Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Foto: Anderlecht anticipeert op zomerse toptransfer

Anderlecht moet de komende zomer een uitgaande toptransfer realiseren. Op die manier vergaart Sporting straks de nodige financiële middelen om op de langere termijn te kunnen werken. Hendrik Van Crombrugge is alvast een grote kandidaat om Anderlecht straks te verlaten. Met Timon Wellenreuther staat er een adequate kandidaat-opvolger klaar, hoewel de buitenwereld nog niet overtuigd lijkt van zijn kwaliteiten. Maar die zijn wel degelijk aanwezig bij de Duitser. 

BLIJVENDE VRAAGTEKENS 

Vijftien opeenvolgende wedstrijden. Zo lang staat Timon Wellenreuther al ononderbroken in het basiselftal van RSC Anderlecht. De 25-jarige Duitser verhuisde in de vorige zomermercato naar het Lotto Park om te spelen, en dat doet hij dus tegenwoordig met overvloed. Wellenreuther komt op wekelijkse basis aan de bak omdat de onaantastbare nummer één Hendrik Van Crombrugge een onvermijdelijke rugoperatie moest ondergaan. Pas in april wordt de aanvoerder van Sporting terug fit verwacht, waardoor Wellenreuther dus nog enkele weken mag genieten van zijn status als eerste doelman.

In zijn vijftien gespeelde competitiewedstrijden kwam de naam van Timon Wellenreuther vooral ter sprake door zijn individuele fouten tegen Eupen, Charleroi en Oostende. Maar nochtans doet hij het lang zo slecht nog niet tussen de paars-witte palen. Zijn gemaakte fouten worden telkens nadrukkelijk aangehaald, maar anderzijds worden Wellenreuthers goede prestaties vaak onderbelicht. 't Is dan ook geen toeval dat Timon Wellenreuther één van de minst besproken Anderlecht-basisspeler is in de geschreven pers en media.Kan het ook anders? In de vorige zomermercato was Anderlecht naarstig op zoek naar een nieuwe doublure voor Hendrik Van Crombrugge, en daarbij was het profiel erg duidelijk. Het prijskaartje mocht niet te duur uitvallen en zijn leeftijd niet te hoog. Daarnaast was het voetballend vermogen van primordiaal belang, net als zijn keeperskwaliteiten uiteraard. Anderlecht vond dergelijk profiel bij Willem II en haalde vervolgens Timon Wellenreuther aan boord. 't Was dus niet de meest klinkende naam, en er hingen toen vooral veel vraagtekens rond zijn capaciteiten. Vraagtekens die dus ook vandaag nog aanwezig zijn.

VOETBALLENDE STAPPEN VOORUIT 

Timon Wellenreuther heette in Nederland een goed meevoetballende doelman te zijn, maar een afgewerkt product was hij nog niet. Anderzijds zou Wellenreuther wel de potentie bezitten om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten. En dat lijkt hij stilaan toch te doen bij Anderlecht. In vergelijking met zijn periode bij Willem II is zijn voetballend vermogen meer tot uiting gekomen. In Tilburg lag de nadruk eerder op de lange bal, maar bij Anderlecht schikte hij zich wonderwel aan een kortere passing. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gemiddelde lengte van zijn passes tijdens die beide periodes. Bij Willem II was dat nog gemiddeld 41 meter per verstuurde pass, terwijl dat bij Anderlecht serieus ingekort werd naar 28 meter per verstuurde pass. De druk werd dus gevoelig groter op het fijnere voetenwerk van Timon Wellenreuther en dat ging in de beginperiode bij Anderlecht met vallen en opstaan. Ondertussen is Wellenreuther volledig aangepast aan de veeleisende filosofie van Sporting, en dat blijkt ook uit zijn prestaties. Waar Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge vorig seizoen nog de best uitvoetballende doelmannen van de Jupiler Pro League waren, is die titel nu weggelegd voor … Wellenreuther. De Duitse keeper passt dit seizoen de bal aan een accuraatheid van 90,16 procent, en dat gemiddelde kan geen enkele andere doelman in de Belgische competitie overtreffen. Niet Mignolet, en dus ook niet Van Crombrugge.Op het voetballend gebied zette Timon Wellenreuther dus grote stappen vooruit. Wedstrijden waarin hij een indrukwekkende passing-zuiverheid haalt van 100 procent zijn zelfs zo opmerkelijk niet meer. Dat huzarenstukje lukte de 25-jarige vorig weekend tegen Cercle Brugge en eerder ook al tegen OH Leuven. 't Is alvast goed gescout en gescreend van Anderlecht. Bij Willem II lag zijn passing-accuraatheid bijvoorbeeld nog een bedenkelijke 78 procent, een gemiddelde dat niet meteen strookt met het profiel van een uitvoetballende doelman. Maar Sporting keek daar dus dwars doorheen, en maakte de vaststelling dat Wellenreuther door de gehanteerde tactiek in Tilburg vaker verplicht werd om voor de lange bal te opteren.

