Club werkt aan cruciale transfer voor volgend seizoen

Club werkt aan cruciale transfer voor volgend seizoen

In de voorbije zomermercato werd er bij Club Brugge erg weinig transferactiviteit geregistreerd. Blauw-Zwart zal echter wellicht toeslaan in de komende wintermercato, vooral een nieuwe nummer negen prijkt hoog op het Brugse verlanglijstje. Maar in de eerstvolgende transferzomer zal ook een opvolger voor huurling Eduard Sobol prioritair zijn.

TWEEDE AANKOOPOPTIE

Al vroeg in de vorige zomermercato kondigde Club Brugge aan dat het nog een jaartje verder gaat met Eduard Sobol. De Oekraïnse linksachter deed het degelijk in zijn Brugse debuutseizoen, waardoor het Blauw-Zwarte bestuur met plezier een vervolg breidde aan die samenwerking. De volgers van het Belgische voetbal liepen echter niet al te warm van deze zet van manager Vincent Mannaert, want Sobol was niet bepaald een dragende spilfiguur in de Brugse équipe. De fans op Jan Breydel waren ook al niet wild van de beperkte aanvallende impulsen van Sobol, maar tevens de Belgische sportpers had twijfels over het niveau van de Shaktar-huurling.

In juni 2020 vroeg Shaktar Donetsk nog de grote som van vier miljoen euro voor een definitieve transfer van z'n overbodige speler, een aanbod waar Club Brugge uiteindelijk niet op in ging – de Bruggelingen waren naar verluidt wél bereid om drie miljoen euro over te maken op de bankrekening van Shaktar. Maar het werd dus een nieuwe éénjarige uitleenbeurt, weliswaar met een aankoopoptie waarvan het bedrag voor de buitenwereld nog onbekend is. Toch lijkt het stilaan steeds waarschijnlijker te worden dat Club Brugge die clausule in het huurcontract van Sobol niet zal lichten.



De meerwaarde van de altijd hardwerkende en voorbeeldige Sobol ligt vooral in het defensieve compartiment. Maar de intrinsieke kwaliteiten om Club Brugge naar een hoger sportief niveau te tillen, die bezit hij niet meteen. In dat opzicht is de kloof tussen Clinton Mata en Sobol bijvoorbeeld érg groot. Te groot om de aansluiting te vinden met de Europese subtop. In de Belgische competitie ondervindt Sobol dan wel niet al te grote moeilijkheden of problemen, toch streeft men op Jan Breydel naar beter. In het tussenseizoen klonk de vraag bijvoorbeeld al of Sobol zich staande zou kunnen houden op het niveau van de Champions League.

OFFENSIEF TE BEPERKT VOOR CLUB

In het aanvallende compartiment zou Clinton Mata dus nadrukkelijker aanwezig zijn dan zijn Oekraïense ploegmaat op links, en dat klopt ook. De achtvoudige Angolese international zet per wedstrijd namelijk bijna dubbel zoveel offensieve acties in als Sobol. Bovendien is Mata ook nog flink wat efficiënter dan hem. Waar Mata zijn team op defensief als offensief gebied grote diensten bewijst, blijft men in Brugge op hun honger zitten bij die betreffende meerwaarde van Sobol.

Een groot gebrek dat Sobol vaak wordt toegeschreven zijn de centers voor het doel. Dat was vorig seizoen al een groot werkpunt voor hem, wat blijkt uit zijn toenmalige efficiëntie van amper 34 procent. Maar in de huidige jaargang gaat daar nog eens 4 procent van af: daarmee vlak is Sobol zelfs één van de minst presterende flankverdedigers van de Jupiler Pro League. We bekeken ook zijn efficiëntie van de centers in de Champions League. En die frequentie lag daar zelfs op 20 procent...



Maar waar Sobol aanvallend nog het meest uit de toon valt, dat zijn de schoten op het doel. Als offensieve linksachter is een goed shot tussen de palen een grote meerwaarde, maar uiteraard geen vereiste. Maar dit seizoen waagde Sobol al maar liefst 20 keer zijn kans, waarbij slechts 3 pogingen gekadreerd waren. Da's slechts 15 procent op het rapport van de Oekraïner. In de Champions League herhaalt het negatieve scenario van de gebrekkige voorzetten zich ook bij de schoten naar het doel. In het kampioenenbal lukte hij in 5 pogingen zelfs geen énkele keer om de doelman aan het werk te zetten.

