VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Foto: VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider voor de Belgische titel. De nieuwe coach John van den Brom borduurt met een fraaie zes op zes verder op het geleverde werk van Jess Thorup, en da's een opmerkelijke prestatie. De Nederlander is zelfs de best startende Genk-coach van de voorbije tien jaar.

GENKSE GALA-AVOND 

't Is terug leuk om supporter te zijn van KRC Genk. Na een moeilijke seizoensstart tonen de Limburgers aan dat er rekening moet gehouden worden met Genk. Zaterdag werd er nog met afgetekende 1-5 cijfers gewonnen van Cercle Brugge en als kers op de taart was Genk zelfs enkele uren de leider in het klassement van de Jupiler Pro League. “Iedereen heeft gezien hoe gevaarlijk we kunnen zijn als het loopt. Dit kan nog leuk worden.” John van den Brom was een gelukkige coach na de partij op Jan Breydel. Kan het ook anders? De Nederlander wist zijn eerste twee wedstrijden in Genkse loondienst allebei te winnen, en dat was steeds met overtuigende resultaten.Zaterdagavond stond er bij KRC Genk veel op het spel. De leidersplaats in de Belgische competitie lag uiteraard voor het grijpen, maar er moest tevens een passend eerbetoon plaatsvinden voor de recent overleden ex-Genkie Anele Ngcongca. Ook de evenaring van het clubrecord, achttien op achttien, kon geëvenaard worden. Hoewel dergelijke verwachtingen bij veel spelers voor een grote druk op de schouders zorgt, ook assistent-coach Domenico Olivieri naaide de troepen op, was er daar op Jan Breydel niets van te merken. Aan de rust stond het namelijk al 0-4 in het voordeel van de bezoekers. “Het was genieten op de bank”, klonk het bij van den Brom na afloop.

TITELASPIRATIES

En ook al was het maar voor even, KRC Genk was enkele uren zelfs de nummer één in de Jupiler Pro League – wie had dat gedacht na hun moeilijke seizoensstart. “Dat is altijd mooi.” liet van den Brom nog vallen tijdens zijn perspraatje in Brugge. “Ik had het niet durven denken toen ik hier onlangs arriveerde. Al is de plaats in de rangschikking op dit moment het minst belangrijk. Wij willen zondag tegen Antwerp vooral doorgaan op ons elan.” En da's winnen, het clubrecord breken en meedraaien aan de top van het klassement. Analist Patrick Goots verklaarde in Gazet van Antwerpen dat KRC Genk een grotere titelkandidaat is dan Club Brugge. In La Dernière Heure vindt journalist Christophe Franken de hoge rangschikking van Genk niet meer dan logisch.In de recente clubgeschiedenis van KRC Genk zijn er slechts drie trainers die tijdens hun eerste twee competitiewedstrijden konden aanpikken met evenveel zeges. We namen daarbij de resultaten van Genk onder de loep tot en met december 2009, waarin er in de Luminus Arena in totaal elf coaches aan het roer stonden. Naast John van den Brom konden ook Mario Been en Albert Stuivenberg uitpakken met een verschroeiende start van zes op zes. Een trio van Nederlandse coaches dus, al onderscheidt John van den Brom zich wel met een beter doelpuntensaldo dan zijn beide landgenoten. Hoewel dergelijke start allerminst een garantie is op succes, toch zijn deze cijfers als startende coach in Genk eerder uitzonderlijk. 

MARIO BEEN: 6/6 (+4)

Sinds 2009 is er geen coach die langer in dienst bleef bij KRC Genk. Mario Been was 909 dagen lang de hoofdtrainer van de Limburgse fusieclub en in september 2011 miste hij zijn start allerminst. De derby tegen Sint-Truiden werd met 3-4 gewonnen en daarna ging Standard de boot in met 3-0. Thomas Buffel en Jelle Vossen waren toen enorm goed op dreef met twee doelpunten in twee wedstrijden. Hoewel de puntenoogst vandaag exact hetzelfde is, bezit Genk onder John van den Brom momenteel een beter doelpuntensaldo (+7) dan onder Mario Been (+4). Na zijn passage bij Genk coachte Been nog het Turkse Fenerbahce en het Cypriotische APOEL Nicosia.

