Anderlecht mikt hoog met 'nieuwe Suarez'

Anderlecht mikt hoog met 'nieuwe Suarez'

Bij RSC Anderlecht is het nog wachten op een eerste serieuze kwaliteitsinjectie. In die optiek is Sporting alvast bezig met de komst van Majeed Ashimeru (RB Salzburg). Maar daar zal het wellicht niet bij blijven. Ook Maximiliano Lovera (Olympiakos) zou een meerwaarde kunnen brengen in het Lotto Park.


STREVEN NAAR RENDEMENT 

Bryan Reynolds, Brenden Aaronson, Majeed Ashimeru, … In de voorbije weken werd RSC Anderlecht gelinkt aan verschillende transfertargets. Na een grondige analyse van de kwaliteiten van dit trio, bleek de paars-witte scouting op het spoor te zitten van echte goudhaantjes. Wegens financiële redenen moest Anderlecht ondertussen afhaken voor Reynolds, terwijl Aaronson reeds naar RB Salzburg trok. Van dit drietal blijft vandaag enkel Ashimeru over als een reële optie om over te stappen naar Anderlecht. De Ghanese middenvelder kan door meerdere redenen een érg boeiende optie betekenen voor coach Vincent Kompany.

Ashimeru bezit de specifieke kwaliteiten om uitgespeeld te worden op drie posities centraal op het middenveld. Bij zijn huidige club RB Salzburg kwam hij meestal uit als nummer acht of nummer zes, maar coach Jesse Marsch schoof Ashimeru onlangs door naar een diepere rol op het veld. Als een nummer tien zeg maar. De Amerikaanse trainer van Salzburg vond dat Ashimeru's balvastheid en voetballend vermogen ook op die positie van belang kan zijn. Zo'n veelzijdig profiel klinkt als muziek in de oren van Anderlecht, dat streeft naar een optimaal en direct rendement bij al hun aankopen.De recente interesse in Maximiliano 'Maxi' Lovera kan ook in die optiek gezien worden. Volgens Griekse media wil Anderlecht de Argentijnse aanvaller huren van Olympiakos, uiteraard bij voorkeur met een aankoopoptie. Net zoals Ashimeru kan Lovera op meerdere posities uit de voeten. De 21-jarige is van nature een (linker)flankaanvaller maar hij werd in zijn thuisland ook als tweede spits of aanvallende middenvelder uitgespeeld. Door die grote polyvalentie kan Lovera bij Anderlecht een oplossing bieden voor meerdere posities, in analogie met dat andere transferdoelwit Ashimeru. Het moet allemaal renderen. 

BLITZTRANSFER 

Maxi Lovera genoot zijn jeugdopleiding bij Club Atlético Rosario Central, de club uit zijn thuisland waar hij op zeventienjarige leeftijd al zijn professioneel debuut maakte. De tiener ontwikkelde zich op positieve wijze en groeide zelfs uit tot U20-international bij de Argentijnse nationale ploeg. Door zijn goede prestaties bij Rosario kwam Lovera in het vizier terecht van grote clubs zoals Boca Juniors, Galatasaray, Napoli, maar ook vanuit Duitsland heerste er genoeg interesse voor hem. Uiteindelijk duwde Olympiakos door voor Lovera, de Griekse topclub waar hij sinds augustus 2019 onder contract staat.

Olympiakos betaalde toen 3,3 miljoen euro aan Rosario, waardoor de Grieken beschikken over 80 procent van zijn transferrechten. Als surplus kreeg Rosario nog 800 duizend euro omdat Olympiakos dit seizoen de groepsfase van de Champions League haalde. Lovera's totale transfersom komt dus uit op 4,1 miljoen euro. Ondanks een prima debuutseizoen in Piraeus vorig jaar, is Lovera in de huidige jaargang echter volledig in de vergeethoek geraakt. Olympiakos wil dan ook zo snel mogelijk af van het nochtans veelbelovend talent.Door de miljoenenverkoop van Maxi Lovera vergaarde Rosario flink wat extra financiële middelen, en die waren zeer welkom omdat de Argentijnen het niet erg breed hadden. De transfer naar Olympiakos was wellicht vooral geïnitieerd door de Argentijnen, want Lovera moest naar eigen zeggen heel snel handelen en vertrekken naar Griekenland. “De waarheid is dat alles erg snel gebeurde. Ik kon zelfs geen afscheid nemen bij de mensen van de club. Vorige nacht werd me verteld dat ik moest verhuizen. Dat zal ik doen samen met mijn vader en in december volgt de rest van mijn familie”, verklaarde Lovera eerstdaags na zijn transfer.

