Club Brugge stunt met tienersensatie in CL

Club Brugge stunt met tienersensatie in CL

Dinsdagavond kan Club Brugge de kwalificatie veiligstellen voor de volgende ronde in de Champions League. In Rome wordt er wellicht opnieuw een sleutelpositie weggelegd voor Charles De Ketelaere, die uitgroeit tot één van de beste tieners in de huidige editie van het kampioenenbal.


MISTER CHAMPIONS LEAGUE 

Hij is de opvolger van enkele grote namen zoals Kylian Mbappé, Erling Haaland, Patrick Kluivert, Raul en Karim Benzema. Tieners die voor hun twintigste verjaardag twee keer konden scoren in het kampioenenbal. Charles De Ketelaere is dit seizoen mister Champions League bij Club Brugge, met twee belangrijke doelpunten en één assist in het belangrijke tweeluik tegen Zenit Sint-Petersburg. 36 jaar na Marc Degryse genieten de fans van Club Brugge nog eens ten volle van een offensieve jeugdspeler die helemaal doorbreekt op het hoogste voetbalniveau. Vorig seizoen maakte De Ketelaere pas zijn grote debuut in de beker tegen Francs Borains, daarna volgde al snel een basisplek in enkele belangrijke matchen zoals die tegen de Europese grootheid Paris Saint-Germain. 

Aan het einde van seizoen 2019-2020 werd Charles De Ketelaere tot vierde Bruggeling van het Jaar gestemd, een verkiezing die uiteindelijk werd gewonnen door Clinton Mata. Maar ook de nationale media was vol lof over de Brugse youngster, die samen met Jérémy Doku werd bewierookt als dé ontdekking van het seizoen. “Nu al heerlijk om naar te kijken.”, “Hij heeft alles om het volgende boegbeeld van Club te worden.” Superlatieven schoten te kort voor De Ketelaere. Zijn veelbelovende linker verraadde toen al zijn grote klasse, maar ook zijn polyvalentie bleek een enorm pluspunt te zijn. Gezegend met een bovenmatige techniek en scorend vermogen ontbolsterde hij tot één van 's lands grootste talenten. Maar dit seizoen maakt De Ketelaere nog een grotere impact op het spel van Club Brugge, en bevestigt hij alle het goede van de voorbije jaargang.



Manager Vincent Mannaert realiseerde in april een tactische meesterzet door Charles De Ketelaere een nieuwe en verbeterde verbintenis voor te schotelen. Binnenskamers wordt het talent en potentieel van CDK bewonderd en dat deden enkele buitenlandse clubs toen overigens ook al. Mannaert was die eventuele gegadigden te snel af door een nieuwe deal te bekomen met De Ketelaere, die nu tot en met 2023 onder contract ligt op Jan Breydel. In april werden de namen van de geïnteresseerde clubs niet naar buiten gebracht, maar ondertussen verwerft De Ketelaere steeds meer naam en faam in Europa – iets wat zijn makelaar Tom De Mul onlangs nog bevestigde in een interview aan Het Laatste Nieuws. Voorlopig lijkt er vooral interesse vanuit Italië te komen, waar clubs zoals AC Milan, Internazionale, Napoli en Atalanta Bergamo genoemd worden. Maar dat kunnen er straks nog een pak meer worden, en ook niet alleen meer uit Italië …

GAMECHANGER 

In de huidige Champions League-campagne kon Club Brugge twee wedstrijden winnen. En in beide gevallen was Charles Deketelaere de gevierde man. In het Krestovskistadion besliste hij de eerste match tegen Zenit Sint-Petersburg, en op Jan Breydel deed hij dat nog eens opnieuw. “Charles heeft sowieso al een heel belangrijke rol gespeeld in onze Champions League-campagne”, gaf Philippe Clement grif toe na de thuiswinst tegen de Russen. “In Zenit was hij belangrijk als tweede spits, in Dortmund deed hij het uitstekend als linksback en vandaag als diepe spits. Hij was al vaak bepalend, maar het komt erop aan van te blijven werken.” De Ketelaere scoorde, won duels, hield de bal bij en was een rustpunt in het Brugse team. Hij beheerst een ongeziene maturiteit voor nog zo'n jonge speler te zijn.



