Dé zomertransfer die elke JPL-club zich nu al beklaagt

Dé zomertransfer die elke JPL-club zich nu al beklaagt

Nieuwe gezichten, oude bekenden en spelers die binnen de Jupiler Pro League van elftal wisselden. Door de coronacrisis bleven de Belgische clubs op de zomermercato dan misschien iets stiller dan in andere jaren, toch werd er nog altijd een flink aantal deals afgesloten. Met iets meer dan de helft van de competitie achter de rug, mogen we zoals gewoonlijk echter gerust stellen dat niet iedere aanwinst het verhoopte rendement opleverde. Om nieuwe flops te vermijden, gingen wij in aanloop naar de herkansing in januari voor elke eersteklasser daarom op zoek naar de transfer die tot hiertoe het verst onder de verwachtingen bleef. En die ze zich voorlopig wellicht dus al beklagen.


18. MOESKROEN
Virgiliu Postolachi was in het tussenseizoen een van de vele Lille-huurlingen die naar Moeskroen werd gestuurd. Gelet op zijn opleiding bij PSG en zijn specifieke kwaliteiten leek het 20-jarige speerpunt op papier een rechtstreekse versterking voor de Henegouwers. Postolachi begon aanvankelijk dan ook als titularis aan de campagne, maar verdween nadien al snel uit de ploeg en vervolgens zelfs helemaal uit de wedstrijdselectie. Moeskroen hoopt nu om Usman Simbakoli te huren, nog een andere beloftevolle spits van Lille. Voor de Fransman met Moldavische roots lijkt het zo reeds over en uit op Le Canonnier.

17. STVV
Oleksander Filippov, Liberato Carace, Chris Durkin, Maximiliano Caufriez en Jonathan Buatu: voltreffers kunnen we het gezien de plaats in de stand niet noemen, maar flops zijn het evenmin. Dan stelde Keito Nakamura na een vrij veelbelovende voorbereiding veel meer teleur. Waar de 20-jarige Japanner vorig jaar in Twente aardige dingen liet zien, kwam dat er op Stayen namelijk nooit uit. De creatieve kracht bleef steken op 157 minuten, met daarin één doelpunt. Ver beneden zijn eigen én onze verwachtingen. De nieuwe Daichi Kamada zal Nakamura, gehuurd voor anderhalf seizoen, dus alleszins niet worden.



16. CERCLE BRUGGE
De bazen uit Monaco kwamen hun belofte na en schonken de Vereniging enkele solide aanwinsten – lockdown-party’s buiten beschouwing gelaten. Terwijl ook David Bates en Leonardo Da Silva Lopes op de rand balanceren, met elk recent een dure rode kaart, valt vooral Serge-Philippe Raux Yao evenwel uit de toon. De 21-jarige Fransman vormde als transfervrije speler een gratis opportuniteit en beschikt als boomlange linkspoot over een interessant profiel, maar verder dan één gemiste kans kwam hij niet in de nochtans geplaagde defensie. De ex-verdediger van Auxerre haalde zelfs slechts vijf keer de kern.

15. WAASLAND-BEVEREN
Met een mix van huurlingen en spotgoedkope of zelfs gratis nieuwkomers doet Waasland-Beveren het prima. Op de Freethiel kijken ze gezien de beperkte middelen dan ook terug op een geslaagde zomer, al was niet iedereen een schot in de roos. Denk maar aan spits Jordan Faucher of verdediger Miguel Vieira, die zelfs nog niet op de bank zat. Toch is het in zijn geval volgens Nicky Hayen louter een kwestie van tijd. Melvin Sitti daarentegen zien we mogelijk nooit aan het werk op het middenveld. De 20-jarige Fransman werd met hoge verwachtingen geleend van Norwich, maar viel al snel definitief uit de gratie.

14. KAS EUPEN
Dankzij de financiële inbreng van Aspire Zone Foundation, de Qatarese eigenaar van Eupen, slaagden de Oostkantonners erin om klinkende namen zoals Adriano (ex-Barcelona) en Victor Vazquez (ex-Club Brugge) aan te trekken. Terwijl die eerste een vaste waarde werd op de flank Am Kehrweg, is Vazquez alweer vertrokken met de noorderzon. Hoewel de ervaren Spanjaard de Panda’s naar een hoger niveau kon tillen, werd zijn contract door privéredenen immers in onderling overleg verbroken. Meer dan 13 minuten in Anderlecht kwam hij zo helaas niet in actie, een ontgoocheling voor alle betrokken partijen.



