Van den Brom stuit al op delicate transferkwestie

Foto: Van den Brom stuit al op delicate transferkwestie

Zijn eerste wedstrijd moet hij nog leiden bij KRC Genk, maar John van den Brom kampt al met een grote complicatie. In de Deense media stelde sterkhouder Joakim Maehle namelijk dat hij in de komende wintermercato de club moet en zal verlaten. Indien de Deen slaagt in zijn opzet, dan zou dat zowel op economisch en sportief vlak een serieuze domper betekenen voor van den Brom en Genk.

DE WAARHEID VAN MAEHLE

Op 5 oktober is Joakim Maehle onderweg met de nationale ploeg van Denemarken voor de oefeninterland tegen Faeröer. Eerder op die dag bereikte de rechtsachter van KRC Genk een persoonlijk akkoord met de Franse topclub Olympique de Marseille: voor vijf jaar zou de Deen tekenen bij de mythische club aan Côte d’Azur. Die bewuste maandagavond wacht hij ongeduldig op het verlossende telefoontje, maar het bleek tevergeefs. “Maandagavond leek alles in orde”, verklaarde Maehle onlangs aan het Deense BT. "Ik had een akkoord met Marseille en ook Genk was eruit, maar tien minuten voor de deadline kreeg ik een telefoontje van Dimitri de Condé, die mij vertelde dat de deal niet doorging. Ik was kwaad en teleurgesteld en ik heb de telefoon dichtgegooid." Het tafereel vond plaats om 23u49, op elf minuten voor het definitief afsluiten van de transfermercato.Marseille zag in Joakim Maehle de ideale vervanger van Bouna Sarr, die op zijn beurt een toptransfer maakte naar Bayern München. Ook Thomas Foket van Stade Reims was een optie voor Les Phocéens, maar de Fransen duwden uiteindelijk door voor de rechtsback van KRC Genk. Het waren naar verluidt harde onderhandelingen tussen Marseille en Genk, waarbij L’OM een  ultiem bod neerlegde van 10 miljoen + enkele extra’s via verschillende constructies en een percentage op een eventuele doorverkoop. "In het verleden is er al vaker interesse geweest, van Southampton, Valencia, Atalanta, maar Genk hield de boot telkens af”, gaf Maehle aan in de Deense media. “Ik respecteerde dat, maar dit was een buitenkans. Zowel voor mij als de club, zeker in coronatijden. Ik voel me bedrogen."

DE WAARHEID VAN GENK

In Limburg zaten ze uiteraard verveeld met deze gang van zaken, waardoor de club het risico liep om opgescheept te zitten met een diep ontgoochelde sterkhouder. Technisch directeur Dimitri de Condé was zich heel bewust van deze mooie opportuniteit voor Joakim Maehle, maar de timing was echter zeer ongelukkig. Het openingsbod van Marseille kwam er pas op twaalf uur voor het verstrijken van de transferdeadline, waardoor er erg weinig ruimte was om tijdig een adequate vervanger te vinden voor Maehle. De Fransen verhoogden meermaals hun bod maar de Limburgers gingen evenwel niet overstag.

De beslissing om het Franse bod te weigeren was echter niet een individuele beslissing van Dimitri de Condé zelf. Door de veelbesproken vzw-structuur van KRC Genk moeten en kunnen alle bestuursleden hun input geven bij dergelijke grote beslissingen. Pas rond middernacht, net voordat de Condé het veelbesproken telefoontje pleegde naar Joakim Maehle, vond het Genkse bestuur eindelijk een consensus om hem uiteindelijk niet te verkopen. Door de grote heisa rond deze afgesprongen transfer gaf de club toen zélf duiding middels een persbericht. “De onderhandelingen zijn goed gevoerd door vier bestuursmensen. De aanbieding was mooi, maar niet van die aard dat iedereen binnen en rond de club nu vrede kon nemen met een verkoop van een van onze dragende spelers.”Een club zoals Olympique de Marseille komt uiteraard niet elke dag aankloppen, maar voor KRC Genk zou het ook niet echt een echte superdeal geweest zijn. In het verleden werd Joakim Maehle namelijk gelinkt aan meerdere buitenlandse clubs, en de transferbedragen die toen de ronde deden waren van een veel grotere orde dan de tien miljoen euro van Marseille. Bovendien maakte Genk in de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen meermaals erg duidelijk dat een vertrek van Maehle er in de huidige jaargang niet meteen zal inzitten. Tenzij er iets uitzonderlijks zou gebeuren. En dat was de deal van Marseille dus niet.  

