Game changer Lang brengt Vanaken in grote problemen

Game changer Lang brengt Vanaken in grote problemen

De verschroeiende start van Noa Lang zorgt ervoor dat Hans Vanaken uit de schijnwerpers verdwijnt. Het kanon van Vanaken zwijgt al elf opeenvolgende competitiewedstrijden, terwijl Noa Lang in diezelfde periode al vijf keer kon scoren. Club Brugge beschikt met Lang aldus over een nieuwe game changer, terwijl die rol in het verleden met verve werd ingevuld door Vanaken.


LANG ALS VOORBEELD 

Efficiency is key. In het moderne voetbal is er vandaag niets belangrijker dan efficiëntie. En net om die reden kwam Philippe Clement in het huidige seizoen vaak streng uit de hoek tegenover zijn spelers. Om telkens het onderste uit de kan te kunnen halen – lees: de drie punten – , moet er eerst efficiënt gewerkt worden. 't Is één van de redenen waarom Club Brugge straks Bas Dost aan boord haalt, om de grote inefficiëntie vooraan in de box een halt toe te roepen. De ervaren Nederlander zal met zijn neus voor doelpunten ongetwijfeld voor meerwaarde zorgen op Jan Breydel, maar ook op andere posities is efficiëntie een must. 

De knelpuntpositie van centrale spits wordt dus weldra opgelost door de komst van Bas Dost, maar Club Brugge kampte dit seizoen ook met veel problemen in de defensie. In de eerste zeven competitiewedstrijden van deze jaargang slikte Blauw-Zwart maar liefst vijf tegendoelpunten. En dat was toch even schrikken voor Philippe Clement. Gelukkig voor de Brugse coach herpakte zijn defensie zich op een indrukwekkende wijze, waardoor er in de recente zeven competitiematchen slechts één tegendoelpunt werd genoteerd. Die evolutie is alvast veelbelovend voor het verdere seizoensvervolg.



Een bepalende sleutelfiguur in beide onderdelen is ongetwijfeld Noa Lang. De ex-Ajacied vervoegde Club Brugge pas op 5 oktober, maar hij is nu al onmisbaar geworden op Jan Breydel. De 21-jarige Nederlander is nog steeds niet 100% top, maar Lang bleek dit seizoen al meermaals de beslissende factor te zijn in de Brugse équipe. “Ik ben heel tevreden over Noa”, verklaarde Philippe Clement na de 3-0 overwinning tegen Eupen. “Hij valt niet alleen aan maar hij doet ook zijn verdedigende werk.” Hoewel de vele doelpunten en assists van Lang steeds in het oog springen, hij draagt ook verdedigend meer dan zijn steentje bij. Zo'n inzet en efficiëntie verlangt Clement van iedere speler.

VANAKEN IN HET VIZIER 

Tegen KAS Eupen vond Noa Lang alweer twee keer de weg naar het doel, en daarvoor had de aanvaller ook slechts twee pogingen voor nodig. Da's efficiëntie ten top, en zo'n prestatie laat Philippe Clement niet liggen om te bewieroken tegenover de pers. “Het is belangrijk om spelers te hebben die efficiënt zijn en dat was vandaag het geval.” De statistieken van Noa Lang in de Jupiler Pro League zijn dan ook best indrukwekkend. Met 5 doelpunten en 3 assists in 11 wedstrijden is hij in bijna élke wedstrijd bepalend, en dan hebben we het nog niet over zijn andere grote bijdrages zoals dreigende passing, dribbels en versnellingen met (en zonder) de bal aan de voet.

Ook al is Noa Lang nog maar sinds 5 oktober officieel een speler van Club Brugge, en speelde hij trouwens nog maar 11 wedstrijden in de Jupiler Pro League, het Nederlandse rastalent is in het kalenderjaar 2020 één van de meest bepalende Brugse spelers. Met zijn 8 beslissende acties (5 goals + 3 assists) komen Ruud Vormer (9 beslissende acties) en Krépin Diatta (12 beslissende acties) zelfs in het vizier terecht van Noa Lang. En wie weet straks ook Hans Vanaken? De tweevoudige Gouden Schoen-winnaar was in 2020 met voorsprong de meest bepalende Club-speler op het vlak van statistieken met 9 doelpunten en 9 assists. Maar als Lang zijn huidige vorm doortrekt, dan zal hij Vanaken wellicht ook passeren in deze ranglijst.