SPEELBAL 

In de weinige speelgelegenheid die hem gegund werd, haalde Maxi Lovera toch het beste uit zijn debuutseizoen in het Georgios Karaiskákisstadion. Hoewel de Portugese coach Pedro Martins hem nooit als een basisspeler beschouwde, ontgoochelde Lovera zelden in het shirt van Olympiakos. Op basis van zijn prestaties wanneer hij wél in actie kwam, blijkt dat Lovera één van de betere linker flankaanvallers was uit het vorige seizoen. Hij scoorde bijvoorbeeld enorm hoog in zijn key passes, shot assists, dribbel-efficiëntie, geslaagde voorzetten en aanvallende efficiëntie. In elk van die onderdelen eindigde hij namelijk als runner-up in de individuele klassementen.

Maar ook andere spelfacetten die de meerwaarde van een flankspeler kunnen typeren, liet Lovera erg mooie cijfers noteren. Bij het aantal aangegane dribbels, versnellingen met en zonder bal aan de voet, alsook bij de zuivere passing is de jonge Argentijn telkens te vinden bij de top vier van de linker flankaanvallers van de Griekse competitie in het voorbije seizoen. Toen kwam hij 706 minuten uit voor Olympiakos, maar dit seizoen neemt Lovera's speelgelegenheid drastisch af. Pedro Martins deed voorlopig namelijk 162 minuten beroep op de veelzijdige Argentijn. Ondanks die beperkte speeltijd was Lovera alsnog de leverancier van 2 assists in het huidige seizoen. Da's 1,1 assist per 90 minuten. Maxi Lovera bevindt zich dus in een erg vreemde situatie in Griekenland. Vooreerst werd hij door Rosario in allerijl verkocht aan Olympiakos, dat diep in de geldbuidel tastte met een transfersom van 4,1 miljoen euro. Volgens zijn eigen verklaringen moest deze deal erg snel afgehandeld worden, waardoor er kan afgeleid worden dat Lovera op dat moment geen 100 procent rationele beslissing kon nemen. Eens bij Olympiakos waren zijn prestaties meer dan oké, en dat ondanks zijn luttele speelminuten in anderhalf seizoen tijd. Het is daarmee duidelijk dat coach Pedro Martins geen grote fan is van hem, waardoor Olympiakos nu snel af wil van Lovera. Het 21-jarige talent lijkt daarom vooral een speelbal te zijn in deze carrousel.

MATI SUAREZ 

Voor Maximiliano Lovera is de maat dan ook vol. Hij wil in de huidige transferperiode vertrekken bij Olympiakos. “In januari wil ik vertrekken”, verklaarde hij namelijk aan ESPN. Het Braziliaanse Vasco da Gama wilde Lovera alvast op huurbasis overnemen, maar zij moeten op zoek naar een andere versterking. Olympiakos wil de Argentijn namelijk niet verhuren aan een Braziliaanse club. Wellicht omdat zo'n deal Lovera's marktwaarde, die momenteel 2,8 miljoen euro bedraagt, niet ten goede komt. En dat zou bij Anderlecht weleens anders kunnen zijn. 

Volgens Giannis Chorianopoulos, de hoofdredacteur van de Griekse krant Sportime, zijn de onderhandelingen tussen Sporting en Olympiakos nog steeds lopende. Het goede nieuws voor Anderlecht is dat de Grieken bereid zijn om een aankoopoptie op te nemen in de huurdeal, al is het bedrag van die clausule nog niet bekend. Anderzijds wil Olympiakos ook een tussentijdse huursom vangen om Lovera beschikbaar te stellen in het Lotto Park. En dat wordt dan alweer moeilijker voor Anderlecht.Op basis van zijn specifieke kwaliteiten zou Maxi Lovera alvast een interessante speler zijn voor Anderlecht. Een vleugje creativiteit met veel aanvallende impulsen en een desbetreffende hoge efficiëntie. Lovera is duidelijk een type waar Vincent Kompany graag aan de slag mee gaat. Bovendien heeft Anderlecht al mooie ervaringen met een jonge en veelzijdige Argentijnse aanvaller. Matias Suarez won vier titels bij Sporting en hij sleepte ook de Gouden Schoen in de wacht. Wie weet wordt Lovera wel zijn opvolger? 

