Deal voor Doku: net op tijd of rampzalige timing?

Deal voor Doku: net op tijd of rampzalige timing?

Na de vrij vlugge verkoop van Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers was het, ondanks de rode boekhouding, niet de bedoeling om opnieuw snel te cashen op een product van eigen bodem. Toch neemt Anderlecht straks wellicht afscheid van Jérémy Doku, die zijn laatste wedstrijd mogelijk reeds heeft gespeeld. Het astronomische bod van Stade Rennes valt dan ook nauwelijks te weigeren, al kan de timing vlak voor de kraker tegen Club Brugge op zijn minst bijzonder worden genoemd.


Hoeveel contrast kan er zijn in aanloop naar een topper? De landskampioen, sowieso al de favoriet, drukte de interesse in Hans Vanaken en Simon Mignolet de kop in door beide sterkhouders langer vast te leggen. Bij de bezoekers daarentegen lijkt het hek van de dam. Er waren wat geruchten rond Francis Amuzu en FC Köln, terwijl Landry Dimata zelfs naar Dijon trok om er tevergeefs medische testen af te leggen. Al gaven de Brusselaars zelf een andere draai aan de afgesprongen deal. Toch is er blijkbaar nog een pak geld uit Frankrijk op komst, want Stade Rennes wil van Doku de duurste aankoop in de clubgeschiedenis te maken. En ook naar de normen in het Lotto Park een historische som neertellen.

CENTEN UIT RENNES
Vermits de recordkampioen naar verluidt reeds een bod van ruim 25 miljoen afwees, ziet het er immers naar uit dat het drie jaar oude record van Youri Tielemans mits een akkoord gebroken zal worden. Hoe dicht de 18-jarige sprintbom precies in de buurt zal komen van Jonathan David, die AA Gent deze zomer 32 miljoen opleverde, valt dan weer nog af te wachten. Veel zal het wellicht echter niet schelen. De voorspelling van CEO Karel Van Eetvelt dat er enkel bij een dergelijk waanzinnig voorstel rond de tafel zou worden gezeten, lijkt daarmee alvast uit te komen. Al komt de aanbieding dus niet uit Liverpool, maar wel – net zoals bij David en Tielemans, met respectievelijk Lille en AS Monaco – vanuit Frankrijk.



Stade Rennes klinkt minder sexy dan PSG, Olympique Lyon, Marseille of bovenvermelde clubs, maar is wel een mooie bestemming voor Doku. Zo sleepte het elftal van Julien Stéphan vorig seizoen de derde plaats en dus een ticket voor de Champions League, een platform dat Anderlecht hem niet kon bieden, in de wacht. Vandaag staan ze bovendien terug aan kop in de Ligue 1, dus van een eendagsvlieg lijkt voorlopig geen sprake. Met leeftijdsgenoot Eduardo Camavinga heeft Rennes overigens reeds een goudhaantje in de rangen, die op de radar prijkt bij zowat alle Europese toppers. Edouard Mendy zette zopas dan weer de stap naar Chelsea, waarmee de doelman in de voetsporen treedt van ene Petr Cech.

DAVID & TIELEMANS
Hoewel de Franse club na gedweep met Liverpool en Manchester City misschien nogal magertjes oogt, kan Rennes dus duidelijk een springplank naar meer vormen. Ousmane Dembélé passeerde trouwens eveneens de revue in Bretagne, waar winger Ismaïla Sarr een jaar geleden nog voor 30 miljoen naar Watford trok. Een recordopbrengst die nu zowat integraal moet dienen om Doku als opvolger in huis te halen – en zo ook aan ingaande kant de grens te verleggen. Nochtans kostte Raphina vorige zomer al een fikse duit en kwam recent met Martin Terrier nog meer vers bloed op de flank toe. Concurrentie zat dus, al wijst de unieke inspanning voor de tiener er toch op dat hij direct vol zijn kans zou krijgen.



Meer dan een Engelse gigant lijkt Rennes dus de ideale volgende (tussen)stap voor Doku, die daar zijn ontwikkeling rustig voort kan zetten. Vergeleken met David en Tielemans, elk twee jaar ouder toen ze AA Gent en Anderlecht inruilden voor de Ligue 1, is hij namelijk nog lang geen afgewerkt product. David had dan 37 keer gescoord en 15 assists gegeven in 83 matchen voor de Buffalo's, terwijl Tielemans aan respectievelijk 35 en 31 stuks in 185 duels zat. Cijfers die Doku, goed voor zes goals en zeven assists in 37 optredens, nog niet kan voorleggen. Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan zijn onvervalst talent, met vooral zijn acties en versnelling die in het oog springen, dat hij zich nu al tussen hen in kan wurgen.

