Francky Dury gijzelt Zulte Waregem

Foto: Francky Dury gijzelt Zulte Waregem

Als een kat met negen levens. Ondanks de tegenvallende resultaten in de voorbije jaren bij Zulte Waregem blijft Francky Dury als hoofdtrainer opvallend genoeg steeds buiten schot. Een erfenis uit het verleden, met dank aan Willy Naessens, maar dat hypothekeert tevens de verdere uitbouw van de trotse club.

NEGATIEVE CYCLI VAN DURY

“Omdat negativisme nog nooit de sleutel tot oplossingen is geweest.” Bijna hopeloos en wanhopig probeert Francky Dury het positieve te laten zegevieren na een abominabele recente reeks van amper 3 punten op 18 – of zelfs 7 op 30 over het ganse seizoen. In de Diaz Arena van KV Oostende werd bij de bezoekers uit Zulte Waregem al het zevende verlies van dit seizoen genoteerd, en dat gebeurde zondag wederom met afgetekende cijfers. De kustploeg was niet overweldigend goed, maar toch kon Oostende ten volle profiteren van het gebrek aan kwaliteit bij Essevee. 

In de huidige campagne kon Zulte Waregem voorlopig enkel winnen van Waasland-Beveren en Moeskroen, respectievelijk het nummer 17 en 18 van de Jupiler Pro League. Essevee, de ploeg met vooralsnog de meest gepasseerde verdediging, bevindt zich daar net één plaatsje voor. De 63-jarige coach Francky Dury is een vat vol levenservaring en voetbalwijsheid, maar hij toont zich niet meer die hongerige en energieke coach als voorheen. “Een negatieve spiraal ombuigen is in voetbal niet eenvoudig, maar hopelijk zal het geluk voor een keertje onze zijde kiezen.” In de hoop op een kentering zijn dat de uitspraken waar de Waregemse achterban zich aan moet vastklampen. Overtuigend en vurig doordrongen is het allemaal echter niet. Francky Dury heeft genoeg ervaring met negatieve spiralen tijdens de voorbije jaren. Dit seizoen is de algemene balans in het Regenboogstadion nog een erg magere 7 op 30, terwijl er in de voorbije jaargangen ook telkens dergelijke kwalijke cycli te constateren vielen. 5 op 30 in het vorige seizoen bijvoorbeeld. Of 1 op 27 in 2018-2019, of 4 op 39 in 2017-2018 … Bij menig andere eersteklassers zou de hoofdcoach al vier keer gevlogen zijn, maar de situatie van Francky Dury bij Zulte Waregem is speciaal. Heel speciaal. 

OUDERWETSE DURY 

Uiteraard loodste Francky Dury een toenmalig provincieclubje van de onderste regionen van het Belgische voetbal richting de Eerste Klasse, waar hij onder de naam Zulte Waregem vice-kampioen werd, Europees speelde en zelfs twee bekerfinales won. Die successen zorgden er ook voor dat Dury stilaan onsterfelijk en untouchable werd aan de Gaverbeek. “We hebben een overeenkomst van tien jaar met Francky Dury. Zeg maar tot aan het einde van zijn carrière”, klonk het in 2013 uit de mond toenmalig sterke man Willy Naessens. En met die ongeziene verbintenis (plus een royale vergoeding) werd Dury ook létterlijk ongenaakbaar voor een vervroegd ontslag: zie hier meteen de reden waarom de West-Vlaming het al zo lang uitzingt in Waregem, en waarom hij de jaarlijkse rampzalige puntenreeksen steeds steeds weet te overleven.Dankzij zijn langdurig lopend contract tot juni 2023 bevindt Dury zich tot dan in een luxe-positie, waardoor hij aldus tot aan het eind van z'n carrière trouw op post kan blijven in het Regenboogstadion – iets wat initieel dus ook de bedoeling was van Willy Naessens in 2013. In het laatste decennium evolueerde het voetbal diepgaander dan ooit, maar toch bleef de coach steeds halsstarrig vasthouden aan zijn aloude principes. Coach Dury zweert namelijk bij zijn vierkant in de centrale as, opkomende backs, offensief vrijgeleide spelers en hoge druk. Dat lukt allemaal wel als je de juiste kwaliteit van spelers beschikbaar hebt, maar als coach moet je je soms ook durven vertrekken vanuit de kernkwaliteiten van het aanwezige spelersmateriaal. Flexibel coachen, en da's net niet waar Dury voor staat. En niet alleen op sportief vlak …