Verdubbel de winst op je eerste WK-weddenschap!

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Ronaldo onderneemt zelf actie na spraakmakend gerucht

Ronaldo onderneemt zelf actie na spraakmakend gerucht

Op het wereldkampioenschap in Qatar maakt Portugal zich momenteel op voor de kwartfinale tegen ...

6
6
'Club stuurt fors signaal naar Buchanan-gegadigden'

'Club stuurt fors signaal naar Buchanan-gegadigden'

Van alle ploegen uit de Jupiler Pro League, zag Club Brugge het hoogste aantal spelers uitzwermen ...

118
118
PSG wil nieuwe supertransfer: "We verbergen het niet"

PSG wil nieuwe supertransfer: "We verbergen het niet"

Door het winterse WK in Qatar, werd het Europese competitievoetbal midden in het seizoen voor een ...

26
26
AA Gent slaat toe met nieuw goudhaantje

AA Gent slaat toe met nieuw goudhaantje

Omdat het WK uitzonderlijk in de wintermaanden wordt afgewerkt, krijgen de clubs midden in het ...

66
66
'Opvolger Hazard bij Rode Duivels al gekend'

'Opvolger Hazard bij Rode Duivels al gekend'

In navolging van bondscoach Roberto Martinez, namen de Rode Duivels woensdag afscheid van een andere ...

171
171
Standard maakt dubbele slipper, ook Charleroi onderuit

Standard maakt dubbele slipper, ook Charleroi onderuit

Terwijl het wereldkampioenschap in Qatar steeds dichter bij ontknoping komt, nadert ook de herstart ...

41
41
Albert verrast met ideale basiself voor EK-kwalificaties

Albert verrast met ideale basiself voor EK-kwalificaties

Nu de KBVB een speciale taskforce heeft aangesteld, kan de zoektocht naar een nieuwe technisch ...

163
163
Robbie Williams bezorgt Engelse selectie grote verrassing

Robbie Williams bezorgt Engelse selectie grote verrassing

Vanaf vrijdagavond barsten de kwartfinales op het wereldkampioenschap helemaal los. In aanloop naar ...

39
39
<strong>‘Hazard viert Duivels-pensioen met knaltransfer’</strong>

‘Hazard viert Duivels-pensioen met knaltransfer’

Woensdag kondigde Eden Hazard het einde aan van zijn carrière bij de Rode Duivels. Verschillende ...

336
336
Van Gaal vergelijkt Lang met ... Messi: "Vond hij zelf logisch"

Van Gaal vergelijkt Lang met ... Messi: "Vond hij zelf logisch"

Nederland hoopt zich vrijdagavond voorbij Lionel Messi en Argentinië richting de halve finale van ...

91
91
'Buchanan overweegt vertrek bij Club Brugge'

'Buchanan overweegt vertrek bij Club Brugge'

Club Brugge vaardigde maar liefst acht spelers af op dit WK, maar slechts weinigen konden hun ...

481
481
'Zoektocht nieuwe bondscoach neemt maanden in beslag'

'Zoektocht nieuwe bondscoach neemt maanden in beslag'

Om de zoektocht naar een nieuwe bondscoach te bespoedigen riep CEO van de voetbalbond Peter Bossaert ...

73
73
Verhaeghe nu al kop van jut: "Crimineel van Club Brugge"

Verhaeghe nu al kop van jut: "Crimineel van Club Brugge"

Bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach ligt er opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor Club ...

458
458
Opvallend: derde verschoppeling sluit aan bij Jong Genk

Opvallend: derde verschoppeling sluit aan bij Jong Genk

Terwijl de hoofdmacht een winterstage in Benidorm afwerkt neemt Jong Genk het in de Challenger Pro ...

224
224
WK-tegenstander wijst Martinez op bizarre blunder

WK-tegenstander wijst Martinez op bizarre blunder

Als enige poule leverde onze groep met Marokko en Kroatië twee kwartfinalisten af op dit WK. Een ...

625
625