In de Champions League werd De Ketelaere dus op verschillende posities ingezet, maar in het leeuwendeel van die gespeelde minuten acteerde hij als diepe spits. Niet dat we in hem meteen de nieuwe nummer 9 van Club Brugge zien, daarvoor moet hij nog ervaring en extra fysieke capaciteiten bijkweken, maar hij is wél samen met Hans Vanaken de Europese clubtopschutter in de huidige Champions League-campagne – beiden scoorden voorlopig twee stuks. En bovendien speelde De Ketelaere zich zowaar tot één van de beste tienerspitsen van het kampioenenbal. Op verschillende vlakken weet hij zich te scharen tot de beste youngsters, en dat is zeker iets om te koesteren als Brugse en Belgische voetbalfan.

METEN MET DE BESTE 

Dit seizoen is de Champions League een verzameling van enorm jong maar zeer kwalitatief aanvallend talent. Denk maar onder andere aan Ansu Fati (18, FC Barcelona), Rodrygo (19, Real Madrid), Giovanni Reyna (18, Borussia Dortmund), Pedri (18, FC Barcelona), Lassina Traoré (19, Ajax) Moise Kean (20, Paris Saint-Germain) en Erling Haaland (20, Borussia Dortmund). Desondanks kan de nuchtere Charles De Ketelaere zich in verschillende onderdelen meten met deze tienersensaties, al tellen Kean en Haaland bijvoorbeeld wel  al 20 lentes. 

CDK onderscheidt zich alvast op het vlak van de pressing-duels, waardoor hij een intensieve druk kan zetten op z'n rechtstreekse tegenstander. Die hoge cijfers kon hij uiteraard ook bewerkstelligen door zijn positie als linksback tegen Borussia Dortmund, maar anderzijds was dat ook zijn enige defensieve opdracht in de huidige campagne van de Champions League. Met acht pressing-duels per wedstrijd is hij de op drie na beste offensieve youngster van het kampioenenbal, na Haaland, Ferran Torres (Manchester City) en Callum Hudson-Odoi (Chelsea FC). 



Charles De Ketelaere is op het aanvallende gebied overigens erg efficiënt alsook regelmatig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn aantal geslaagde offensieve acties per negentig minuten. In die rangschikking wordt hij enkel gepasseerd door Rodrygo, Mason Greenwood (19, Manchester United), Jude Bellingham (17, Borussia Dortmund) en … Jérémy Doku (18, Stade Rennes). In het team van Club Brugge leggen enkel Krépin Diatta en Noa Lang in dit onderdeel nog betere cijfers voor dan De Ketelaere. 

SCOREN IN CL 

Charles De Ketelaere kan in deze jaargang van de Champions League alvast enkele knappe adelbrieven voorleggen, maar dan moet het beste nog komen. Het jeugdproduct van Club Brugge kon dit seizoen al twee keer scoren in het kampioenenbal, en dat is als tiener – zoals eerder vermeld – al een grote verwezenlijking. Momenteel haalt De Ketelaere een gemiddelde van 0,46 doelpunt per 90 minuten en daarmee schaart hij zich tot één van de meest regelmatige youngsters van de Champions League na Vinicius Junior (0,53), Kean (0,58), Greenwood (0,67), Hudson-Odoi (0,68), Ferran Torres (0,99) en uiteraard Haaland (1,52). Stuk voor stuk spelers van Europese topclubs, wat het overigens wat makkelijker maakt om te scoren, en bovendien zijn alle voorgenoemde spelers 20 jaar – behalve Greenwood. 



