Anderlecht heeft plan met nieuwe metronoom

Anderlecht heeft plan met nieuwe metronoom

Het is voorlopig niet het seizoen van Marco Kana. De natuurlijke opvolger van Vincent Kompany komt bij RSC Anderlecht slechts sporadisch aan de bak, en bovendien laat hij zich betrappen op enkele foutjes. Desondanks toont Kana – als hij speelt althans – tot dé spilfiguur van Vincent Kompany én hij kan tegelijkertijd rekenen op de interesse van SSC Napoli ...


CIJFERTJES

't Is een vruchtbaar jaar geweest. Marco Kana ondertekende in 2020 niet één maar liefst twee nieuwe contracten bij RSC Anderlecht. In juni zette hij z'n handtekening onder het eerste professionele contract uit zijn carrière, in september werd diezelfde verbintenis verlengd (en wellicht opgewaardeerd) tot en met 2025. Over cijfertjes moet je hem overigens niets leren. Kana behaalde dit jaar zijn diploma middelbaar onderwijs in de richting Wetenschappen-Wiskunde. Het huidige academiejaar startte hij de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB.



Het gebeurt slechts zelden dat profvoetballers naast hun sportieve carrière een extra opleiding aanvatten van een universitair niveau. Of het zou Vincent Kompany moeten zijn. In diens laatste jaren als voetballer bij Manchester City behaalde Kompany namelijk een MBA aan de Alliance Manchester Business School. Specialiteit: economie. Het is niet erg vreemd dat Kompany zich ook identificeert met Marco Kana, een intelligente speler op en naast het veld. Eén met een enorm talent en grote leiderschapskwaliteiten ook. Al lijkt Kana dat nog niet echt ten volle te beseffen.

CAPTAIN KANA 

In de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen telde Marco Kana nog steeds maar zeventien lentes maar desondanks Vincent Kompany stelde een groot vertrouwen in het Paars-Witte talent. In de vriendschappelijke match tegen Sint-Truiden werd Kana namelijk tot aanvoerder gebombardeerd, en dat terwijl er nog meer ervaren spelers in het team stonden zoals Elias Cobbaut en Yari Verschaeren. Ook in de oefenmatch tegen Saint-Etienne droeg Kana het kleinood om de arm. Hoewel deze opmerkelijke zet eerder werd onthaald als een verrassing, Kompany deed het met voorbedachte rade. 

Kana, perfect drietalig Nederlands, Frans en Engels, bezit de intrinsieke kwaliteiten om uit te groeien als een échte leider van de spelersgroep, maar vooralsnog oogt de tiener nog te timide. En da's logisch ook, gezien zijn jonge leeftijd en eerder beperkte staat van dienst in het eerste elftal. Kompany pushte Kana middels de aanvoerdersband om meer verantwoordelijkheid te nemen en om zichzelf meer te profileren in het team. Om één van de leiders te worden, zoals Kompany dat ook was. 



Het werd al veel geschreven en gezegd: Vincent Kompany herkent in Marco Kana een jonge versie van zichzelf. Zijn (voetbal)intelligentie haalden we reeds aan, maar Kana is ook een speler met grote voetballende kwaliteiten, die lef toont en telkens probeert uit te voetballen, zonder al te veel risico's te nemen weliswaar. Met zijn pure technische kwaliteiten zit het dus wel snor. Maar Kana moet vooral op het mentale vlak nog cruciale stappen vooruit zetten: de ploeg dragen en meer verantwoordelijkheid nemen. Bovendien zou wat extra zelfvertrouwen, assertiviteit en geldingsdrang misschien wel wonderen verrichten bij de speler Kana.

START & STOP 

In die bewuste oefenpartijen tegen Sint-Truiden en Saint-Etienne had Vincent Kompany ook een nieuwe rol klaar voor 'De Professor', de bijnaam van Kana op Neerpede. Vorig seizoen ontdekte de Belgische voetbalwereld hem als een centrale verdediger maar dit jaar wil Kompany hem enkel inzetten als verdedigende middenvelder. Binnenskamers zou er bovendien ook unanimiteit heersen dat Kana daar beter kan presteren dan als centrale verdediger. Alleen, met Albert Sambi Lokonga en Adrien Trebel – indien fit – zijn de plaatsjes op het centrale middenveld erg duur dit jaar.



In het seizoensbegin kreeg Kana nochtans enkele keren de voorkeur op Sambi Lokonga, die zijn competitiestart volledig miste. Kana werd toen vooral boven Sambi Lokonga verkozen door zijn meer agressieve speelstijl, en eveneens om die laatste eens volledig wakker te schudden. Na die wake-up call pikte Sambi Lokonga terug aan met goede prestaties waardoor Kana bijgevolg terug naar de achtergrond verdween. Bovendien liet Kana zich in elke gespeelde wedstrijd weleens betrappen op een verkeerde inschatting of foutje, en voetbalde hij niet altijd vol vertrouwen.

