Mignolet drukt HVC met neus op de feiten

Mignolet drukt HVC met neus op de feiten

Vorig seizoen waren Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge met voorsprong de beste doelmannen van de Jupiler Pro League. En ook in de huidige jaargang zijn hun beide prestaties erg gelijkwaardig. Analist Filip Joos voerde onlangs de doelman van RSC Anderlecht op als de beste doelman van het moment. Maar is dat wel zo?


TOPTRANSFER IN DE MAAK

Het was een vruchtbare week voor Hendrik Van Crombrugge. De betrouwbare doelman van RSC Anderlecht zag zijn goede prestaties beloond worden met een nieuw vijfjarige verbintenis, waarmee hij in Neerpede uiterlijk tot en met 2025 onder contract ligt. Vorig seizoen groeide de ex-nummer één van KAS Eupen bij Sporting uit tot een sleutelfiguur vanaf minuut één, dankzij zijn knappe reflexen, leiderschapskwaliteiten en een groot voetballend vermogen. “Hendrik laat elke zondag zien waarom hij belangrijk is voor ons project”, gaf Head of Sports Peter Verbeke meer duiding op de clubwebsite over de recente contractverlenging. “Hij is een leider op en naast het veld, heeft goede voeten en pakt vaak uit met cruciale saves. Een geweldige kapitein.” 

De recente contractverlenging van Hendrik Van Crombrugge had echter veel voeten in de aarde, want de besprekingen tussen Anderlecht en zijn entourage liepen al sinds vorig seizoen. Michael Verschueren beloofde de puntenpakker van Sporting toen een nieuw contract, maar door de penibele financiële situatie op Neerpede kwam er pas vorige week een doorbraak in dat dossier. Desondanks liet Van Crombrugge zich in die lange periode op geen enkel slecht woord betrappen richting zijn werkgever en tevens naar zijn makelaar Gunter Thibaut. Pas na de miljoenenverkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes kwam er schot in de zaak bij Sporting. Op dat moment had Van Crombrugge zijn makelaar Thibaut ondertussen al geruime tijd ingeruild voor Stijn Francis van Stirr Associates. Het wheelen en dealen in de makelaarswereld blijft altijd interessant om te volgen.



Naargelang de bron zou het nieuwe salaris van Hendrik Van Crombrugge één miljoen euro of ruim één miljoen euro bedragen, waardoor de Rode Duivel één van de bestbetaalde spelers wordt bij Anderlecht. En da's ook meer dan verdiend, gezien de importantie van de doelman in het voorbije seizoen in in de huidige jaargang. Het is nu ook niet zo dat Anderlecht, dat nog steeds vertoeft in een troebele financiële situatie, lukraak wat extra loonmassa spendeert aan een contractverlenging – en verbetering. Enkel goede prestaties worden vandaag nog beloond op Neerpede, en door deze contractverlenging- en opwaardering neemt de marktwaarde van Van Crombrugge bijgevolg ook gevoelig toe. Op die manier wordt alles in gereedheid gebracht om binnen afzienbare periode te cashen bij een lucratieve transfer van de huidige nummer één van Sporting.

MIGNOLET VS. VAN CROMBRUGGE

Op basis van zijn grote en belangrijke verdiensten tijdens de recente twee seizoenen bij Anderlecht is een contractverlenging- en verbetering voor Hendrik Van Crombrugge uiteraard meer dan verdiend. Sommigen verklaren zelfs dat Van Crombrugge vandaag misschien wel de beste doelman is van de Jupiler Pro League, meer dan Simon Mignolet. Zoals analist Filip Joos bijvoorbeeld, die deze stelling duidelijk aangaf in het praatprogramma Extra Time vorige week. “Met enkele uitstekende reddingen houdt hij Anderlecht telkens weer in de match. Dat was ook tegen KV Kortrijk al het geval. Ik denk zelfs dat hij op dit moment de beste doelman in onze eerste klasse is. Mignolet is misschien intrinsiek iets beter, maar op basis van dit seizoen is Van Crombrugge de beste doelman van de Jupiler Pro League.”



