Club Brugge haalt Nederlander met Ronaldo-trekjes

Club Brugge haalt Nederlander met Ronaldo-trekjes

Een paar weken geleden riep Ajax nog dat Noa Lang onder geen voorwaarde weg mocht bij de Amsterdammers. Maar vlak voor het sluiten van de transfermarkt maakte de 21-jarige vleugelaanvaller alsnog de overstap naar Club Brugge. Een overgang die alleen voor Ajax nadelig is, zo verzekerde de zaakwaarnemer van Lang achteraf.


Na de Champions League-wedstrijd van Ajax vorig seizoen tegen Lille wist Noa Lang het zeker: dit moest pas het begin worden. De jonge vleugelaanvaller, die ook achter de spitsen kan spelen, mocht tijdens de wedstrijd op het Kampioenenbal invallen en gaf meteen een assist. In een interview na de partij vertelde hij met een Cristiano Ronaldo-achtige uitspraak dat hij "gemaakt was" voor dit soort grote duels. Op dat moment hoopte hij al dat er nog velen zouden volgen. Die mogelijkheid krijgt de ambitieuze Nederlander nu, alleen niet in het shirt van Ajax.

STERKE VOORBEREIDING
Dat Lang de deuren van de Johan Cruijff ArenA achter zich dicht zou trekken, leek een aantal weken geleden nog onbespreekbaar. Lang maakte veel minuten in de extra lange voorbereiding op het lopende voetbalseizoen, waarna Ajax-trainer Erik ten Hag vertrouwen uitsprak in de jonge lefgozer. Speeltijd kon de hoofdcoach zijn pupil echter niet beloven.

Ondanks die goede voorbereiding, waar Lang liet zien aanvallend een meerwaarde te hebben bij de Amsterdammers, werd hij nauwelijks ingezet door Ten Hag. Voor de vleugelaanvaller veranderde er dus niets aan de situatie waarin hij vorig seizoen zat. In de winterstop van dat jaar liet hij zich dan ook verhuren aan FC Twente. Verder dan zeven duels kwam hij niet voor de Tukkers omdat de Eredivisie door het uitbraak van het corona-virus werd stilgelegd.

Ajax had nog wel vertrouwen in Lang, maar hij wilde zelf niet nog een seizoen alleen maar hopen op invalbeurten. In tegenstelling tot de Nederlandse kampioen, had Club Brugge een goede invulling voor Lang zijn nabije toekomst. Hij moet bij de landskampioen de concurrentie aangaan met onder meer Emmanuel Dennis, die tijdens de mercato naast zijn gewenste transfer greep. Gezien het drukke wedstrijdschema van Blauw-Zwart, zal coach Philippe Clement hem ongetwijfeld de nodige speelminuten bezorgen.

HOLLANDSE BRAVOURE
Met de komst van Lang haalt Club Brugge een potentiële smaakmaker in huis. De jeugdinternational van Nederland had in Amsterdam weinig minuten in het eerste elftal nodig om indruk te maken. De 21-jarige heeft een enorm zelfvertrouwen en laat op het veld zien dat er niet met hem te sollen valt. De pure snelheid van een winger ontbreekt in de benen, maar wordt gecompenseerd met een uitstekende balbehandeling. Zo heeft Lang een scala aan schijnbewegingen tot zijn beschikking en kan hij door zijn spelinzicht na een succesvolle dribbel ook met een (steek)pass een medespeler vrij voor de keeper zetten.

Niet alleen met, maar ook zonder bal heeft de jonge Nederlander een meerwaarde. Lang heeft een onstilbare honger naar zijn favoriete maaltijd: doelpunten. In de negen wedstrijden (261 minuten) die hij in het eerste elftal van Ajax speelde, scoorde hij drie keer en gaf hij één assist. Met name de manier waarop hij zich in het strafschopgebied manifesteert, maakt hem een grote dreiging voor de vijandige defensie. Lang heeft de gave om vaak op de goede plek te staan om de bal tegen de touwen te werken en zal daarom ook veelvuldig bij de tweede paal of het penaltypunt opduiken als Club via de andere flank opbouwt. Daarmee creëert hij bovendien ruimte voor de opkomende backs zoals Eduard Sobol of Clinton Mata.

Dat Club Brugge niet altijd in een 4-3-3-systeem speelt, zoals Lang bij Ajax gewend is, hoeft geen nadeel te zijn voor de jeugdinternational. Ook de 3-5-2-variant van Clement met Lang als tweede spits of op de linkerflank, kan voor de aanwinst positief uitpakken. De 21-jarige Nederlander is zoals gezegd niet de typische vleugelflitser, maar is in de opbouw op zijn best als hij zich met een loopactie kan vrijspelen en 'onder de bal' komt in de tweede lijn. Wanneer hij zo wordt ingespeeld, heeft hij vanuit die gevaarlijke zones van het veld de meeste opties (schieten, steekpassen of voorzetten) om zijn creatieve kwaliteiten te laten gelden.

BEWIJSDRANG
Tegenover die drang naar voren staat één nadeel: Lang wil zijn defensieve taken wel eens over het hoofd zien en zo zijn teamgenoten in een ondertalsituatie brengen. Clement weet dus waaraan hij moet werken op training. Met naast hem ook andere oud-verdedigers zoals Carl Hoefkens en Jonas Ivens in de staff, zal de enige Brugse zomeraanwinst ongetwijfeld stevig bijgespijkerd worden in zijn defensieve acties. Bovendien haalt Club een flinke brok motivatie in huis: met Lang heeft het een speler gecontracteerd die een enorme bewijsdrang met zich meedraagt en niet kan wachten zijn klasse met de rest van de wereld te delen.

Zijn uitspraak na de Champions League-wedstrijd tegen Lille ("Ik ben hiervoor gemaakt") tekenen zijn ambities. Club Brugge heeft daar uitstekend op ingespeeld door hem een shirt met het felbegeerde rugnummer '10' voor te schotelen en daarnaast hem toekomstperspectief met speelminuten aan te bieden. Een groter geluk kun je zo’n speler op dit moment niet geven. Lang krijgt nu de kans om zijn diepste wens in vervulling te laten gaan en te schitteren in de nationale en Europese competities. Als hem dat lukt, heeft Club Brugge ondanks een prijskaartje van zes miljoen euro, toch een koopje in huis gehaald.

POLL: Denkt u dat Lang meteen een basisspeler zal worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

7
7
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

68
68
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern München bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

87
87
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

143
143
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

69
69
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

89
89
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

260
260
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

41
41
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

81
81
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

269
269
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

615
615
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

38
38
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

147
147
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

46
46
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

149
149