MINDER INVLOED 

Tijdens de voorbije jaren kreeg Francky Dury een steeds grotere stem in het aankoopbeleid van de club. Om zélf meer lucratieve transfers te verwezenlijken, zette Zulte Waregem nadrukkelijker in op het definitief aantrekken van nieuwkomers, eerder dan het huren van spelers zonder aankoopoptie. Enkel, de spelers die permanent werden vastgelegd waren van inferieur niveau dan de vorige huurlingen. Dat terzijde vonden spelersmakelaars logischerwijze gemakkelijk hun weg naar de smartphone van Dury, die in de zomer van 2019 bijvoorbeeld opeens Saido Berahino en Gideon Mensah kreeg aangeboden. Op papier sterke aanwinsten voor Essevee, maar met een wisselend succes.Van het tweetal bleek vooral Mensah een schot in de roos te zijn, ook al had de Ghanees nog heel wat schaafwerk voor de boeg. Berahino kwam er ook via dezelfde makelaar, en intrinsiek moest hij zelfs één van de betere spelers uit de Jupiler Pro League worden. Maar het klikte niet tussen de Burundees en Dury. En da's nog maar een understatement. Waar Berahino zich tijdens de wittebroodsweken nog zo lovend uitte over de ervaren Dury, zo koel en onverschillig liet hij zich over hem uit tijdens zijn laatste weken en maanden in Waregemse loondienst. Maar ook met Omar Govea, Luka Zarandia, Henrik Bjordal, Mikael Soisalo en Abdoulaye Sissako liep of loopt de onderlinge wisselwerking eerder stroef.

VOOR- EN TEGENSTANDERS 

Dit seizoen hevelde Zulte Waregem de eindbeslissing van de transfers terug over naar de scouting, waar Thomas Caers de grote man is. Bovendien werden Dury's vertrouwelingen in de technische staf, met name Ronny Verriest en Eddy van den Berge, ingeruild voor de modernere assistent-coaches Davy De fauw en Timmy Simons. Een dubbele terechtwijzing richting Dury voor de ellendige recente seizoenen, en de voorbereiding op de wissel van de wacht voor binnen enkele jaren. De trainingen ondergingen alvast enkele verfrissingen, iets wat ook meer dan noodzakelijk was, maar tijdens de wedstrijden is er allerminst enige vorm van vooruitgang merkbaar.Daar wordt de erbarmelijke lijn van vorig seizoen (5 op 30) doorgetrokken naar de huidige jaargang (7 op 30). Dat Essevee op korte tijd twee zware nederlagen slikte tegen RSC Anderlecht (7-0) en Club Brugge (0-6) is dan ook allerminst toevallig. De voor- en tegenstanders van Dury, ze zijn trouwens érg uitgesproken, bevinden zich niet alleen tussen de supporters maar ook in de hoogste regionen van de club. Voorlopig kwam een concreet ontslag van de coach – al jaren – niet aan bod, vooral door zijn langdurig en goedbetaald contract tot en met 2023. De coach geeft een uitgebluste indruk naar de buitenwereld toe, maar zelf zal hij nooit de handdoek werpen. Waarom zou hij ook?

HET ONTSLAG  

Hoe moet het dan verder met Essevee, dat nog niet zo lang geleden vertrokken leek om jaarlijks een rol van betekenis te spelen in het Belgische voetballandschap. Het aantrekken van miscasts kunnen niet allemaal in de schoenen van de heer Dury geschoven worden, zo simpel is het nooit. Net na de 0-6 afstraffing tegen Club Brugge bevestigde CEO Eddy Cordier al het vertrouwen in Francky Dury. De coach stond niet ter discussie en er werd zelfs niet over zijn positie gesproken. En ook al ontkende Cordier de naar verluidt drie miljoen euro ontslagvergoeding in het contract van Dury, uit goede bron konden we vernemen dat Essevee érg diep moet tasten om vroegtijdig af te raken van hun hoofdcoach.