13. KV MECHELEN
Een paar weken geleden had Marian Shved het helemaal verkorven bij Wouter Vrancken. De 23-jarige Oekraïner zette zich naar verluidt boven de groep, kwam te laat en gaf een futloze indruk. De huurling van Celtic zou op basis van zijn intrinsiek talent nochtans een meerwaarde moeten vormen in de JPL, maar daarin mocht hij nog nooit starten. Misschien maakt hij nu eindelijk de klik, want in een gretige invalbeurt – zijn vijfde van het seizoen – opende de aanvaller zondag tegen Moeskroen zijn rekening met een cruciale treffer. Niks te vroeg, want ook bij de fans lag Shved stilaan in de onderste schuif.

12. ZULTE WAREGEM
Net als veel ploegen hieronder ging Essevee vorige zomer met weinig geld te werk. Tomas Chory deed het degelijk tot zijn blessure, terwijl backs Daniel Opare en Laurens De Bock titularis zijn. Op rechts is er zo logischerwijs geen plaats voor Abdallah Ali Mohamed, die pas sinds kort de bank haalt. Daar zat ook William Bianda reeds meer dan hem lief is. AS Roma telde twee jaar terug nog zes miljoen neer voor de linksbenige verdediger, die vaak echter het onderspit delft tegen Olivier Deschacht. Een rode kaart bij zijn terugkeer in de basis twee weken geleden helpt de huurling zijn zaak bovendien niet vooruit.

11. STANDARD
Hier en daar werd hij omschreven als de nieuwe Dieumerci Mbokani, en dus stonden de verwachtingen voor Jackson Muleka hooggespannen. Het profiel van de 21-jarige Congolees, een alternatief voor de eerder statische Luikse spitsen Duje Cop, Obbi Oulare en Felipe Avenatti, oogt tenslotte veelbelovend. Twee goals in amper vijf competitieduels, waaronder zaterdag tegen STVV, is ook lang niet verkeerd. Vooral dat laatste cijfer, het gevolg van een spierblessure, is evenwel een doorn in het oog. Hoewel het potentieel aanwezig lijkt, kon Muleka zijn prijskaartje van twee miljoen zo nog niet rechtvaardigen.



10. KV OOSTENDE
Naast een paar absolute voltreffers sloeg ook KV Oostende de bal uiteraard al eens mis. Zo stonden de Duitse huurlingen Frederik Jäkel en Nick Bätzner opgeteld een schamele 128 minuten tussen de lijnen, en dat als pupillen van de coach. Toch gaat de titel van grootste flop aan de kust naar Toby Sibbick, die vorige week zonder ook maar één optreden koers terug naar Barnsley zette. En dat terwijl KVO niet eens dik zit in de rechtsachters, én de overeenkomst normaal tot het einde van het seizoen liep. Het moge dus duidelijk wezen dat Alexander Blessin het niet bepaald zag zitten in de 21-jarige Engelsman.

9. AA GENT
Michel Louwagie vervalt vaak in oude gewoontes. De manager van de Buffalo's haalt graag bepalende spelers weg bij andere Belgische clubs, maar velen daarvan blijken uiteindelijk miskopen te zijn. Jordan Botaka wordt allicht de volgende in het rijtje. De polyvalente flankspeler stond namelijk onder nog geen enkele van de vier Gentse coaches vast in de basis, en werd nu ook door Hein Vanhaezebrouck na één match al opzijgeschoven. Dat voorspelt dus weinig goeds voor de voormalige aanvoerder en sterkhouder van STVV, die bij de aanhang van de vicekampioen daarmee helaas evenmin krediet kocht.

8. KV KORTRIJK
Een verrassing kunnen we het niet noemen. Het aantal zogenaamde toptalenten uit exotische landen die als de lokale variant van Lionel Messi worden voorgesteld om vervolgens volledig door de mand te vallen, is per slot van rekening op geen twee handen te tellen. In die zin vormt het verhaal van Hakim Luqman geen uitzondering. De 18-jarige aanvaller levert KV Kortrijk heel wat aandacht op in Maleisië, wat zijn landgenoot en eigenaar Vincent Tan vast tevreden zal stellen. Yves Vanderhaeghe heeft dan weer minder aan de tiener, die welgeteld 16 minuten in actie kwam en verder niet eens de bank haalt.



7. BEERSCHOT
Aan doelpunten geen gebrek op Het Kiel, waar Beerschot nog steeds de productiefste ploeg in ons land is. Dat neemt niet weg dat spits Blessing Eleke nog niet kon laten zien waarom de fiere promovendus, vanzelfsprekend met behulp van moederclub Sheffield United, anderhalf miljoen voor hem veil had. Na een sowieso al moeizame start liep de boomlange Nigeriaan tegen een blessure aan, en vandaag is hij niets meer dan een veredelde invaller. Na drie nederlagen op een rij en met Tarik Tissoudali in de lappenmand, is het straks nu of nooit voor de 24-jarige krachtpatser om Hernan Losada te overtuigen.

