Van den Brom stuit al op delicate transferkwestie

Foto: Van den Brom stuit al op delicate transferkwestie

Zijn eerste wedstrijd moet hij nog leiden bij KRC Genk, maar John van den Brom kampt al met een grote complicatie. In de Deense media stelde sterkhouder Joakim Maehle namelijk dat hij in de komende wintermercato de club moet en zal verlaten. Indien de Deen slaagt in zijn opzet, dan zou dat zowel op economisch en sportief vlak een serieuze domper betekenen voor van den Brom en Genk.

DE WAARHEID VAN MAEHLE

Op 5 oktober is Joakim Maehle onderweg met de nationale ploeg van Denemarken voor de oefeninterland tegen Faeröer. Eerder op die dag bereikte de rechtsachter van KRC Genk een persoonlijk akkoord met de Franse topclub Olympique de Marseille: voor vijf jaar zou de Deen tekenen bij de mythische club aan Côte d’Azur. Die bewuste maandagavond wacht hij ongeduldig op het verlossende telefoontje, maar het bleek tevergeefs. “Maandagavond leek alles in orde”, verklaarde Maehle onlangs aan het Deense BT. "Ik had een akkoord met Marseille en ook Genk was eruit, maar tien minuten voor de deadline kreeg ik een telefoontje van Dimitri de Condé, die mij vertelde dat de deal niet doorging. Ik was kwaad en teleurgesteld en ik heb de telefoon dichtgegooid." Het tafereel vond plaats om 23u49, op elf minuten voor het definitief afsluiten van de transfermercato.Marseille zag in Joakim Maehle de ideale vervanger van Bouna Sarr, die op zijn beurt een toptransfer maakte naar Bayern München. Ook Thomas Foket van Stade Reims was een optie voor Les Phocéens, maar de Fransen duwden uiteindelijk door voor de rechtsback van KRC Genk. Het waren naar verluidt harde onderhandelingen tussen Marseille en Genk, waarbij L’OM een  ultiem bod neerlegde van 10 miljoen + enkele extra’s via verschillende constructies en een percentage op een eventuele doorverkoop. "In het verleden is er al vaker interesse geweest, van Southampton, Valencia, Atalanta, maar Genk hield de boot telkens af”, gaf Maehle aan in de Deense media. “Ik respecteerde dat, maar dit was een buitenkans. Zowel voor mij als de club, zeker in coronatijden. Ik voel me bedrogen."

DE WAARHEID VAN GENK

In Limburg zaten ze uiteraard verveeld met deze gang van zaken, waardoor de club het risico liep om opgescheept te zitten met een diep ontgoochelde sterkhouder. Technisch directeur Dimitri de Condé was zich heel bewust van deze mooie opportuniteit voor Joakim Maehle, maar de timing was echter zeer ongelukkig. Het openingsbod van Marseille kwam er pas op twaalf uur voor het verstrijken van de transferdeadline, waardoor er erg weinig ruimte was om tijdig een adequate vervanger te vinden voor Maehle. De Fransen verhoogden meermaals hun bod maar de Limburgers gingen evenwel niet overstag.

De beslissing om het Franse bod te weigeren was echter niet een individuele beslissing van Dimitri de Condé zelf. Door de veelbesproken vzw-structuur van KRC Genk moeten en kunnen alle bestuursleden hun input geven bij dergelijke grote beslissingen. Pas rond middernacht, net voordat de Condé het veelbesproken telefoontje pleegde naar Joakim Maehle, vond het Genkse bestuur eindelijk een consensus om hem uiteindelijk niet te verkopen. Door de grote heisa rond deze afgesprongen transfer gaf de club toen zélf duiding middels een persbericht. “De onderhandelingen zijn goed gevoerd door vier bestuursmensen. De aanbieding was mooi, maar niet van die aard dat iedereen binnen en rond de club nu vrede kon nemen met een verkoop van een van onze dragende spelers.”Een club zoals Olympique de Marseille komt uiteraard niet elke dag aankloppen, maar voor KRC Genk zou het ook niet echt een echte superdeal geweest zijn. In het verleden werd Joakim Maehle namelijk gelinkt aan meerdere buitenlandse clubs, en de transferbedragen die toen de ronde deden waren van een veel grotere orde dan de tien miljoen euro van Marseille. Bovendien maakte Genk in de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen meermaals erg duidelijk dat een vertrek van Maehle er in de huidige jaargang niet meteen zal inzitten. Tenzij er iets uitzonderlijks zou gebeuren. En dat was de deal van Marseille dus niet.  