HYPOCRIETE THORUP 

Ondanks de argumentatie van de club bleef Joakim Maehle toch eerder verweesd en ontgoocheld achter. Coach Jess Thorup bleef echter niet bij de pakken zitten en stak kort na het afspringen van Maehle's transfer veel energie in de mentale heropbouw van zijn landgenoot. Er vonden bijvoorbeeld meerdere gesprekken plaats tussen de Denen, waarna het al snel duidelijk werd dat Maehle zich professioneel zou blijven opstellen tegenover zijn werkgever. De rechtsachter, onder Thorup zelfs enkele keren de aanvoerder van de ploeg door de afwezigheid van doelman Danny Vukovic, vond al snel zijn vleugels terug in het systeem van z'n nieuwe coach, waar hij als flankspeler een belangrijke rol vervulde. Alle brokken leken gelijmd.

Bijna twee weken na het einde van die veelbesproken transferperiode sprak Jess Thorup zich openlijk uit over de situatie van zijn defensieve sterkhouder. “Joakim Maehle mag ontgoocheld zijn. Maar hij stelde ook meteen dat hij alles zou blijven geven voor de ploeg en deze club. Dat heeft hij bevestigd in het gesprek dat we hadden.” Op zijn beurt haalde Maehle de positiviteit aan onder het bewind van Thorup. “Je merkt dat de sfeer op training en in de kleedkamer anders is. De jongens zijn er weer graag bij, er wordt hard gewerkt, maar iedereen voelt zich ook goed. We merken allemaal dat we vooruitgang boeken, daardoor train je met plezier nóg harder.” Dat bewezen de resultaten onder Jess Thorup ook: zijn fraaie reeks van negen op negen zag hij namelijk beloond worden met een  verhuis naar FC Kopenhagen.De aimabele en nuchtere Jess Thorup deed dat echter zonder zijn spelers in te lichten, iets wat de Deen intern en extern op veel kritiek kwam te staan. Ook Joakim Maehle was uiteraard ontgoocheld in de bedenkelijke werkwijze van Thorup, het was immers de coach die hem via verschillende gesprekken goed ondersteunde na zijn afgesprongen transfer naar Marseille. “Mijn gevoel? Alsof ik bedrogen ben door mijn vriendin, zo voel ik mij”, zei Maehle toen aan de Deense pers. “Vrijdag na de wedstrijd stelden we samen met de coach gezamenlijke doelen op. Nu blijkt alles één grote leugen. Sommige spelers zijn echt kwaad, ik ben eerder ontgoocheld.” Eerst werd Maehle getroost na zijn gemiste transfer, enkele weken later pakte Thorup zelf zijn biezen. Het was een tweede domper op korte tijd voor de Deense international, die naar eigen zeggen een vertrek uit Limburg op korte termijn allerminst uitsluit.

MAEHLE WIL WEG (BIS) 

Tegenover de Belgische pers laat Joakim Maehle zich doorgaans nooit betrappen op boude of felle uitspraken, maar wanneer hij vertoeft bij de nationale ploeg van Denemarken dan geeft hij wél telkens zijn ongezouten mening. Zoals eerder deze week bijvoorbeeld, toen hij openlijk aangaf in januari een vertrek uit Genk te willen forceren. “Ik wil zo snel mogelijk vertrekken”, zei hij. “De transferperiode in de winter kan soms een beetje tricky zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken. Sinds het gedoe met Marseille heb ik niet meer samengezeten met de club, maar zij kennen mijn standpunt. Tot de winterstop focus ik mij op mijn wedstrijden in Genk, meer niet.” Veel duidelijker kan het niet meer worden: Maehle moet en zal vertrekken in januari.Het ideale moment voor de gouden handdruk vond niet plaats op 5 oktober, maar ook in januari lijkt dat eerder weinig waarschijnlijk. De wintermercato is namelijk al meerdere jaren een transferperiode geworden waarbij clubs liefst niet al te veel geld spenderen en ook het aantal transacties nam in de recente transferperiodes opmerkelijk af. Daarom is de kans ook erg klein dat er begin 2021 een Europese club komt aankloppen met minimum tien miljoen euro onder de arm, en al zeker in de huidige corona-tijden. Anderzijds zal Maehle's entourage ongetwijfeld wel komen aandraven met enkele geïnteresseerde clubs, maar dergelijke werkwijze zal niet ook meteen zorgen voor een 'uitzonderlijk bod' – zoals eerder vermeld de enige uitzondering waarin Genk hem wil laten gaan in het huidige seizoen.