ALBERT STUIVENBERG: 6/6 (+4)

In december 2016 volgde Albert Stuivenberg de ontslagen Peter Maes op als Genkse hoofdcoach. De huidige assistent-coach van Arsenal pakte uit met een 0-1 zege in zijn debuutmatch tegen KAS Eupen (via Aly Samatta), en ook tegen KV Kortrijk werd er gewonnen dankzij doelpunten van Samatta, Siebe Schrijvers en Alejandro Pozuelo. Hoewel Stuivenberg in zijn eerste twee competitiewedstrijden geen enkel tegendoelpunt slikte, haalt John van den Brom (+7) vandaag ook een hoger doelpuntensaldo dan Stuivenberg. Vooraleer Stuivenberg na zijn periode bij Genk in dienst ging bij Arsenal was hij nog de assistent-coach van de nationale ploeg van Wales.PETER MAES: 3/6 (+1)

In juli 2015 bezorgde Igor de Camargo zijn nieuwe Genk-coach Peter Maes een droomstart. De Braziliaanse Belg was in de 3-1 zege tegen Oud-Heverlee Leuven de grote uitblinker dankzij twee doelpunten, Julien Gorius zorgde voor het derde Genkse doelpunt. Daarna werd er wel met 1-0 verloren tegen AA Gent, waar Hein Vanhaezbrouck toen nog de leiding had. Momenteel heeft Peter Maes geen vaste betrekking, zijn laatste clubs waren Sporting Lokeren en Lommel SK.

EMILIO FERRERA 3/6 (0)

Momenteel gooit Emilio Ferrera hoge ogen in 1B met RFC Seraing, maar zijn periode bij KRC Genk was niet bepaald een schot in de roos. Hij verloor zijn eerste Genkse competitiewedstrijd tegen RSC Anderlecht (Aleksandar Mitrovic en David Pollet scoorden) waarna er wel een reactie volgde tegen RAEC Bergen (3-1). Emilio Ferrera bleef amper vijftien matchen aan het roer bij de Limburgers. Daarna was hij nog hoofdcoach bij FCV Dender, OH Leuven, F91 Dudelange en nu dus RFC Seraing.PHILIPPE CLEMENT 3/6 (0)

Ook kampioenenmaker Philippe Clement kende geen al te beste start in Limburg. Glen De Boeck en KV Kortrijk vergalden de debuutmatch van Clement door met 2-3 te gaan winnen in de Luminus Arena. Het enfant terrible Teddy Chevalier besliste toen de match dankzij twee doelpunten te scoren. Eén week later namen de Genkenaars revanche tegen KV Oostende (1-2 winst) door treffers van Thomas Buffel en Marcus Ingvartsen. Na de titelwinst in 2019 ruilde Philippe Clement de Genkenaars in voor Club Brugge.

FELICE MAZZU 3/6 (-1)

De opvolger van Philippe Clement kon nooit zijn stempel drukken bij KRC Genk. Na 21 officiële wedstrijden zat het Limburgse verhaal er alweer op voor de sympathieke Italo-Belg. Nochtans was de start veelbelovend met een 2-1 overwinning tegen KV Kortrijk (via Benjamin Nygren en Ianis Hagi). De eerstvolgende competitiematch ging echter wel met 3-1 verloren tegen de toenmalige seizoensrevelatie KV Mechelen. Felice Mazzu staat momenteel met Union SG aan de leiding van het klassement in 1B, het was ook zijn eerste nieuwe betrekking na Genk.

