Vanaken naar West Ham: de juiste stap?

Foto: Vanaken naar West Ham: de juiste stap?

9 augustus 2019. Een paar dagen nadat hij vol aan Ajax werd gelinkt, zet Hans Vanaken zijn kribbel onder een nieuw contract tot medio 2024 bij Club Brugge. De intussen 28-jarige draaischijf lijkt zijn toekomst zo aan Blauw-Zwart te verbinden en definitief 'neen' te zeggen tegen een avontuur in het buitenland. Een dikke week voor het sluiten van de transfermarkt, komt nu naar verluidt echter plots West Ham op de proppen. Valt ook de lokroep van de Premier League te weerstaan?

74 doelpunten en 56 assists in 250 optredens voor Club Brugge, drie landstitels, twee Gouden Schoenen en evenveel bekroningen als Profvoetballer van het Jaar. Het palmares van Vanaken in Jan Breydel spreekt voor zich, maar toch wordt hier en daar getwijfeld aan zijn slaagkansen in een andere competitie. Door in te gaan op het voorstel van over Het Kanaal, dat voor alle duidelijkheid nog niet concreet werd gemaakt, zou de vijfvoudige Rode Duivel dus iedereen zijn ongelijk kunnen bewijzen. Al is hij niet bepaald het type om daar een moer om te geven.

MOVE VOOR MARTINEZ

Wél hoopt de rijzige spelverdeler uiteraard op een plekje bij de 23-koppige EK-selectie van volgende zomer. Op dit moment maakt hij een vast onderdeel uit van Roberto Martinez zijn manschappen, maar dat de plaatsen daar duur zijn is geen geheim. Zeker op de posities waar Vanaken in aanmerking komt. Centraal op het middenveld zijn Kevin De Bruyne, Youri Tielemans, Axel Witsel en allicht ook Leander Dendoncker immers sinecures, met Dennis Praet die op de deur klopt. Iets hoger maken Dries Mertens en Eden Hazard dan weer de dienst uit, met polyvalente vervangers als broertje Thorgan en Yannick Carrasco. Bovendien heeft Martinez een boontje voor RSCA-jonkies Yari Verschaeren en Jérémy Doku.Daarnaast staat Leandro Trossard op het punt om door te breken in de Premier League, toch dé competitie die de bondscoach het nauwlettendst in de gaten houdt. Hoewel hij zich tevens in onze eigen Jupiler Pro League in de kijker kan blijven spelen, bijvoorbeeld door Club opnieuw op dominante wijze richting de titel te loodsen, vertoeven met ook Dendoncker en Praet drie van zijn voornaamste concurrenten dus wel in Engeland. Door diezelfde oversteek te wagen, kan Vanaken mogelijk tenminste al de maat nemen van de tieners uit het Lotto Park en zo zelf wat nadrukkelijker solliciteren naar een EK-ticket. Op voorwaarde dat de stap goed wordt verteerd en hij in Londen direct zijn draai vindt natuurlijk.

PRO'S IN PREMIER LEAGUE

Als er al twijfel bestond of Vanaken bij Ajax niet uit de toon zou vallen, is dat in de Premier League zeker het geval. De fysieke strijd en het hogere tempo daar lijkt per slot van rekening niet aan hem besteed, al mogen we die reputatie toch gerust als een misvatting bestempelen. De dirigent van achtereenvolgens Michel Preud'homme, Ivan Leko en Philippe Clement, die dus al onder meerdere coaches en in diverse systemen zijn waarde bewees, weegt misschien wel wat licht en oogt soms nogal houterig. Toch heeft hij een verrassende versnelling op lange afstanden in huis, en is hij voor een nummer 10 uiteraard groot met een goede timing. Een kilometervreter ook, stuk voor stuk nuttige troeven in Engeland.Af en toe komt hij sloom over, maar dat compenseert Vanaken dan weer met zijn vista en balbehandeling. In de Champions League viel hij de voorbije jaren alvast zelden uit de toon tegen absolute topclubs als Real en Atlético Madrid, waarbij we ons vooral een prima prestatie thuis tegen Borussia Dortmund herinneren. Wel zullen de fans en critici over Het Kanaal moeten wennen aan zijn stijl, een proces dat evenwel in stroomversnelling kan worden gebracht door zijn efficiëntie te etaleren en vlug statistieken neer te zetten. Het feit dat hij dodelijk is op stilstaande fases, nog steeds een cruciaal aspect van het spelletje in Engeland, kan daarbij een flink handje helpen. Net zoals de kwaliteit om altijd fit te blijven.

