De vreemdste Antwerp-transfer: hoog spel op de Bosuil

De vreemdste Antwerp-transfer: hoog spel op de Bosuil

In de voorbije wintermercato was Fashion Sakala (KV Oostende) één van de grootste doelwitten bij Antwerp FC. Een Antwerpse aanvalslinie vertegenwoordigd met de Zambiaan en Dieumerci Mbokani: dat zou vonken geven. Maar na het sluiten van de transferperiode was de achterban echter een desillusie rijker. Het werd uiteindelijk geen Sakala, maar wel de geflopte Standard-spits Felipe Avenatti. 


HOPELOOS 

In het voorbije tussenseizoen was Felipe Avenatti klaar om te knallen. Tijdens de voorbereiding op de huidige voetbaljaargang was de Uruguayaanse aanvaller van Standard dé grote blikvanger bij uitstek. Nadat Avenatti vorig seizoen amper twee keer kon scoren, vond hij in de oefencampagne opeens wél vlotjes de weg naar het doel. Eén jaar voordien, in juli 2019, betaalde Standard maar liefst 3,5 miljoen euro plus 750 duizend euro bonussen om Avenatti weg te halen bij Bologna FC. In de voorbije zomer van 2020 leek hij dus eindelijk zijn goede vorm terug te vinden, die hij oorspronkelijk etaleerde bij KV Kortrijk, en aldus zijn hoge prijskaartje te rechtvaardigen.

Onder de pas aangestelde Philippe Montanier genoot Felipe Avenatti al snel het volledige vertrouwen, en de boomlange targetspits leek klaar te zijn voor de grote wederopstanding. Want vergis u niet, de Uruguayaan genoot in zijn Luikse beginperiode allerminst een goede reputatie. Sterker nog, door zijn statische spelstijl en een gebrek aan doelpunten werd Avenatti tijdens zijn eerste seizoen aan de boorden van de Samber en de Maas volledig verguisd. De Luikse achterban trakteerde Avenatti toen meermaals op stevige fluitconcerten, maar voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zou de échte Avenatti helemaal verrezen zijn. 



Het bleek echter tevergeefs. In het huidige voetbalseizoen herviel Felipe Avenatti bij Standard namelijk in zijn oude gewoontes. De Uruguayaan oogde lusteloos, straalde weinig initiatief uit en was te slap in de duels. Maar bovenal was de 27-jarige totaal afwezig in de zone van de waarheid. Amper één doelpunt in tien competitiewedstrijden is een dramatische statistiek voor een spits met een totale kostprijs van meer dan vier miljoen euro. Die offensieve anonimiteit wordt gestaafd door zijn aantal doelpogingen, dat vandaag amper 13 stuks telt. Ter vergelijking: Bas Dost van Club Brugge waagde zich ondertussen al aan 12 pogingen naar het doel. En dat terwijl Avenatti dit seizoen trouwens nog 115 minuten meer speelde dan de Nederlander. 

DURE VOGEL 

In de voorbije wintermercato wilde Standard uiteraard ook af van zijn dure dure spits. Naast zijn stevig prijskaartje van ruim vier miljoen euro, incasseerde Felipe Avenatti ook nog eens een jaarlijks salaris van één miljoen euro. De Luikenaars torsen vandaag een enorme schuldenput van maar liefst 51 miljoen euro euro en ook de salarislast is buiten proportie. Roland Duchâtelet verklaarde onlangs aan Het Nieuwsblad dat de loonmassa bij Standard zo'n 10 miljoen euro hoger ligt dan onder zijn bewind. Zeker in de huidige corona-crisis laten zo'n grote tekorten zich pijnlijk voelen en daarom waren de Rouches hun tegenvallende Uruguayaanse spits liever kwijt dan rijk.



Felipe Avenatti werd zelfs naar de B-kern gestuurd om hem op die manier sneller te kunnen lozen, een beslissing die overigens al genomen werd vooraleer Mbaye Leye als nieuwe coach werd aangesteld. Definitief of op huurbasis, het maakte niet echt uit, want de dure investering zal wellicht nooit meer het gewenste rendement halen bij Standard. In de voorbije jaren devalueerde zijn marktwaarde bijvoorbeeld van vier miljoen euro naar een actuele waardering van amper anderhalf miljoen euro. De interesse is Avenatti was nooit erg groot. Het Spaanse Cartagena en KV Mechelen boden zich aan, maar die aanbiedingen legde hij naast zich neer. Antwerp FC, dat was dan weer iets anders.

