Dit zijn de 18 allerbeste transfers in de Jupiler Pro League

Dit zijn de 18 allerbeste transfers in de Jupiler Pro League

Nieuwe gezichten, oude bekenden en spelers die binnen de Jupiler Pro League van elftal wisselden: Door de coronacrisis bleven de Belgische clubs op de zomermercato dan misschien iets stiller dan in andere jaren, toch werd er nog altijd een flink aantal deals afgesloten. Hoewel lang niet elke transfer een voltreffer bleek, wisten heel wat van die spelers meteen hun stempel te drukken bij hun nieuwe werkgever. In de hoop dat succes straks in januari te herhalen, gingen wij voor iedere eersteklasser op zoek naar de meest geslaagde zomertransfer tot dusver.


18. MOESKROEN
Hervé Koffi slikte op Mike Vanhamel en Gaetan Coucke na het meeste doelpunten in de huidige editie van de Jupiler Pro League. Desondanks is de Burkinees een ware attractie geworden in België en hield hij Moeskroen al verschillende keren recht. Koffi heeft een onorthodoxe manier van keepen maar hij is wel een erg efficiënte doelman: het is alleszins veelzeggend dat de beste speler van Les Hurlus tussen de palen te vinden is. Koffi zal hoogstwaarschijnlijk niet lang meer te bewonderen zijn op Le Cannonier, want hij was één van de vele huurlingen die ter beschikking werd gesteld door Lille OSC. Op basis van zijn bewezen kwaliteiten en goede prestaties heeft Koffi ook niet veel meer te zoeken bij Moeskroen. Een volgende stap hogerop wenkt al.



17. STVV
Na vijf jaar vechten tegen de degradatie bij Waasland-Beveren trok Maximiliano Caufriez deze zomer ietwat verrassend naar STVV, waar hij helaas nu in hetzelfde schuitje zit. De 23-jarige verdediger was zelf niet altijd vrij van zonden, al valt hem toch weinig te verwijten. Sinds hij terug is uit schorsing – een gevolg van de rode kaart in zijn afscheidsmatch op de Freethiel, waar het voormalig jeugdproduct van Anderlecht en Standard het seizoen nog begon – vormde Caufriez alvast een vaste waarde centraal in de defensie. Tenminste tot Peter Maes hem plots met succes naar de rechterkant verhuisde. Daar lijkt de roodharige Kanarie, die jammer genoeg wel wéér tegen een rood karton aanliep, een ware revelatie te kunnen worden.

16. CERCLE BRUGGE
Bij een zwalpend Cercle Brugge is er deze jaargang één zekerheid: Ike Ugbo scoort doelpunten met de ogen dicht. Tot op vandaag legde de Nigeriaanse aanvaller reeds 10 stuks in het mandje en daarvoor had hij amper 16 wedstrijden nodig. Met dat aantal is Ugbo verantwoordelijk voor 40 procent van de doelpuntenproductie van Cercle, en dat is een enorme prestatie bij het nummer 16 in de rangschikking. Met 0,61 doelpunt per match is de Chelsea-huurling één van de regelmatigste doelpuntenmakers van de competitie, en daarmee overtreft hij zelfs enkele grote namen zoals Kaveh Rezaei, Dieumerci Mbokani en Cyriel Dessers. Zonder de doelpunten van Ugbo zou de Brugse vereniging er flink wat beroerder voor staan.

15. WAASLAND-BEVEREN
De eerste Gouden Stier van deze campagne ging zowaar naar de Freethiel, waar Daan Heymans met het kleinood op de rug mocht pronken. De polyvalente middenvelder trok die lijn zelfs een paar weken door, al was het toen al duidelijk dat Waasland-Beveren nood had aan een echte spits. Enter Michael Frey, kort voor de deadline gehuurd van Fenerbahce en sindsdien bijna alles gespeeld. Met twee goals en evenveel assists oogt de balans misschien niet zo bijzonder, maar de 26-jarige Zwitser met de mooie adelbrieven vormt wel een dynamische voorhoede op zich. Verder nog een eervolle vermelding voor Stijn Wuytens, Brendan Schoonbaert, Georges Mandjeck en vooral Joseph Efford. In het algemeen een geslaagde zomer dus.



