Clement kan Haaland aan banden leggen

Clement kan Haaland aan banden leggen

De match van de waarheid. Club Brugge staat nog maar pas voor haar derde partij in de groepsfase van de Champions League, maar als het de ambities waar wil maken en doorstoten naar de volgende ronde moet er in een weliswaar leeg Jan Breydel een resultaat worden neergezet tegen Borussia Dortmund. Liefst zelfs een zege, al is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch maakt Blauw-Zwart, indien alles meezit tenminste, misschien wel net iets meer dan louter een waterkans. Zelfs met Erling Haaland aan de aftrap.


Lucien Favre kon of wou daar nog geen zekerheid over verschaffen, maar het ziet er naar uit dat de Noorse machine wel degelijk aan de wedstrijd zal beginnen. Hoewel de Duitse grootmacht ook zonder Haaland op papier een aanzienlijk maatje te groot blijft voor de Belgische landskampioen, wordt het niveauverschil zo nog eens extra onderstreept. Volgens Transfermarkt.com zijn hij en Jadon Sancho, de andere jonge exponent van het sterrenelftal die wellicht eveneens present tekent, samen namelijk maar liefst 197 miljoen waard. Ter vergelijking: de volledige Brugse kern wordt op ruim 144 miljoen geschat. De duurste speler, Krépin Diatta met 20 miljoen, zou bij het nummer twee in de Bundesliga niet eens in de top 10 prijken. Een onmogelijke missie, zo lijkt het dus.

PRETTIG WEERZIEN
Bovendien legde Club in de eigen competitie de laatste tijd een op z'n zachtst gezegd hobbelig parcours af, waarbij het vorig weekend tegen KV Mechelen volledig ontspoorde. Vermits de Europese resultaten met een vier op zes tegen Zenit en Lazio tot dusver daarentegen wél kunnen bekoren, blijft het geloof in eigen kunnen echter groot. Datzelfde mag gezegd over het respect bij de tegenstander, waar Favre lovende woorden overhad voor de troepen van Philippe Clement en hen als een te duchten concurrent bestempelde. De Zwitser herinnerde zich ook nog hoe de Bruggelingen zich bij hun vorige ontmoeting op het kampioenenbal, twee jaar geleden onder Ivan Leko, als een lastig opponent presenteerde. In eigen huis zette Blauw-Zwart haar voet naast Dortmund en ging het pas in het slot met 0-1 onderuit, in een dan nog volgepakt Signal Iduna Park leverde vooral een groot strijdershart een knap punt op.



Club hield toen thuis tevens Atlético Madrid op een 0-0, vorig seizoen boekte het een draw op het veld van stadsgenoot Real. Het zou dus niet de eerste stunt zijn, al is een driepunter uiteraard nog andere koek. Favre verwees trouwens naar het trio Mats Rits, Ruud Vormer en Hans Vanaken, die inderdaad ook de vorige keer dat Dortmund op bezoek kwam reeds het middenveld bevolkten. Zij zijn nu de enige overblijvers ten opzichte van toen, in de terugwedstrijd was Rits invaller maar stonden Clinton Mata, Brandon Mechele en Emmanuel Dennis wel aan de aftrap. Dat is vanavond voor alle zes deze spelers allicht opnieuw het geval. Ook bij de Duitsers een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten, zoals onze landgenoten Thomas Meunier en Thorgan Hazard. Die laatste begint naar verluidt vermoedelijk op de bank, Meunier keert na zijn bezoek als invaller bij PSG ditmaal als titularis terug naar Jan Breydel.

ONUITGEGEVEN TRIO
Hét grote verschil vergeleken met twee jaar geleden is evenwel Haaland. Geen onbekende voor Club, en dan niet enkel omwille van zijn reputatie. In de zomer van 2018 belandde de goalgetter immers ei zo na vanuit zijn thuisland in Brugge, een halfjaar later zat hij bij RB Salzburg tegen Blauw-Zwart in de Europa League op de bank. Daar maakte het fenomeen in de vorige editie van de Champions League dan weer brandhout van Genk, met vier doelpunten en één assist in 100 minuten. Simon Mignolet en co weten dus waar ze zich aan mogen verwachten, want ondanks de mist rond zijn blessure lijkt de kans klein dat Haaland straks niet in het elftal staat. De vraag is dus hoe Club hem op kan vangen, zeker nu de defensie gehavend is. Simon Deli is er door een licht positieve coronatest tenslotte wellicht niet bij, tenzij hij alsnog groen licht krijgt. Op zich geen ramp: ook in Sint-Petersburg gaf de Ivoriaan verstek.