En ook bij de efficiëntie voor het doel is Charles De Ketelaere de op één na beste tiener van de Champions League. Rodrygo van Real Madrid weet namelijk één op twee van zijn doelkansen tegen de touwen te jagen, terwijl dat gemiddelde van De Ketelaere één op vier is – wat overigens heel knap is op zo'n hoog niveau. Ter vergelijking: in de Belgische competitie zijn David Okereke en Youssouph Badji de beste afwerkers onder de centrale spitsen van Club Brugge. Beide aanvallers zetten 16 procent van hun doelkansen om in een doelpunt. Misschien kan Philippe Clement in het verder verloop van de Jupiler Pro League misschien De Ketelaere meer kansen geven centraal in de aanval? Voorlopig fungeerde CDK 128 van zijn totale 675 speelminuten in de competitie als centrale aanvaller, da's slechts 19 procent. Een doelpuntje tegen Lazio dinsdagavond kan die insteek misschien nog meer staven.

POLL: Kan CDK mee bij een Europese topclub?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'
'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'

De titel is gaan vliegen, maar na de dubbel van vorig seizoen kan Antwerp straks wel nog opnieuw de ...

50
50
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Griekenland, waar het tegen PAOK een ...

199
199
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'

De Jupiler Pro League ontwikkelde de voorbije jaren een reputatie als een uitstekende ...

20
20
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"

Op enkele weken tijd is de sfeer bij Club Brugge helemaal gekeerd. Op het einde van de reguliere ...

138
138
'Union is twee smaakmakers nu al kwijt'
'Union is twee smaakmakers nu al kwijt'

Voor de derde keer op rij dreigt Union alsnog de titel uit handen te geven. Maandenlang leken de ...

117
117
'Nieuwe favoriet dient zich aan in strijd om Onana'
'Nieuwe favoriet dient zich aan in strijd om Onana'

Het zal voor heel wat Rode Duivels een drukke zomer worden. In juni en juli staat uiteraard het EK ...

47
47
'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'
'Grootmachten zakken massaal af naar PAOK-Club'

Club Brugge heeft om 21u mogelijk een afspraak met de geschiedenis. In een kolkend Thessaloniki ...

252
252
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'
'Enkel op deze voorwaarde kan Lukaku bij Roma blijven'

Donderdagavond worden ook in de Europa League en Conference League de tickets voor de halve finales ...

62
62
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan
Kylian Hazard geeft Anderlecht hoop na zware blessure Thorgan

Grote vreugde bij Anderlecht afgelopen weekend, want het wist voor de eerste keer in tien ...

170
170
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"
Voetbalbond komt met nieuws over PRD: "Vertrouwen bevestigd"

Het heeft de voorbije maanden al serieus gestormd rond de Belgische scheidsrechters. Niet alleen ...

41
41
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'
TRANSFERUURTJE: 'Antwerp gaat cashen, topclubs azen op Fink'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

245
245
Genk moet knop omdraaien: "Punten terugpakken tegen Anderlecht"
Genk moet knop omdraaien: "Punten terugpakken tegen Anderlecht"

KRC Genk ontvangt zaterdag in eigen huis leider RSC Anderlecht. Dé uitgelezen kans voor ...

264
264
Clement krijgt mokerslag én fluitconcert bij Rangers
Clement krijgt mokerslag én fluitconcert bij Rangers

Philippe Clement zag het Schotse Rangers 0-0 gelijk spelen op het veld van Dundee. Een ferme klap ...

187
187
Union zit in negatieve spiraal: "Het plezier is verdwenen"
Union zit in negatieve spiraal: "Het plezier is verdwenen"

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub was ...

131
131
'Union rekent zich rijk: nog meer PL-clubs voor Amoura'
'Union rekent zich rijk: nog meer PL-clubs voor Amoura'

Union was vrijwel het hele seizoen oppermachtig in de Jupiler Pro League, maar het seizoen dreigt ...

27
27