PROBLEEM VOOR VAN DEN BROM 

Nieuwe coach John van den Brom zit daarmee alvast opgescheept met een serieus probleem. De 23-jarige Joakim Maehle is al sinds 2017 een absolute sterkhouder bij de club, en zijn eis om Genk in januari te verlaten zal ongetwijfeld voor een ongezonde situatie zorgen tussen alle partijen. Daarmee willen we zeker niet beweren dat Maehle zich onprofessioneel zal opstellen op het sportief gebied, dat deed hij sinds 5 oktober trouwens ook niet, maar onrechtstreeks zal dat de sfeer tussen alle belanghebbenden ongetwijfeld bekoelen. Ook voor de – reeds rijkelijk gevulde – clubkas van Genk zou een transferdeal in januari niet volledig rendabel en lucratief zijn, gezien de erg onwaarschijnlijke kans dat de jackpot dan gewonnen wordt. Bovendien zou een tussentijds vertrek van Maehle voor een grote aderlating zorgen in de Genkse équipe. Dimitri de Condé omschreef hem onlangs namelijk als de beste rechtsback van België, en zonder Maehle wordt het halen van play-off 1 dit seizoen ongetwijfeld een lastig karwei. Of kan John van den Brom zijn charmes bovenhalen en Maehle alsnog overtuigen om dit seizoen af te maken in de Luminus Arena?

POLL: Moet Genk hem laten laten gaan in januari?

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Charleroi gaat langer verder met Rode Duivel

Vandaag 25 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zorgwekkend: Haaland rolt 5 Club-spitsen eigenhandig op

Wat zal Philippe Clement dinsdagavond vol bewondering gekeken hebben naar Erling Haaland. De Noorse ...

142
{insert image alt}

De Ketelaere zet Vanaken onder zware druk

Een logische nederlaag. Ook zonder joker Emmanuel Dennis hoopte Club Brugge luidop op meer in ...

724
{insert image alt}

Clement zet miljoenen op het spel: dure gok in Dortmund

Durven verrassen: dat is wat Philippe Clement vanavond wil doen in Dortmund. De eerste surprise ...

708
{insert image alt}

Messi en Ronaldo ontredderd na overlijden Maradona

In de vooravond vernamen we het droevige nieuws dat Diego Armando Maradona het leven heeft gelaten. ...

0
{insert image alt}

Charleroi gaat langer verder met Rode Duivel

Charleroi hoort dit seizoen opnieuw bij de aangename verrassingen in de Jupiler Pro League en staat ...

12
{insert image alt}

'KRC Genk komt met opvallende ingreep na aanstelling Van den Brom'

KRC Genk heeft al een woelig seizoen gekend, want met John van den Brom is het al aan zijn derde ...

93
{insert image alt}

Gehavend AA Gent rekent in Europa op youngsters

AA Gent gaat donderdag op zoek naar zijn eerste punten in de Europa League. Rode Ster Belgrado komt ...

60
{insert image alt}

Nationale rouw in Argentinië, Napoli plant opvallend eerbetoon Maradona

De hele voetbalwereld reageert woensdag aangeslagen op het nieuws van de dood van Diego Maradona. ...

134
{insert image alt}

Moeskroen pakt eerste seizoenszege na onwaarschijnlijke ommekeer

De degradatiestrijd wordt weer wat spannender, want in zijn elfde wedstrijd heeft Moeskroen ...

281
{insert image alt}

Pelé reageert op overlijden Maradona: "Ik verloor een goede vriend"

Het overlijden van Diego Maradona is woensdag als een schokgolf door de voetbalwereld gegaan. De ...

0
{insert image alt}

Afscheid van Diego Maradona: een magische voetballer met een Goddelijke status

Het voetbal huilt. Diego Armando Maradona – bestaat er nog een mooiere voetbalnaam? - is niet ...

167
{insert image alt}

Degryse stuurt flinke waarschuwing naar Sambi Lokonga

Anderlecht begon de voorbije weken alweer te dromen van aansluiting bij de top van het klassement en ...