Bovendien zat hij niet bepaald in vorm, dus misschien was het wel sowieso het plan om de linkspoot eens te passeren. Alleen kampt zijn logische vervanger, Federico Ricca, sinds zijn prima partij in Rusland eveneens met een blessure. Als we Clement mogen geloven, kan hij hoogstens met een inspuiting op de bank plaatsnemen. Blijft door de dip van Éder Balanta dan over: de onuitgegeven combinatie van Mechele en Odilon Kossounou. Het duo deelde wel vaker het veld, maar dan quasi altijd met ook Deli op de mat en meestal met Kossounou als rechtsachter – zij het in een trio dan wel als klassieke back met vier achterin. Veelal bij afwezigheid van Mata, voor wie de tiener na zijn sterke prestaties in de as dit weekend met minder succes depanneerde. Na de duels tegen Manchester United vorig jaar, toen Clement moest improviseren, begint dat drietal zo nu allicht pas voor de derde keer samen in de basis.

HALT AAN HAALAND
Afwachten in welke formatie, want in een 3-5-2 moet een van hen aan de linkerkant spelen. Wie weet zelfs Mata, afhankelijk van waar Sancho vertoeft. Al zal die constant zwerven en vereisen dat ook Rits, zaterdag tevens minder tegen zijn ex-ploeg maar voor de rest in bloedvorm, een oogje in het zeil houdt. Mechele blijft alleszins in het midden, dus anders is het Kossounou die naar links verhuist. Tenminste, indien Clement na Zenit en Lazio per se wil vasthouden aan dat systeem. Als alternatief kan hij switchen naar een traditionele viermansverdediging, met Mechele en Kossounou als centraal duo. Of toch zeker in balverlies, waarbij zij dan samen het gevaar van Haaland moeten neutraliseren. Mechele liet alvast wel vaker zien boven zichzelf uit te stijgen tegen Europese topspitsen, Kossounou lijkt met zijn mix van snelheid en gestalte nog het best geschikt om hem een halt toe te roepen. Voor zover dat mogelijk is.



Het leeftijdsverschil is amper één jaar, maar uiteraard zou dat voor de jonge Ivoriaan – die eerder al eens zijn streng trok tegen Kylian Mbappé – wel opnieuw een fikse uitdaging zijn. Die dus net zo goed helemaal verkeerd kan lopen. Daarom kan Clement de rollen ook omdraaien met Mata: even snel, iets kleiner maar nóg sterker in de duels en een pak meer ervaren. Die expertise is echter nodig op de flank, waar Kossounou wat uit zijn comfortzone loopt. Dan nog liever in een tandem met Mechele zich vooral op Haaland focussen, denken we dan. Aan de zijkanten wordt het namelijk niet louter opletten voor Sancho, maar eveneens voor Hazard, Marco Reus, Julian Brandt of Giovanni Reyna – wie er ook mag starten. Zij kunnen overigens eveneens als invallers de match beslissen, zoals Christian Pulisic dat twee jaar geleden deed. De oprukkende backs Meunier en Raphaël Guerreiro maken alles nog wat lastiger.

