JPL-clubs vrezen transfers: deze 18 toppers kunnen hogerop

JPL-clubs vrezen transfers: deze 18 toppers kunnen hogerop

De transferperiode is officieel nog niet open, maar links en rechts valt nu al een deal te rapen. Zo maakte Club Brugge de komst van Bas Dost bekend, terwijl Anderlecht met Warner Hahn haar beoogde reservedoelman beet heeft. De twee Nederlanders vormen de voorlopers van ongetwijfeld weer een pak nieuwe gezichten in de Jupiler Pro League, want vers bloed kan zowat iedereen wel gebruiken. Daartegenover staat dan weer wel dat de Belgische clubs ook zelf leeggeroofd kunnen worden. Wij gingen voor elke eersteklasser op zoek naar een sterkhouder die straks absoluut niet mag vertrekken.


18. MOESKROEN
De drie spelers die tot dusver het meest in actie kwamen bij Moeskroen, Hervé Koffi, Saad Agouzoul en Jean Onana, zijn allen eigendom van moederclub Lille. Vermits de kans klein lijkt dat het nummer twee in de Ligue 1 hen terugroept, mag Jorge Simão op dat vlak allicht op beide oren slapen. Volgende in de rij is evenwel Alessandro Ciranni, die als 24-jarige Belg over een interessant profiel beschikt. Een terugkeer naar Genk, dat haar pijlen elders richtte om Joakim Maehle op te volgen, zit er alvast niet in. Wie weet komt er echter iemand anders aankloppen voor de rechtsachter, wiens vervanger met Robbe Quirynen trouwens klaarstaat. Toch blijft de aanvoerder in de strijd tegen de degradatie best op post.

17. STVV
Kevin Muscat liet op Stayen geen onvergetelijke indruk na, maar hij had het wél aan het rechte eind door Steve De Ridder belangrijk te maken. De 33-jarige ancien is met voorsprong de meest bepalende speler van Sint-Truiden, ook al vertaalt zich dat niet in veel assists en doelpunten. Als gangmaker op het middenveld zorgt hij evenwel voor een vlotte balcirculatie en houvast tijdens moeilijke momenten. De Ridder blinkt uit door zijn fysieke présence, voetballend vermogen en spelinzicht. Door zijn rol in de schaduw wordt hij vaak onderschat, maar de Belg – een handige troef – heeft bij veel ploegen zijn plek. Het is dan ook geen verrassing dat STVV zonder hem nog geen enkele wedstrijd kon winnen.

16. CERCLE BRUGGE
Een grote puntenpakker is hij voorlopig niet gebleken, maar Thomas Didillon brengt in de gammele defensie van Cercle Brugge wel cruciale stabiliteit. De 25-jarige Fransman speelt telkens zijn wedstrijd en stelde in deze campagne nog niet teleur. In de heikele situatie waar de Vereniging zich momenteel in bevindt, is zo'n type onder de lat van essentieel belang. Vorig seizoen werd de degradatie trouwens ook pas vermeden toen Lennart Moser, na een eerdere stoelendans met drie andere doelmannen, de vaste en betrouwbare nummer één werd op Jan Breydel. Moederclub AS Monaco kan Didillon op elk moment terughalen naar zijn thuisland, maar bij Cercle hopen ze dus alvast dat dit straks niet gebeurt.


15. WAASLAND-BEVEREN
Met zijn zeven goals mag Aboubakary Koita zich, samen met Daan Heymans, gedeeld topschutter van Waasland-Beveren noemen. Het handelsmerk van de winger is uiteraard alom bekend: scoren met een schicht vanop afstand. Bij zijn ex-teams AA Gent en KV Kortrijk werd Koita steeds gezien als een groot talent, maar de 22-jarige Antwerpenaar lijkt zich op de Freethiel eindelijk helemaal te ontplooien. Vorig seizoen bewees hij reeds meermaals over het nodige buskruit in de benen te beschikken. In de huidige jaargang presteert de vinnige flankaanvaller echter veel regelmatiger en drukt hij nadrukkelijker zijn stempel. De vroegere pleintjesvoetballer met de snelle voetjes groeide zo uit tot een ware revelatie.

