Genk houdt miljoenen klaar voor Braziliaans goudhaantje

Genk houdt miljoenen klaar voor Braziliaans goudhaantje

Straks mag Dimitri de Condé weer doen wat hij het liefste doet: wheelen & dealen op de transfermarkt. Met het extra kapitaal door de nakende verkoop van Joakim Maehle gaat hij op zoek naar een rechtsachter en een centrale verdediger. En naar verluidt heeft de Genkse TD al een volgend veelbelovend talent op het oog.


BUY LOW, SELL HIGH

Het is nog een goeie week wachten op de opening van de wintermercato, maar de nakende transfer van Joakim Maehle houdt KRC Genk helemaal in de ban. De Deense sterkhouder miste in oktober in extremis nog een droomtransfer naar Olympique de Marseille, maar momenteel zou hij op weg zijn naar het Italiaanse Atalanta Bergamo. Volgens Het Nieuwsblad zouden de onderhandelingen tussen alle partijen zich in de laatste fase bevinden en lijkt Maehle op weg naar de Serie A.



Het basisbedrag van deze transactie zou rond de elf miljoen euro schommelen, een som die nog kan oplopen tot vijftien miljoen door verschillende bonussen. Daarmee wordt Maehle alvast de zevende duurste uitgaande transfer van de Limburgers en mogelijk kan hij zelfs nog opklimmen naar de vijfde plaats. En da's een erg fraaie realisatie van TD Dimitri de Condé, die Maehle in 2017 voor 1,3 miljoen euro weghaalde bij Aalborg BK. Vintage KRC Genk, dat zijn businessmodel alle eer aandoet. Buy low, sell high.

GENK GOES ZUID-AMERIKA

Op financieel vlak realiseert KRC Genk dus een mooie zaak, maar anderzijds verliest de club één van zijn absolute sterkhouders. De Limburgers trekken straks sowieso zélf de transfermarkt op, want in de eigen rangen heeft Genk geen adequate vervanger voorhanden. Daniel Munoz en Carlos Cuesta kunnen eventueel depanneren op de rechtsachter, maar beide verdedigers zijn onmisbaar in de centrale defensie. De Colombianen beschikken overigens ook niet over het profiel om op die positie de nodige aanvallende impulsen te voorzien.

Dimitri de Condé is dus opnieuw aan zet, en hij mag zijn expertise – mét flink wat extra kapitaal - dus opnieuw etaleren op de transfermarkt. Zowel binnen als buiten de club heeft iedereen er het volste vertrouwen in dat de sportieve beleidsbepaler opnieuw een interessante speler aan boord zal halen. Voorlopig raakten nog geen concrete Genkse doelwitten naar buiten om het nakende vertrek van Joakim Maehle op te vangen, maar de Condé bekijkt momenteel ook andere opties om de ploeg te versterken.



Naast een opvolger voor Maehle zou ook een centrale verdediger hoog prijken op het Genkse verlanglijstje. En daarvoor richt de Condé alvast zijn pijlen naar Zuid-Amerika, waar de TD eerder al het ontluikende talent ontdekte van het Colombiaanse trio Jhon Lucumi, Daniel Munoz, Carlos Cuesta en de Mexicaan Gerardo Arteaga. Dit keer zou 'Ruan' Tressoldi Neto de volgende Zuid-Amerikaanse aanwinst van de Limburgers kunnen worden, althans op basis van recente Braziliaanse berichten.

HOT IN EUROPA 

De 21-jarige Ruan werd in oktober al gelinkt aan een overstap naar KRC Genk, dat volgens lokale media toen bij diens club Grêmio zelfs een bod uitbracht van 3 à 3,5 miljoen euro. De Braziliaanse topclub ging echter niet overstag en eiste het prompt een transferbedrag van maar liefst acht miljoen euro. Zelfs mét de extra miljoenen onder de arm dankzij de verkoop van Joakim Maehle lijkt zo’n hoge som echter nog een brug te ver voor Dimitri de Condé en Genk – ook al is Ruan een veelbelovende en jonge verdediger. 