VAN BASIS NAAR TRIBUNE 

Hoewel hij geen genoegen neemt met een rol als back-up na Albert Sambi Lokonga, de prestaties van Marco Kana tijdens de wedstrijden zijn niet van dat niveau om zich opnieuw snel in de basiself te profileren. Kana moet vooral de kansen grijpen wanneer ze zich aandienen, vooral tijdens een onbeschikbaarheid van Sambi Lokonga en Adrien Trebel. Zoals dat tegen Oud-Heverlee Leuven op speeldag negen het geval was, toen Kana samen met Josh Cullen een duo vormde op het middenveld. Het eindresultaat (2-2) was toen niet bevredigend, maar de individuele prestatie van Kana ook niet.

Coach Vincent Kompany had in Leuven nochtans een speciaal plannetje klaar voor Kana. In balbezit zakte hij namelijk terug tussen de twee centrale verdedigers, waardoor Kana het spel kon verdelen en de twee backs bijgevolg de offensieve aansluiting voorzien. Het was opzet van Kompany om Kana als een soort spelverdeler te posteren, telkens met het spel voor zich. Dergelijke concepten worden wel vaker toegepast bij de Europese (sub)top, maar bij Anderlecht was het niet meteen een groot succes. Aan Den Dreef viel het bovendien ook op dat Kana met een duidelijk gebrek aan vertrouwen worstelde.



De wedstrijd tegen OH Leuven vond plaats op 18 oktober, maar sindsdien kwam Kana geen enkele minuut meer in actie voor Sporting. Tegen KV Kortrijk, Antwerp FC en AA Gent bleef Kana telkens op z'n honger zitten. Het dieptepunt vond echter plaats tegen de Kerels uit Kortrijk. Marco Kana maakte de reis mee naar het Guldensporenstadion, maar hij zou uiteindelijk zelfs het wedstrijdblad niet halen – en dat voor de eerste keer dit seizoen. De week voordien startte hij nog aan de aftrap tegen OH Leuven, in Kortrijk werd hij gedegradeerd naar de tribune. Kana straalt dit seizoen al niet meteen een groot zelfvertrouwen uit, en dit zal hem ongetwijfeld ook geen deugd hebben gedaan.

SSC NAPOLI 

Ondanks zijn mindere prestaties in het huidige voetbalseizoen blijven de intrinsieke kwaliteiten van Marco Kana wel nog steeds overeind. In die mate zelfs dat de Italiaanse topclub SSC Napoli fel geïnteresseerd is om de Paars-Witte diamant aan te trekken. Vorige week stond in de vermaarde en doorgaans betrouwbare Gazzetta dello Sport namelijk te lezen dat I Partenopei volledig overtuigd is van Kana's capaciteiten. Hoewel de Napolitanen eerder inkomende transfers prefereren van ervaren spelers, zou Kana een reële optie betekenen om aan te trekken in januari of volgend seizoen. 



Gezien zijn recente vormcrisis is de interesse van Napoli in Marco Kana best wel opmerkelijk te noemen. Anderzijds is die buitenlandse belangstelling dan ook weer niet erg vreemd, want Kana wordt door meerdere clubs in de gaten gehouden – zoals ook Juventus – maar tot concrete toenaderingen kwam het vooralsnog niet. Bovendien is Kana nog lang geen afgewerkt product, en wordt er misschien te snel vergeten dat hij nog maar pas achttien jaar werd. En trouwens, ook al maakt Kana dit seizoen in elke wedstrijd wel z'n foutje – laat ons het een deel van zijn groeiproces noemen – hij pakt desondanks toch uit met enkele knappe statistieken.

NIEUWE METRONOOM 

In zijn eerste professionele wedstrijden als verdedigende middenvelder pakt Marco Kana bijvoorbeeld uit met minstens zeven geslaagde intercepties per 90 minuten. Daarmee scoort de Anderlecht-youngster zich tot de vierde plaats onder zijn positionele collega's van de Jupiler Pro League. Ook de accuraatheid van Kana's passing valt op maar eigenlijk mag dat ook wel gezien het groot voetballend vermogen van de achttienjarige. Met 85 procent aan geslaagde passes haalt hij nog net de top tien in die desbetreffende rangschikking van spelers op zijn positie.

Een andere opvallende statistiek, en misschien nog wel de meest indrukwekkende, is het aantal passes van RSC Anderlecht die via Marco Kana lopen. Zowel bij de ontvangen passes als de verstuurde passes is Kana namelijk de nummer één onder zijn positionele collega's. Het mag duidelijk zijn dat Vincent Kompany van Kana zijn nieuwe metronoom wil maken, al zal hij daarvoor eerst wel zijn beste vorm moeten terugvinden. Kana's opbouwende skills worden ook benadrukt door zijn 77 procent aan geslaagde offensieve acties. Ook in dat onderdeel is hij trouwens de positionele primus van de Jupiler Pro League. 



