VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Foto: VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider voor de Belgische titel. De nieuwe coach John van den Brom borduurt met een fraaie zes op zes verder op het geleverde werk van Jess Thorup, en da's een opmerkelijke prestatie. De Nederlander is zelfs de best startende Genk-coach van de voorbije tien jaar.

GENKSE GALA-AVOND 

't Is terug leuk om supporter te zijn van KRC Genk. Na een moeilijke seizoensstart tonen de Limburgers aan dat er rekening moet gehouden worden met Genk. Zaterdag werd er nog met afgetekende 1-5 cijfers gewonnen van Cercle Brugge en als kers op de taart was Genk zelfs enkele uren de leider in het klassement van de Jupiler Pro League. “Iedereen heeft gezien hoe gevaarlijk we kunnen zijn als het loopt. Dit kan nog leuk worden.” John van den Brom was een gelukkige coach na de partij op Jan Breydel. Kan het ook anders? De Nederlander wist zijn eerste twee wedstrijden in Genkse loondienst allebei te winnen, en dat was steeds met overtuigende resultaten.Zaterdagavond stond er bij KRC Genk veel op het spel. De leidersplaats in de Belgische competitie lag uiteraard voor het grijpen, maar er moest tevens een passend eerbetoon plaatsvinden voor de recent overleden ex-Genkie Anele Ngcongca. Ook de evenaring van het clubrecord, achttien op achttien, kon geëvenaard worden. Hoewel dergelijke verwachtingen bij veel spelers voor een grote druk op de schouders zorgt, ook assistent-coach Domenico Olivieri naaide de troepen op, was er daar op Jan Breydel niets van te merken. Aan de rust stond het namelijk al 0-4 in het voordeel van de bezoekers. “Het was genieten op de bank”, klonk het bij van den Brom na afloop.

TITELASPIRATIES

En ook al was het maar voor even, KRC Genk was enkele uren zelfs de nummer één in de Jupiler Pro League – wie had dat gedacht na hun moeilijke seizoensstart. “Dat is altijd mooi.” liet van den Brom nog vallen tijdens zijn perspraatje in Brugge. “Ik had het niet durven denken toen ik hier onlangs arriveerde. Al is de plaats in de rangschikking op dit moment het minst belangrijk. Wij willen zondag tegen Antwerp vooral doorgaan op ons elan.” En da's winnen, het clubrecord breken en meedraaien aan de top van het klassement. Analist Patrick Goots verklaarde in Gazet van Antwerpen dat KRC Genk een grotere titelkandidaat is dan Club Brugge. In La Dernière Heure vindt journalist Christophe Franken de hoge rangschikking van Genk niet meer dan logisch.In de recente clubgeschiedenis van KRC Genk zijn er slechts drie trainers die tijdens hun eerste twee competitiewedstrijden konden aanpikken met evenveel zeges. We namen daarbij de resultaten van Genk onder de loep tot en met december 2009, waarin er in de Luminus Arena in totaal elf coaches aan het roer stonden. Naast John van den Brom konden ook Mario Been en Albert Stuivenberg uitpakken met een verschroeiende start van zes op zes. Een trio van Nederlandse coaches dus, al onderscheidt John van den Brom zich wel met een beter doelpuntensaldo dan zijn beide landgenoten. Hoewel dergelijke start allerminst een garantie is op succes, toch zijn deze cijfers als startende coach in Genk eerder uitzonderlijk. 

MARIO BEEN: 6/6 (+4)

Sinds 2009 is er geen coach die langer in dienst bleef bij KRC Genk. Mario Been was 909 dagen lang de hoofdtrainer van de Limburgse fusieclub en in september 2011 miste hij zijn start allerminst. De derby tegen Sint-Truiden werd met 3-4 gewonnen en daarna ging Standard de boot in met 3-0. Thomas Buffel en Jelle Vossen waren toen enorm goed op dreef met twee doelpunten in twee wedstrijden. Hoewel de puntenoogst vandaag exact hetzelfde is, bezit Genk onder John van den Brom momenteel een beter doelpuntensaldo (+7) dan onder Mario Been (+4). Na zijn passage bij Genk coachte Been nog het Turkse Fenerbahce en het Cypriotische APOEL Nicosia.