163
{insert image alt}

Ondanks 0 op 9 AA Gent: "We kunnen ons nog plaatsen"

AA Gent heeft afgelopen weekend serieus vertrouwen getankt, want ze gingen knap met 0-1 winnen op ...

74
{insert image alt}

Voetbalwereld neemt massaal afscheid van Maradona

De voetbalwereld werd woensdag geschokt door het overlijden van Diego Maradona. Met het overlijden ...

0
{insert image alt}

'Dennis kan snel in de ploeg terugkeren bij Club Brugge'

Club Brugge ging dinsdag met duidelijke 3-0-cijfers verliezen op het veld van Borussia Dortmund. Dat ...

251
{insert image alt}

Argentijnse pers meldt overlijden van Diego Maradona

De voetbalwereld is een icoon kwijt, want Diego Maradona zou woensdag overleden zijn. Dat meldt de ...

0
{insert image alt}

Standard begint aan loodzware periode zonder vier sterkhouders

Donderdag staat er weer Europa League op het programma en daarin heeft Standard wel wat te bewijzen. ...

149
{insert image alt}

'Arnesen twijfelt over Advocaat bij Feyenoord'

Ondanks al het blessureleed blijft Feyenoord uitstekend presteren dit seizoen. Dat heeft natuurlijk ...

53

Gisteren 24 November 2020

{insert image alt}

Meunier: "Dortmund zit op hetzelfde niveau als PSG"

Voor Thomas Meunier blijkt een confrontatie met Club Brugge garant te staan voor drie punten. In de ...

72
{insert image alt}

Vormer: "Misschien worden we toch nog tweede"

Club Brugge onderging tegen Borussia Dortmund net als in de heenwedstrijd de wet van de sterkte en ...

340
{insert image alt}

Antwerp kan toch op sterkhouder rekenen in Linz

Donderdag is het weer tijd voor de Europa League en Antwerp heeft daarin iets goed te maken. Na de ...

246
{insert image alt}

Media duiden unaniem één lichtpunt aan bij tegenvallend Club

Club Brugge is in Dortmund opnieuw op zijn limieten gebotst. Net als in de heenmatch konden de ...

382
{insert image alt}

Lazio neemt afstand van Club, Barça en Juve ook naar tweede ronde

Lazio heeft in de groep van Club Brugge een grote stap gezet richting de tweede plaats. De Romeinen ...

263
{insert image alt}

Club blijkt opnieuw een maat te klein voor Dortmund

Club Brugge droomde van een stunt in Dortmund, maar bleek net als in de heenmatch een maatje te ...

231
{insert image alt}

Clement krijgt ervan langs: "Verliest serieus van zijn pluimen"

Club Brugge zal ook in Dortmund niet voor een stunt kunnen zorgen, want het staat al 3-0 in het ...

1678
{insert image alt}

Blessin hard voor KVO na pijnlijke nederlaag

KV Oostende werd dit seizoen al regelmatig geprezen omwille van het goede voetbal dat ze proberen te ...

197
{insert image alt}

Haaland vestigt alweer CL-record met goal tegen Club

Club Brugge mag halfweg wellicht al een kruis maken over eventuele puntenwinst tegen Borussia ...

145
{insert image alt}

Eén lichtpunt bij Club: "Hij is de enige die mee kan"

Club Brugge lijkt halfweg al zijn hoop op puntenwinst in Dortmund te mogen opbergen, want ...

629
{insert image alt}

Vreugde bij W-B: "Zo mag het elke keer op dinsdag zijn"

Waasland-Beveren heeft dinsdagavond eindelijk nog eens een wedstrijd gewonnen. Na tien matchen ...

131
{insert image alt}

KV Kortrijk krijgt opnieuw slecht coronanieuws

KV Kortrijk moest afgelopen weekend een nipte nederlaag slikken op het veld van Club Brugge en ...

94
{insert image alt}

Clement verklaart keuzes voor Balanta en Krmencik

Club Brugge pakte tot dusver vier op negen in de Champions League en gaat in Dortmund op zoek naar ...

176
{insert image alt}

Chelsea en Sevilla al zeker van volgende ronde van de Champions League

Krasnodar-Sevilla en Rennes-Chelsea werden om 19u afgetrapt. Chelsea en Sevilla wonnen met 1-2 en ...

92
{insert image alt}

Miangue: "Ik had opties in Duitsland en Nederland"

Senna Miangue leek op weg naar een grote carrière toen hij speelkansen kreeg bij Internazionale. Na ...

105