Wat als … SSC Napoli effectief komt aankloppen op Neerpede? Zal Anderlecht zwichten voor de potentiële Italiaanse miljoenen? Want het is overduidelijk dat Marco Kana een tiener is met een enorm potentieel – getuige zijn nu al indrukwekkende statistieken – ondanks de mindere periode die hij momenteel doormaakt. Een nieuw Jérémy Doku-scenario zal men allerminst willen herhalen op Neerpede, al zal de vraagprijs voor Kana nooit zo hoog liggen als van Doku, maar vandaag is Kana's situatie ook niet meteen gezond. Zowel op sportief als economisch vlak ...

POLL: Wordt Kana een echte topper?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Guardiola komt met uitleg voor wissels De Bruyne en Haaland
Guardiola komt met uitleg voor wissels De Bruyne en Haaland

Manchester City zal de Champions League geen tweede keer op rij winnen. De titelhouder werd ...

28
28
Blijft Schmeichel? "De rekening is snel gemaakt, toch?"
Blijft Schmeichel? "De rekening is snel gemaakt, toch?"

Anderlecht mag zich sinds vorig weekend alleen leider in de Jupiler Pro League noemen, want dankzij ...

106
106
Broos schijnt zijn licht op trainerskwestie Club Brugge
Broos schijnt zijn licht op trainerskwestie Club Brugge

Club Brugge heeft de voorbije weken een stevige wederopstanding gemaakt. Het pakte een knappe zeven ...

143
143
Ferran Jutgla maakt zich geen zorgen: "Dat weten we"
Ferran Jutgla maakt zich geen zorgen: "Dat weten we"

Bij Club Brugge staat Ferran Jutgla vanavond in de basis tegen PAOK Saloniki. De Spaanse aanvaller ...

144
144
Jan Breydel onderwerp van grote tragedie: "Hij was geobsedeerd"
Jan Breydel onderwerp van grote tragedie: "Hij was geobsedeerd"

Een voetbalwedstrijd kent heel vaak winnaars en verliezers maar wat zich eind vorig jaar afspeelde ...

104
104
Adrien Trebel en Charleroi verbreken samenwerking
Adrien Trebel en Charleroi verbreken samenwerking

Zien we Adrien Trebel ooit nog aan de slag in de Jupiler Pro League? De carrière van de ...

53
53
Dante Vanzeir passeert 'walk of shame' na verrassend nieuws
Dante Vanzeir passeert 'walk of shame' na verrassend nieuws

Begin 2023 verraste Dante Vanzeir de Belgische voetbalwereld met een transfer vanuit Union naar de ...

111
111
'Antwerp mikt op recordsom van 30 à 40 miljoen euro'
'Antwerp mikt op recordsom van 30 à 40 miljoen euro'

Royal Antwerp FC ontkent de berichten dat de koks hun geld niet kregen, maar financieel is het ...

243
243
Lierse werkt aan kern voor komend seizoen met 2 contracten
Lierse werkt aan kern voor komend seizoen met 2 contracten

Lierse is goed bezig onder nieuwbakken coach Sven Vandenbroeck. De club is volop bezig met de ...

28
28
<strong>‘Van Bommel's exit zorgt voor een enorme transferverrassing’</strong>
‘Van Bommel's exit zorgt voor een enorme transferverrassing’

Verrassende wending in het transferverhaal van Pierre Dwomoh: RWD Molenbeek overwoog een zomerdeal, ...

271
271
Dit zeggen Engelse en Spaanse media over De Bruyne en Doku
Dit zeggen Engelse en Spaanse media over De Bruyne en Doku

Manchester City moest na strafschoppen het onderspit delven tegen Real Madrid. Kevin De Bruyne en ...

933
933
<strong>Waarom Sporting CP een heel groot vraagteken is voor Debast</strong>
Waarom Sporting CP een heel groot vraagteken is voor Debast

Sporting CP heeft volgens de ene een bod van 12 miljoen euro gedaan, anderen spreken van 15 miljoen ...

66
66
Hayen verklapt gameplan tegen PAOK: "Anders nog moeilijker"
Hayen verklapt gameplan tegen PAOK: "Anders nog moeilijker"

Club Brugge maakt zich klaar voor het treffen met PAOK Saloniki. Is de 1-0 uit de heenmatch ...

234
234
Augustinsson looft ploegmaat: "Heb ik zelden gezien"
Augustinsson looft ploegmaat: "Heb ik zelden gezien"

Bij RSC Anderlecht spelen heel wat Neerpede-spelers in de ploeg. Ludwig Augustinsson is onder de ...

180
180
<strong>Waarom Jutgla in PAOK mogelijk betere optie is dan Thiago</strong>
Waarom Jutgla in PAOK mogelijk betere optie is dan Thiago

Club Brugge speelt vanavond zonder Igor Thiago in de spits. Inzake goals en assists is dat geen ...

203
203