BREEKPUNT IN ROME

De aanvallende invloed van Eduard Sobol is dus eerder beperkt te noemen bij Club Brugge, maar als zijn defensieve meerwaarde ook opeens zoek lijkt, dan komt hij in erg slechte papieren terecht. We kunnen het nog deels schuiven op zijn voorbije covid-besmetting, maar in de Champions League-kraker tegen Lazio viel Sobol helemaal uit de toon. In minuut één pakte hij al meteen een gele kaart, en dan weet je dat het sowieso een moeilijke avond wordt voor de Oekraïner. Desondanks waagde Sobol zich aan nog drie overtredingen – enkel Eder Balanta verrichte in Rome nog meer foutieve afstoppingen. De vierde te vermijden fout bleek uiteindelijk de fatale, een onnodige rode kaart was het gevolg.



Eduard Sobol liet zich duidelijk vangen door de sluwe en ervaren Italianen, en hij beleefde tegen Lazio zowat zijn slechtste wedstrijd in het shirt van Club Brugge. Ook al stelt Sobol zich telkens op en top professioneel op, hardwerkend en een teamplayer, op het sportieve niveau van het kampioenenbal komt hij toch nog iets te kort. En dat schrijven we overigens niet alleen op basis van zijn prestatie in Rome. Dat Sobol goed in de groep ligt, blijkt uit de genade van meerdere spelers na de wedstrijd. Maar om in Europa grote successen te oogsten, dan zal er bij Club Brugge iets meer nodig zijn dan Eduard Sobol.

MANNAERT AAN ZET

Ondanks de financiële stabiliteit en winstmarge bij Club Brugge, gaf de huidige landskampioen in de voorbije zomermercato nul euro uit aan nieuwe spelers. De zes miljoen euro voor Noa Lang moet pas aan het eind van dit seizoen worden overgemaakt aan Ajax Amsterdam. Er kwam ook geen gedroomde targetspits of concurrent voor de veelbevraagde Ruud Vormer en Hans Vanaken. Manager Vincent Mannaert hield duidelijk de hand op de Brugse knip. En in die optiek kan ook de verlenging van Eduard Sobols huurcontract gezien worden. Mannaert wilde wel drie maar niet vier miljoen euro betalen om de Oekraïner definitief binnen te halen. Als er al moeilijk wordt gedaan om één miljoen euro bij te betalen bovenop die overige drie miljoen, dan weet je dat Club voor zekerheid en eenvoud koos om Sobol nog een extra jaar te huren. Veruit de gemakkelijkste oplossing dus.

Qua prijs-kwaliteitverhouding was Eduard Sobol tijdens de zomer de beste uitslag. Maar hij is echter niet meteen de speler die de aansluiting met de Europese subtop zal voorzien. Een nuttige speler, dat wel. Maar ook eentje met beperkingen, vooral op het Europese toneel – en laat de grote ambities van Club Brugge net daar liggen. Desondanks is het duidelijk dat Eduard Sobol intrinsiek geen hoger voetbalniveau in zich heeft, waardoor Club Brugge straks maar best de transfermarkt afschuimt naar een offensieve linksback die wél voor de nodige meerwaarde kan zorgen. Dat zal evenwel gepaard gaan met een flink prijskaartje, maar om te groeien – zowel op sportief en financieel vlak – moeten dergelijke investeringen minstens overwogen worden.



Na een kalme zomer in 2020 zal manager Vincent Mannaert volgend jaar vol aan de bak moeten. Er moet niet alleen een oplossing worden gezocht voor de positie van Eduard Sobol, er lopen namelijk nog meerdere spelers rond op Jan Breydel die zich straks op een kruispunt in hun carrière zullen bevinden. We denken bijvoorbeeld vooral aan Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en de mislukte Michael Krmencik. 't Wordt op Jan Breydel straks alleszins een drukke transferzomer. 

POLL: Moet Club volgend jaar verder met Sobol?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

12
12
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

87
87
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

68
68
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

223
223
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

420
420
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

266
266
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

618
618
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

569
569
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

193
193
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

163
163
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

613
613
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

718
718
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

184
184
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

343
343
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

49
49