DIATTA, DENNIS & CDK
Los van de bezetting waarmee Club voor de dag komt, waarbij een flexibele formatie die kantelt van een 3-5-2 naar een 4-3-3 de voor de hand liggende oplossing lijkt, zullen de wingers defensief dus hun steentje moeten bijdragen. Iets wat Diatta tegen zowel Zenit als Lazio alvast uitmuntend deed. Aan de overzijde kan Eduard Sobol het evenmin alleen rooien tegen Meunier en co, zeker niet met een onconventionele partner naast zich. De moeilijkste knoop om door te hakken voor Clement, lijkt dan ook die tussen Noa Lang en Charles De Ketelaere als linksbuiten annex schaduwspits. Die eerste maakte op korte tijd reeds indruk en was tegen KV Mechelen de beste Bruggeling, waardoor hij alom getipt wordt om de voorkeur te krijgen. Dat was evenwel ook in Zenit het geval, waar De Ketelaere zich uiteindelijk tot matchwinnaar kroonde. Wellicht gaven de fysieke troeven van de jonkie ten opzichte van de nieuwkomer de doorslag.



Dortmund vereist nóg meer loopvermogen en fysieke kracht. Mogelijk kiest Clement daarom toch voor de derde keer op rij voor De Ketelaere, tegen Lazio zwakker dan in Rusland, om achter Meunier aan te hollen, druk te zetten en duels aan te gaan – en, als het even kan, zelf voor een surplus te zorgen. Dé man waar Club op rekent om chaos te creëren in de Duitse defensie, waar onder andere Mats Hummels ontbreekt, blijft echter Dennis. Mister Europe stond er op speeldag één alweer wanneer het moest en deed, ondanks een wat mindere dag, vorige week tevens de Italiaanse verdediging geregeld pijn. Hoe je het ook draait of keert, de Nigeriaan zorgt zowat telkens voor het meeste dreiging. Net als bij Diatta, die even essentieel is om kansen te versieren, mag bovendien ook de arbeid die hij verricht niet worden onderschat. Ongetwijfeld neemt Dennis diep in de punt dus terug de plaats van Michael Krmencik in.

ROLLEN OMGEDRAAID
Hopelijk is hij weer op de afspraak, net zoals Vormer en Vanaken – die twee jaar geleden meer dan zijn mannetje stond in het duel met Axel Witsel – en eigenlijk iedereen een topdag moet hebben om wat te rapen. Hoewel het balbezit overwegend voor de Duitsers zal zijn, mag Blauw-Zwart alleszins niet nalaten om druk te zetten en zelf af en toe op te schuiven richting Roman Bürki. Al is Dortmund dan natuurlijk dodelijk op de counter, waarbij het gevaar zelfs op eigen corners en andere stilstaande fasen loert. Met, wederom, Sancho en vooral Haaland als spilfiguren. Mocht die laatste alsnog gespaard worden voor de topper van komend weekend tegen Bayern München, zou dat dus toch reeds een hele opluchting zijn. De traditieclub is veel meer dan het gouden duo jonkies alleen, maar hen aan banden leggen – of simpelweg vermijden – vormt hoe dan ook een cruciale stap richting een eventuele stunt.



Na de non-prestatie tegen KV Mechelen zou het alvast extra deugd doen in Jan Breydel. Zeker voor Clement, die zich doodergerde en achteraf ongewoon hard uit de hoek kwam. Hij mag nu zelf nog eens zijn waarde bewijzen door zijn geviseerde spelers, die het op het veld wel nog altijd moeten doen, met de juiste keuzes naar een nieuw Europees succes te leiden. Ondanks de kritiek op zijn zogenaamde rotatie, voert hij met David Okereke, Deli, Krmencik en misschien Lang voor Diatta, Mata, Dennis en De Ketelaere trouwens hoogstens vier wissels door. De overige zeven pionnen moeten de boodschap na de donderpreek van hun coach begrepen hebben en hun niveau opkrikken, niet door een maar door meerdere tandjes bij te steken. Iets waar ze perfect toe in staat zijn. Indien dat lukt zit er wie weet wel wat in, al blijft het toch vooral duimen dat Dortmund een gelijkaardige offday heeft als Club zaterdag. En de rollen vanavond dus omgedraaid zijn voor Clement en de zijnen.

POLL: Hoeveel goals zal Haaland scoren?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

51
51
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

243
243
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

587
587
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

147
147
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

93
93
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

515
515
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

40
40
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

110
110
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

176
176
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

102
102
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

322
322
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

220
220
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

232
232
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

150
150
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

329
329