De explosie van Vlap: RSCA rekent zich rijk

De explosie van Vlap: RSCA rekent zich rijk

Het heeft lang geduurd dit seizoen, maar er wordt nog eens positief gesproken over Michel Vlap. Tegen KAS Eupen was zijn prestatie al veelbelovend, en dinsdag tegen Charleroi zette de Nederlander zich helemaal terug op de kaart. Het was veruit zijn beste prestatie dit seizoen. En indien Vlap blijft bevestigen, overstijgt hij straks zelfs zijn hoge niveau van bij sc Heerenveen.


OVER & OUT 

Het was een korte winterstop in januari, maar toch vond Michel Vlap toen de tijd om zijn huidig seizoen grondig te analyseren. Een snertseizoen, zonder enige vorm voor overdrijving. Net voor de winterbreak haalde Vlap zelfs de wedstrijdselectie niet meer tegen Beerschot. En da's toch een groot imagoverlies voor de man die bijna 7 miljoen euro kostte. De maand januari zou zijn verdere toekomst bepalen bij Sporting, maar die startte – net zoals zijn huidige seizoen – dramatisch.

Zelfs zonder Percy Tau (terug naar Brighton) en de geblesseerde Yari Verschaeren, had Vincent Kompany ook tegen OH Leuven geen plaats voor Michel Vlap. Niet in de basis, maar ook niet op de bank. En dat voor de tweede competitiematch op rij. Het was een zoveelste wake-up call voor Vlap, maar wel eentje die heel hard aankwam. In die periode kwam Het Laatste Nieuws op de proppen dat de middenvelder zelfs Anderlecht wilde verlaten wegens een gebrek aan perspectief. 



“Vlap wil vertrekken? Zolang hij het me niet komt vertellen, reken ik op hem.” In de pers viel Vincent Kompany zijn overbodig geachte speler nooit openlijk af, al kon je uit bepaalde nuances toch afleiden dat de coach van Anderlecht niet hélemaal tevreden was over het werk van Michel Vlap. Zoals zijn niet-selectie tegen OH Leuven bijvoorbeeld, alsook de verplichting om één dag eerder aan te treden met de B-ploeg tegen Lierse Kempenzonen. Dat kon wel tellen als vingerwijzing.

HERSTART TEGEN EUPEN

Maar blijkbaar leerde Michel Vlap wel uit zijn fouten. Na twee niet-selecties op rij, en tussendoor ook een verplichte oefenmatch tegen Lierse-Kempenzonen, startte de 23-jarige bij Anderlecht op 15 januari eindelijk nog eens in de basis. Am Kehrweg mocht Vlap zich nog eens bewijzen tegen KAS Eupen, en daar slaagde hij ook in. Hoewel de fans en analisten eerder gemengde en uiteenlopende kritieken hadden over het spel van de Nederlander, hij deed het al bij al  niet onaardig in de Oostkantons.



Door de veelbesproken rode kaart van Kemar Lawrence werd Vlap tegen de Panda's weliswaar al na 42 minuten vervangen door coach Vincent Kompany, maar hij scoorde in die korte periode wel punten bij z'n T1. Die vroege wissel door Kompany was voornamelijk tactisch georiënteerd, met het oog om meer stabiliteit in de ploeg te bouwen, eerder dan een vingerwijzing naar Vlap. Per slot van rekening had ook de Nederlander een aandeel in één van de beste eerste seizoenshelften van Anderlecht dit seizoen.

VLAP BLIJFT

Vier dagen na de wedstrijd tegen Eupen gunde Vincent Kompany zijn Nederlandse middenvelder een nieuwe kans. Tegen Sporting Charleroi mocht Michel Vlap zijn tweede opeenvolgende competitiematch aanvatten in het basiselftal. 't Moet zijn dat hij dus wel degelijk punten scoorde bij Kompany, zowel op mentaal als het voetballend vlak. Vlap liet dinsdag erg mooie zaken tonen als nummer tien, en daarmee betaalde hij het in hem gestelde vertrouwen van Kompany volledig terug. Zijn glansprestatie tegen de Carolo's betekent hoe dan ook een grote opsteker voor alle betrokken partijen.