ALL-IN VOOR EK?
De dribbelkont werkt wel aan zijn doeltreffendheid, een trend die hij in Frankrijk door moet zetten. Als dat lukt, liefst ook met een aantal glansprestaties op het kampioenenbal, zal zijn internationale status alleen nog maar meer de hoogte inschieten. Dat zijn ster nu reeds zo snel naar de top is gerezen, heeft Doku naast zijn eigen kwaliteiten en het Neerpede-etiket natuurlijk deels ook te danken aan Roberto Martinez en diens keuze om hem – net als Yari Verschaeren en eerder Tielemans – vroeg op te nemen bij de Rode Duivels. Door nu al te kiezen voor de sprong naar het buitenland, kan het raspaardje zijn kansen op een EK-ticket helemaal proberen veilig stellen. Al houdt zulk een all-in uiteraard tevens de nodige risico's in.



Zo valt niet uit te sluiten dat Doku zijn eerste seizoen buiten het Paars-Witte nest tegenvalt, waardoor zelfs een fan van het eerste uur als de bondscoach hem links kan laten liggen. Dan is rekenen op een minstens degelijke campagne bij Anderlecht, ongeacht de teamresultaten, net een veiligere gok. In het Lotto Park is hij tenslotte dé spilfiguur, wat behoudens een onverwachte terugval ook zo zou blijven. Gezien het boontje dat Martinez voor hem heeft, was Doku in dat geval sowieso kandidaat om erbij te zijn. Straks moet hij het dus evenwel waar zien te maken in de Ligue 1, waar we hem wel toe in staat achten. Een van de dure plekjes in de selectie zou dan alleszins weer prompt een pak dichterbij komen.

SCHEPPEN EN SCHRAPEN
Ook bij de Brusselaars zat het EK er dus evenwel in. Als hij daar dan aan de bak komt, wie weet zelfs in de eindfase van het tornooi, kan de waarde van Doku verder exploderen. In die zin lijkt het, samen met de wedstrijd tegen Club Brugge en de naderende transferdeadline, voor Anderlecht zelf niet het ideale moment om tot verkoop over te gaan. Kan er volgende zomer immers niet veel meer gecasht worden? Het probleem is echter dat Doku dan zijn laatste contractjaar ingaat, wat de prijs drukt. Gesprekken over een verlenging waren wel aan de gang, maar zoals Verschaeren en Hendrik Van Crombrugge al mochten ervaren is het budget ook op dat vlak enigszins beperkt. Zelfs voor de absolute sterkhouders.



Het is nu eenmaal de huidige financiële realiteit in de hoofdstad, waar de put stelselmatig weer gevuld moet worden. In dat opzicht betekent de verkoop van Doku natuurlijk een immense schep, de belofte dat Neerpede-telgen als Doku, Verschaeren en Sambi Lokonga nog niet mochten vertrekken ten spijt. Al valt een bedrag van deze grootorde eigenlijk voor geen enkele Belgische ploeg te weerstaan. Wouter Vandenhaute, die zelf naar Frankrijk afreisde, en de rest van het bestuur verdient dan ook krediet voor de manier waarop ze nog het onderste uit de kan schraapten en niet dadelijk toehapten bij het eerste het beste aanlokkelijke bod. Wat dat betreft hielden ze, ondanks de onvrede van de fans, voet bij stuk.

TIME IS MONEY
Uiteraard zijn de zorgen bij de aanhang te begrijpen. De timing is tenslotte verre van ideaal, met veel vragen omtrent de sportieve ambities. Afwachten of Peter Verbeke met een portie van de centen nog in zeven haasten de mercato mag afspeuren, maar zo niet moet Vincent Kompany – die zelf vast ook baalt als een stekker – roeien met de riemen die hij heeft. Zij luisteren dan onder andere naar de naam Amuzu, die nu allicht moet blijven, Verschaeren en El Hadj: nog steeds voldoende jongeren dus. Verder zijn er nog Percy Tau, Zakaria Bakkali en Mustapha Bundu, die wek mysterieus afwezig is in Jan Breydel. Opties genoeg om het te rooien tot de winter, wanneer er eventueel opnieuw kan worden bijgesteld?



