Dé ideale transfer die elk team onder de kerstboom wil

Dé ideale transfer die elk team onder de kerstboom wil

Sommigen beginnen er al aan op kerstavond, anderen wachten liever tot kerstochtend zelf. Hoe dan ook staat Kerstmis zelfs in coronatijden synoniem met het uitpakken van cadeautjes. De trainers in de Jupiler Pro League moeten echter nog even geduld oefenen, want zij zien hun wensen pas vanaf 4 januari in vervulling gaan. In afwachting van de officiële opening van de transfermarkt werden de meeste verlanglijsten desalniettemin vast reeds opgestuurd. Wij nemen al eens een kijkje naar de pakjes die men de 18 eersteklassers het liefst onder de kerstboom zouden vinden, en gingen voor iedere club op zoek naar de voornaamste prioriteit in hun winterse jacht op versterking.


18. STVV
Vorig weekend pakte nieuwbakken coach Peter Maes een deugddoende zege tegen Zulte Waregem, pas de derde driepunter dit seizoen. Geen wonder dus dat de Truienaars de rode lantaarn in hun bezit hebben. Nochtans wijzen hun cijfers eerder op die van een middenmoter, al huisvest Stayen wel de op twee na meest onmondige aanval in de JPL. Ondanks de degelijke prestaties van Yuma Suzuki lijkt wat extra vuurkracht dus best welkom. Toch situeert de grootste zwakte zich wellicht op het middenveld, waar Steve De Ridder vaak aan zijn lot wordt overgelaten. Vooral hier moet STVV dus vol aan de bak.

17. MOESKROEN
Met amper 15 goals blijft Moeskroen de minst doeltreffende ploeg in onze competitie. Nuno Da Costa is er zelfs eigenhandig verantwoordelijk voor 30 procent van de productie, hoewel de Kaapverdiër van nature een winger is. Een vlot scorende centrumspits – de droom van zowat elke Belgische club – zou dus al een pak problemen verhelpen op Le Canonnier. Bovendien kan Da Costa op de flank dan meer dreigende kansen creëren, waar een echte goalgetter dus optimaal kan van profiteren. Rest alleen nog de vraag of Moeskroen ook voldoende financiële mogelijkheden heeft om te investeren in zo'n profiel.

16. KV MECHELEN
Op Waasland-Beveren en Beerschot na beschikt KV Mechelen over de meest gepasseerde defensie in de JPL. Een euvel dat Wouter Vrancken snel moet oplossen, anders dreigt het degradatiespook stilaan op te duiken Achter de Kazerne. Dit seizoen zijn de individuele fouten namelijk niet meer op één hand te tellen, met niet toevallig doorgaans de verdedigende linie in een negatieve hoofdrol. Verder gaf doelman Gaetan Coucke evenmin een solide indruk. De grote knelpunten van Malinwa bevinden zich dus achterin, meteen de reden waarom we vooral daar flink wat transferactiviteit mogen verwachten.



15. WAASLAND-BEVEREN
Rekening houdend met hun status als vaakst geklopte achterhoede in ons land, is het zo klaar als een klontje waar Waasland-Beveren zich moet versterken. De onverhoopt vrij gunstige ranking ten spijt, tellen ze op de Freethiel tenslotte nu al één tegendoelpunt meer dan op hetzelfde moment in de afgelopen campagne – toen de Waaslanders in de eindafrekening op de allerlaatste plek belandden. Een extra centrale verdediger en/of rechtsachter die voor wat meer stabiliteit en evenwicht zorgt, zou daarom toch een meer dan welgekomen kwaliteitsinjectie vormen voor de troepen van Nicky Hayen.

14. ZULTE WAREGEM
Op de slotdag van de zomermercato pakte Zulte Waregem nog uit met Thomas Chory. Er heerste vrij veel voorbehoud over de dubbele meter uit Tsjechië, maar met drie goals speelde hij zich al snel in de harten aan de Gaverbeek. De targetman blijkt zo zelfs de meest regelmatige schutter bij Essevee, maar door een zware enkelblessure ligt hij de komende maanden wel in de lappenmand. Met enkel nog Jelle Vossen voorhanden als zuivere centrumspits, wordt een nieuw speerpunt zo wellicht de prioriteit voor Francky Dury en co om hun opmars weg uit de gevarenzone verder te zetten. Al dan niet via een huur.