UITGAANDE TOPTRANSFER 

Ook al zijn de uitvoetballende kwaliteiten van Timon Wellenreuther tegenwoordig van een hoog niveau, hij kan nog steeds een grote vooruitgang boeken op dat gebied. Per slot van rekening is Wellenreuther nog maar bezig aan zijn eerste vijftien wedstrijden voor Anderlecht. Maar de progressie die hij daarin maakt, is al indrukwekkend te noemen. Op de middellange termijn kan hij dus misschien wel een échte concurrent worden voor Hendrik Van Crombrugge, naar verluidt acht Wellenreuther zichzelf daar ook klaar voor. Toch is de algemene verwachting dat Van Crombrugge in april gewoon zijn plaats tussen de palen opnieuw zal innemen. De éénvoudige Rode Duivel vertegenwoordigt namelijk een serieus kapitaal, en dat speelt uiteraard een belangrijke rol bij de club. Daarnaast is Timon Wellenreuther nog niet zo'n grote puntenpakker zoals Hendrik Van Crombrugge dat wel is. Als de Duitser zich op dat gebied nog kan ontplooien, dan kan Anderlecht alvast met een gerust gemoed denken aan een verkoop van Van Crombrugge. “Het is onvermijdelijk dat Anderlecht in de zomer een uitgaande toptransfer moet realiseren”, verklaarde aandeelhouder Etienne Davignon onlangs nog aan Het Laatste Nieuws. Vandaag vertegenwoordigt Van Crombrugge een marktwaarde van 6,5 miljoen euro en de buitenlandse interesse (vooral uit Italië) is in de voorbije maanden nooit weg geweest. Een zomerverkoop van Van Crombrugge – aan de top van zijn kunnen - in de komende zomer is dan ook logischer dan een transfer van Albert Sambi Lokonga, die volgend jaar zeker nog enkele miljoenen euro meer kan opbrengen.

METEN MET MIGNOLET 

Timon Wellenreuther moet dus nog vooruitgang boeken op het gebied van punten pakken, maar toch is zijn defensief parcours eerder positief. Bij de doelmannen die dit seizoen minstens 15 competitiewedstrijden afwerkten, slikt er in totaliteit namelijk niemand minder doelpunten dan Wellenreuther: de Duitser moest zich voorlopig 13 keer gewonnen geven. Als we die cijfers berekenen per 90 minuten, dan is Wellenreuther na Simon Mignolet de minst gepasseerde doelman in de Jupiler Pro League. Wellenreuther en Mignolet zijn daarbij de enige twee doelmannen die gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd incasseren. En da's best wel een indrukwekkende prestatie.Daarnaast is Timon Wellenreuther tevens een efficiëntie doelman tussen de palen. Anderlecht beschikt namelijk over de tweede beste defensie van de Jupiler Pro League, en ook daarin heeft Wellenreuther dus een groot aandeel in. Op gemiddelde basis redt hij 70 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen, en daarmee behoort hij tot de top vijf doelmannen van de Belgische voetbalcompetitie. Dat gemiddelde van Hendrik Van Crombrugge ligt dit seizoen bijvoorbeeld op 69 procent, terwijl diens efficiëntie vorig seizoen nog hoger lag op 78 procent. Die parameter moet bij Wellenreuther, maar dus ook bij Van Crombrugge, nog wat omhoog.