WELKOM IN WEST HAM

Het zijn allicht allemaal redenen waarom West Ham, dat vorig seizoen enkel Liverpool voor zich moest dulden wat goals op stilliggende ballen betreft, interesse toont in Vanaken. De perceptie dat hij daar bij een klassieke kelderploeg terecht zou komen, klopt overigens evenmin helemaal. De troepen van David Moyes kwamen in hun afgelopen campagne dan wel even in degradatienood, in het algemeen zijn de Londenaren een stabiele middenmoter mét enige ambitie. Dat bewezen ze ook in hun laatste zeven duels, met slechts één nederlaag, een zege tegen Chelsea en een draw op bezoek bij Manchester United. Nu begonnen The Hammers echter opnieuw met een nul op zes tegen Newcastle en Arsenal.Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om de centen op zak te houden, nadat vorig jaar in totaal voor meer dan 100 miljoen werd gespendeerd en eerder deze zomer huurling Tomas Soucek reeds voor 16 miljoen definitief werd vastgelegd, wil Moyes er daarom toch graag versterking bij. Vanaken kan dan de plaats innemen van Mark Noble, het clubicoon die stilaan aan vervanging toe is, als diepste pion van een trio met verder Soucek en toptalent Declan Rice – twee stevige steunpilaren – in de as. Pablo Fornals, een van de prijzige aankopen, speelt doorgaans namelijk op de linkerflank. Manuel Lanzini lijkt dan weer niet langer tot de plannen te behoren, wat maakt dat de vacature als spelmaker open ligt.

MODEL VAN MOYES

In de 4-2-3-1 van Moyes zou Vanaken dus de spil van het aanvallend compartiment vormen, met voor zich drie dure aanwinsten van vorige zomer. Op links is dat dan Fornals, aan de overkant Jarrod Bowen en in de punt recordaankoop Sébastien Haller. Al verloor de Franse targetman wel zijn plek aan Michail Antonio, wiens kwaliteiten ook beter bij Vanaken passen. Die keuze was trouwens tekenend voor de intentie van Moyes, die bij zijn aanstelling reeds aanvallend en verzorgd voetbal predikte, om af te stappen van het ouderwetse kick and rush. Zelf vergeleek de Schot zich ooit wel meer met José Mourinho dan Pep Guardiola, zij het vooral qua management stijl, maar anti-voetbal is hoegenaamd niet zijn devies.Natuurlijk haalt Moyes zijn neus niet op voor een sporadische lange bal, waar Vanaken met zijn gestalte echter eveneens van pas komt. Verder is hij voorstander van spelers met een groot loopvermogen, opnieuw een visie waar de Brugse draaischijf perfect in past. Mocht het hoger op het veld allemaal net iets te snel gaan, ligt er over Het Kanaal wie weet dan ook zelfs nog een toekomst als box-to-box speler in een wat lagere rol voor hem weggelegd. Het is een switch die Dennis Praet in Italië reeds maakte en nu gewoon doortrekt in Leicester. Bij The Hammers zelf maakte diens voormalig Anderlecht-ploegmaat Cheikhou Kouyaté overigens vier jaar lang het mooie weer op die positie. Absoluut geen schande, dus.

BLUES IN BRUGGE

Toch geloven wij dat Vanaken genoeg in zijn mars heeft om ook op een hoger niveau, en dus zelfs in de middenmoot van de Premier League, de lakens uit te delen als nummer 10. Uiteraard zou hij het vooral in het begin af en toe wel lastig krijgen, mindere momenten beleven en wellicht zelfs even een aanpassingsperiode nodig hebben. Al moet dat gezien zijn ervaring al bij al nog meevallen. Indien de meest gelauwerde speler van de afgelopen seizoenen in onze competitie het ooit zelf nog wil uittesten, lijkt – zeker met het oog op het EK – nu de tijd alvast gekomen. Hoewel we een verderzetting van zijn iconische status in Jan Breydel eveneens toejuichen, zouden we het ergens ook graag zien gebeuren.Of ze er niet alleen ten huize Vanaken maar ook in Brugge net zo over denken, is dan weer een ander paar mouwen. De vraag is immers welke prijs als een correcte vergoeding kan worden beschouwd. De kans lijkt alleszins klein dat dé sterkhouder bij uitstek een bedrag oplevert dat in verhouding staat tot zijn werkelijke waarde voor Blauw-Zwart, zowel op als naast het veld. Zelfs als West Ham pakweg 20 miljoen wil bieden, zou een vertrek van Vanaken bovendien in schril contrast staan met de ambitieuze doelstellingen in eigen land én Europa. Tot slot is er nauwelijks tijd om nog een opvolger aan te trekken, al is die met Charles De Ketelaere en in mindere mate Siebe Schrijvers allicht reeds aanwezig. 