6. OH LEUVEN
Net als Luqman in Kortijk kon de Jordaanse Messi, Musa Al-Tamari, zijn reputatie nog niet waarmaken bij OH Leuven. Daar werd allicht van Thibault Vlietinck en Casper De Norre eveneens meer verwacht, al droegen zij allen tenminste hun steentje reeds bij. Dat geldt minder voor Josh Eppiah en vooral Jonah Osabutey. De huurling van Leicester City kwam voorin nog niet verder dan ruim een halfuur, waarin hij wel één keer raak trof. Osabutey, vorig jaar bij Moeskroen goed voor vijf goals en vier assists, speelde door blessures zelfs nog niet en wordt momenteel onderzocht bij moederclub Werder Bremen.

5. ANTWERP
Volgens voorzitter Paul Gheysens en de rest van het bestuur op de Bosuil zouden de vele nieuwkomers stilaan gerodeerd mogen zijn, maar de zomeraanwinsten blijken tot dusver eerder tegenvallers te zijn. De grootste ontgoocheling is dan toch veruit Birger Verstraete, nochtans aangetrokken op voorspraak van de weldra weer vertrokken Ivan Leko. Zelf blijft de middenvelder vermoedelijk langer op post bij de Great Old, vermits zijn huur al automatisch omgezet werd in een permanente deal. Op het veld bleef de bijdrage van Verstraete, die tegenwoordig zelfs de wedstrijdkern niet meer haalt, echter beperkt.



4. ANDERLECHT
Creatief omspringen met een miniem spaarpotje: dat was de opdracht voor Peter Verbeke afgelopen zomer. De sportief directeur van Anderlecht lijkt met vallen en opstaan geslaagd in die missie, al is het ironisch genoeg de enige uitzondering op de regel die het hardst door de mand valt. Mustapha Bundu kon op nog geen enkel moment tonen waarom hij drie miljoen waard zou zijn, meer zelfs: na zijn dom balverlies in Charleroi vorige week werd hij kop van jut bij de aanhang. Volgens velen van hen mag de 23-jarige winger alweer beschikken. Nochtans gaf hij in Denemarken blijk van een enorm potentieel.

3. CHARLEROI
Op 5 oktober flikte Mehdi Bayat een kleine stunt met de komst van Lukasz Teodorczyk. De ex-topspits en kampioenenmaker van Anderlecht wordt voor een prikje gehuurd van Udinese, dat het merendeel van zijn stevig salaris immers blijft doorbetalen. De grimmige Pool moest voor veel doelpunten zorgen bij de Zebra's, maar voorlopig staat de teller nog op nul. Teo kreeg dan ook nog maar tien minuten, gespreid over drie invalbeurten. Fysieke problemen speelden daarbij wel een rol, maar zowel Bayat als de voormalige Gouden Stier zelf hadden zich zijn eerste maanden ongetwijfeld anders voorgesteld.

2. KRC GENK
Al sinds maart 2019 is Genk koortsachtig op zoek naar een adequate opvolger voor Alejandro Pozuelo. Daarom haalde Dimitri de Condé vorige zomer Bastien Toma in huis, die in de Zwitserse competitie geboekstaafd stond als een van de beste passeurs. Van die kwaliteiten kregen de Limburgers evenwel nog niet veel te zien. De 21-jarige spelverdeler werd kort na zijn komst in de basis gedropt, werd in zijn tweede partij uitgesloten en mocht sindsdien nog maar één keer opdraven. Vaak zat hij zelfs niet op de bank. Indien die negatieve trend zich blijft verderzetten, dreigt een nieuwe blunder van dik 3,5 miljoen.



1. CLUB BRUGGE
De landskampioen haalde met Noa Lang slechts één echte versterking in huis. Die bleek een schot in de roos, en dus richten we onze aandacht dan maar op de jonge Afrikaanse talenten Ibrahima Fofana en Formose Mendy. Die eerste maakte al een erg goede indruk bij Club NXT in 1B, waar Mendy recent bij zijn debuut als titularis daarentegen nog voor rust tegen een rode kaart aanliep. Een valse start voor de 19-jarige verdediger, die in zijn thuisland Senegal desalniettemin als een groot talent geldt. Daar werd hij anderhalf jaar geleden nog weggeplukt door Porto, wat toch voor enige verwachtingen zorgt.

POLL: Welke zomertransfer is volgens u tot dusver de grootste flop?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Skov Olsen-soap escaleert: extra opdoffer voor Club Brugge?
Skov Olsen-soap escaleert: extra opdoffer voor Club Brugge?

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

77
77
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

595
595
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

64
64
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

78
78
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

365
365
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

176
176
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

257
257
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

190
190
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

190
190
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

98
98
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

406
406
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

36
36
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

36
36
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

382
382
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

316
316