DRIE DOELEN VAN VAN CROMBRUGGE 

La Dernière Heure meldde medio januari dat Hendrik Van Crombrugge drie doelen heeft dit seizoen. Hij wil Anderlecht aan een Europees ticket helpen, een selectie voor het EK halen én daarna een transfer afdwingen naar het buitenland. Naar verluidt zou Anderlecht mikken op een transferprijs van 10 miljoen euro: oogsten wanneer de tijd rijp is. De recente ontwikkeling van Timon Wellenreuther kan ook een belangrijke rol spelen in dit verhaal. De Duitser keepte de meeste vraagtekens alvast van zich af, en hij bewijst alvast minstens de potentie te bezitten om de rol van nummer één over te nemen. Een belangrijke voorwaarde in dit verhaal is dat Wellenreuther zijn progressiemarge ten volle zal moeten benutten. En dan kan hij weleens een adequate opvolger worden voor Van Crombrugge.

POLL: Is Wellenreuther een goede vervanger voor Van Crombrugge?

'Nieuwe coronatestronde lijkt Club weinig goed nieuws te brengen'

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Vandaag 26 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

920
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1562
{insert image alt}

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Frank Vercauteren begon goed bij Royal Antwerp FC en loodste de ploeg naar de tweede plaats. De ...

15
{insert image alt}

Club krijgt stevige tikken: "Periode waarin het tegenzit"

Bij Club Brugge zal de uitschakeling door Dynamo Kiev in de Europa League vrijdag ongetwijfeld nog ...

41
{insert image alt}

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

De voorbije dagen kwamen er nieuwe onthullingen uit de documenten van Football Leaks, die vooral ...

88
{insert image alt}

'Losada heeft aanwinst uit de JPL beet'

Midden januari nam Hernan Losada verrassend afscheid van Beerschot, midden in een seizoen waarin hij ...

49
{insert image alt}

Opmars Zulte Waregem: "We hebben Play-Off I in het achterhoofd"

De Jupiler Pro League is intussen al 28 speeldagen ver en de strijd de play-offs is nog steeds ...

27
{insert image alt}

'Nieuwe coronatestronde lijkt Club weinig goed nieuws te brengen'

Club Brugge sneuvelde donderdagavond op jammerlijke wijze in de Europa League tegen Dynamo Kiev, ...

584
{insert image alt}

Makelaars De Preter en Francis pleiten voor revolutie op transfermarkt

De voorbije jaren kwam de rol van spelersmakelaars in de Belgische voetbalwereld stevig onder vuur ...

62
{insert image alt}

'Cercle Brugge slikt stevige opdoffer in strijd om behoud'

Met nog zes speeldagen voor de boeg blijft de strijd om het behoud in de Jupiler Pro League ...

55
{insert image alt}

Onverwachte revelatie bij KV Mechelen: "Beste seizoen uit mijn carrière"

KV Mechelen kende dit seizoen een moeilijke start, maar is nu nog volop in de running voor een ...

94
{insert image alt}

Mechele: "Je zag zonder hen dat er kwaliteitsverschil is"

Club Brugge koesterde goede hoop op Europese kwalificatie na de 1-1 in de heenmatch tegen Dynamo ...

221
{insert image alt}

'Genk stuurt toptalent naar de B-kern'

Het rommelt dezer dagen toch wat bij KRC Genk. De resultaten vallen de laatste maanden weer vies ...