LEGENDE OF MEELOPER?

Anderzijds is het stilaan nu of nooit, zowel voor Club – dat dan tenminste nog kan cashen – als Vanaken zelf. Indien de interesse concreet blijkt en een schappelijk bod op tafel wordt gelegd, krijgt die laatste vermoedelijk wel het laatste woord. Gezien zijn staat van verdienste, zal de landskampioen hem dan tenslotte weinig in de weg leggen. Zij het sowieso met frisse tegenzin en spijt in het hart, want dit zeldzaam huwelijk naar Belgische normen komt liefst nooit ten einde. Misschien grijpen Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert dus toch maar best terug naar het recept van een jaar geleden door Vanaken een verbeterde verbintenis voor te schotelen. En hem nogmaals in te prenten dat hij liever een legende in Brugge dan een meeloper in Engeland wordt.

POLL: Vanaken moet volgens mij ...

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Clement laat aantal sterkhouders rusten, Defour start in de basis

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

40
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine Ă©n grote clubs

DĂ© topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

471
{insert image alt}

Charleroi duwt zegeloze maand in de vergeethoek en pakt koppositie

Na ongeveer een maand zonder zege (mede door de interlandbreak en een uitgestelde wedstrijd) heeft ...

7
{insert image alt}

Zonder Lukaku kan Inter maar net nederlaag afwenden

Internazionale moet het voorlopig zonder de geblesseerde Romelu Lukaku stellen en de afwezigheid van ...

20
{insert image alt}

Clement laat aantal sterkhouders rusten, Defour start in de basis

Club Brugge wil na een 1 op 6 uitpakken met een zege en KV Mechelen lijkt daarvoor de ideale ploeg. ...

166
{insert image alt}

'Barça zet vol in op Nederlander als opvolger van Piqué'

Bij FC Barcelona is er momenteel erg veel onzeker, na het vertrek van preses Josep Bartomeu. ...

79
{insert image alt}

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is terug! De Rode Duivel stond namiddag eindelijk weer in de basis bij Real Madrid en ...

203
{insert image alt}

"Droom van titel met Antwerp"

Royal Antwerp FC staat eerste, maar dat wil nog weinig zeggen na tien speeldagen. De Great Old kan ...

124
{insert image alt}

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Club Brugge kende al het nodige 'geluk' tegen Lazio, dat een vijftal sterkhouders miste door corona. ...

296
{insert image alt}

Presidentskandidaat ontvouwt megaplan rond Messi

Presidentskandidaat Jordi Farré heeft grote plannen met FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi. ...

179
{insert image alt}

"Svilar testte meermaals positief op corona"

Mile Svilar zat niet in de kern tegen Standard en de jonge Belgische doelman moet ook dit seizoen ...

125
{insert image alt}

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Beerschot V.A. en OHL hebben bewezen dat hun positie in het klassement allerminst een toeval is. Ze ...

292
{insert image alt}

Chelsea schuift op in klassement dankzij vlotte zege

Chelsea heeft na twee gelijke spelen op rij nog eens met de zege aangeknoopt in de Premier League. ...

43
{insert image alt}

'AA Gent ziet alweer een basispion uitvallen'

AA Gent krijgt na vier nederlagen op rij zondag nog eens de kans om de zege te pakken. Het treft dan ...

180
{insert image alt}

Dortmund pakt ook zonder Haaland zege, Bornauw onderuit tegen Bayern

In de Bundesliga delen Bayern MĂŒnchen en Borussia Dortmund voorlopig samen de leiding. De twee ...

43
{insert image alt}

Spaanse pers reageert lyrisch na eerste goal Hazard

Eden Hazard heeft zaterdag zijn eerste basisplaats gekregen dit seizoen en maakte zo ook meteen ook ...

636
{insert image alt}

Grote test voor Kompany: "Tegen Antwerp zal hij een plan moeten hebben"

Anderlecht boekte vorige week een deugddoende zege tegen KV Kortrijk, maar zondag zal het kwestie ...

215

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

299
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

273
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

392
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

270
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

282
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

452
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

432
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

134
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

135
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

286
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

1036
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

311
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

225
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

373