Het spelverloop en resultaat op bezoek bij de aartsrivaal zal de perceptie meteen duchtig beïnvloeden, zij het in positieve dan wel negatieve zin. Anderlecht kruist dan ook maar best de vingers dat het straks niet grondig misloopt. Zoals intussen nu wel duidelijk is, blijft de timing ook vanuit dat standpunt per slot van rekening cruciaal. Of ze achteraf als perfect of net rampzalig zal worden bestempeld, moet de tijd uitwijzen. Vandaag kunnen zowel Paars-Wit als Doku zelf het aanbod uit Rennes echter niet zomaar laten liggen. Met het oog op de gestage heropbouw van het ooit zo fiere instituut hebben Vandenhaute en co alvast weinig andere keuze dan in dit dossier eieren voor hun geld te kiezen. Zoals beloofd, gaat het tenslotte om véél geld.

POLL: Doku nu nog verkopen is volgens mij ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Storm op Sclessin: fans plannen boycot, Standard te koop
Storm op Sclessin: fans plannen boycot, Standard te koop

De afgelopen dagen regende het weer onheilspellende berichten uit Luik, waar het van kwaad naar ...

0
0
Riemer schenkt klare wijn over transfer Debast naar Lissabon
Riemer schenkt klare wijn over transfer Debast naar Lissabon

Het gonst van de geruchten rond Zeno Debast, wiens transfer naar Sporting Lissabon naar verluidt zo ...

31
31
Van Bommel bevestigt afscheid van Antwerp
Van Bommel bevestigt afscheid van Antwerp

Vorig jaar sleepte Antwerp de dubbel in de wacht, dit keer blijft het met lege handen achter. Net ...

144
144
Charlotte Blessin komt met prachtige ode richting Union-familie
Charlotte Blessin komt met prachtige ode richting Union-familie

Het waren prachtige beelden gisteren vlak na de bekerfinale: een zielsgelukkige Alexander Blessin ...

94
94
Einde seizoen voor Vertonghen? Riemer duidt vervangers aan
Einde seizoen voor Vertonghen? Riemer duidt vervangers aan

Met een gelijkspel tegen Union gaf Anderlecht vorig weekend de koppositie uit handen. Tot overmaat ...

131
131
<strong>Club Brugge op het puntje van de stoel: 15 miljoen-deal</strong>
Club Brugge op het puntje van de stoel: 15 miljoen-deal

Club Brugge wil een opwindende deal sluiten met de veelbelovende Argentijnse aanvaller Luca Langoni ...

458
458
Olivieri over exit Vrancken: "Wat gebeurd is, is gebeurd"
Olivieri over exit Vrancken: "Wat gebeurd is, is gebeurd"

Een donderslag bij heldere hemel kunnen we het niet echt noemen, maar het vertrek van Wouter ...

124
124
Riemer ziet nadeel voor Anderlecht na trainerswissel Genk
Riemer ziet nadeel voor Anderlecht na trainerswissel Genk

De beste vrienden zullen Brian Riemer en Wouter Vrancken allicht niet meer worden. Het vertrek van ...

247
247
Bom op de Bosuil: Antwerp kondigt verrassende vertrekker aan
Bom op de Bosuil: Antwerp kondigt verrassende vertrekker aan

KRC Genk wachtte niet tot het einde van het seizoen om de samenwerking met hoofdoach Wouter Vrancken ...

445
445
"Cercle maakt echt wel goede kans op Europees ticket"
"Cercle maakt echt wel goede kans op Europees ticket"

Met nog drie speeldagen voor de boeg is er een afscheiding gekomen in de Champions' Play-Off. Club ...

181
181
Kortrijk wil behoud verzekeren: "Ik geloof in onze kansen"
Kortrijk wil behoud verzekeren: "Ik geloof in onze kansen"

In de Relegation Play-Off staat zaterdag de laatste speeldag op het programma en daarin moet nog ...

58
58
Vanhaezebrouck reageert op nakende komst Vrancken
Vanhaezebrouck reageert op nakende komst Vrancken

Donderdagnamiddag bevestigde KRC Genk dat het met onmiddellijke ingang afscheid neemt van Wouter ...

505
505
'Spanning bij Standard neemt verder toe na njet Ultra's'
'Spanning bij Standard neemt verder toe na njet Ultra's'

Sclessin zal vrijdagavond wellicht in vuur en vlam staan, maar dat zal niet zijn om sportieve ...

311
311
UEFA bevestigt extra CL-tickets, straffe prestatie België
UEFA bevestigt extra CL-tickets, straffe prestatie België

De voorbije dagen werden de finaletickets voor de Europese bekers uitgedeeld. Op 22 mei maken ...

608
608
De Mil bijt van zich af na ontslag bij Westerlo
De Mil bijt van zich af na ontslag bij Westerlo

De eerste maanden als hoofdtrainer van Rik De Mil zijn op zijn zachtst gezegd bewogen geweest. De ...

152
152