14. KAS EUPEN
Dat mag ook gezegd Am Kehrweg, waar Eupen zowat een volledig nieuw elftal samenstelde. Mét ook een vroegere wereldtopper als Adriano tussen de rangen. De ex-speler van Barcelona bewees op zijn oude dag nog een meerwaarde te vormen in onze competitie, waar het merendeel van de overige aanwinsten reeds enige ervaring hadden. Zo ook Stef Peeters, die enigszins verassend de overstap van Cercle Brugge waagde. Met succes, want de 28-jarige linkspoot verdeelt en heerst op het middenveld van de Panda’s. Vorig weekend werd hij zelfs voor het eerst naar de kant gehaald, daarvoor maakte Peeters telkens de 90 minuten vol. Net zoals andere nieuwkomers Julien Ngoy en Jordi Amat zo goed als altijd present tekenden trouwens.

13. KV MECHELEN
De zomermercato bracht weinig zoden aan de dijk voor KV Mechelen, dat op een grotere bijdrage van pakweg Gaëtan Coucke en Rocky Bushiri had gerekend. Zij staan vandaag al niet meer in de typeploeg. Wel vast in het elftal: spits Kerim Mrabti, de laatste tijd goed bij schot, en … Sandy Walsh. De 25-jarige verdediger, die achterin zowel op de flank als in het centrum uit de voeten kan, was bij Zulte Waregem einde contract en dwong ook in Sint-Truiden geen verblijf af. Door het vertrek van Jules Van Cleemput haalde Malinwa hem vlak na de deadline dan maar in huis als versterking in de breedte. Walsh overtrof echter alle verwachtingen en groeide snel uit tot een onbetwiste titularis, die in de voorbije 10 duels geen enkele minuut miste.

12. ZULTE WAREGEM
Vorige week raakte het nieuws bekend dat Zulte Waregem minstens tien weken lang niet kan rekenen op Thomas Chory. De boomlange Tsjech viel geblesseerd uit tegen Antwerp FC en dat was een grote domper voor Francky Dury. Niet alleen heeft de Essevee-coach bitter weinig centrale aanvallers tot zijn beschikking, Chory was de laatste maanden een belangrijke pion geworden. Bovendien heeft de Tsjechische aanvaller het profiel waar Dury in het verleden meermaals succes mee boekte. Zulte Waregem kon Chory voor één seizoen huren van Viktoria Plzen en indien financieel mogelijk, dan zal het clubbestuur ongetwijfeld de optie lichten in het huurcontract. Per slot van rekening is Chory de regelmatigste doelpuntenmaker aan de Gaverbeek.



11. STANDARD
Van een tegenvallende mercato gesproken. Standard haalde zes versterkingen in huis, maar geen van hen dwong een basisplek af. Laurent Jans kwam dan nog het meest in actie, met Europa League incluis 673 minuten achter zijn naam. Goed voor plaats 17 in de Luikse ranking. Niet zo ver daaronder vinden we Abdoul Tapsoba terug. De 18-jarige ruwe diamant, die vorig jaar al proef liep bij de beloften, werd definitief weggeplukt uit Ivoorkust en vereist duidelijk nog wat slijpwerk. Door de schaarste in de spits op Sclessin kreeg hij desalniettemin geregeld zijn kans, waarbij de vlugge Burkinees blijk gaf van zijn potentieel. Scoren lukte evenwel enkel in Europa. Toch maar hopen dat Jackson Muleka, in zijn eerste halfjaar geteisterd door blessures, de rol alsnog inlost.

10. KV OOSTENDE
Vorige zomer oordeelde technisch directeur Benjamin Nicaise dat Arthur Theate het niveau niet had voor Standard. Vandaag is de kans bijster groot dat Nicaise alweer spijt heeft van die beslissing. Theate waagde zich aan een proefperiode bij KV Oostende en daar is hij momenteel niet meer uit de ploeg te denken. Aan 't zeetje miste Theate nog geen enkele minuut en hij speelde zich ongetwijfeld al in het vizier van de Belgische topclubs. De 20-jarige is een constante factor bij Oostende en bovendien beschikt hij ook nog over een ruime progressiemarge. De kustploeg heeft duidelijk een nieuwe goudhaantje te pakken, en daarvoor hoefde het bitter weinig te investeren.