ALBERT STUIVENBERG: 6/6 (+4)

In december 2016 volgde Albert Stuivenberg de ontslagen Peter Maes op als Genkse hoofdcoach. De huidige assistent-coach van Arsenal pakte uit met een 0-1 zege in zijn debuutmatch tegen KAS Eupen (via Aly Samatta), en ook tegen KV Kortrijk werd er gewonnen dankzij doelpunten van Samatta, Siebe Schrijvers en Alejandro Pozuelo. Hoewel Stuivenberg in zijn eerste twee competitiewedstrijden geen enkel tegendoelpunt slikte, haalt John van den Brom (+7) vandaag ook een hoger doelpuntensaldo dan Stuivenberg. Vooraleer Stuivenberg na zijn periode bij Genk in dienst ging bij Arsenal was hij nog de assistent-coach van de nationale ploeg van Wales.PETER MAES: 3/6 (+1)

In juli 2015 bezorgde Igor de Camargo zijn nieuwe Genk-coach Peter Maes een droomstart. De Braziliaanse Belg was in de 3-1 zege tegen Oud-Heverlee Leuven de grote uitblinker dankzij twee doelpunten, Julien Gorius zorgde voor het derde Genkse doelpunt. Daarna werd er wel met 1-0 verloren tegen AA Gent, waar Hein Vanhaezbrouck toen nog de leiding had. Momenteel heeft Peter Maes geen vaste betrekking, zijn laatste clubs waren Sporting Lokeren en Lommel SK.

EMILIO FERRERA 3/6 (0)

Momenteel gooit Emilio Ferrera hoge ogen in 1B met RFC Seraing, maar zijn periode bij KRC Genk was niet bepaald een schot in de roos. Hij verloor zijn eerste Genkse competitiewedstrijd tegen RSC Anderlecht (Aleksandar Mitrovic en David Pollet scoorden) waarna er wel een reactie volgde tegen RAEC Bergen (3-1). Emilio Ferrera bleef amper vijftien matchen aan het roer bij de Limburgers. Daarna was hij nog hoofdcoach bij FCV Dender, OH Leuven, F91 Dudelange en nu dus RFC Seraing.PHILIPPE CLEMENT 3/6 (0)

Ook kampioenenmaker Philippe Clement kende geen al te beste start in Limburg. Glen De Boeck en KV Kortrijk vergalden de debuutmatch van Clement door met 2-3 te gaan winnen in de Luminus Arena. Het enfant terrible Teddy Chevalier besliste toen de match dankzij twee doelpunten te scoren. Eén week later namen de Genkenaars revanche tegen KV Oostende (1-2 winst) door treffers van Thomas Buffel en Marcus Ingvartsen. Na de titelwinst in 2019 ruilde Philippe Clement de Genkenaars in voor Club Brugge.

FELICE MAZZU 3/6 (-1)

De opvolger van Philippe Clement kon nooit zijn stempel drukken bij KRC Genk. Na 21 officiële wedstrijden zat het Limburgse verhaal er alweer op voor de sympathieke Italo-Belg. Nochtans was de start veelbelovend met een 2-1 overwinning tegen KV Kortrijk (via Benjamin Nygren en Ianis Hagi). De eerstvolgende competitiematch ging echter wel met 3-1 verloren tegen de toenmalige seizoensrevelatie KV Mechelen. Felice Mazzu staat momenteel met Union SG aan de leiding van het klassement in 1B, het was ook zijn eerste nieuwe betrekking na Genk.

