracht Frankfurt, is Antwerp FC tegenvallend begonnen aan zijn ...

373
{insert image alt}

Noodlot slaat toe: Lukaku slachtoffer smerige tackle

In de Champions League nam titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen het Zweedse Malmö ...

645
{insert image alt}

Hoop op Genkse stunt: "Zie het in ogen van de spelers"

KRC Genk zit momenteel in een mindere periode, in hun laatste drie wedstrijden gingen de Limburgers ...

140
{insert image alt}

'Absolute grootmacht richt vizier op De Ketelaere'

De pandoering van dinsdagavond tegen Manchester City was natuurlijk een ontnuchtering. Maar met 4 op ...

1000
{insert image alt}

Tips Kompany 'uitgelekt': "Oppassen voor het strijkijzer"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

993
{insert image alt}

CL: Barça herpakt zich, topavond voor Nmecha en Vranckx

Gisterenavond kreeg Club Brugge een flinke oplawaai van Manchester City in de Champions League. ...

190
{insert image alt}

Mourinho naar Newcastle? The Special One reageert

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

155