Genk baalt hard na gemiste transferprioriteit

Foto: Genk baalt hard na gemiste transferprioriteit

Eén naam had KRC Genk met stip genoteerd in de zomerse transferperiode: Juan Brunetta moest de de felbegeerde opvolger worden van Alejandro Pozuelo. Uiteindelijk vond Dimitri de Condé geen akkoord met Brunetta's club Godoy Cruz, waarna Bastien Toma als tweede optie werd aangetrokken. Terwijl de Zwitser voorlopig niet beantwoordt aan de hoge verwachtingen bij Genk, ontplooit Brunetta zich gestaag in de Italiaanse Serie A.

WACHTEN OP TOMA

In de voorbije zomer was niet Bastien Toma, maar wel Juan Brunetta de hoofdprioriteit bij KRC Genk. De Argentijnse aanvallende middenvelder van Godoy Cruz moest de missing link worden in Limburg, nadat de club belangrijke spelers zoals Ruslan Malinovski en vooral Alejandro Pozuelo nog niet succesvol kon vervangen. Zowel Toma als Brunetta werden geïdentificeerd als de natuurlijke opvolger van Pozuelo, maar uiteindelijk werd de Zwitserse middenvelder van FC Sion aangetrokken. En misschien kunnen ze daar wel al spijt van hebben bij Genk.`

Bastien Toma was in de Super League één van de betere spelers, die er vooral uitblonk door zijn uitstekende passing en hoge mate van creativiteit. Nadat Patrik Hrosovsky als aanvallende middenvelder niet bracht wat er van hem verwacht werd, zou Toma de nieuwe regisseur van KRC Genk moeten worden. Dimitri de Condé betaalde per slot van rekening ook niet voor niets zo'n 2,5 miljoen euro voor de Zwitserse middenvelder. Maar na 20 speeldagen in de Jupiler Pro League hebben we Toma echter nog niet vaak aan het werk kunnen zien.Bastien Toma startte in het seizoensbegin nog tegen KV Mechelen en KV Oostende, maar aan de kust kreeg hij na 56 speelminuten een rode kaart van ref Nicolas Laforge. De Zwitser moest een schorsing uitzitten van twee speeldagen en daarna geraakte hij maar moeilijk terug in de ploeg. Toma verschijnt in de laatste twee weken terug aan de oppervlakte, waarbij hij vooral tegen Eupen een goede indruk naliet. Maar algemeen gesteld, bracht de dure zomeraankoop voorlopig nog te weinig en beantwoordt hij momenteel niet aan de hoge verwachtingen.

(TE) DURE BRUNETTA

Vooraleer Dimitri de Condé de geldbuidel opentrok om Bastien Toma binnen te halen, stond Juan Brunetta in eerste instantie hoog genoteerd op de Genkse shortlist. De Limburgers voerden lange onderhandelingen met Godoy Cruz, maar ondanks de geleverde inspanningen werd er amper vooruitgang geboekt in dat transferdossier. Brunetta was vorig seizoen één van de opkomende talenten in de Argentijnse Primera Division en Godoy Cruz zou haar spelmaker uiteindelijk niet gemakkelijk (lees: goedkoop) laten vertrekken. Genk startte de onderhandelingen via een openingsbod van 3,6 miljoen euro maar de Argentijnen mikten op maar liefst 9 miljoen euro.De technisch vaardige Brunetta opereerde bij Godoy Cruz op meerdere aanvallende posities, van spelmaker tot flankaanvaller, nummer tien en hangende spits. Zijn profiel is overigens een pak aanvallender dan dat van Bastien Toma, die doorgaans als 'acht' of 'tien' opereert. In Argentinië werd Brunetta bewierookt door zijn techniek, vista, creativiteit, inzet en werkijver: op dat vlak zijn er dan wel weer raakpunten met de Zwitser. Brunetta zoekt steeds de voetballende oplossing en brengt een hoge mate van verticaliteit in z'n spel. Niet toevallig eindigde hij in de top tien van de Primera Division qua accuraatheid in de voorwaartse passing.

