VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider voor de Belgische titel. De nieuwe coach John van den Brom borduurt met een fraaie zes op zes verder op het geleverde werk van Jess Thorup, en da's een opmerkelijke prestatie. De Nederlander is zelfs de best startende Genk-coach van de voorbije tien jaar.


GENKSE GALA-AVOND 

't Is terug leuk om supporter te zijn van KRC Genk. Na een moeilijke seizoensstart tonen de Limburgers aan dat er rekening moet gehouden worden met Genk. Zaterdag werd er nog met afgetekende 1-5 cijfers gewonnen van Cercle Brugge en als kers op de taart was Genk zelfs enkele uren de leider in het klassement van de Jupiler Pro League. “Iedereen heeft gezien hoe gevaarlijk we kunnen zijn als het loopt. Dit kan nog leuk worden.” John van den Brom was een gelukkige coach na de partij op Jan Breydel. Kan het ook anders? De Nederlander wist zijn eerste twee wedstrijden in Genkse loondienst allebei te winnen, en dat was steeds met overtuigende resultaten.



Zaterdagavond stond er bij KRC Genk veel op het spel. De leidersplaats in de Belgische competitie lag uiteraard voor het grijpen, maar er moest tevens een passend eerbetoon plaatsvinden voor de recent overleden ex-Genkie Anele Ngcongca. Ook de evenaring van het clubrecord, achttien op achttien, kon geëvenaard worden. Hoewel dergelijke verwachtingen bij veel spelers voor een grote druk op de schouders zorgt, ook assistent-coach Domenico Olivieri naaide de troepen op, was er daar op Jan Breydel niets van te merken. Aan de rust stond het namelijk al 0-4 in het voordeel van de bezoekers. “Het was genieten op de bank”, klonk het bij van den Brom na afloop.

TITELASPIRATIES

En ook al was het maar voor even, KRC Genk was enkele uren zelfs de nummer één in de Jupiler Pro League – wie had dat gedacht na hun moeilijke seizoensstart. “Dat is altijd mooi.” liet van den Brom nog vallen tijdens zijn perspraatje in Brugge. “Ik had het niet durven denken toen ik hier onlangs arriveerde. Al is de plaats in de rangschikking op dit moment het minst belangrijk. Wij willen zondag tegen Antwerp vooral doorgaan op ons elan.” En da's winnen, het clubrecord breken en meedraaien aan de top van het klassement. Analist Patrick Goots verklaarde in Gazet van Antwerpen dat KRC Genk een grotere titelkandidaat is dan Club Brugge. In La Dernière Heure vindt journalist Christophe Franken de hoge rangschikking van Genk niet meer dan logisch.



In de recente clubgeschiedenis van KRC Genk zijn er slechts drie trainers die tijdens hun eerste twee competitiewedstrijden konden aanpikken met evenveel zeges. We namen daarbij de resultaten van Genk onder de loep tot en met december 2009, waarin er in de Luminus Arena in totaal elf coaches aan het roer stonden. Naast John van den Brom konden ook Mario Been en Albert Stuivenberg uitpakken met een verschroeiende start van zes op zes. Een trio van Nederlandse coaches dus, al onderscheidt John van den Brom zich wel met een beter doelpuntensaldo dan zijn beide landgenoten. Hoewel dergelijke start allerminst een garantie is op succes, toch zijn deze cijfers als startende coach in Genk eerder uitzonderlijk. 

MARIO BEEN: 6/6 (+4)

Sinds 2009 is er geen coach die langer in dienst bleef bij KRC Genk. Mario Been was 909 dagen lang de hoofdtrainer van de Limburgse fusieclub en in september 2011 miste hij zijn start allerminst. De derby tegen Sint-Truiden werd met 3-4 gewonnen en daarna ging Standard de boot in met 3-0. Thomas Buffel en Jelle Vossen waren toen enorm goed op dreef met twee doelpunten in twee wedstrijden. Hoewel de puntenoogst vandaag exact hetzelfde is, bezit Genk onder John van den Brom momenteel een beter doelpuntensaldo (+7) dan onder Mario Been (+4). Na zijn passage bij Genk coachte Been nog het Turkse Fenerbahce en het Cypriotische APOEL Nicosia.

ALBERT STUIVENBERG: 6/6 (+4)

In december 2016 volgde Albert Stuivenberg de ontslagen Peter Maes op als Genkse hoofdcoach. De huidige assistent-coach van Arsenal pakte uit met een 0-1 zege in zijn debuutmatch tegen KAS Eupen (via Aly Samatta), en ook tegen KV Kortrijk werd er gewonnen dankzij doelpunten van Samatta, Siebe Schrijvers en Alejandro Pozuelo. Hoewel Stuivenberg in zijn eerste twee competitiewedstrijden geen enkel tegendoelpunt slikte, haalt John van den Brom (+7) vandaag ook een hoger doelpuntensaldo dan Stuivenberg. Vooraleer Stuivenberg na zijn periode bij Genk in dienst ging bij Arsenal was hij nog de assistent-coach van de nationale ploeg van Wales.



PETER MAES: 3/6 (+1)

In juli 2015 bezorgde Igor de Camargo zijn nieuwe Genk-coach Peter Maes een droomstart. De Braziliaanse Belg was in de 3-1 zege tegen Oud-Heverlee Leuven de grote uitblinker dankzij twee doelpunten, Julien Gorius zorgde voor het derde Genkse doelpunt. Daarna werd er wel met 1-0 verloren tegen AA Gent, waar Hein Vanhaezbrouck toen nog de leiding had. Momenteel heeft Peter Maes geen vaste betrekking, zijn laatste clubs waren Sporting Lokeren en Lommel SK.