ALEX MCLEISH 2/6

De Schot Alex McLeish vertoefde maar één seizoen bij KRC Genk, en daarna werd hij er ook niet meteen gemist. Zijn seizoensstart in 2014 was dan ook erg magertjes met twee op zes tegen KV Oostende en Club Brugge, beide keren raakte Genk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Alex McLeish verhuisde in 2016 naar het Egyptische Zamalek en daarna werd hij bondscoach van Schotland. Sinds april 2018 is McLeish werkloos.JESS THORUP 2/6

Jess Thorup verloor geen enkele van zijn vijf officiële wedstrijden bij KRC Genk. De Noor nam afscheid met een knappe negen op negen, een ongeslagen reeks die John van den Brom momenteel in ere houdt, maar zijn eerste twee wedstrijden waren niet erg succesvol. Zowel tegen KV Oostende (2-2) als tegen Waasland-Beveren (1-1) werd er niet gewonnen. Jess Thorup werd in september 2020 aangesteld als hoofdcoach bij KRC Genk, maar hij pakte in november 2020 al zijn biezen om te vertrekken naar FC Kopenhagen.

FRANKY VERCAUTEREN 1/6

In december 2009 stelde KRC Genk Franky Vercauteren als opvolger voor de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. In dat betreffende seizoen 2009/2010 zette Vercauteren alles in gereedheid om in de volgende jaargang de landstitel te pakken. Maar daarvoor had hij wel tijd nodig. Vercauteren miste zijn start bij Genk met amper één op zes tegen KVC Westerlo (0-0) en AA Gent (2-1). Na de titelwinst in 2011 verliet Franky Vercauteren de club voor Al-Jazira. Daarna volgden nog Sporting Lissabon, KV Mechelen, Krylya Sovetov Samara, Cercle Brugge, Al-Batin, OH Leuven en RSC Anderlecht.HANNES WOLF 1/6

De Duitse laptoptrainer kreeg het verwijt te 'schools' te zijn en ook de resultaten volgden niet. Het is opvallend hoe Jess Thorup en John van den Brom dit seizoen – nochtans met hetzelfde spelersmateriaal – opmerkelijk betere resultaten haalden dan Hannes Wolf. De start van de Duitser in Limburg was alvast niet om naar huis te schrijven met een verlies in de derby tegen Sint-Truiden (1-2) en een gelijkspel tegen Moeskroen (2-2). Sinds oktober 2020 is Hannes Wolf aan de slag bij de Duitse nationale U18.

POLL: Strijdt KRC Genk mee voor de titel?

<

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

Vandaag 24 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

2385
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Sanneh bijna weg, jackpot voor STVV

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

63
{insert image alt}

'Geen KV Mechelen, wel Sporting Gijon voor Belgische spits'

KV Mechelen vond met Ferdi Druijff een nieuwe spits. De Maneblussers hadden ook andere spelers in ...

2
{insert image alt}

'Standard ontvangt bod voor Laifis'

De fans van Standard zien dat Mbaye Leye de ploeg weer op de rails heeft gezet, maar in de laatste ...

43
{insert image alt}

'Stille leider' van Genk zet deur open voor vertrek

Bij KRC Genk zien ze bijna elke mercato een topspeler de club verlaten. Van de kampioenenploeg van ...

106
{insert image alt}

Verbeke past tactiek van Van Holsbeeck en Verschueren toe

De fans van RSC Anderlecht zullen ongetwijfeld een déjà vu krijgen deze mercato. Met Jacub Bruun ...

104
{insert image alt}

'Ajax dacht aan dure floptransfer van Real Madrid'

Ajax betaalde aan het begin van de huidige transferperiode liefst 22,5 miljoen euro aan West Ham ...

41
{insert image alt}

"Lang liep bij Ajax al wat naast zijn schoenen"

Club Brugge huurt Noa Lang van Ajax en heeft een verplichte aankoopoptie van 6 miljoen euro. De ...

333
{insert image alt}

'Juventus wil enorme som geld betalen voor STVV'er Cacace'

STVV is bezig aan een opmerkelijke mercato. Het versterkte zich al stevig en vooral ook Belgisch, ...

123
{insert image alt}

EXCLUSIEF: Gemengde geluiden over Bruun Larsen

RSC Anderlecht heeft Jacob Bruun Larsen tot het einde van het seizoen op huurbasis overgenomen van ...