HYPOCRIETE THORUP 

Ondanks de argumentatie van de club bleef Joakim Maehle toch eerder verweesd en ontgoocheld achter. Coach Jess Thorup bleef echter niet bij de pakken zitten en stak kort na het afspringen van Maehle's transfer veel energie in de mentale heropbouw van zijn landgenoot. Er vonden bijvoorbeeld meerdere gesprekken plaats tussen de Denen, waarna het al snel duidelijk werd dat Maehle zich professioneel zou blijven opstellen tegenover zijn werkgever. De rechtsachter, onder Thorup zelfs enkele keren de aanvoerder van de ploeg door de afwezigheid van doelman Danny Vukovic, vond al snel zijn vleugels terug in het systeem van z'n nieuwe coach, waar hij als flankspeler een belangrijke rol vervulde. Alle brokken leken gelijmd.

Bijna twee weken na het einde van die veelbesproken transferperiode sprak Jess Thorup zich openlijk uit over de situatie van zijn defensieve sterkhouder. “Joakim Maehle mag ontgoocheld zijn. Maar hij stelde ook meteen dat hij alles zou blijven geven voor de ploeg en deze club. Dat heeft hij bevestigd in het gesprek dat we hadden.” Op zijn beurt haalde Maehle de positiviteit aan onder het bewind van Thorup. “Je merkt dat de sfeer op training en in de kleedkamer anders is. De jongens zijn er weer graag bij, er wordt hard gewerkt, maar iedereen voelt zich ook goed. We merken allemaal dat we vooruitgang boeken, daardoor train je met plezier nóg harder.” Dat bewezen de resultaten onder Jess Thorup ook: zijn fraaie reeks van negen op negen zag hij namelijk beloond worden met een  verhuis naar FC Kopenhagen.De aimabele en nuchtere Jess Thorup deed dat echter zonder zijn spelers in te lichten, iets wat de Deen intern en extern op veel kritiek kwam te staan. Ook Joakim Maehle was uiteraard ontgoocheld in de bedenkelijke werkwijze van Thorup, het was immers de coach die hem via verschillende gesprekken goed ondersteunde na zijn afgesprongen transfer naar Marseille. “Mijn gevoel? Alsof ik bedrogen ben door mijn vriendin, zo voel ik mij”, zei Maehle toen aan de Deense pers. “Vrijdag na de wedstrijd stelden we samen met de coach gezamenlijke doelen op. Nu blijkt alles één grote leugen. Sommige spelers zijn echt kwaad, ik ben eerder ontgoocheld.” Eerst werd Maehle getroost na zijn gemiste transfer, enkele weken later pakte Thorup zelf zijn biezen. Het was een tweede domper op korte tijd voor de Deense international, die naar eigen zeggen een vertrek uit Limburg op korte termijn allerminst uitsluit.

MAEHLE WIL WEG (BIS) 

Tegenover de Belgische pers laat Joakim Maehle zich doorgaans nooit betrappen op boude of felle uitspraken, maar wanneer hij vertoeft bij de nationale ploeg van Denemarken dan geeft hij wél telkens zijn ongezouten mening. Zoals eerder deze week bijvoorbeeld, toen hij openlijk aangaf in januari een vertrek uit Genk te willen forceren. “Ik wil zo snel mogelijk vertrekken”, zei hij. “De transferperiode in de winter kan soms een beetje tricky zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal lukken. Sinds het gedoe met Marseille heb ik niet meer samengezeten met de club, maar zij kennen mijn standpunt. Tot de winterstop focus ik mij op mijn wedstrijden in Genk, meer niet.” Veel duidelijker kan het niet meer worden: Maehle moet en zal vertrekken in januari.Het ideale moment voor de gouden handdruk vond niet plaats op 5 oktober, maar ook in januari lijkt dat eerder weinig waarschijnlijk. De wintermercato is namelijk al meerdere jaren een transferperiode geworden waarbij clubs liefst niet al te veel geld spenderen en ook het aantal transacties nam in de recente transferperiodes opmerkelijk af. Daarom is de kans ook erg klein dat er begin 2021 een Europese club komt aankloppen met minimum tien miljoen euro onder de arm, en al zeker in de huidige corona-tijden. Anderzijds zal Maehle's entourage ongetwijfeld wel komen aandraven met enkele geïnteresseerde clubs, maar dergelijke werkwijze zal niet ook meteen zorgen voor een 'uitzonderlijk bod' – zoals eerder vermeld de enige uitzondering waarin Genk hem wil laten gaan in het huidige seizoen.