EMILIO FERRERA 3/6 (0)

Momenteel gooit Emilio Ferrera hoge ogen in 1B met RFC Seraing, maar zijn periode bij KRC Genk was niet bepaald een schot in de roos. Hij verloor zijn eerste Genkse competitiewedstrijd tegen RSC Anderlecht (Aleksandar Mitrovic en David Pollet scoorden) waarna er wel een reactie volgde tegen RAEC Bergen (3-1). Emilio Ferrera bleef amper vijftien matchen aan het roer bij de Limburgers. Daarna was hij nog hoofdcoach bij FCV Dender, OH Leuven, F91 Dudelange en nu dus RFC Seraing.



PHILIPPE CLEMENT 3/6 (0)

Ook kampioenenmaker Philippe Clement kende geen al te beste start in Limburg. Glen De Boeck en KV Kortrijk vergalden de debuutmatch van Clement door met 2-3 te gaan winnen in de Luminus Arena. Het enfant terrible Teddy Chevalier besliste toen de match dankzij twee doelpunten te scoren. Eén week later namen de Genkenaars revanche tegen KV Oostende (1-2 winst) door treffers van Thomas Buffel en Marcus Ingvartsen. Na de titelwinst in 2019 ruilde Philippe Clement de Genkenaars in voor Club Brugge.

FELICE MAZZU 3/6 (-1)

De opvolger van Philippe Clement kon nooit zijn stempel drukken bij KRC Genk. Na 21 officiële wedstrijden zat het Limburgse verhaal er alweer op voor de sympathieke Italo-Belg. Nochtans was de start veelbelovend met een 2-1 overwinning tegen KV Kortrijk (via Benjamin Nygren en Ianis Hagi). De eerstvolgende competitiematch ging echter wel met 3-1 verloren tegen de toenmalige seizoensrevelatie KV Mechelen. Felice Mazzu staat momenteel met Union SG aan de leiding van het klassement in 1B, het was ook zijn eerste nieuwe betrekking na Genk.

ALEX MCLEISH 2/6

De Schot Alex McLeish vertoefde maar één seizoen bij KRC Genk, en daarna werd hij er ook niet meteen gemist. Zijn seizoensstart in 2014 was dan ook erg magertjes met twee op zes tegen KV Oostende en Club Brugge, beide keren raakte Genk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Alex McLeish verhuisde in 2016 naar het Egyptische Zamalek en daarna werd hij bondscoach van Schotland. Sinds april 2018 is McLeish werkloos.



JESS THORUP 2/6

Jess Thorup verloor geen enkele van zijn vijf officiële wedstrijden bij KRC Genk. De Noor nam afscheid met een knappe negen op negen, een ongeslagen reeks die John van den Brom momenteel in ere houdt, maar zijn eerste twee wedstrijden waren niet erg succesvol. Zowel tegen KV Oostende (2-2) als tegen Waasland-Beveren (1-1) werd er niet gewonnen. Jess Thorup werd in september 2020 aangesteld als hoofdcoach bij KRC Genk, maar hij pakte in november 2020 al zijn biezen om te vertrekken naar FC Kopenhagen.

FRANKY VERCAUTEREN 1/6

In december 2009 stelde KRC Genk Franky Vercauteren als opvolger voor de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. In dat betreffende seizoen 2009/2010 zette Vercauteren alles in gereedheid om in de volgende jaargang de landstitel te pakken. Maar daarvoor had hij wel tijd nodig. Vercauteren miste zijn start bij Genk met amper één op zes tegen KVC Westerlo (0-0) en AA Gent (2-1). Na de titelwinst in 2011 verliet Franky Vercauteren de club voor Al-Jazira. Daarna volgden nog Sporting Lissabon, KV Mechelen, Krylya Sovetov Samara, Cercle Brugge, Al-Batin, OH Leuven en RSC Anderlecht.



HANNES WOLF 1/6

De Duitse laptoptrainer kreeg het verwijt te 'schools' te zijn en ook de resultaten volgden niet. Het is opvallend hoe Jess Thorup en John van den Brom dit seizoen – nochtans met hetzelfde spelersmateriaal – opmerkelijk betere resultaten haalden dan Hannes Wolf. De start van de Duitser in Limburg was alvast niet om naar huis te schrijven met een verlies in de derby tegen Sint-Truiden (1-2) en een gelijkspel tegen Moeskroen (2-2). Sinds oktober 2020 is Hannes Wolf aan de slag bij de Duitse nationale U18.

POLL: Strijdt KRC Genk mee voor de titel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

58
58
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

13
13
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

16
16
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

51
51
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

224
224
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

31
31
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

385
385
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

202
202
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel én de ...

369
369
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

235
235
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

201
201
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

27
27
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

39
39
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'
'Na de rel: Liverpool en Salah hakken toekomstknoop door'

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool dreigt er één in mineur te worden. De ...

137
137
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt
Spektakel in amateur: Drama Sporting Hasselt, Frutos stunt

Voor de ontknoping in de hoogste afdeling is het nog enkele weken wachten, in veel amateurreeksen is ...

173
173