Club Brugge mikt hoog met rijzende sterspits

Club Brugge mikt hoog met rijzende sterspits

Niemand lijkt Club Brugge op dit moment te kunnen afstoppen richting een nieuwe landstitel. Maar om de Brugse hegemonie in stand te kunnen houden, en ook in Europa een grotere impact te kunnen maken, moet blauw-zwart continu blijven verbeteren. Vooral op de positie van de nummer negen bijvoorbeeld.


TWIJFELENDE MANNAERT 

In de voorbije zomermercato haalde Club Brugge amper één versterking aan boord. Noa Lang maakte in november de overstap van Ajax Amsterdam naar Jan Breydel, en die zet lijkt nu al een groot succes te zijn. Hoewel manager Vincent Mannaert in Brugge over meer dan voldoende financiële middelen beschikt, wil hij het transferbeleid het liefst zo rendabel mogelijk houden. Alle inspanningen helpen namelijk om Club Brugge verder uit te bouwen tot een echte Europese subtopper. En daar horen dure miscastings alvast niet bij. Mannaert houdt de hand op de knip, maar dat wil niet zeggen dat er grondig wordt gescout naar nieuwe goudhaantjes.

Vorige week verklaarde Vincent Mannaert tegenover Het Nieuwsblad dat Club nooit gestopt is met zoeken naar spelers die een directe impact kunnen maken in de Brugse équipe. Dat was ook zo het geval in de voorbije zomermercato. Het is en blijft Mannaerts bedoeling om de ploeg te versterken waar het kan. “En daar hoort ook de positie negen bij”, aldus Mannaert. De Brugse manager zal desondanks telkens minutieus de prijs-kwaliteitverhouding in achting nemen om financiële blunders te voorkomen, zoals de dure floptransfer van Michael Krmencik bijvoorbeeld. Ook Philippe Clement volgt Mannaert in die redenering. “We willen een spits, mfaar het zou kunnen dat het niet lukt omdat er gekke bedragen worden gevraagd die we niet kunnen betalen”, verklaarde de coach eerder deze week.



En net om die reden haakte Club Brugge in de voorbije transferperiode af in verschillende transferdossiers. De profielen van Nikola Kalinic, Mario Mandzukic, Bas Dost, Christian Benteke, Michy Batshuayi lagen allen op tafel bij Vincent Mannaert, maar telkens bleek de financiële kloof té groot. Ook voor het Argentijnse talent Adolfo Gaich maakte Mannaert concrete stappen, maar ook in dit dossier haalde de twijfel over een directe impact de overhand. Club Brugge paste voor de Gaich-deal, en uiteindelijk bleek dat ook de juiste zet te zijn. De jonge Argentijn trok finaal naar CSKA Moskou, voor een flink verminderde prijs overigens, en daar ondervindt Gaich momenteel de verwachte aanpassingsproblemen. Een nieuwe miscast werd dus vermeden, maar vroeg of laat zal Vincent Mannaert wel moéten over de brug komen met een nieuw nummer negen … 

THE SKY IS THE LIMIT 

In die optiek heeft Club Brugge alvast een nieuwe naam genoteerd op hun shortlist. Volgens Het Nieuwsblad toont de huidige Belgische landskampioen namelijk concrete interesse in Daryl Dike. 't Is geen klinkende naam zoals Michy Batshuayi of Mario Mandzukic, maar Dike heeft wél een enorme progressiemarge én hij is momenteel al één van de beste spitsen van de Major League Soccer. Dat laatste is sowieso al een grote realisatie, maar het wordt nog straffer als je weet dat Dike nog maar 20 jaar is. Bovendien zet hij die goede prestaties ook neer in zijn debuutseizoen in de MLS. In de Verenigde Staten zijn de media duidelijk: the sky is the limit.



Club Brugge zoekt proactief naar talent in alle uithoeken van de wereld, en het is logisch dat men ook scout in de Amerikaanse MLS. Daar is de prijs voor kwalitatieve spelers enigszins nog betaalbaar en bovendien bezitten de jonge topspelers aldaar nog over extra potentieel om hun kwaliteiten verder te ontplooien in Europa. Dat bleek bijvoorbeeld in het geval van Michael Amir Murillo bij RSC Anderlecht, de Panamees die weldra een grote transfer kan maken. Met de potentiële komst van Daryl Dike kan Club Brugge bovendien ook extra commerciële recettes genieten. De jonge spits is 'hot' in zijn thuisland – de interviewaanvragen zijn niet meer bij te houden - waardoor het creatieve commerciële team op Jan Breydel misschien nieuwe inkomsten kan aanboren. De voetbalmarkt in de States is namelijk immens. 