PARMA CALCIO

Uiteindelijk vond KRC Genk geen vergelijk met Godoy Cruz over een transfer, waarna Juan Brunetta alsnog een knappe transfer kon versieren. Zijn nieuwe bestemming werd het Italiaanse Parma, dat als Parma Calcio in 2015 een doorstart maakte in de vierde klasse en vandaag opnieuw in de Serie A vertoeft. Niet toevallig kwam de transfer van Brunetta tot stand één maand nadat de club overgenomen werd door de Amerikaanse Krause Group. Krause nam Parma Calcio voor 90 procent uit de handen van lokale ondernemers, en bracht daarmee extra kapitaal in de club.

Vorig seizoen eindigde Parma op een veilige elfde plaats in de Serie A, vooral dankzij een financieel gezond en rationeel beleid. Door de buitenlandse overname, in navolging van onder meer Internazionale, AC Milan, AS Roma en Bologna, wil Parma terug een Italiaanse (sub)topper worden. Maar dit seizoen rommelt het opnieuw in Emilia-Romagna. De Gialloblu verkeren momenteel in acuut degradatiegevaar en ontsloen met Roberto D'Aversa (onlangs terug aangesteld) en Fabio Liverani reeds twee hoofdtrainers dit seizoen.Juan Brunetta arriveerde dus niet in de beste sportieve omstandigheden bij Parma en bovendien raakte de zomeraanwinst al snel geblesseerd. Daarnaast werd hij dit seizoen nog niet op zijn beste plaats ingezet, hij wordt bij Calcio Parma vooral gezien als een concurrent voor Gervinho, die op 33-jarige leeftijd nog steeds de onbetwiste certitude is op de linkerflank. Brunetta verzamelde voorlopig slechts 203 speelminuten, maar indien fit haalt hij wel altijd de wedstrijdselectie. De Argentijn werd niet toevallig aangeworven met het oog op de lange termijn, eerder dan hij meteen verwacht wordt om een directe impact te maken.

VEELBELOVENDE START

De omstandigheden zitten dus voorlopig nog niet mee voor Juan Brunetta, en het voormalige Genkse topdoelwit maakt bij Calcio Parma zelfs minder speelminuten dan Bastien Toma in Limburg. Da's ergens ook logisch, gezien de culturele verschillen tussen Zuid-Amerika en West-Europa waardoor Brunetta toch een bepaalde aanpassingsperiode nodig heeft. Bovendien is de Serie A van een sportief hoger niveau dan de Belgische Jupiler Pro League, en is het in Italië ook moeilijker voor creatieve spelers om zich te kunnen doorzetten. Ook ex-Genkenaar Ruslan Malinovski moest zich bij Atalanta Bergamo bijvoorbeeld flink afstemmen aan het niveau- en spelverschil.Desondanks liet Juan Brunetta al mooie zaken aantonen in het shirt van Calcio Parma. Hij leverde bijvoorbeeld al één assist af in de Serie A, waardoor de Argentijn een mooi gemiddelde optekent van 0,39 assist per 90 minuten. Dat gemiddelde van Bastien Toma bij Genk ligt namelijk lager met 0,28 assist per 90 minuten. Bovendien springt Brunetta in het oog door zijn vele dribbels en de betreffende efficiëntie ervan. Per 90 minuten voert de Argentijn bijna 6 dribbels uit, en daar koppelt hij een enorme accuraatheid aan toe van maar liefst 73 procent. Ter vergelijking: Bastien is 'slechts' 50 procent efficiënt in zijn dribbels. Tot slot kon Brunetta ook twee keer scoren in de Coppa Italia, terwijl Toma zijn Genkse doelpuntenrekening nog steeds niet geopend heeft.

SPIJT BIJ GENK?

Juan Brunetta startte dus zeker niet onaardig aan zijn eerste buitenlandse avontuur, en dat biedt ongetwijfeld grote perspectieven voor Calcio Parma. De Italianen lenen Brunetta in eerste instantie voor één seizoen van Godoy Cruz, en betaalden één miljoen euro voor die huurbeurt. Aan het eind van dit seizoen wordt de deal omgezet in een permanente transfer. Het toont aan dat Parma een plan heeft met Brunetta en dat hij zich dit seizoen vooral goed moet aanpassen aan zijn nieuwe werkomgeving. Iets waar Brunetta trouwens goed in lijkt te slagen, ondanks zijn eerder weinige speelminuten.Juan Brunetta is in de Serie A dus beslissender dan Bastien Toma in de Jupiler Pro League, en we vragen ons dan ook af of Dimitri de Condé die constatering ook heeft gemaakt. Per slot van rekening stond Brunetta in de vorige zomer bovenaan genoteerd op de Genkse shortlist, maar viel hij uiteindelijk te duur uit. Anderzijds is Toma ook allerminst afgeschreven in de Luminus Arena. In het verleden bleek meermaals dat een pak Genkse transfers pas volop begonnen te renderen na één of zelfs twee seizoenen. Het wordt hoe dan ook boeiend om de evolutie van Toma, maar ook die van Brunetta op te volgen.