 

In een interview aan Het Laatste Nieuws verklaarde Dury zelfs dat hij aan tafel wil zitten indien de directie niet meer gelooft in hem. Naar eigen zeggen is Dury er in dat geval zelfs van overtuigd dat beide partijen er binnen het uur uit raken. Voorlopig is zo'n scenario nog niet aan de orde, maar het is duidelijk dat Essevee 2.0 binnen de periode tussen nu en juni 2023 omgevormd moet en zal worden naar Essevee 3.0. Wellicht met Timmy Simons als opvolger van Francky Dury, want het icoon van Club Brugge werd niet aangetrokken om drie jaar assistent-coach te blijven. De pionnen staan al een tijdje op het schaakbord, het plan is in uitvoering. Het is alleen maar de vraag of enkel een nieuwe coach alles ineens zou oplossen ...

POLL: Is Dury de grote schuldige van de malaise?

Barça na defensief gestuntel met de billen bloot tegen Cadiz

Club trekt met krappe zege op zak richting cruciaal duel in CL

Lukaku zet Inter alweer op weg naar overwinning

Vandaag 05 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Hopen op Hein: AA Gent kan seizoen nog redden

Familiereünies zitten er voor de komende feestdagen niet in, maar in de Ghelamco Arena vond zonet ...

503
{insert image alt}

Zo win jij 180 euro met 10 euro inzet op speeldag 15!

Na een week met ups en downs op het Europees podium, stilaan een gewoonte voor de Belgische clubs, ...

44
{insert image alt}

Moeskroen onderuit in zespuntenmatch: "Daar moeten we aan werken"

Moeskroen leek de voorbije weken aan een opmars begonnen te zijn na een zeven op negen, maar die ...

5
{insert image alt}

Barça na defensief gestuntel met de billen bloot tegen Cadiz

Bij FC Barcelona raakt de trein maar niet op de rails. De Catalanen hebben zaterdag al hun vierde ...

89
{insert image alt}

Club trekt met krappe zege op zak richting cruciaal duel in CL

Club overtuigde vanavond opnieuw niet in de Jupiler Pro League maar trok met wat moeite toch de zege ...

123
{insert image alt}

Leider Union veegt de vloer aan met uitermate zwak Lierse Kempenzonen

Met een glansrijke overwinning heeft Union het verschil met eerste achtervolger Seraing weer tot ...

74
{insert image alt}

Lukaku zet Inter alweer op weg naar overwinning

Voor de zoveelste keer in het voorbije anderhalf jaar is Romelu Lukaku zaterdag van goudwaarde ...

83
{insert image alt}

Geen crisis bij Cercle: "Dit is een momentopname"

Cercle Brugge was een tijdlang één van de revelaties van het seizoen, maar de laatste weken loopt ...

53
{insert image alt}

Vanhaezebrouck doet zijn ambities bij AA Gent uit de doeken

AA Gent voerde deze week al zijn derde trainerswissel van het seizoen door, want na Jess Thorup en ...

227
{insert image alt}

Ajax laat zich thuis verrassen en kan koppositie kwijtspelen

Ajax kan tegen het einde van de avond zijn leidersplaats in de Eredivisie kwijt zijn. Het liet zich ...

22
{insert image alt}

Fans Club ergeren zich blauw: "Hoe vaak kan hij de ploeg in de steek laten?"

Club Brugge heeft tegen STVV de goede lijn van de match tegen Zenit nog niet echt kunnen ...

511
{insert image alt}

Wie anders? Lukaku zet Inter alweer op voorsprong (🎥)

Er staat tegenwoordig geen maat op Romelu Lukaku, die deze week nog twee keer scoorde in de ...

88
{insert image alt}

"Messi wil ook opnieuw met Neymar samen spelen"

De laatste dagen gingen er alsmaar meer geruchten rond dat Lionel Messi volgende zomer de overstap ...