13. CERCLE BRUGGE
Cercle Brugge werkte een ronduit bizarre heenronde af, met geen enkel gelijkspel en slechts één zege in de laatste acht duels. Wisselvalligheid troef dus. Voorin is er in theorie nochtans voldoende kwaliteit aanwezig, al zijn de flanken wispelturig en is er weinig back-up voor Ike Ugbo. Kevin Hoggas en Franck Kanouté kunnen op het middenveld dan weer ook wel nog een maatje gebruiken, maar hier heeft Paul Clement tenminste nog opties. De aandacht gaat dan ook vooral uit naar een nieuwe partner voor Jean Marcelin centraal achterin, waar aanvoerder Jérémy Taravel uit noodzaak al opgevist moest worden.



12. KAS EUPEN
Met nog een hoop inhaalmatchen voor de boeg zit Eupen goed gepositioneerd om een vrij zorgeloze tweede seizoenshelft af te werken, al weet je in deze knotsgekke jaargang natuurlijk maar nooit. Met amper drie nederlagen doen de Panda’s het evenwel uitstekend, en dat zonder vlot te scoren. Beñat San José schakelde mede daarom om naar een systeem met drie achterin, maar ziet dat plan meteen gefnuikt door het plotse afscheid van aanvoerder Nils Schouterden. Indien ze Am Kehrweg voort willen bouwen op het succes van vlak voor de coronagolf, staat een linksbenige fullback dus met stip op één.

11. KV OOSTENDE
Ook aan de kust wordt boven de verwachtingen gepresteerd, want velen zagen KV Oostende in vieze papieren komen. Alexander Blessin smeedde echter een stevig geheel aaneen, met de kenmerkende pressing als paradepaardje. Eventuele aanwinsten zullen zich dus naar dat stramien moeten voegen, wat de zoektocht naar een dynamische spelmaker er niet eenvoudiger op maakt. Toch kan KVO zulk een type best gebruiken om vanuit het middenveld voor ideeën te zorgen. Iets lager op de lijst vinden we nog een linkerflankspeler en een centrumverdediger terug, twee posities waar de spoeling dun is.

10. KV KORTRIJK
KV Kortrijk staat of valt met de flitsen van spilfiguur Ilombe Mboyo. Yves Vanderhaeghe speelde de polyvalente aanvaller in de heenronde doorgaans opnieuw diep in de spits uit, mét succes. Dankzij zijn acht goals is de tweevoudig Rode Duivel immers clubtopschutter bij Veekaa. De voorbije weken werd Mboyo voorin stelselmatig gekoppeld aan Pape Habib Gueye, een potentieel dodelijke tandem indien die laatste iets meer regelmaat in zijn prestaties kan leggen. Desalniettemin kan ook de aanvoer beter. Een echte nummer 10, een rol die Faïz Selemani nog niet op zich wist te nemen, lijkt dus aangewezen.



9. STANDARD
In de vorige jaargang liet Standard na 18 wedstrijden al 35 keer de netten trillen. Dit seizoen tellen de Rouches met evenveel matchen achter de rug maar liefst 14 doelpunten minder. Met amper drie stuks elk zijn wingers Maxime Lestienne en Michel-Ange Balikwisha zelfs het best bij schot in Sclessin, waar targetmannen Obbi Oulare en Felipe Avenatti stilaan afgeschreven zijn en topaanwinst Jackson Muleka nog niet rendeert. Een spits die het doel weet staan, vormt daarom het belangrijkste doelwit. Ook een extra portie genialiteit lijkt geen overbodige luxe, al zou een volledig fitte Selim Amallah reeds helpen.

8. AA GENT
Met de terugkeer van hun heiland Hein Vanhaezebrouck lijkt AA Gent eindelijk op de goede weg, en is PO I plots zelfs geen utopie meer. Defensief oogt het allemaal alvast al een pak secuurder, hoewel HVH zich vast vragen stelt bij de kwaliteit van de doublures voor zijn titularissen. Die liggen voorlopig min of meer vast, dus mogelijke aanwinsten zullen grotendeels afhangen van zijn verdere analyse over de breedte van de kern. Op het middenveld zijn er alternatieven genoeg, maar voor het creatieve aspect baren de blessures van Vadis Odjidja toch zorgen. Een bijkomende spelverdeler is dus geen slecht idee.

7. ANTWERP
Lior Refaelov blijkt onmisbaar in Deurne-Noord. De 34-jarige Israëliër werd al in élke competitiematch ingezet, een eer die hij enkel deelt met de nóg oudere Dieumerci Mbokani. Betere back-ups voorzien zodat het duo vaker de batterijen kan opladen, een lacune die Antwerp met Cristian Benavente en Guy Mbenza wou invullen, lijkt dus een noodzaak. Vooral manusje-van-alles Refaelov, tevens al in de spits en op de flanken terug te vinden, kan wat ademruimte gebruiken. Een extra kwalitatieve optie op de tien zou op dat vlak alleszins soelaas brengen. Al blijft het ook afwachten wat er met Ivan Leko gebeurt.