PROBLEEM VOOR VAN DEN BROM 

Nieuwe coach John van den Brom zit daarmee alvast opgescheept met een serieus probleem. De 23-jarige Joakim Maehle is al sinds 2017 een absolute sterkhouder bij de club, en zijn eis om Genk in januari te verlaten zal ongetwijfeld voor een ongezonde situatie zorgen tussen alle partijen. Daarmee willen we zeker niet beweren dat Maehle zich onprofessioneel zal opstellen op het sportief gebied, dat deed hij sinds 5 oktober trouwens ook niet, maar onrechtstreeks zal dat de sfeer tussen alle belanghebbenden ongetwijfeld bekoelen. Ook voor de – reeds rijkelijk gevulde – clubkas van Genk zou een transferdeal in januari niet volledig rendabel en lucratief zijn, gezien de erg onwaarschijnlijke kans dat de jackpot dan gewonnen wordt. Bovendien zou een tussentijds vertrek van Maehle voor een grote aderlating zorgen in de Genkse équipe. Dimitri de Condé omschreef hem onlangs namelijk als de beste rechtsback van België, en zonder Maehle wordt het halen van play-off 1 dit seizoen ongetwijfeld een lastig karwei. Of kan John van den Brom zijn charmes bovenhalen en Maehle alsnog overtuigen om dit seizoen af te maken in de Luminus Arena?

POLL: Moet Genk hem laten laten gaan in januari?

Tegenstanders in koor: "Lang is beste speler in België"

'Chelsea en City doen speciaal verzoek aan UEFA'

Kompany krijgt extra kandidatuur voor basisplaats

Vandaag 07 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Antwerp grijpt in met groots transferoffensief

Antwerp FC evolueert stelselmatig naar één van de grotere clubs op het Belgisch voetballandschap. ...

295
{insert image alt}

Anderlecht ontdekt verrassende sleutelspeler

Transfers tijdens de wintermercato zijn zelden een groot succes en dat is bij RSC Anderlecht niet ...

378
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 2!

Terwijl er in de zogenaamde Champions en Europe Play Offs straks nog niets beslist is, weten Seraing ...

11
{insert image alt}

Kompany krijgt extra kandidatuur voor basisplaats

RSC Anderlecht pakte vorig weekend verdiend een punt op het veld van Club Brugge, maar had het in de ...

11
{insert image alt}

Tegenstanders in koor: "Lang is beste speler in België"

Club Brugge wil zich vrijdagavond herpakken na de mindere prestatie tegen RSC Anderlecht en gaat dan ...

88
{insert image alt}

'Chelsea en City doen speciaal verzoek aan UEFA'

Het Turkse Istanbul mag eind deze maand de finale van de Champions League organiseren. De UEFA hoopt ...

95
{insert image alt}

De Experts: "Genk speelt beste voetbal, licht voordeel RSCA"

Om zijn cliënten beter te begeleiden in het kiezen van hun bets, schakelt Unibet.be ook tijdens de ...

45
{insert image alt}

Vercauteren moet teruggrijpen naar jonkies tegen Anderlecht

Antwerp begon als nummer twee aan de play-offs, maar de Great Old moet nog serieus aan de bak als ...

121
{insert image alt}

'Standard moet zich nog niet ongerust maken over Bodart en Raskin'

Standard heeft de komende weken heel wat werk om alsnog een Europees ticket af te dwingen, want het ...

28
{insert image alt}

Akpala over Club-flop: "Hij zou beter bij Genk passen"

Vrijdagavond staan met Club Brugge en KRC Genk de nummers één en twee van de Jupiler Pro League ...

158
{insert image alt}

'Antwerp ziet nog twee besmette spelers afhaken voor Anderlecht'

Antwerp heeft vorig weekend zijn start in Play-Off I gemist door in de eigen Bosuil met 2-3 onderuit ...

174
{insert image alt}

Vanhaezebrouck waarschuwt: "Standard slaat altijd terug"

AA Gent heeft vorig weekend geen droomstart genomen in Play-Off II. Tegen KV Mechelen bleef het ...