67
{insert image alt}

Standard recupereert sterkhouders, Vrancken verrast

Zondag staan met Standard en KV Mechelen twee ploegen tegenover elkaar die wel een resultaat kunnen ...

74
{insert image alt}

Club ziet alsnog Vormer afhaken

Club Brugge zit met zijn gedachten vooral bij de partij tegen Lazio. STVV hoopt daarvan te kunnen ...

272
{insert image alt}

Cercle Brugge zakt steeds dieper weg na nederlaag bij OHL

Met een prima prestatie heeft OHL verdiend de maat genomen van Cercle Brugge. De Vereniging schoot ...

113
{insert image alt}

Bayern moet vrede nemen met punt in spectaculaire topper

De Duitse topper tussen Bayern München en RB Leipzig heeft zaterdagavond veel spektakel opgeleverd, ...

24

Gisteren 04 December 2020

{insert image alt}

'Feyenoord heeft opvolger Advocaat al zo goed als beet'

Feyenoord en AZ-trainer Arne Slot zijn het al eens over een toekomstige samenwerking. Dat onthulde ...

127
{insert image alt}

Brys: "Er staan 25 jongens klaar"

Oud-Heverlee Leuven kan dit weekend niet rekenen op Kristiyan Malinov. De Bulgaar kwam in de zomer ...

129
{insert image alt}

Miazga: "Dat is onaanvaardbaar"

RSC Anderlecht speelde 2-2 bij Zulte Waregem, maar verdiende meer. Paars-Wit had de beste kansen, ...

447
{insert image alt}

Kompany zag één lichtpunt: "Hij speelde bevrijd"

Vincent Kompany zag een degelijk RSC Anderlecht, maar RSCA schoot zichzelf weer in de voet. De ...

563
{insert image alt}

Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Ajax verlengde vandaag het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar dat betekent niet ...

126
{insert image alt}

Anderlecht geeft de zege nog weg tegen uitgekookt Essevee

Voor de achtste (!) keer dit seizoen heeft Anderlecht gelijk gespeeld in de Jupiler Pro League. Het ...

462
{insert image alt}

Clement: "Dat is de beste positie van De Ketelaere"

Charles De Ketelaere doet het zeer goed bij Club Brugge. De youngster maakte indruk tegen Zenit ...

352
{insert image alt}

'Anderlecht wil minstens vijf wintertransfers afronden'

Sportief directeur Peter Verberke moet aan de bak. Hij moet in januari nog een aantal transfers ...

1001
{insert image alt}

Seraing veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Het begint stilaan een pijnlijk verhaal te worden voor Club NXT in 1B. Na dertien speeldagen wonnen ...

281
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-uitspraken van Neymar

Ronald Koeman heeft zich vrijdag op de persconferentie uitgesproken over Neymar. De steraanvaller ...

338
{insert image alt}

Twee Anderlecht-spelers krijgen volle laag: "Nilis heeft 13 jaar nodig met hen"

RSC Anderlecht speelt momenteel op het veld van Zulte Waregem. Aan de Gaverbeek heeft het weer een ...

1199
{insert image alt}

"Zou nadenken over job als hoofdcoach bij STVV"

STVV ontsloeg Kevin Muscat en voorlopig komt Bernd Hollerbach niet naar Stayen. Het is dus nog ...

135
{insert image alt}

Van Damme geeft bestuur van Anderlecht raad over Kompany

Vincent Kompany laat tot op heden een goede indruk achter als coach van RSC Anderleht. Toch zijn de ...

863
{insert image alt}

Patrick Vieira krijgt ontslagbrief bij OGC Nice

OGC Nice heeft meegedeeld dat het zijn trainer Patrick Vieira heeft ontslagen. Hij betaalt het gelag ...

77
{insert image alt}

'Bestuur van Anderlecht blijft grote ambities koesteren'

Het bestuur van RSC Anderlecht liet afgelopen zomer Kemar Roofe en Jérémy Doku vertrekken voor een ...

394