389
{insert image alt}

'Verhaeghe wil profiteren van beursgang Club, ook Mannaert can cashen'

Donderdag raakte bekend dat Club Brugge werk aan het maken is van een beursgang, waarmee het de ...

228
{insert image alt}

'Van den Brom dropt enkele verrassingen in Genkse basiself'

Het was de voorbije dagen heet onder de voeten van John van den Brom, wiens job na een één op ...

292
{insert image alt}

'Floptransfer stelt Kompany voor probleem bij Anderlecht'

Anderlecht moest de voorbije weken zijn plaats in de top vier afstaan aan KV Oostende, nadat het ...

526
{insert image alt}

De Mil ziet zorgen voor Club: "Bang afwachten wie zal kunnen spelen"

Club Brugge heeft donderdagavond serieuze averij opgelopen. Niet alleen werd het op pijnlijke wijze ...

440

Gisteren 25 Februari 2021

{insert image alt}

Extra domper Club: Dost mogelijk weken tot maanden out

Na Antwerp moet ook Club Brugge het Europese toneel na vanavond verlaten. Thuis tegen Dynamo Kiev ...

1055
{insert image alt}

Vormer en Mignolet vinden oorzaak voor Brugse anticlimax

Club Brugge is uitgeschakeld in de Europa League. Het behaalde nochtans een goeie uitgangspositie op ...

589
{insert image alt}

EL: Twee grote verrassingen, Man Utd en AC Milan wél door

Manchester United heeft donderdagavond zoals verwacht de achtste finales van de Europa League ...

185
{insert image alt}

Club-fans maken eenzelfde conclusie na EL-uitschakeling

Na Antwerp is ook Club Brugge uitgeschakeld in de Europa League. De vele coronagevallen bleken ...

883
{insert image alt}

Dynamo maakt gruwelijk einde aan EL-campagne Club

Club Brugge stond vanavond in de Europa League voor het allesbeslissende duel tegen Dynamo Kiev in ...

469
{insert image alt}

Dortmund komt met officiële reactie over Haaland-transfer

Erling Braut Haaland speelt ook volgend seizoen voor Borussia Dortmund. Zaakwaarnemer Mino Raiola ...

345
{insert image alt}

Antwerp gaat Europese geschiedenisboeken in

Voor Antwerp zit het Europese verhaal erop. The Great Old trok nog vol goede moed richting Glasgow ...

266
{insert image alt}

'EK 2020 op de schop: UEFA kiest voor één gastland'

We zijn inmiddels bijna maart, wat dan ook maakt dat de Europese competities stilaan hun eindfase ...

367
{insert image alt}

Vercauteren scherp na Europese uitschakeling

Bij Antwerp FC is de campagne in de Europa League zoals verwacht gestrand in de 1/16de finales. ...

422
{insert image alt}

Club Brugge-fans vloeken: "Hij is totaal onbekwaam"

Club Brugge ging donderdagavond met een corona-gehavende ploeg op zoek naar kwalificatie voor de ...

894
{insert image alt}

Lichtpunt Antwerp voert druk op bestuur verder op

Voor Antwerp FC zit de Europese campagne er alweer op. Defensief geblunder deed de Great Old ...

288
{insert image alt}

EL: Ajax stoot door, Vertonghen en Mertens sneuvelen

Naast de twee Belgische clubs kwamen donderdagavond nog tal van andere ploegen in actie in de Europa ...

88
{insert image alt}

Antwerp maatje te klein voor Rangers na nieuw spektakelstuk

Na een nieuw spektakelstuk heeft Antwerp het Europese toneel moeten verlaten met een redelijk ...

195
{insert image alt}

Antwerp-duo afgekraakt na Europese pandoering

Om zich te kwalificeren voor de 1/8ste finales van de Europa League, moest Antwerp FC donderdagavond ...

536
{insert image alt}

'Chelsea had krankzinnig plan om Lampard op te volgen'

Ondanks de zware investeringen op de zomermercato, kende Chelsea FC een erg wisselvallige eerste ...

210