AVENATTI SPRINGT ERUIT 

Oorspronkelijk richtte Antwerp FC haar pijlen op Adolfo Gaich (CSKA Moskou), de Argentijnse spits die vorig jaar nog nadrukkelijk op de radar stond bij Club Brugge. De piste-Gaich bleek echter al snel te complex, waarna Luciano D'Onofrio naar het plan-B overstapte: Felipe Avenatti. Nochtans zijn beide centrumspitsen qua kwaliteiten en reputatie van een ander niveau en reputatie. Maar toch. De Uruguayaan heette een opportuniteit te zijn voor Antwerp, dat zijn specifieke kwaliteiten nog kent van zijn passage in Kortrijk en bij Bologna.



De sportieve cel van Antwerp had in januari een duidelijk profiel vooropgesteld. De toekomstige collega van Dieumerci Mbokani moest een diepe spits zijn met lengte en een scorend vermogen. Dat type-voetballer was Felipe Avenatti inderdaad, in 2018 bij KV Kortrijk althans. Bij Standard lukte hij in de laatste twee seizoenen amper 5 doelpunten in 40 wedstrijden, wat niet bepaald strookt met een groot scorend vermogen. “Als we verschillende spelers naast elkaar legden, sprong hij eruit”, verklaarde algemeen directeur Sven Jaecques enigszins verrassend aan Gazet van Antwerpen.

FASHION SAKALA 

Hoe je het nu ook draait of keert, het is een feit dat de fans van Antwerp FC op hun honger bleven zitten tijdens de voorbije wintermercato. De tegenvallende Guy Mbenza is dit seizoen geen waardig alternatief voor aanvalsleider Dieumerci Mbokani, die vooraan steeds meer op een eiland vertoefde. Na de blessure van de Congolees moest er zelfs teruggegrepen worden naar de verguisde en uitgespuwde Didier Lamkel Zé, die het overigens wel erg goed doet als centrale aanvaller. Op de Bosuil moest er dus zeker één kwalitatieve spits bij.

Maar als je dan enkel met Felipe Avenatti op de proppen komt, die de laatste twee seizoenen slechts 5 keer kon scoren, dan komt er gegarandeerd kritiek vanuit de achterban. Het clubbestuur kan dan nog verklaren dat de Uruguayaan “eruit sprong” maar nochtans had Antwerp ook een akkoord gesloten met KV Oostende omtrent de overgang van Fashion Sakala. Een diepe spits zonder lengte, maar wél met een scorend vermogen. In de laatste twee seizoenen kon Sakala 20 doelpunten scoren in 50 wedstrijden. Dat zijn totaal andere cijfers dan die van Avenatti.



Ondanks een vergelijk tussen Antwerp FC en KV Oostende ging de deal van Fashion Sakala toch niet door. Naar verluidt door de speler zelf. Op het aanvallend compartiment moet The Great Old het daarom enkel stellen met Felipe Avenatti, die nochtans een totaal ander type is dan Sakala. Een aanvalsduo Mbokani-Avenatti of Mbokani-Sakala, voor de Antwerp-fans zou de keuze snel gemaakt zijn. Maar ook op het speltechnisch gebied vormen beide duo's totaal andere dimensies. 
 
ANTWERPSE CONTRADICTIE 

't Is toch wat tegenstrijdig. Nadat Antwerp FC de komst van Felipe Avenatti aankondigde, met een aankoopoptie van twee miljoen euro, verklaarde algemeen directeur Sven Jaecques dat de Uruguayaan eruit sprong qua vooropgesteld profiel: een diepe spits met lengte en scorend vermogen. Over die laatste paramater kan dus nog danig worden gediscussieerd, maar het is opmerkelijk dat Antwerp ook onderhandelde met KV Oostende omtrent een deal met Fashion Sakala - die toch een ander type is dan het vooropgestelde profiel.



Zonder namen te noemen was Antwerp-coach Franky Vercauteren toch ook ietwat gedesillusioneerd nadat er enkele transferdossiers vastliepen. “Enkele eisen werden niet ingevuld, maar ik ga er niet over klagen”, verklaarde hij dinsdagavond na de gewonnen bekermatch tegen La Louvière. “Ik was erbij tot tien voor twaalf, en heb gezien welke inspanningen de club deed. We zijn jammer genoeg op enkele verrassingen gestoten. Ach, deal with it, we zullen het met deze groep moeten doen, en bekijken in welke mate de volgende mercato oplossingen biedt.”

POLL: Zal Avenatti slagen bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

32
32
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

133
133
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

61
61
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

112
112
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

160
160
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

291
291
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

375
375
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

179
179
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

66
66
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

297
297
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

168
168
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

256
256
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

111
111
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

143
143
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

212
212