14. KAS EUPEN
Naar de meest onmisbare pion Am Kehrweg is het niet lang zoeken. Stef Peeters streek pas vorige zomer neer bij de Panda’s, maar groeide er in mum van tijd uit tot de metronoom op het middenveld. Weinig redenen om na een halfjaar alweer te vertrekken dus, tenzij er misschien een (sub)topper aan zijn mouw komt trekken. Nadat hij op jonge leeftijd niet slaagde in Genk, moest de 28-jarige linkspoot het de voorbije jaren immers stellen met bescheiden werkgevers in Nederland, Frankrijk en onze eigen competitie. Een kans om zich bovenin de stand te bewijzen, waar Peeters als Belg zowel een direct inzetbare kracht als nuttige versterking in de breedte kan vormen, spreekt hem ongetwijfeld dus aan.

13. KV MECHELEN
We zouden de tekst van hierboven bijna integraal kunnen kopiëren, ware het niet dat Rob Schoofs minder clubs versleet en al wat langer bij Malinwa vertoeft. Wie weet wenkt ook voor deze linksbenige draaischijf, die ruim drie jaar geleden na één seizoen werd doorgestuurd bij AA Gent, evenwel een herkansing aan de top. Wouter Vrancken zou het ondanks de vele opties in de Mechelse as alvast niet graag zien gebeuren, want net als Peeters in Eupen heeft de twee jaar jongere middenvelder – die de afgelopen drie duels zelfs aanvoerder was – Achter de Kazerne het meeste minuten achter de kiezen. Ook leeftijdsgenoot Nikola Storm solliciteert op zijn flank trouwens naar een stap terug omhoog.



12. ZULTE WAREGEM
Een eervolle vermelding voor Omar Govea en Jean-Luc Dompé, maar ook aan de Gaverbeek valt de keuze op een Belg. Dé onbetwiste uitblinker bij Essevee was tot hiertoe namelijk toch Gianni Bruno. Met zijn acht treffers is de 29-jarige aanvaller afgetekend topschutter, en qua minuten en assists doet evenmin iemand beter. Het vroeger toptalent, die een ultieme kans om zijn oude status nog enigszins waar te maken allicht niet zou laten liggen, bevestigt zo al het goeds van de voorbije jaren en lijkt goed op weg om zijn meest productieve campagne ooit af te leveren. Hopelijk voor Francky Dury, die zonder de ex-jeugdinternational nog meer naar onder zou moeten kijken, eindigt die ook bij Zulte Waregem.

11. STANDARD
Tussen alle ontgoochelingen door kan Standard zich optrekken aan één groot lichtpunt. Na zijn knap debuutjaar bevestigt Arnaud Bodart immers niet alleen zijn status als Luikse nummer één, maar werd hij zelfs een van de beste doelmannen van de competitie. Zonder de vele verrichtingen van het eigen jeugdproduct, die vijf keer de nul hield, zouden de Rouches alvast een pak punten minder tellen. Al is het natuurlijk ook veelbetekenend dat hij de beste man van de ploeg is. Standard beschikt momenteel over de op een na beste defensie van het land, en daar is de Jonge Duivel grotendeels verantwoordelijk voor. Met zelfs één goal op zijn naam is Bodart op pas 22-jarige leeftijd dus al onmisbaar op Sclessin.

10. KV OOSTENDE
KV Oostende baalt nu al, want Fashion Sakala is op weg naar de exit. Een fikse aderlating voor KVO, dat in drie matchen zonder de snelle spits telkens onderuit ging. Een leegte die dus snel gevuld dient te worden, zeker omdat Makhtar Gueye minder rendeert wanneer zijn aanvalspartner ontbreekt. De imposante targetman, die allicht wel wat ploegen kan bekoren, na een halfjaar eveneens van de hand doen vormt alleszins geen optie. Hoewel ze de inkomsten aan de kust goed kunnen gebruiken, is allebei zijn topschutters verliezen voor Alexander Blessin per slot van rekening uit den boze. Dat geldt trouwens ook voor Jelle Bataille en nieuwkomers Arthur Theate, Maxime D’Arpino en Anton Tanghe.