Beslissende acties Club Brugge

JPL kalenderjaar 2020

Hans Vanaken: 18

Krépin Diatta: 12

Ruud Vormer: 9

Noa Lang: 8

David Okereke: 7

Mats Rits: 6

Eduard Sobol: 5

Michael Krmencik: 5

Siebe Schrijvers: 4

Charles De Ketelaere: 4

Youssouph Badji: 4

GOUDEN SCHOEN? 

Noa Lang start dus verschroeiend aan zijn passage bij Club Brugge, en op social media wordt hij alvast getipt als een outsider voor de Gouden Schoen. Op basis van zijn gepresteerde wedstrijden zou hij trouwens een grotere kandidaat-winnaar zijn dan zijn ploegmaat Hans Vanaken, al kwam Lang dit seizoen wellicht nog onvoldoende in actie om echt aanspraak te maken op deze felbegeerde individuele prijs. Toch komt Lang met zijn 8 beslissende acties dit seizoen aardig in de buurt van de grote Gouden Schoen-favorieten zoals Théo Bongonda (11), Hans Vanaken (11) en Lior Refaelov (9). Raphael Holzhauser is evenwel van een andere grootorde met maar liefst 18 beslissende acties.



Wat als … Noa Lang het seizoen startte bij Club Brugge vanaf speeldag 1 in plaats van speeldag 9? Op basis van zijn gemiddelde qua doelpunten en assists is de vinnige dribbelaar vandaag goed voor 0,72 beslissende actie per 90 minuten. Indien Lang die frequentie vanaf speeldag 1 zou aanhouden tot en met speeldag 19, dan zou hij momenteel al 13 beslissende acties tellen. En dan was ie alvast één van de grote jongens om de Gouden Schoen te winnen. Met dat aantal beslissende acties zouden vandaag enkel Raphael Holzhauser (18), Paul Onuachu (16), Thomas Henry (16) en Xavier Mercier (14) nog beslissender zijn dan de flamboyante belofte-international van Oranje.

BETERE START DAN VANAKEN 

Te veel nadruk op hypothesen houdt de focus weg van de realiteit en daarom gaan we terug over naar de harde feiten. Noa Lang speelde in 2020 bijvoorbeeld zijn eerste 11 competitiematchen voor Club Brugge en daarin kon hij al 5 doelpunten scoren. Opvallend genoeg kwam Hans Vanaken in elk van die betreffende wedstrijden geen énkele keer tot scoren, nochtans is hij al enkele jaren erg goed bij schot bij Blauw-Zwart. De nadrukkelijke aanwezigheid van Lang houdt zodoende de druk wat weg bij Vanaken, die zich bijgevolg meer kan focussen op de ploeg draaiende te houden in plaats van zelf steeds het verschil te maken met doelpunten. Daar heeft-ie nu Noa Lang voor.



Noa Lang kan bij Club Brugge de rol invullen die Hans Vanaken op zich nam in de voorbije seizoenen: een onvervalste motor met een groot scorend vermogen. De start van Lang is in die optiek alvast veelbelovend in vergelijking met die van Hans Vanaken in 2015. Lang scoorde in zijn eerste 11 competitiematchen dus 5 keer en daarnaast deelde hij ook 3 assists uit. Dan was de start van Hans Vanaken bij Club iets minder productief met 0 doelpunten en 3 assists in zijn eerste 11 competitiewedstrijden. Pas op speeldag 15 tegen KV Mechelen kon Vanaken zijn Brugse doelpuntenrekening openen. Dat belooft dus voor Noa Lang.

POLL: Is Lang bepalender dan Vanaken bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

9
9
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

15
15
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

133
133
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

85
85
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

197
197
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

216
216
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

202
202
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

75
75
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

199
199
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

231
231
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

227
227
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

965
965
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

781
781
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

74
74
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

227
227