269
{insert image alt}

Koeman: "Anders zoekt Barça maar een nieuwe coach"

FC Barcelona had op donderdagavond alle moeite van de wereld om het nietige Cornellà te verslaan in ...

161
{insert image alt}

Publiekslieveling ziet terugkeer naar Standard wel zitten

Standard kan geen dure transfers doen en kan enkel goedkope opportuniteiten vastleggen. De fans van ...

266
{insert image alt}

Anderlecht en Colassin weigerden buitenlandse aanbiedingen

Antoine Colassin werd door RSC Anderlecht voor zes maanden uitgeleend aan Zulte Waregem. De ...

192
{insert image alt}

Opvallend: KRC Genk spendeert én ontvangt meer geld dan Club Brugge

Club Brugge en KRC Genk zijn de landskampioenen van de afgelopen twee seizoenen. Zij nemen het ...

429

Gisteren 23 Januari 2021

{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over zoektocht naar versterking

Franky Vercauteren heeft zaterdagavond zijn eerste nederlaag geleden als trainer van Antwerp. Zijn ...

487
{insert image alt}

KVO droomt: "We zijn een plaats in de play-offs waard"

KV Oostende heeft zich de voorbije maanden ontpopt tot één van de aangename verrassingen dit ...

192
{insert image alt}

'Benteke stuurt aan op opvallende oplossing'

Crystal Palace haalde enkele dagen geleden een extra spits binnen met Jean-Philippe Mateta, wat ...

268
{insert image alt}

Hazard 'Man van de Match': "Zijn beste match voor Real"

Het waren geen makkelijke weken voor Real Madrid en Eden Hazard, want zowel club als speler kregen ...

537
{insert image alt}

Real en Hazard herpakken zich met ruime zege in Alaves

Real Madrid leek de jongste weken af te glijden naar een diepe crisis. Het kon zijn laatste drie ...

181
{insert image alt}

Union opent sterk in 2021 en heeft nieuw record beet

Na een spektakelrijke wedstrijd is Union ook in 2021 prima aan de competitie begonnen in 1B. Het ...

188
{insert image alt}

KV Oostende voetbalt opnieuw prima en pakt stuntzege op de Bosuil

KV Oostende heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd prima gepresteerd tegen een topclub. ...

197
{insert image alt}

Maes tilt niet zwaar aan nederlaag: "Door resultaat heen kijken"

STVV zette de voorbije weken een knappe reeks neer, maar werd door Moeskroen zaterdagavond weer met ...

74
{insert image alt}

Cercle eindelijk beloond: "Dit zijn drie heel belangrijke punten"

Cercle Brugge wachtte al sinds 21 november en tien wedstrijden op een zege, maar zaterdagavond is ...

123
{insert image alt}

Vanzeir scoort snelste goal ooit in Belgisch profvoetbal (🎥)

In 1B is de competitie dit seizoen na een maand winterstop weer op gang getrapt en dat levert meteen ...

110
{insert image alt}

Hazard is back: heerlijke assist én goal op enkele minuten (🎥)

Eden Hazard werd de voorbije weken in Spanje bedolven onder kritiek, want in de eerste weken sinds ...

652
{insert image alt}

Moet ook AS Eupen op zoek naar een nieuwe trainer?

Het is dit seizoen een opvallend fenomeen in de Jupiler Pro League: trainers die uit eigen beweging ...

138
{insert image alt}

Belgische ref mag naar het EK U21

Binnen enkele maanden staat het EK U21 op het programma in Hongarije en Slovenië, maar België zal ...

170
{insert image alt}

Moeskroen-trainer pakt wel zeer bizarre rode kaart

Moeskroen heeft zaterdagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. Het is immers ...

284
{insert image alt}

'Anderlecht lijkt ook van Sanneh bijna verlost te zijn'

Anderlecht is deze maand al zeer actief geweest op de transfermarkt. Het haalde al vijf nieuwe ...

387