“Het is mijn bedoeling om bij Anderlecht te blijven”, verklaarde Michel Vlap aan La Dernière Heure na de wedstrijd tegen Charleroi. Of hoe snel het wel allemaal kan keren in het voetbal. Vlap speelde tegen de Zebra's niet langer als een prima donna. Vlap maakte een klik en schuwde het zware werk niet, hij bleek erg nuttig te zijn in verschillende spelonderdelen. Verschillende media vroegen zich zelfs af of dit zijn beste match was in het shirt van Anderlecht. 't Zou wel eens kunnen.

LOF VAN KOMPANY 

Uiteraard was ook coach Kompany tevreden met de prestatie van Michel Vlap. Het was duidelijk dat de hoofdtrainer dit seizoen meer verwacht had van de man van 7 miljoen euro. Zijn scorend vermogen zal hij altijd blijven bezitten, maar in zijn team verwacht Kompany ook meer dynamiek en vooral vechtlust. En dat ontbrak vaak bij Vlap. “Vlap was bedrijvig, zette hoog druk, liep slim tussen de lijnen en hij was ook nog eens gevaarlijk”, vertelde Kompany op de persconferentie na de overwinning tegen Charleroi. “Michel bracht wat we nodig hadden.”



Een slaak van opluchting. Na de wedstrijd tegen Charleroi bracht Michel Vlap eindelijk wat er van hem verwacht wordt. In januari dubde Anderlecht nog over een uitleenbeurt om de Nederlander niet helemaal te blokkeren, en vooral om zijn marktwaarde terug op te krikken. Vandaag wordt zijn waardering nog op 4 miljoen euro geschat, wat een daling is met 2,9 miljoen euro tegenover zijn initiële aankoopprijs. Omdat kapitaalvernietiging momenteel uit den boze is op Neerpede, betekent de revival van Vlap een uitstekende zaak op het sportief en financieel gebied.

BETER DAN BIJ HEERENVEEN 

Michel Vlap legde dinsdagavond een prestatie op de mat waarmee hij alle criticasters de mond snoerde. Het was deze Vlap waarvoor Anderlecht in 2019 zo diep in de geldbuidel tastte, ook al ontbrak er wel nog een doelpuntje. Het zal hem ongetwijfeld vergeven worden. Als Vlap deze lijn kan doortrekken, en ook af en toe zijn doelpunt kan meepikken, dan kan Anderlecht eindelijk beginnen dromen van een potentiële financiële meerwaarde op de middenvelder. Marktwaarden en sportieve prestaties gaan namelijk altijd hand in hand.

Het goede nieuws is dat Michel Vlap tegen Sporting Charleroi een prestatie afleverde als tijdens zijn periode bij sc Heerenveen, toen hij zich volledig in de kijker speelde bij Anderlecht. Hoewel er er nog een doelpunt ontbrak, was Vlap alomtegenwoordig bij Sporting. Dinsdag verstuurde en ontving hij opvallend veel passes, wat zijn inbreng in de knappe 3-0 overwinning alleen maar bevestigt. Niet verrassend waren die passes gevoelig hoger in aantal dan zijn huidig seizoensgemiddelde, maar zelfs ook meer dan tijdens zijn laatste topseizoen bij Heerenveen. Bovendien was de zuiverheid van zijn passing ook opmerkelijk hoog.



De positieve evolutie van Vlap beperkte zich echter niet alleen tot de passing. Tegenover zijn huidig seizoensgemiddelde en dat van zijn laatste jaargang bij Heerenveen, scoorde de Nederlander ook een pak beter in verschillende onderdelen. Geslaagde dribbels, efficiëntie in de (aanvallende) duels, intercepties, versnellingen met de bal aan de voet en dreigende passes. “Vlap was bedrijvig, zette hoog druk, liep slim tussen de lijnen en hij was ook nog eens gevaarlijk”, zoals Vincent Kompany het dus verwoordde. Deze vorm moet Vlap dus zien aan te houden, en dat kan hij alvast bevestigen vrijdagavond tegen Waasland-Beveren.

POLL: Zal Vlap slagen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

97
97
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

29
29
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

88
88
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

324
324
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

585
585
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

512
512
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

157
157
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1017
1017
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

237
237
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

244
244
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

813
813
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

285
285
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

120
120
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

104
104
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

626
626