POLL: Is Toma een miskoop?

Geniale assist Tielemans zet Leicester op weg naar belangrijke zege (🎥)

Tienkoppig Antwerp vecht zich voorbij moedig KV Kortrijk

Juventus zet zonder Ronaldo scheve situatie recht tegen Lazio

Vandaag 07 Maart 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij bijna 150 euro met 10 euro inzet op speeldag 30!

Club Brugge is zeker van de eerste plaats na het regulier seizoen, maar voor de rest blijft vijf ...

31
{insert image alt}

Witte raven bij de Rode Duivels: 5 opties voor Martinez

De huidige Gouden Generatie van de Rode Duivels loopt stilaan op haar laatste benen, en dus maakt ...

919

Gisteren 06 Maart 2021

{insert image alt}

Vercauteren geeft uitleg bij opvallende tactische zet

Antwerp heeft zaterdagavond een goede zaak gedaan in de strijd om Play-Off I. De Great Old heeft ...

148
{insert image alt}

Onvrede bij KV Kortrijk: "We moeten ons dringend herpakken"

De trainerswissel bij KV Kortrijk lijkt voorlopig nog niet al te veel zoden aan de dijk gebracht te ...

57
{insert image alt}

Speler Club NXT mag Africa Cup U20 op zijn palmares schrijven

De voorbije weken moest Club NXT in 1B vaak aantreden met een vertimmerd elftal. Het kreeg te maken ...

108
{insert image alt}

Messi en nieuw goudhaantje bezorgen Barça de zege

FC Barcelona heeft daags voor de derby tussen Atletico Madrid en Real Madrid de druk op zijn twee ...

75
{insert image alt}

Geniale assist Tielemans zet Leicester op weg naar belangrijke zege (🎥)

Ongeacht wat de uitslag wordt van de derby tussen Manchester City en Manchester United op zondag, ...

165
{insert image alt}

Deinze en RWDM verdelen de punten na gesloten wedstrijd

Na een redelijk gesloten wedstrijd hebben RWDM en Deinze de punten gedeeld in 1B. Beide ploegen ...

30
{insert image alt}

Tienkoppig Antwerp vecht zich voorbij moedig KV Kortrijk

We zagen al wat spektakel vandaag met onder meer Eupen-OHL maar ook Antwerp en KV Kortrijk maakten ...

156
{insert image alt}

Juventus zet zonder Ronaldo scheve situatie recht tegen Lazio

Juventus is er in geslaagd om een nieuwe klap in de titelstrijd in de Serie A te voorkomen. Tegen ...

35
{insert image alt}

De Bruyne kijkt uit naar derby: "Dat geeft het extra cachet"

Manchester City lijkt op weg te zijn naar een nieuwe titel in de Premier League. Het bouwde de ...

56
{insert image alt}

Still tevreden na zege: "Soms moet het lelijk zijn"

Beerschot heeft zijn kansen gaaf gehouden in de strijd om de play-offs, al hadden de Ratten ...

78
{insert image alt}

W-B in vieze papieren: "We geven nog niet op"

Het is voor Waasland-Beveren weer een beetje moeilijker geworden om zich nog te handhaven in de ...

156
{insert image alt}

Leye: "Bij Standard is men te snel tevreden"

Standard boekte donderdagavond een knap resultaat door in de kwartfinales van de Croky Cup ...

100
{insert image alt}

Anderlecht recupereert twee titularissen voor KV Mechelen

Anderlecht wist zich deze week te plaatsen voor de halve finale van de Croky Cup en dat was een hele ...

324
{insert image alt}

Bayern-coach zet deur open voor komst Haaland

Er werd de voorbije weken weer heel wat gediscussieerd over de toekomst van Erling Haaland. Het was ...

173
{insert image alt}

Zuid-Amerika plooit voor topclubs: geen WK-kwalificatie deze maand

Binnen enkele weken staat er na een break van vier maanden weer interlandvoetbal op het programma, ...

56