6. BEERSCHOT
Zonder enige twijfel de meest sensationele ploeg van de eerste seizoenshelft. Beerschot scoorde het vaakst, maar slikte tevens het op een na meeste tegentreffers. Het doelsaldo bedraagt zo slechts plus twee, wat uiteraard niet aan de aanvallers te wijten valt. Ook op het middenveld zit het grotendeels snor, en dus kijken we toch naar de achterhoede. Daar lijkt Hernan Losada wat te twijfelen tussen een paar evenwaardige pionnen met wie hij constant schuift, vooral dan op de backposities. Een rasechte patron in de defensie, bij voorkeur dan misschien nog een rechtsachter, kan wel eens de oplossing zijn.

5. ANDERLECHT
Anderlecht gaat een drukke winter tegemoet. Zo ligt er niet alleen op uitgaand vlak, maar tevens aan inkomende zijde veel werk op de plank. De meest prangende prioriteit is een ervaren reservedoelman, terwijl een vervanger voor Percy Tau als nummer 10 ook welkom is. Om het elftal van Vincent Kompany écht een boost te geven, lijkt evenwel een klasbak op de flank nodig. Mustapha Bundu stelt voorlopig teleur, Paul Mukairu is wispelturig en bij Francis Amuzu blijft het de vraag hoe lang hij de huidige lijn kan doortrekken. Een winger die wekelijks het verschil kan maken, en PO I komt al een pak dichterbij.

4. OH LEUVEN
Marc Brys wond er geen doekjes om en smeet de prioriteit voor OH Leuven droog op tafel: een extra spits. Niet om direct in de basis te droppen, wel om eindelijk een doublure voorhanden te hebben voor clubtopschutter Thomas Henry. De onmisbare Fransman trof intussen in elk van zijn afgelopen acht (!) optredens raak en zit zo in totaal reeds aan 12 doelpunten. Wanneer er met hem iets gebeurt, staat er momenteel echter geen vervanger klaar. Een situatie die Brys graag anders ziet. Verder hoopt hij vooral dat niemand vertrekt bij de verrassende promovendus, die ook achterin wel vers bloed kan gebruiken.



3. CHARLEROI
Charleroi beschikt al jaren over een van 's lands beste defensies, en ook nu slikken de Zebra's wederom weinig tegentreffers. Toch zorgt de situatie onder de lat voor enige ongerustheid. Nicolas Penneteau is al sinds mensenheugenis de nummer één en was vorig seizoen nog een van de absolute uitblinkers, maar werd de voorbije weken eventjes gepasseerd door Rémy Descamps. Hij gaf echter eveneens een wisselvallige indruk, waarop de 39-jarige ancien zijn plaats weer innam. Met het aflopend contract van Penneteau in het achterhoofd, wordt een nieuwe doelman zo waarschijnlijk hét voornaamste target.

2. KRC GENK
Tijdens de komende wintermercato heeft KRC Genk één grote prioriteit. Joakim Maehle trekt namelijk naar Atalanta, een sportief verlies dat zich danig zal laten voelen in de Luminus Arena. Met die extra inkomsten moet Dimitri de Condé dus in allerijl op zoek naar een adequate vervanger voor de Deense international, iets wat gezien Maehle's grote staat van verdienste geen sinecure wordt. Daarnaast kijkt Genk tevens naar eventuele opties om de centrale as te verstevigen, maar zoals John van den Brom reeds wist te melden ligt de focus van de Limburgers toch eerst en vooral bij een nieuwe rechtsachter.

1. CLUB BRUGGE
Bovenaan de agenda bij Club Brugge stond natuurlijk een aanvalsleider, die het al beet lijkt te hebben in de vorm van Bas Dost. Afwachten dus of ze in Jan Breydel nog wat van plan zijn in januari. Mocht er nog iets bijkomen dan zal dat wellicht in het verdedigend compartiment zijn, waar Simon Deli slechts een schim is van zichzelf. Federico Ricca geniet naar verluidt dan weer belangstelling van Lazio, terwijl Eduard Sobol voorlopig nog altijd 'maar' gehuurd wordt. Een linksbenige verdediger, en dan nog liefst eentje die net zoals Ricca zowel centraal achterin als op de back uit de voeten kan, mag er dus wel bij.

POLL: Welk team uit de top 8 heeft haar pakje het hardst nodig?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

25
25
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

33
33
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

44
44
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

130
130
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

41
41
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

135
135
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

411
411
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

488
488
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

459
459
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

108
108
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

221
221
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

99
99
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

387
387
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

132
132
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0