ALEX MCLEISH 2/6

De Schot Alex McLeish vertoefde maar één seizoen bij KRC Genk, en daarna werd hij er ook niet meteen gemist. Zijn seizoensstart in 2014 was dan ook erg magertjes met twee op zes tegen KV Oostende en Club Brugge, beide keren raakte Genk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Alex McLeish verhuisde in 2016 naar het Egyptische Zamalek en daarna werd hij bondscoach van Schotland. Sinds april 2018 is McLeish werkloos.JESS THORUP 2/6

Jess Thorup verloor geen enkele van zijn vijf officiële wedstrijden bij KRC Genk. De Noor nam afscheid met een knappe negen op negen, een ongeslagen reeks die John van den Brom momenteel in ere houdt, maar zijn eerste twee wedstrijden waren niet erg succesvol. Zowel tegen KV Oostende (2-2) als tegen Waasland-Beveren (1-1) werd er niet gewonnen. Jess Thorup werd in september 2020 aangesteld als hoofdcoach bij KRC Genk, maar hij pakte in november 2020 al zijn biezen om te vertrekken naar FC Kopenhagen.

FRANKY VERCAUTEREN 1/6

In december 2009 stelde KRC Genk Franky Vercauteren als opvolger voor de ontslagen Hein Vanhaezebrouck. In dat betreffende seizoen 2009/2010 zette Vercauteren alles in gereedheid om in de volgende jaargang de landstitel te pakken. Maar daarvoor had hij wel tijd nodig. Vercauteren miste zijn start bij Genk met amper één op zes tegen KVC Westerlo (0-0) en AA Gent (2-1). Na de titelwinst in 2011 verliet Franky Vercauteren de club voor Al-Jazira. Daarna volgden nog Sporting Lissabon, KV Mechelen, Krylya Sovetov Samara, Cercle Brugge, Al-Batin, OH Leuven en RSC Anderlecht.HANNES WOLF 1/6

De Duitse laptoptrainer kreeg het verwijt te 'schools' te zijn en ook de resultaten volgden niet. Het is opvallend hoe Jess Thorup en John van den Brom dit seizoen – nochtans met hetzelfde spelersmateriaal – opmerkelijk betere resultaten haalden dan Hannes Wolf. De start van de Duitser in Limburg was alvast niet om naar huis te schrijven met een verlies in de derby tegen Sint-Truiden (1-2) en een gelijkspel tegen Moeskroen (2-2). Sinds oktober 2020 is Hannes Wolf aan de slag bij de Duitse nationale U18.

POLL: Strijdt KRC Genk mee voor de titel?

<

Sterkhouder mikpunt van kritiek na nederlaag Anderlecht

Overmars komt met details over transfer Lang

Genk met verrassende titularis tegen Moeskroen

Vandaag 16 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Barça maakt U-bocht, topdeal voor Schrijvers

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

512
{insert image alt}

Anderlecht droomt van 'topper van 30 miljoen'

30 miljoen euro. Dat was de marktwaarde van Jakub Bruun Larsen in 2018. Sindsdien zou de ster van de ...

2251
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 21!

Alle inhaalwedstrijden zijn gespeeld, en dus staat het klassement eindelijk weer netjes op orde. ...

45
{insert image alt}

Bas Dost verklapt zelf zijn transferprijs

Club Brugge haalde Bas Dost weg bij Eintracht Frankfurt. De 31-jarige Nederlandse aanvaller is een ...

65
{insert image alt}

'Drie clubs willen Flanagan weghalen bij Charleroi'

Charleroi zag in oktober in laatste instantie nog Maxime Busi vertrekken naar Parma en de Carolo's ...

21
{insert image alt}

Brys looft STVV voor drie gedane transfers

Marc Brys neemt het met Oud-Heverlee Leuven op tegen STVV en dat is een speciale wedstrijd. Brys ...

41
{insert image alt}

Genk met verrassende titularis tegen Moeskroen

KRC Genk liep afgelopen weekend averij op en ging op het veld van KV Kortrijk verrassend onderuit. ...

145
{insert image alt}

Overmars komt met details over transfer Lang

Club Brugge hield het afgelopen zomer behoorlijk rustig op de transfermarkt en haalde met Noa Lang ...

319
{insert image alt}

Sterkhouder mikpunt van kritiek na nederlaag Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de tweede week op rij zijn meerdere moeten erkennen tijdens een ...

395
{insert image alt}

'Zware overtreding kost Ramos toptransfer'

Real Madrid gaat het ook tijdens de wintermercato naar alle waarschijnlijkheid rustig houden, toch ...

