Club Brugge haalt Nederlander met Ronaldo-trekjes

Club Brugge haalt Nederlander met Ronaldo-trekjes

Een paar weken geleden riep Ajax nog dat Noa Lang onder geen voorwaarde weg mocht bij de Amsterdammers. Maar vlak voor het sluiten van de transfermarkt maakte de 21-jarige vleugelaanvaller alsnog de overstap naar Club Brugge. Een overgang die alleen voor Ajax nadelig is, zo verzekerde de zaakwaarnemer van Lang achteraf.


Na de Champions League-wedstrijd van Ajax vorig seizoen tegen Lille wist Noa Lang het zeker: dit moest pas het begin worden. De jonge vleugelaanvaller, die ook achter de spitsen kan spelen, mocht tijdens de wedstrijd op het Kampioenenbal invallen en gaf meteen een assist. In een interview na de partij vertelde hij met een Cristiano Ronaldo-achtige uitspraak dat hij "gemaakt was" voor dit soort grote duels. Op dat moment hoopte hij al dat er nog velen zouden volgen. Die mogelijkheid krijgt de ambitieuze Nederlander nu, alleen niet in het shirt van Ajax.

STERKE VOORBEREIDING
Dat Lang de deuren van de Johan Cruijff ArenA achter zich dicht zou trekken, leek een aantal weken geleden nog onbespreekbaar. Lang maakte veel minuten in de extra lange voorbereiding op het lopende voetbalseizoen, waarna Ajax-trainer Erik ten Hag vertrouwen uitsprak in de jonge lefgozer. Speeltijd kon de hoofdcoach zijn pupil echter niet beloven.

Ondanks die goede voorbereiding, waar Lang liet zien aanvallend een meerwaarde te hebben bij de Amsterdammers, werd hij nauwelijks ingezet door Ten Hag. Voor de vleugelaanvaller veranderde er dus niets aan de situatie waarin hij vorig seizoen zat. In de winterstop van dat jaar liet hij zich dan ook verhuren aan FC Twente. Verder dan zeven duels kwam hij niet voor de Tukkers omdat de Eredivisie door het uitbraak van het corona-virus werd stilgelegd.

Ajax had nog wel vertrouwen in Lang, maar hij wilde zelf niet nog een seizoen alleen maar hopen op invalbeurten. In tegenstelling tot de Nederlandse kampioen, had Club Brugge een goede invulling voor Lang zijn nabije toekomst. Hij moet bij de landskampioen de concurrentie aangaan met onder meer Emmanuel Dennis, die tijdens de mercato naast zijn gewenste transfer greep. Gezien het drukke wedstrijdschema van Blauw-Zwart, zal coach Philippe Clement hem ongetwijfeld de nodige speelminuten bezorgen.

HOLLANDSE BRAVOURE
Met de komst van Lang haalt Club Brugge een potentiële smaakmaker in huis. De jeugdinternational van Nederland had in Amsterdam weinig minuten in het eerste elftal nodig om indruk te maken. De 21-jarige heeft een enorm zelfvertrouwen en laat op het veld zien dat er niet met hem te sollen valt. De pure snelheid van een winger ontbreekt in de benen, maar wordt gecompenseerd met een uitstekende balbehandeling. Zo heeft Lang een scala aan schijnbewegingen tot zijn beschikking en kan hij door zijn spelinzicht na een succesvolle dribbel ook met een (steek)pass een medespeler vrij voor de keeper zetten.

Niet alleen met, maar ook zonder bal heeft de jonge Nederlander een meerwaarde. Lang heeft een onstilbare honger naar zijn favoriete maaltijd: doelpunten. In de negen wedstrijden (261 minuten) die hij in het eerste elftal van Ajax speelde, scoorde hij drie keer en gaf hij één assist. Met name de manier waarop hij zich in het strafschopgebied manifesteert, maakt hem een grote dreiging voor de vijandige defensie. Lang heeft de gave om vaak op de goede plek te staan om de bal tegen de touwen te werken en zal daarom ook veelvuldig bij de tweede paal of het penaltypunt opduiken als Club via de andere flank opbouwt. Daarmee creëert hij bovendien ruimte voor de opkomende backs zoals Eduard Sobol of Clinton Mata.