Toegegeven, de prestaties van Hendrik Van Crombrugge zijn dit seizoen opnieuw bovengemiddeld maar desondanks ligt de strijd om de titel van beste doelman van de Jupiler Pro League echter nog wagenwijd open. Vorig seizoen sprong Simon Mignolet van Club Brugge er nog met kop en schouders bovenuit, terwijl Van Crombrugge toen ook wel aardig in zijn buurt kwam. In de voorbije jaargang zorgden Van Crombrugge en zijn Paars-Witte defensie echter vaak voor stressvolle momenten en zelfs irritatie door hun risicovolle manier van uitvoetballen. In de huidige van de Jupiler Pro League laat Anderlecht zich opvallend minder betrappen op dergelijke hete standjes voor het eigen doel, waardoor er bijgevolg minder gevaar dreigt in de eigen zestien. Van Crombrugge moet dit seizoen bijvoorbeeld minder reddingen verrichten dan in de voorbije jaargang. Zijn aantal tussenkomsten per 90 minuten daalden namelijk van 3,5 naar 2,6 tot op vandaag. Ter vergelijking: Simon Mignolet komt dit seizoen (2,4 reddingen per match) zelfs iéts meer in actie dan vorig jaar (2,2 reddingen per match).

MIGNOLET 1 – 0 VAN CROMBRUGGE 

Dit seizoen blijft hoofdcoach Vincent Kompany bouwen op Hendrik Van Crombrugge, en uiteraard behoort hij nog steeds tot het summum van de doelmannen in de Belgische competitie. Maar toch ligt zijn aantal verholpen tegendoelpunten dit seizoen opmerkelijk lager dan in de voorbije jaargang. In het seizoen 2019/2020 wist Van Crombrugge nog 78 procent van zijn geïncasseerde doelpogingen tot een goed eind te brengen, terwijl datzelfde gemiddelde in de huidige jaargang 'slechts' 70 procent bedraagt. Daarmee schaart Van Crombrugge zich nog steeds bij de eerste plaatsen in de desbetreffende ranking, maar effectief aanspraak maken op de number one spot lukt hem vooralsnog niet. 

Eenzelfde constatering is opvallend genoeg ook te merken bij Simon Mignolet. De 28-voudige Rode Duivel weert dit seizoen nog 75 procent van alle verduurde doelpogingen, maar ook dat gemiddelde is een pak lager dan vorig seizoen. Toen kon Mignolet namelijk 83 procent van de verworven doelkansen afwenden. Toch blijft de doelman van Club Brugge in dat onderdeel nog steeds de nummer één onder zijn collega's van de Jupiler Pro League. Net zoals vorig seizoen heeft Simon Mignolet dus toch nog een streepje voor op Hendrik Van Crombrugge wanneer het aankomt op efficiënte verrichtingen tussen de palen.



Jupiler Pro League 2020/2021
Simon Mignolet – Hendrik Van Crombrugge
Reddingen per 90': 2,42,6
Geslaagde reddingen: 75%70%

MIGNOLET 2 – 0 VAN CROMBRUGGE 

De efficiëntie van het aantal verrichtingen tussen de palen moet uiteraard worden afgewogen tegenover de slaagkans van die geïncasseerde doelpogingen. Een uitstekende parameter om de slaagkans van een doelkans te meten zijn de zogeheten expected goals. Dit algoritme meet op objectieve wijze de waarschijnlijkheid van een doelpunt per poging naar het doel. Zo kon Hendrik Van Crombrugge dit seizoen op basis van de expected goals bijvoorbeeld al twee doelpunten voorkomen, waardoor hij zijn status als puntenpakker zeker rechtvaardigt. Anderzijds kon Simon Mignolet dit seizoen reeds dubbel zoveel doelpunten beletten dan Van Crombrugge. Bovendien slikte de doelman van Club Brugge uiteindelijk ook vijf tegendoelpunten minder dan zijn collega van Anderlecht.

Jupiler Pro League
Simon Mignolet – Hendrik Van Crombrugge
Expected goals tegen: 1316
Effectieve goals tegen: 914



Hoewel beide topdoelmannen elkaar kwalitatief zeker waard zijn, lijkt Simon Mignolet dit seizoen toch op een iets hoger niveau te acteren dan Hendrik Van Crombrugge. Mignolet is bijvoorbeeld efficiënter in zijn verrichte reddingen én hij pakt bovendien ook opmerkelijk meer punten dan zijn collega van Anderlecht. Door te stellen dat Hendrik Van Crombrugge op dit moment de beste doelman is van de Jupiler Pro League, lijkt analist Filip Joos aan het kortste eind te trekken in deze discussie – althans toch op basis van deze statistieken en parameters. Al zijn de verschillen uiteraard klein, en geeft Van Crombrugge toch een (nog) meer betrouwbare indruk dan vorig seizoen. Het weze hem dus zeker gegund, die nieuwe contractverlenging en – verbetering. 

POLL: Wie is volgens u de beste doelman?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

27
27
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

73
73
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

101
101
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

37
37
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

150
150
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

150
150
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

168
168
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

614
614
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

608
608
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

66
66
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

186
186
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

104
104
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

427
427
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

690
690