9. AA GENT
Met zijn specifieke speelstijl heeft Niklas Dorsch veel weg van de voetballende pitbull Edgar Davids. Tijdens de voorbije maanden behoorde de energieke Duitser steeds tot de beste Gentenaars en de huidige coach Hein Vanhaezebrouck heeft ook grote plannen met de kwalitatieve Dorsch. De 22-jarige middenvelder was vorig jaar nog actief in de 2. Bundesliga maar Dorsch had erg weinig tijd en moeite nodig om zich aan te passen aan de Jupiler League. Manager Michel Louwagie betaalde in het tussenseizoen een flinke som van 3,5 miljoen euro aan Heidenheim, maar Dorsch lijkt nu al elke euro meer dan waard te zijn.



8. KV KORTRIJK

Anderhalf jaar geleden deed KV Kortrijk een gouden zaak door Adam Jakubech te huren van Lille. Dat de Slowaak vorige zomer nog een verlengstuk breidde aan zijn verblijf in het Guldensporenstadion leek dan ook een fikse opsteker, al haalde KVK met Marko Ilic toch nog een extra concurrent in huis. Een juiste beslissing, zo blijkt, want nadat Jakubech alsmaar meer steken liet vallen – met het spektakelstuk tegen Beerschot als dieptepunt – nam de 22-jarige Serviër zijn plek tussen de palen met succes over. Ilic toonde daarbij al meermaals zijn kwaliteiten als doelman en hield in zeven optredens ook reeds twee keer de nul. In tegenstelling tot Jakubech is Ilic ook eigendom van de club. Op termijn brengt hij wie weet dus nog wat geld in het laatje.

7. BEERSCHOT
Na zijn masterclass tegen Anderlecht raakte Ismaïla Coulibaly bekend bij het grote publiek, maar nochtans was de Malinese middenvelder al meerdere wedstrijden de grote draaischijf bij Beerschot. De pas 20-jarige Coulibaly is vandaag één van de grote blikvangers van de Belgische competitie en hij wordt nu al een grote toekomst voorspeld. Zonder de financiële tussenkomst van moederclub Sheffield United was Coulibaly uiteraard onhaalbaar voor Beerschot, dat hem voor drie seizoenen kon huren. Het rastalent is zelfs al geen spek meer voor de bek van de Belgische topclubs, want Sheffield heeft een specifieke carrièreplanning klaar voor Coulibaly. Het is dan nog maar de vraag of Beerschot wel effectief drie jaar lang zal kunnen beschikken over het natuurtalent.

6. OH LEUVEN
Rafael Romo is een oude bekende van Marc Brys. De coach van OH Leuven had de Venezolaanse doelman drie jaar geleden namelijk nog onder zijn hoede bij Beerschot. In het voorbije tussenseizoen twijfelde Brys dan ook geen enkel moment om Romo op transfervrije basis aan te trekken van Silkeborg IF, en daar heeft hij tot op vandaag allerminst spijt van gehad. De 30-jarige doelman is uitgegroeid tot één van de beste goalies in België. Oorspronkelijk was Romo de back-up van de Deense Leicester-huurling Daniel Iversen, maar ondertussen is die rolverdeling helemaal omgedraaid. Romo is de onbetwiste nummer één, terwijl Iversen al elf opeenvolgende wedstrijden de bank warm houdt.



5. ANTWERP
Bij Anderlecht werd Pieter Gerkens nog afgeschilderd als te min voor de Belgische top, maar op de Bosuil bewijst hij die kwatongen het tegendeel. De dynamische middenvelder maakt zich door zijn positionering en inzet onmisbaar in het Antwerpse collectief en daarom is hij op Deurne-Noord bovendien één van de weinige geslaagde zomertransfers. Sterker nog, we kunnen Gerkens zelfs als een revelatie omschrijven de het huidige jaargang: op 25-jarige leeftijd ontdekt de Belgische competitie vandaag de beste Pieter Gerkens ooit. Antwerp sloot dus een koopje af, want het betaalde in de voorbije zomer amper 700 duizend euro aan Anderlecht. Een peulschil voor zijn huidige verdiensten bij The Great Old.