Dat Club Brugge niet altijd in een 4-3-3-systeem speelt, zoals Lang bij Ajax gewend is, hoeft geen nadeel te zijn voor de jeugdinternational. Ook de 3-5-2-variant van Clement met Lang als tweede spits of op de linkerflank, kan voor de aanwinst positief uitpakken. De 21-jarige Nederlander is zoals gezegd niet de typische vleugelflitser, maar is in de opbouw op zijn best als hij zich met een loopactie kan vrijspelen en 'onder de bal' komt in de tweede lijn. Wanneer hij zo wordt ingespeeld, heeft hij vanuit die gevaarlijke zones van het veld de meeste opties (schieten, steekpassen of voorzetten) om zijn creatieve kwaliteiten te laten gelden.

BEWIJSDRANG
Tegenover die drang naar voren staat één nadeel: Lang wil zijn defensieve taken wel eens over het hoofd zien en zo zijn teamgenoten in een ondertalsituatie brengen. Clement weet dus waaraan hij moet werken op training. Met naast hem ook andere oud-verdedigers zoals Carl Hoefkens en Jonas Ivens in de staff, zal de enige Brugse zomeraanwinst ongetwijfeld stevig bijgespijkerd worden in zijn defensieve acties. Bovendien haalt Club een flinke brok motivatie in huis: met Lang heeft het een speler gecontracteerd die een enorme bewijsdrang met zich meedraagt en niet kan wachten zijn klasse met de rest van de wereld te delen.

Zijn uitspraak na de Champions League-wedstrijd tegen Lille ("Ik ben hiervoor gemaakt") tekenen zijn ambities. Club Brugge heeft daar uitstekend op ingespeeld door hem een shirt met het felbegeerde rugnummer '10' voor te schotelen en daarnaast hem toekomstperspectief met speelminuten aan te bieden. Een groter geluk kun je zo’n speler op dit moment niet geven. Lang krijgt nu de kans om zijn diepste wens in vervulling te laten gaan en te schitteren in de nationale en Europese competities. Als hem dat lukt, heeft Club Brugge ondanks een prijskaartje van zes miljoen euro, toch een koopje in huis gehaald.

POLL: Denkt u dat Lang meteen een basisspeler zal worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"
Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"

Club Brugge speelde niet goed genoeg tegen KV Mechelen. Het werd 1-1 en dat is toch een valse start ...

244
244
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"

Club Brugge is matig aan het seizoen begonnen. In eigen huis verloor het de supercup van Union SG en ...

131
131
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht

Union SG is bezig met het aanleggen van een talentenpool door jonge gasten weg te halen bij de ...

213
213
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'

Gaat Standard plots een grote slag slaan op de transfermarkt? Dat lijkt wel degelijk zo te zijn. ...

209
209
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant

Nicky Hayen kende een prachtig sprookje bij Club Brugge vorig seizoen maar Blauw-Zwart leed vanavond ...

459
459
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet

Ken je Jason Lokilo nog? De voormalige flankaanvaller van RSC Anderlecht heeft, zoals onze redactie ...

22
22
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht

Bij RSC Anderlecht zit er nog veel ervaring in de ploeg. De Brusselaars hebben, indien de EK-gangers ...

394
394
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"

Club Brugge is om 20u45 begonnen aan de competitie. Ze openden met een thuismatch tegen KV Mechelen. ...

295
295
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'

Wouter Vrancken verliest na Tarik Tissoudali (op weg naar PAOK) nog een sterkhouder. De Buffalo's ...

446
446
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord

Achteraan is het puzzelen bij RSC Anderlecht. Jan Vertonghen en Jan-Carlo Simic zijn eigenlijk nog ...

280
280
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"

Hein Vanhaezebrouck was in het verleden vaak scherp voor ex-collega’s die ploegen gingen ...

384
384
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes

OH Leuven heeft zoals verwacht een oplossing gevonden voor de Noorse aanvaller Jonathan Braut ...

38
38
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend

RSC Anderlecht speelt morgenavond tegen STVV. Trainer Brian Riemer maakte zijn selectie bekend voor ...

215
215
<strong>Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal</strong>
Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal

George Ilenikhena heeft veel indruk gemaakt in zijn eerste seizoen bij Antwerp FC en hij werd al ...

476
476
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze

KV Mechelen en Club Brugge openen vanavond het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Besnik Hasi ...

259
259