NIEUWE EN BETERE ALTIDORE 

Dit seizoen beschikte Orlando City over de nummer 5 pick van de 2020 MLS Superdraft, een jaarlijks evenement waar de clubs uit de MLS jonge talenten kunnen kiezen vanuit de nationale universiteiten. Coach Oscar Pareja wist al ruim op voorhand wie hij zou draften: Daryl Dike. De jonge spits was de topschutter bij de Universiteit van Virginia, en hij viel Pareja meteen op door zijn indrukwekkende fysiek en scorend vermogen. Op dat vlak is de vergelijking met Jozy Altidore (115 A-caps voor de Verenigde Staten) nooit ver weg. Maar Dike koppelt daar ook goeie voetjes en technische kwaliteiten aan toe. Daryl Dike is meer dan alleen pure power.

Samen met Henry Kessler (New England Revolution) en Mauricio Pineda (Chicago Fire FC) is Daryl Dike één van de beste rookies in de MLS. De 20-jarige aanvaller floreert momenteel op het hoogste niveau en dat belooft alvast voor zijn progressie in de komende maanden en jaren. Met coach Oscar Pareja heeft Dike dan ook een goeie leermeester, de Colombiaan geniet een aanzienlijke reputatie op het vlak van het ontwikkelen van veelbelovende youngsters. Maar ook Pareja beseft dat het talent van Dike zelden voorkomt. “Je ziet niet vaak dat een jonge speler meteen aanpikt op dat niveau en een directe impact maakt”, verklaarde hij aan de Amerikaanse pers.



De aanpassingsperiode van Daryl Dike was dus veel korter dan oorspronkelijk verwacht, en hij settelt zich probleemloos op het hoogste Amerikaanse voetbalniveau. “Hoe hij zich profileert in de MLS als een speler met meerwaarde is een goeie eerste stap”, gaf Pareja nog wat extra duiding. “Als hij deze lijn voortzet, dan komt hij in aanmerking voor een transfer naar een Europese club in de komende jaren.” En die stap zou er dus weleens erg snel kunnen aankomen voor de rijzende ster van de MLS. Alle geluiden vanuit Amerika zijn dus erg positief, hij staat er overigens ook te boek als een erg sympathieke en aimabele kerel, en dat speelt alleen een voordeel bij een potentiële transfer naar Club Brugge. Bovendien zou de Amerikaan Dike ook minder aanpassingsproblemen moeten ondervinden in België in tegenstelling tot de Zuid-Amerikaan Adolfo Gaich.

KRMENCIK OUT, DIKE IN 

Club Brugge zal wellicht niet té lang moeten aarzelen, wil het concrete stappen zetten om Daryl Dike aan te trekken. Momenteel telt de aanvaller van Orlando City bijvoorbeeld al 8 doelpunten in 17 competitiewedstrijden. Daar voegt hij tevens 3 assists aan toe waardoor Dike een erg bepalende speler is voor z'n team. En dat op zo'n jonge leeftijd. In de huidige topschuttersstand van de MLS vinden we Dike alvast terug op de achtste plaats. Maar uitgerekend in effectieve speelminuten prijkt hij zelfs nog twee plekken hoger: Dike lukt namelijk 0,49 doelpunt per 90 minuten. Een spits die één doelpunt om de twee wedstrijden scoort, daar kan Philippe Clement enkel van dromen.



Bij Club Brugge is Michael Krmencik vooralsnog de meest regelmatige scorende spits. Op basis van zijn speelminuten scoort de Tsjech nog 0,59 doelpunt per 90 minuten, maar hij valt echter tegen  op het vlak van pure efficiëntie voor het doel. Om tot zijn 3 huidige competitiedoelpunten te komen, had Krmencik daar welgeteld 20 doelkansen voor nodig. Da's een omzetratio van amper 15 procent. Dan is Daryl Dike een pak doelgerichter met 26 procent efficiëntie in de box. Met die ratio is Dike overigens de op drie na beste centrumspits van de MLS. Bovendien is de Amerikaan ook veel completer dan de statische Krmencik. Dike in, Krmencik out? Het zou alvast een logische keuze zijn op Jan Breydel.

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

4
4
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

82
82
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

101
101
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

266
266
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

159
159
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

354
354
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

87
87
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

146
146
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

254
254
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

368
368
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

270
270
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

758
758
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

897
897
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

269
269
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

306
306