Francky Dury gijzelt Zulte Waregem

Francky Dury gijzelt Zulte Waregem

Als een kat met negen levens. Ondanks de tegenvallende resultaten in de voorbije jaren bij Zulte Waregem blijft Francky Dury als hoofdtrainer opvallend genoeg steeds buiten schot. Een erfenis uit het verleden, met dank aan Willy Naessens, maar dat hypothekeert tevens de verdere uitbouw van de trotse club.


NEGATIEVE CYCLI VAN DURY

“Omdat negativisme nog nooit de sleutel tot oplossingen is geweest.” Bijna hopeloos en wanhopig probeert Francky Dury het positieve te laten zegevieren na een abominabele recente reeks van amper 3 punten op 18 – of zelfs 7 op 30 over het ganse seizoen. In de Diaz Arena van KV Oostende werd bij de bezoekers uit Zulte Waregem al het zevende verlies van dit seizoen genoteerd, en dat gebeurde zondag wederom met afgetekende cijfers. De kustploeg was niet overweldigend goed, maar toch kon Oostende ten volle profiteren van het gebrek aan kwaliteit bij Essevee. 

In de huidige campagne kon Zulte Waregem voorlopig enkel winnen van Waasland-Beveren en Moeskroen, respectievelijk het nummer 17 en 18 van de Jupiler Pro League. Essevee, de ploeg met vooralsnog de meest gepasseerde verdediging, bevindt zich daar net één plaatsje voor. De 63-jarige coach Francky Dury is een vat vol levenservaring en voetbalwijsheid, maar hij toont zich niet meer die hongerige en energieke coach als voorheen. “Een negatieve spiraal ombuigen is in voetbal niet eenvoudig, maar hopelijk zal het geluk voor een keertje onze zijde kiezen.” In de hoop op een kentering zijn dat de uitspraken waar de Waregemse achterban zich aan moet vastklampen. Overtuigend en vurig doordrongen is het allemaal echter niet. 



Francky Dury heeft genoeg ervaring met negatieve spiralen tijdens de voorbije jaren. Dit seizoen is de algemene balans in het Regenboogstadion nog een erg magere 7 op 30, terwijl er in de voorbije jaargangen ook telkens dergelijke kwalijke cycli te constateren vielen. 5 op 30 in het vorige seizoen bijvoorbeeld. Of 1 op 27 in 2018-2019, of 4 op 39 in 2017-2018 … Bij menig andere eersteklassers zou de hoofdcoach al vier keer gevlogen zijn, maar de situatie van Francky Dury bij Zulte Waregem is speciaal. Heel speciaal. 

OUDERWETSE DURY 

Uiteraard loodste Francky Dury een toenmalig provincieclubje van de onderste regionen van het Belgische voetbal richting de Eerste Klasse, waar hij onder de naam Zulte Waregem vice-kampioen werd, Europees speelde en zelfs twee bekerfinales won. Die successen zorgden er ook voor dat Dury stilaan onsterfelijk en untouchable werd aan de Gaverbeek. “We hebben een overeenkomst van tien jaar met Francky Dury. Zeg maar tot aan het einde van zijn carrière”, klonk het in 2013 uit de mond toenmalig sterke man Willy Naessens. En met die ongeziene verbintenis (plus een royale vergoeding) werd Dury ook létterlijk ongenaakbaar voor een vervroegd ontslag: zie hier meteen de reden waarom de West-Vlaming het al zo lang uitzingt in Waregem, en waarom hij de jaarlijkse rampzalige puntenreeksen steeds steeds weet te overleven.



Dankzij zijn langdurig lopend contract tot juni 2023 bevindt Dury zich tot dan in een luxe-positie, waardoor hij aldus tot aan het eind van z'n carrière trouw op post kan blijven in het Regenboogstadion – iets wat initieel dus ook de bedoeling was van Willy Naessens in 2013. In het laatste decennium evolueerde het voetbal diepgaander dan ooit, maar toch bleef de coach steeds halsstarrig vasthouden aan zijn aloude principes. Coach Dury zweert namelijk bij zijn vierkant in de centrale as, opkomende backs, offensief vrijgeleide spelers en hoge druk. Dat lukt allemaal wel als je de juiste kwaliteit van spelers beschikbaar hebt, maar als coach moet je je soms ook durven vertrekken vanuit de kernkwaliteiten van het aanwezige spelersmateriaal. Flexibel coachen, en da's net niet waar Dury voor staat. En niet alleen op sportief vlak …

MINDER INVLOED 

Tijdens de voorbije jaren kreeg Francky Dury een steeds grotere stem in het aankoopbeleid van de club. Om zélf meer lucratieve transfers te verwezenlijken, zette Zulte Waregem nadrukkelijker in op het definitief aantrekken van nieuwkomers, eerder dan het huren van spelers zonder aankoopoptie. Enkel, de spelers die permanent werden vastgelegd waren van inferieur niveau dan de vorige huurlingen. Dat terzijde vonden spelersmakelaars logischerwijze gemakkelijk hun weg naar de smartphone van Dury, die in de zomer van 2019 bijvoorbeeld opeens Saido Berahino en Gideon Mensah kreeg aangeboden. Op papier sterke aanwinsten voor Essevee, maar met een wisselend succes.



