Schrijvers slachtoffer van eigenwijze Clement

Schrijvers slachtoffer van eigenwijze Clement

Wordt het ooit nog wat tussen Philippe Clement en Siebe Schrijvers? Bij KRC Genk liep de samenwerking niet bepaald op wieltjes en ook bij Club Brugge zet de coach Schrijvers bitter weinig tussen de lijnen. Nochtans leverde de talentvolle speler al flink wat meerwaarde voor zijn ploeg, ondanks zijn weinige speelminuten ...


MANUSJE VAN ALLES 

Het jaar van Siebe Schrijvers. Zo werd het recente seizoen 2020-2021 althans aangekondigd. In de vorige jaargang raakte de kleine aanvaller niet verder raakte dan 4 doelpunten, 1.500 speelminuten en 33 wedstrijden in alle competities samen. Maar dat zou dit jaar veranderen. In de seizoensvoorbereiding had coach Philippe Clement al een belangrijke rol klaar voor de talentvolle Schrijvers, die toen al vier keer de weg vond naar het doel. De 24-jarige kreeg in de recente zomermercato naar verluidt ook te horen dat hij Club Brugge onder geen beding mocht verlaten. Het jaar van de doorbraak kwam eraan. Eindelijk. 

Siebe Schrijvers was klaar om het etiket van eeuwige belofte definitief van zich af te spelen, wat overigens ook mocht na bijna 250 officiële wedstrijden op z'n conto bij Waasland-Beveren, KRC Genk en Club Brugge. Bovendien telt de Limburger ook 21 caps bij de U21 en hij was er naast de draaischijf ook lange tijd aanvoerder. Menig analist, coach en supporter wist hij te charmeren en te bekoren door zijn voetbalintellect, frisse voetjes en gave techniek. Nee, Schrijvers is niet bepaald een meeloper in het Belgische voetballandschap.



Siebe Schrijvers speelt doorgaans op z'n sterkst als tweede spits, in de schaduw van een targetman à la Wesley. Maar toch lijkt Philippe Clement hem dit seizoen niet meteen de meest dankbare taken te gunnen. Schrijvers speelde als spits, linker- of rechteraanvaller, centrale middenvelder en sporadisch ook eens als tweede spits. Zoals in de recente partij tegen OH Leuven vorig weekend, terwijl ook Noa Lang – een buitenspeler nota bene – steeds vaker in de bewegingsruimte van Schrijvers opdook. Bovendien kwam Club Brugge in Leuven op bezoek zonder Simon Mignolet, terwijl Ruud Vormer, Charles De Ketelaere, Emmanuel Dennis en Simon Deli rust kregen. Schrijvers trad dus niet meteen op in het sterkst mogelijke Brugse elftal, en overtuigen deed hij dan ook niet in het King Power @ Den Dreef Stadion.

ONDANKBARE TAAK

Dit seizoen klokt Siebe Schrijvers momenteel af 248 minuten, 7 wedstrijden, 0 doelpunten en 3 assists. En da's niet meteen het scenario waar hij op rekende. Zeker niet omdat er oorspronkelijk een belangrijke rol voor hem werd weggelegd tijdens de voorbije zomermaanden. En bovendien omdat coach Philippe Clement voor meer dan de helft van de tijd opteert voor een 3-5-2 systeem, de formatie waarin Schrijvers zijn grote kwaliteiten ten volle kan ontplooien als tweede spits. Alleen … Hij wordt door Clement zelden op die positie uitgespeeld. Tegen OH Leuven werd Schrijvers nochtans verwacht als tweede spits in steun van Youssouph Badji, maar vreemd genoeg kneep flankspeler Noa Lang constant naar de binnenzijde. Zo wordt het voor Schrijvers wel érg moeilijk om zich definitief in de ploeg te spelen bij Blauw-Zwart.



In Leuven werkte Schrijvers niet meteen zijn beste wedstrijd af, hij werd na een uur alweer vervangen door Ruud Vormer, al spraken de omstandigheden ook niet bepaald in zijn voordeel. Bij een experimenteel Club Brugge wist Schrijvers zich niet meteen te onderscheiden, en da's op zich niet vreemd omdat hij in de laatste zes competitiematchen tevens amper een halfuur aan speelminuten vergaarde. Bovendien wist OHL-meester tacticus Marc Brys perfect hoe hij Schrijvers in toom moest houden. Schrijvers wist het ook allemaal niet meer na de wedstrijd in Leuven en gelijk had-ie. “Ik heb nog niet zo vaak gespeeld en dat is niet altijd gemakkelijk voor mij, zowel mentaal als fysiek. Maar ik ben blij met de minuten die ik vandaag kreeg, al was het niet eenvoudig met voortdurend een mannetje van Leuven in een straal van twee meter rond mij.”