69
{insert image alt}

KV Kortrijk en Club NXT krijgen tegenvallend nieuws

Acht teams spelen nog play-offs voor de titel en de Europese tickets, terwijl Waasland-Beveren en ...

85
{insert image alt}

Witsel maakt opvallend zijn opwachting bij Belgische club

Er resten nog tien dagen voor Roberto Martinez zijn selectie voor het EK bekend zal maken en dus is ...

256
{insert image alt}

Antwerp moet Lamkel Zé door corona missen tegen Anderlecht

Antwerp heeft vorig weekend zijn start in Play-Off I gemist door in de eigen Bosuil met 2-3 onderuit ...

265
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club wil lieveling terug, Hazard moet weg bij Real'

De zomermercato nadert met rasse schreden en dus zijn heel wat clubs uit binnen- en buitenland bezig ...

205
{insert image alt}

Kompany reageert op hetze Hazard en looft Mbokani

RSC Anderlecht neemt het zaterdagavond op tegen Royal Antwerp FC. Die match krijgt meer lading door ...

316
{insert image alt}

Wolverhampton verwelkomt ex-doelman van Anderlecht

Wolverhampton heeft met Leander Dendoncker een ex-speler van RSC Anderlecht in zijn rangen. De ...

54

Gisteren 06 Mei 2021

{insert image alt}

'Ramos pakt Hazard aan voor volle kleedkamer'

Eden Hazard lijkt in vieze papieren te zitten bij Real Madrid. Sowieso heeft de Rode Duivel er twee ...

2310
{insert image alt}

'Bizar: Anderlecht wil betalen voor transfervrije speler'

Terwijl coach Vincent Kompany zijn manschappen momenteel naar de tweede plaatst probeert te leiden, ...

516
{insert image alt}

'Chelsea en City doen speciaal verzoek voor CL-finale'

Het Turkse Istanbul mag deze zomer de finale van de Champions League huisvesten. De UEFA hoopt ...

502
{insert image alt}

Deschacht zet haters een neus met dankwoord

Olivier Deschacht maakte vorige week bekend dat hij een punt zet achter zijn actieve ...

305
{insert image alt}

EL: Man Utd en Villarreal spelen de finale

Vanavond werd beslist wie er op woensdag 26 mei de finale van de Europa League mag uitvechten in het ...

129
{insert image alt}

Defour oordeelt over Vormer en verklapt: "Op hem gestemd als Prof vh Jaar"

De uitspatting van Ruud Vormer in de kleedkamer bij de rust van Club Brugge-Anderlecht is misschien ...

226
{insert image alt}

'Real ongenadig: Hazard op transferlijst'

Eden Hazard is sedert woensdagavond nog maar eens de schiefschijf van de Spaanse media. Aanleiding ...

981
{insert image alt}

Nieuwe topper bij Anderlecht: "In de voetsporen van Lukaku"

Anderlecht zag de voorbije twee seizoenen al heel wat talent vanuit Neerpede doorstromen naar de ...

378
{insert image alt}

Drukte bij Deinze: ervaren kracht verlengt met 2 jaar

KMSK Deinze kan terugkijken op een geslaagd debuutseizoen in 1B. De Oost-Vlaamse club wil zich met ...

73
{insert image alt}

Vader Courtois vlijmscherp na fratsen Eden Hazard

Eden Hazard heeft zich deze week niet echt populair gemaakt bij de supporters van Real Madrid, ...

428
{insert image alt}

Clement reageert: "Welke Genk-spelers ik bij Club zou willen?"

In de Champions' Play-Off gaat leider Club Brugge vrijdagavond op bezoek bij eerste achtervolger KRC ...

809
{insert image alt}

'PSG wil drie topaanwinsten: Messi is plan-A'

Lionel Messi is blijkbaar nog niet afgeschreven door Paris Saint-Germain. De Franse topclub heeft de ...

264
{insert image alt}

STVV rondt uitgaande transfer definitief af

STVV heeft zijn eerste definitieve uitgaande transfer bijna afgerond. Volgens Het Belang van Limburg ...

42
{insert image alt}

Hazard openlijk door het stof na lawine aan kritiek

Eden Hazard heeft donderdagavond via zijn Instagram-verhaal zijn formele excuses aangeboden voor ...

542
{insert image alt}

'Mourinho heeft eerste transfers bij Roma al bepaald'

José Mourinho heeft na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur niet lang zonder club gezeten. Zo ...

217