4. ANDERLECHT
Met uitzondering van Mustapha Bundu leverde elke nieuwkomer reeds een bijdrage in het Lotto Park, al kon nog niemand die lijn over een lange periode doortrekken. Met één uitzondering: Lukas Nmecha. De huurling van Manchester City dwong meteen een basisplaats af en gaf die met zijn prima prestaties niet meer uit handen. Snel volgden ook de doelpunten, met 10 stuks in 16 duels – zij het vaak vanaf de stip. Desalniettemin ontpopte de 22-jarige Duitser zich met ruime voorsprong tot dé sterkhouder bij Paars-Wit, dat vooral dankzij hem de hoop op PO I in leven houdt. Nmecha langer aan boord houden wordt helaas allicht een onmogelijke opdracht. Gelukkig heeft Anderlecht op Paul Mukairu, die ook al aardige dingen liet zien, wél een optie.

3. CHARLEROI
Charleroi sloot de vorige campagne af als bronzen medaille, en ook nu pronken ze op Mambourg met de derde plek in de stand. Opnieuw hebben de Zebra’s dus een goede zomer achter de rug. Zo vonden ze met Jules Van Cleemput in allerijl nog een adequate vervanger voor Maxime Busi, terwijl de laatste tijd ook Amine Benchaib de kop opsteekt. De meest waardevolle toevoeging aan de kern is echter toch Guillaume Gillet. Na vierenhalf jaar in het buitenland bewees hij op 36-jarige leeftijd nog lang niet versleten te zijn, want met zijn métier vormt de 22-voudige Rode Duivel een cruciale component op het middenveld van Karim Belhocine. De motor is misschien iets minder, maar Gillet blijft behalve topfit ook een vat vol ervaring én klasse.



2. KRC GENK
Na Jhon Lucumi en Carlos Cuesta speelt ook de nieuwste Colombiaanse aanwinst Daniel Munoz zich in de schijnwerpers. De centrale verdediger wordt week na week beter en hij bezit een heel dankbaar profiel voor coach John van den Brom. Munoz hanteert een erg fysieke speelstijl, vooral dan in de mandekking, iets wat vaak tot ergernis leidt bij zijn rechtstreekse tegenstander. De 24-jarige voorziet als centrale verdediger ook voldoende offensieve impulsen, iets wat je nochtans niet meteen verwacht van een speler in zijn positie. Bovendien beschikt Munoz ook over erg goeie voetjes, waardoor uitvoetballen onder grote druk zelden een groot probleem vormt. Genk heeft duidelijk een nieuw goudklompje te pakken.

1. CLUB BRUGGE
De landskampioen pakte slechts uit met één echte versterking, maar die kan wel tellen. Samen met de tienergarde van Blauw-Zwart is Noa Lang tot dusver immers dé revelatie van het seizoen in Jan Breydel. Niet alleen wist de 21-jarige Nederlander meteen te begeesteren met zijn flukse speelstijl, intussen staat zijn teller al op vijf goals en drie assists. Zelfs in de Champions League liet hij zich gelden. Hier en daar wordt Lang na amper 11 optredens in de competitie daarom reeds getipt als outsider voor de Gouden Schoen. Dat lijkt misschien nog wat te vroeg, al valt zijn impact niet te ontkennen. Club Brugge beklaagt het zich alleszins niet dat het met Ajax een verplichte optie van zes miljoen overeenkwam. Dat lijkt nu al een koopje te worden.

POLL: Wie was volgens u de beste zomertransfer dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

167
167
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

62
62
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

63
63
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

172
172
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

93
93
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

295
295
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

114
114
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

97
97
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

131
131
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

251
251
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

374
374
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

322
322
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

105
105
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

322
322
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

202
202