MEESTER VAN DE ASSIST 

Ook al haspelde Siebe Schrijvers erg weinig speelminuten af dit seizoen, hij wist zich – behalve tegen OH Leuven – toch vaak op positieve wijze te laten opvallen. Zo kon de 24-jarige stillist alsnog drie assists afleveren waarmee hij, omgerekend in minuten, zowaar de meest frequentste assist-leverancier is van Club Brugge alsook van de Jupiler Pro League. Tegen KAS Eupen, KRC Genk en Zulte Waregem was hij een beslissende factor en aldus had hij een groot aandeel had in deze winstpartijen. Het is dan ook een érg knappe prestatie van Schrijvers dat hij ondanks zijn beperkte speelgelegenheid dergelijke cijfers kan voorleggen.

Frequentste assists Jupiler Pro League
0,66 per match Siebe Schrijvers (Club Brugge)
0,62 per match Adrien Trebel (RSC Anderlecht)
0,61 per match Alessandro Albanese (Waasland-Beveren)
0,60 per match Osman Bukari (AA Gent)
0,56 per match Joseph Efford (Waasland-Beveren)



Voor hetzelfde geld kon Schrijvers zelfs nog meer assists afgeleverd hebben, ware het niet dat de afwerkers van Club Brugge zich niet bepaald efficiënt toonden voor het doel – een euvel dat nog steeds sluimert op Jan Breydel. Schrijvers is in de huidige campagne van de Jupiler Pro League namelijk één van de meest bedrijvigste spelers op het vlak van shot assists, de laatste actie vooraleer een ploegmaat kan afdrukken richting het doel. Schrijvers bevindt zich in dat onderdeel in het fraaie gezelschap van Ruud Vormer, Raphael Holzhauser, Ryota Morioka, Xavier Mercier en Mehdi Carcela. Ook al speelt hij niet veel, Siebe Schrijvers brengt toch wel degelijk een grote meerwaarde bij Club Brugge.

ANTWERP FC

Terwijl Club Brugge de voorbije weken en maanden gezwind nieuwe en langdurige contractverlengingen uitdeelden, blijft het echter windstil rond Siebe Schrijvers. Met een nog lopende verbintenis tot en met juni 2022 komt er weldra een belangrijke beslissing aan voor Blauw-Zwart als voor Schrijvers zelf. Coach Philippe Clement grijpt graag terug naar zijn joker wanneer de nood het hoogst is, met Schrijvers' hoge mate van intelligentie en kunde om tussen de linies te zweven beschikt Club Brugge altijd over een dankbaar en prikkelend profiel. Anderzijds zal Schrijvers zich niet tevreden stellen met een constante rol als back-up. Veel coaches in 1A zouden namelijk geen seconde twijfelen om Schrijvers aan te trekken. Zoals Ivan Leko bijvoorbeeld.



Onder de Kroaat speelde Siebe Schrijvers namelijk het beste seizoen van zijn carrière, toen hij 12 doelpunten scoorde en 5 assist gaf als tweede spits in Leko's 3-5-2. De huidige coach van Royal Antwerp FC zou Schrijvers alvast graag zien komen naar de Bosuil, iets was Rudi Cossey, de huidige assistent van Leko in Deurne-Noord, nog niet zo lang geleden verklaarde in Krant van West-Vlaanderen. “Mochten ze hem in Brugge laten gaan, dan mag hij (Schrijvers, nvdr.) altijd naar Antwerp komen. Ik denk niet dat Ivan zou twijfelen om hem te proberen naar hier te halen”, aldus Cossey. Als de situatie van Schrijvers geen beterschap brengt tijdens de komende weken of maanden, dan komt een vertrek uit Club Brugge wel érg nabij ...

POLL: Moet Schrijvers meer starten bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

32
32
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

30
30
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

462
462
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

202
202
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

165
165
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

435
435
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

450
450
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

130
130
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

771
771
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

741
741
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

335
335
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

480
480
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1175
1175
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1096
1096
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

810
810