9. AA GENT
Een jaar geleden al circuleerden er geruchten rond Roman Yaremchuk, al lag de focus toen nog vooral op Jonathan David. Sinds diens recordtransfer richting Lille vorige zomer klopte de 25-jarige Oekraïner echter al meermaals op tafel om zelf andere oorden op te zoeken. Nu wordt zijn naam opnieuw her en der genoemd, maar indien het AA Gent menens is om nog iets te maken van het rampseizoen blijft het speerpunt toch best nog even aan boord. Ondanks zijn domme rode kaart vorig weekend lijkt Hein Vanhaezebrouck alvast de geknipte man om Chuk bij de les te houden. Een vertrek door de grote poort kan dan altijd volgende zomer nog. Net zoals het vangen van de jackpot, gezien zijn contract tot 2023.

8. KV KORTRIJK
Neem Ilombe Mboyo weg bij KV Kortrijk, en coach Yves Vanderhaeghe zit met een enorm probleem. De 33-jarige ancien speelt dit seizoen op topniveau en dat doet hij zowaar wederom als diepe spits, nochtans niet zijn geliefkoosde positie. Mboyo was al 12 keer bepalend (acht goals + vier assists) in 19 wedstrijden en daarmee is hij mister 50 procent van de Veekaa. Hoewel hij zich er kiplekker voelt, beschikt de aanvaller wel over een aflopend contract in Zuid-West-Vlaanderen. Voor Kortrijk is het straks dus de laatste kans om nog een beperkte som te kunnen vangen voor Mboyo, al lijkt de kans op een contractverlenging ook reëel. In het Guldensporenstadion hopen ze alvast op het tweede scenario.

7. BEERSCHOT
Voor de start van het nieuwe seizoen werden veel vraagtekens geplaatst bij Raphael Holzhauser. De ouderwetse middenvelder – zowel qua kwaliteiten als présence – zou te traag zijn voor het niveau in 1A, maar ondertussen bewees de Oostenrijker het tegendeel. En hoe. Dankzij 20 beslissende acties (11 doelpunten + negen assists) in 17 competitiewedstrijden is Holzhauser vandaag een van de absolute favorieten om de Gouden Schoen te winnen. Met dat aantal doet zelfs niemand beter. Onlangs tekende de 27-jarige linkspoot een nieuwe contract op het Kiel, waardoor een tussentijds vertrek niet meer aan de orde is. Desondanks blijft Beerschot op z'n hoede, want de interesse in Holzhauser blijft.



6. OH LEUVEN
Twee kandidaten aan Den Dreef, waar zowel Xavier Mercier als Thomas Henry onmisbaar zijn voor Marc Brys. Het gouden duo is een garantie op goals en vult elkaar onwaarschijnlijk goed aan. Mercier deelde dit seizoen reeds 11 assists uit, waarvan het merendeel gescoord werd door Henry – die er al 11 in het mandje legde. Samen staat het tweetal zo in voor 53 procent van de Leuvense productie, met vooral Mercier die de lijnen uitzet. Het zorgt ervoor dat OH Leuven op een onverhoopte zesde plaats vertoeft, al mag de inbreng van Brys zeker niet onderschat worden. Toch zou het tactisch meesterbrein zich eens flinks in de grijze haren krabben mocht zijn spelmaker, die recent wel bijtekende, vertrekken.

5. ANTWERP
Vorig seizoen behoorde Lior Refaelov al tot de beste spelers van The Great Old, maar dit jaar speelt hij nog een niveautje hoger. Daar heeft de offensieve aanpak van Ivan Leko een groot aandeel in, en de Israëliër hoopt dan ook dat er op de Bosuil een nieuwe coach met dezelfde visie neerstrijkt. Al krijgt hij straks wie weet zelf een lucratieve aanbieding uit een exotisch land. Het zou zonde zijn, want op 34-jarige leeftijd beleeft de routinier een van de beste periodes uit zijn lange loopbaan – een vorm die hij ook kan verzilveren met de Gouden Schoen. Antwerp zal in dat geval alleszins heel wat meer weerwerk bieden, want het stamnummer één is op veel vlakken afhankelijk geworden van haar topfitte maestro.