Van het tweetal bleek vooral Mensah een schot in de roos te zijn, ook al had de Ghanees nog heel wat schaafwerk voor de boeg. Berahino kwam er ook via dezelfde makelaar, en intrinsiek moest hij zelfs één van de betere spelers uit de Jupiler Pro League worden. Maar het klikte niet tussen de Burundees en Dury. En da's nog maar een understatement. Waar Berahino zich tijdens de wittebroodsweken nog zo lovend uitte over de ervaren Dury, zo koel en onverschillig liet hij zich over hem uit tijdens zijn laatste weken en maanden in Waregemse loondienst. Maar ook met Omar Govea, Luka Zarandia, Henrik Bjordal, Mikael Soisalo en Abdoulaye Sissako liep of loopt de onderlinge wisselwerking eerder stroef.

VOOR- EN TEGENSTANDERS 

Dit seizoen hevelde Zulte Waregem de eindbeslissing van de transfers terug over naar de scouting, waar Thomas Caers de grote man is. Bovendien werden Dury's vertrouwelingen in de technische staf, met name Ronny Verriest en Eddy van den Berge, ingeruild voor de modernere assistent-coaches Davy De fauw en Timmy Simons. Een dubbele terechtwijzing richting Dury voor de ellendige recente seizoenen, en de voorbereiding op de wissel van de wacht voor binnen enkele jaren. De trainingen ondergingen alvast enkele verfrissingen, iets wat ook meer dan noodzakelijk was, maar tijdens de wedstrijden is er allerminst enige vorm van vooruitgang merkbaar.



Daar wordt de erbarmelijke lijn van vorig seizoen (5 op 30) doorgetrokken naar de huidige jaargang (7 op 30). Dat Essevee op korte tijd twee zware nederlagen slikte tegen RSC Anderlecht (7-0) en Club Brugge (0-6) is dan ook allerminst toevallig. De voor- en tegenstanders van Dury, ze zijn trouwens érg uitgesproken, bevinden zich niet alleen tussen de supporters maar ook in de hoogste regionen van de club. Voorlopig kwam een concreet ontslag van de coach – al jaren – niet aan bod, vooral door zijn langdurig en goedbetaald contract tot en met 2023. De coach geeft een uitgebluste indruk naar de buitenwereld toe, maar zelf zal hij nooit de handdoek werpen. Waarom zou hij ook?

HET ONTSLAG  

Hoe moet het dan verder met Essevee, dat nog niet zo lang geleden vertrokken leek om jaarlijks een rol van betekenis te spelen in het Belgische voetballandschap. Het aantrekken van miscasts kunnen niet allemaal in de schoenen van de heer Dury geschoven worden, zo simpel is het nooit. Net na de 0-6 afstraffing tegen Club Brugge bevestigde CEO Eddy Cordier al het vertrouwen in Francky Dury. De coach stond niet ter discussie en er werd zelfs niet over zijn positie gesproken. En ook al ontkende Cordier de naar verluidt drie miljoen euro ontslagvergoeding in het contract van Dury, uit goede bron konden we vernemen dat Essevee érg diep moet tasten om vroegtijdig af te raken van hun hoofdcoach.

 

In een interview aan Het Laatste Nieuws verklaarde Dury zelfs dat hij aan tafel wil zitten indien de directie niet meer gelooft in hem. Naar eigen zeggen is Dury er in dat geval zelfs van overtuigd dat beide partijen er binnen het uur uit raken. Voorlopig is zo'n scenario nog niet aan de orde, maar het is duidelijk dat Essevee 2.0 binnen de periode tussen nu en juni 2023 omgevormd moet en zal worden naar Essevee 3.0. Wellicht met Timmy Simons als opvolger van Francky Dury, want het icoon van Club Brugge werd niet aangetrokken om drie jaar assistent-coach te blijven. De pionnen staan al een tijdje op het schaakbord, het plan is in uitvoering. Het is alleen maar de vraag of enkel een nieuwe coach alles ineens zou oplossen ...

POLL: Is Dury de grote schuldige van de malaise?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

0
0
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

82
82
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

112
112
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

307
307
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

380
380
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

106
106
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

598
598
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

655
655
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

264
264
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

420
420
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1035
1035
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1037
1037
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

773
773
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

229
229
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1544
1544