132
{insert image alt}

'Beerschot houdt hart vast: vertrek Losada niet uitgesloten'

Beerschot VA is bezig aan een mindere periode en kon al zes competitiewedstrijden op rij niet meer ...

168
{insert image alt}

'Barcelona bezorgt Koeman opnieuw flinke opdoffer'

FC Barcelona staat voor een bijzonder druk wedstrijdschema tijdens de komende maanden, extra ...

63
{insert image alt}

Kompany teruggefloten: "Rode kaart compleet gerechtvaardigd"

RSC Anderlecht blijft ook na twee wedstrijden op zoek naar zijn eerste punten van 2021. Na de ...

613
{insert image alt}

Topaanbieding Schrijvers én Club: OHL haalde alles uit de kast

Het ambitieuze OH Leuven heeft vrijdag voor een schoktransfer binnen het Belgische voetbal gezorgd. ...

402

Gisteren 15 Januari 2021

{insert image alt}

'Familie Nouri eist krankzinnig bedrag van Ajax'

De familie van Abdelhak Nouri eist een astronomisch bedrag van Ajax. Johan Derksen heeft vernomen ...

391
{insert image alt}

'Flanagan verlaat Charleroi en versiert opvallende transfer'

Charleroi zag in oktober in laatste instantie nog Maxime Busi vertrekken naar Parma en de Carolo's ...

105
{insert image alt}

Kompany kritisch voor Boucaut: "We lopen achter"

Vincent Kompany was niet te spreken over de beslissing van de rode kaart voor Kemar Lawrence. Na de ...

743
{insert image alt}

Delcroix: "Enkele beslissingen werden niet in ons voordeel genomen"

RSC Anderlecht speelde 35 minuten bijzonder sterk. Het was heer en meester en kreeg kansen bij de ...

279
{insert image alt}

Lazio wint vlot de Romeinse derby tegen AS Roma

In de Serie A stond vanavond de Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma op het programma. De ...

27
{insert image alt}

'Falcao en Podolski kunnen opmerkelijke transfer versieren'

Jaap Stam hoopt een grote naam naar FC Cincinnati te halen. Volgens BILD is de Amerikaanse club ...

137
{insert image alt}

Anderlecht hervalt in dezelfde fouten en lijdt schipbreuk aan de Kehrweg

Nadat het ruim een half uur dominant voetbalde en heer en meester was in Duitstalig België, heeft ...

526
{insert image alt}

Kompany ziet twee ervaren spelers weldra terugkeren uit blessure

RSC Anderlecht heeft een overvolle lappenmand, die er voornamelijk via contactblessures is gekomen. ...

209
{insert image alt}

Club Brugge kondigt meteen vervanger van Schrijvers aan

Club Brugge heeft Siebe Schrijvers van de hand gedaan. De 24-jarige aanvaller tekende voor 3,5 jaar ...

1147
{insert image alt}

OHL maakt komst van Schrijvers officieel bekend

Oud-Heverlee Leuven heeft Siebe Schrijvers aangetrokken. De club maakte de komst van de aanvaller ...

195
{insert image alt}

Sterk RSCA moet met tien verder: "Anderlecht moet van het veld stappen"

RSC Anderlecht was heer en meester in de eerste helft tegen Eupen en kreeg 5,6 kansen maar scoorde ...

1750
{insert image alt}

Beckham bewijst dat hij nog aardig kan voetballen (🎥)

David Beckham is al sinds 2013 gestopt met voetballen. De ondertussen 45-jarige Beckham is eigenaar ...

88
{insert image alt}

'Cuypers en Avenatti op de radar van Nederlandse eersteklasser'

Bij Standard willen ze af van Felipe Avenatti, maar dat is geen makkelijke opgave. De aanvaller is ...

106
{insert image alt}

Kompany legt uit waarom Vlap start

Michel Vlap kent een zeer moeilijke periode bij RSC Anderlecht, maar tegen Eupen mag hij nog eens ...

218
{insert image alt}

Beerschot reageert op grote interesse in Losada

Moet Beerschot stilaan gaan vrezen voor een vertrek van succestrainer Hernan Losada? De Argentijn ...

300