4. ANDERLECHT
Indien Lukas Nmecha zijn huidig niveau aanhoudt, zien we hem volgend jaar zeker niet meer terug in België. Anderlecht zal echter al blij zijn als het hem tot dan kan houden, want bij Percy Tau bleek reeds hoe een tijdelijke overeenkomst relatief kan zijn. Al lijkt de kans klein dat Manchester City de 22-jarige Duitser straks terugroept. Gelukkig maar voor Paars-Wit, dat voor de doelpunten haast exclusief in zijn richting kijkt. Hoewel de helft van zijn tien stuks weliswaar vanaf de stip kwamen, werd de huurling zo in mum van tijd een allesbepalende factor in het Lotto Park. Gretig, doelgericht, technisch onderlegd, fysiek sterk en met heel wat vista: Nmecha moet zowat het prototype zijn van de moderne aanvaller.



3. CHARLEROI
Vorig seizoen draaide bij Charleroi alles rond Ryota Morioka, die ook vandaag uiteraard een cruciale pion in het radarwerk van Karim Belhocine blijft. Toch kijken we nu eerder in de richting van een aantal andere steunpilaren. Ali Gholizadeh en Shamar Nicholson bijvoorbeeld, maar misschien vooral Joris Kayembe. De 26-jarige laatbloeier toonde zich links achterin zowaar een upgrade ten opzichte van Nurio, die voor veel geld naar Gent verhuisde, en schopte het zo zelfs tot Rode Duivel. Prestaties die vast niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Als ze willen kunnen Mehdi Bayat en co wellicht dus alweer cashen op hun linksback, al valt het te betwijfelen of de opvolging ook dan nog zo vlot zal verlopen.

2. KRC GENK
Maehle nam reeds afscheid van de Luminus Arena, waar voor het overige in principe geen titularissen mogen vertrekken. Hoewel de Limburgers wel vaker verkopen in januari – zie ook Sander Berge en Ally Samatta – is de cyclus dan namelijk doorgaans rond. Dat is voor John Lucumi pas volgende zomer het geval, terwijl Bryan Heynen allicht nog wat langer op post blijft. De rest van de steunpilaren is minder lang aan boord, wat natuurlijk niet betekent dat een monsterbod op Theo Bongonda of Paul Onuachu uitgesloten is. Hoewel de twee spilfiguren Genk een pak geld kunnen opbrengen, zou ingaan op die verleiding de titelambities wel een flinke knauw geven. Vooral de rijzige spits is moeilijk te vervangen.

1. CLUB BRUGGE
Michael Krmencik en Siebe Schrijvers mogen beschikken, terwijl ook voor Federico Ricca een transfer niet onbespreekbaar lijkt. Verder maakt niemand van de sterkhouders aanstalten om te vertrekken bij Blauw-Zwart, dat wel stevig aan rechtsachter Bryan Reynolds wordt gelinkt. Een voorbode dat Clinton Mata alsnog de sprong naar het buitenland waagt? Het lijkt alleszins stilaan nu of nooit voor de 28-jarige muur achterin, al zou het een verrassing heten mocht hij midden in het seizoen de deur achter zich dicht trekken. Wie weet drukken de gegadigden uit de Bundesliga ditmaal evenwel door. Als het Club menens is met de doelstellingen op het Europees toneel, staat Mata desalniettemin niet te koop.

POLL: Welke van deze spelers zou het grootste verlies zijn voor zijn club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'
'City moet 'erfgenaam De Bruyne' op zijn buik schrijven'

Manchester City sneuvelde afgelopen woensdag op pijnlijke wijze uit de Champions League. De Engelse ...

5
5
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp
Keita doet boekje open over zomers vertrek bij Antwerp

Antwerp FC wil dit weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste punten in de Champions' Play-Offs ...

65
65
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'
'Fredberg draait overuren: volgende zomertransfer op tafel'

RSC Anderlecht gaat zaterdagavond op bezoek bij KRC Genk, opnieuw een sleutelwedstrijd binnen de ...

106
106
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'
'Afscheid nabij: absolute smaakmaker vertrekt bij Club'

Club Brugge plaatste zich afgelopen donderdag als eerste Belgische ploeg ooit voor de halve finales ...

420
420
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

40
40
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

50
50
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

63
63
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

188
188
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

54
54
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

167
167
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

477
477
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

645
645
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

520
520
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

136
136
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

261
261