De aanzienlijke vraagprijs van acht miljoen euro kan echter wel een slinkse onderhandelingstechniek zijn van Grêmio. De actuele marktwaarde van Ruan bedraagt namelijk amper 200 duizend euro en per slot van rekening is hij 'slechts' een invaller bij de Tricolor dos Pampas. Uiteindelijk speelde Ruan ook nog maar zes officiële wedstrijden voor de hoofdmacht: vier in de Campeonato Brasileiro Série A ook twee in de Copa Libertadores – het Zuid-Amerikaanse equivalent van de UEFA Champions League.



Daarnaast beschikt Ruan in Grêmio over een contract dat in december 2022 afloopt. Indien de Brazilianen nog flink willen cashen, dan zal het dus binnenkort moeten gebeuren. De kans is groot dat Grêmio daarom zo'n hoge vraagprijs hanteert voor hun veelbelovend talent, maar daar kan ook de grote buitenlandse interesse mee te maken hebben. Want KRC Genk is namelijk niet alleen de enige Europese club die interesse toont in hem. Ook Borussia Dortmund, Lazio, Olympique Marseille en Sporting CP meldden zich de voorbije onofficieel in Brazilië.

FRENAY FACILITEERT? 

Bij Grêmio weten ze dat Ruan over een groot potentieel beschikt, en binnen de club wordt hij omschreven als één van de grootste talenten. Desondanks waren de Brazilianen in oktober bereid om te praten met Genk over een vertrek van hun 21-jarige verdediger en gezien de contractstatus van Ruan zal die situatie wellicht niet veranderd zijn. Grêmio zal wel niet de volle pot vangen indien het tot een transfer zou komen, want Ruans ex-club Novo Hamburgo heeft nog recht op 40 procent van de potentiële transfersom. Maar indien KRC Genk volledig verkocht is van de kwaliteiten van Ruan, dan zullen de Limburgers niet mogen aarzelen. 



Terwijl de voorgenoemde geïnteresseerde clubs Borussia Dortmund, Lazio, Olympique Marseille en Sporting CP (nog) geen concreet uitbrachten, zou een niet-nader genoemde Spaanse club dat één dezer dagen wél doen. Ondertussen weigerde Ruan ook al twee huuraanbiedingen van clubs uit de Campeonato Brasileiro Série A. 't Is duidelijk: er beweegt wat rond Ruan. En misschien is spelersmakelaar Didier Frenay momenteel al contacten aan het leggen met Genk, want volgens Transfermarkt.de behartigt het Belgische makelaarsbureau StarFactory namelijk de zaken van Ruan. Best wel opvallend.

MATERIAAL VOOR GENK 

Maar wat maakt van de pas 21-jarige Ruan zo'n aantrekkelijke en gewilde centrale verdediger? Wel, om te beginnen is de man uit Tramandai een snelle en wendbare verdediger. Die belangrijke kwaliteiten als verdediger koppelt hij bovendien ook aan een imposante fysieke verschijning waarmee hij gemakkelijk en vaak kopduels kan winnen. De tackles van Ruan zijn ook telkens mooi om naar te kijken, vooral dankzij zijn bijna perfecte timing en mooie stijl.

Maar ook met de bal aan de voet laat Ruan zijn invloed gelden. De jonge Braziliaanse verdediger beschikt over een groot voetballend vermogen én hij kan ook makkelijk zijn rechtstreekse tegenstander uitschakelen met een dribbel. Op het defensief gebied is Ruan ook razend efficiënt en recupereert hij veel ballen. Kortom, 't is een moderne verdediger die overduidelijk een mooi profiel bezit – om nog maar te zwijgen van zijn ruime progressiemarge. En waar kan een talentvolle jonge speler zich beter ontwikkelen dan bij KRC Genk?



Indien de Braziliaanse media het bij het rechte eind hebben, dan heeft Dimitri de Condé zijn oog dus weeral laten vallen op een potentieel goudhaantje. Ruan kan dan de elfde Braziliaan worden in Genkse loondienst na Edmilson, Benjamin, Fabio Pereira, Jaja Coelho, Ederson, Joao Carlos, Orlando, Nadson en Neto Borges. Het meerendeel van die Brazilianen viel echter zwaar tegen, maar op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten kan Ruan die Braziliaanse nuance eigenhandig en helemaal omkeren. 

POLL: Moet Genk hem halen?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

67
67
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

36
36
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

39
39
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

128
128
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

75
75
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

262
262
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

96
96
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

119
119
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

239
239
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

309
309
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

298
298
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

98
98
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

297
297
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

195
195