Tips voor Thorup: Olivieri & Onuachu bieden oplossing

Foto: Tips voor Thorup: Olivieri & Onuachu bieden oplossing

Witte rook donderdag in de Luminus Arena, waar Jess Thorup aangesteld werd als nieuwe T1. De ex-trainer van AA Gent staat nu voor de lastige taak om KRC Genk na de mislukte competitiestart onder voorganger Hannes Wolf alsnog richting PO I te loodsen. Om de Deen een handje te helpen, gaan wij dan ook graag op zoek naar vijf tips die handig van pas kunnen komen.

Daarbij werden we enigszins op weg gezet door zijn toekomstige assistent Domenico Olivieri, die vorig weekend in de zege tegen KV Mechelen enkele geslaagde ingrepen liet noteren. In een herkenbare 4-3-3 formatie, met meer voetballend vermogen op het middenveld en Paul Onuachu als enige diepe spits, pakten de Limburgers toen eindelijk hun eerste driepunter sinds de openingsspeeldag. Een lijn die Thorup in de komende weken, te beginnen maandag tegen KV Oostende, meteen moet zien door te trekken. Al dan niet met dezelfde veldbezetting.

WEES FLEXIBEL

Hoewel hij na zijn laatste jaar in de Ghelamco Arena haast synoniem staat voor een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, mogen we dat systeem immers niet zomaar tot dé tactiek van Thorup uitroepen. Integendeel: de Deen gaf doorheen zijn carrière reeds blijk van de nodige flexibiliteit. Zo hanteerde hij in zijn vier seizoenen als coach van FC Midtjylland voornamelijk twee formules die haaks staan op zijn aanpak in Gent. De eerste was een offensieve variant op de klassieke 4-3-3, met twee hoge pionnen in de as. Een formatie die hij aanvankelijk ook bij de Buffalo's introduceerde, tot een iets meer behouden versie – tenminste qua bezetting op het middenveld – zich opdrong voor het defensief evenwicht.Hoe dan ook voetbalde AA Gent in Thorup zijn eerste campagne nagenoeg altijd in een 4-3-3, tot die vermaledijde bekerfinale tegen KV Mechelen. Pas nadien maakte de beruchte ruit haar intrede, een poging om Jonathan David maximaal te benutten. Zoals het een goede trainer betaamt, gaat Thorup dan ook steeds op zoek naar de meest geschikte formule voor zijn kern. Dat lijkt in Genk eveneens een 4-3-3, al koos hij in zijn laatste twee jaar in Denemarken dan weer stelselmatig voor een 3-4-3 die wat doet denken aan het succesrecept van Roberto Martinez bij de Rode Duivels. Ook dat systeem vormt een optie in Limburg, zij het wel met de nodige risico's gezien de vrij dunne spoeling centraal achterin.

DURF VERNIEUWEN

Een deel van de oplossing kan er dan in bestaan om Sébastien Dewaest weer op te vissen. Olivieri en Dimitri de Condé ondernamen reeds een vruchteloze poging, maar wellicht heeft Thorup meer succes. Daarnaast zagen we tegen KV Mechelen hoe aanwinst Daniel Muñoz daar uit de voeten kan, dus een positie als meest rechtse pion in een driemansdefensie – zoals Clinton Mata bij Club Brugge – is hem mogelijk op het lijf geschreven. Aan de overkant lijkt Jhon Lucumi als enige linksvoetige verdediger een logische optie, al kan daar ook Casper De Norre wie weet nog aan de oppervlakte komen. Genoeg stof om over na te denken dus, zeker nu de mercato nog niet gesloten is en er altijd nog wat bij kan komen.In zijn eerste seizoen bij AA Gent liet Thorup dan weer zien ook een meer traditionele 4-3-3 zijn eigen invulling te kunnen geven. Na nieuwjaar posteerde hij toen Alexander Sörloth tenslotte als valse flank, een rol die Cyriel Dessers op zich kan nemen. Net zoals hij David optimaal liet renderen, kan Junya Ito of Théo Bongonda dan in een centrale rol als sleutelfiguur fungeren. Iets wat ook Wolf probeerde, zij het zonder veel succes. Intussen werd de nood aan creativiteit aangepakt met de komst van Bastien Toma, terwijl ook Mats Moller Daehli nog rondloopt, jonkie Luca Oyen aan de deur klopt en Bryan Heynen werkt aan zijn terugkeer. Bongonda en vooral Ito belangrijk maken, blijft hoe dan ook cruciaal.

BENUT ONUACHU

Uiteraard kan dat tevens vanaf de flank, waar het duo met hun snelheid, diepgang, acties en vooral voorzetten constant voor dreiging zorgt. Zeker met een dubbele meter als Onuachu in de box, al vormt de aansluiting vanaf het middenveld om daar voor voldoende bezetting te zorgen wel een werkpunt zonder Heynen. Desalniettemin doet Thorup er best aan om de boomlange Nigeriaan zoveel mogelijk te benutten. Iets wat hij zelf vast ook wel weet, want bij FC Midtjylland had hij hem drie jaar onder zijn hoede. Thorup beseft dus maar al te goed tot wat zijn vroegere pupil in staat is, meer zelfs: bij AA Gent drong hij tevergeefs aan om hem aan boord te halen. Het wordt dan ook ongetwijfeld een blij weerzien.Met 56 goals en 18 assists in 130 duels mag de eerdere samenwerking tussen Thorup en Onuachu per slot van rekening gerust een geslaagd huwelijk worden genoemd. Hoewel het dan nog maar de vraag is hoe Dessers ingepast kan worden, zal de nieuwe coach er dus geen gras over laten groeien om rond de targetman te bouwen. En terecht, want Onuachu heeft absoluut het potentieel om potten te breken in de Jupiler Pro League. Ook kan Thorup zijn troepen inpeperen hoe ze best kunnen bewegen rond de sterke beer én hoe ze hem moeten aanspelen, zowel in de zestien als met de rug naar doel. Bongonda en Ito zijn alvast ideaal om in dat eerste geval de aanvoer te verzorgen, net zoals de oprukkende backs.

SPEEL MET LEF

Als zijn oude en nieuwe club één ding gemeen hebben, zijn het trouwens die offensief ingestelde backs. In de Ghelamco Arena mochten Alessio Castro-Montes en Milad Mohammadi van Thorup vorig seizoen naar hartenlust de zijlijn afdraven, net zoals Jere Uronen en Joakim Maehle dat al een tijdje doen in de Genk. Die eerste ruimt in de basis vermoedelijk wel permanent plaats voor Gerardo Arteago, maar de principes blijven gelijk. Natuurlijke kostte die aanvallende dadendrang van de rechts –én linksachter af en toe wat defensieve stabiliteit, iets wat een lefgozer als Thorup er ondanks de verwijten echter graag bijneemt. Het past ook bij de filosofie van Genk, al mag dat vanzelfsprekend niet leiden tot naïviteit.Met 10 tegengoals behoren de Limburgers nu al tot de slechtste leerlingen van de klas, dus blind naar voren lopen is uit den boze. Een terugkeer van Dewaest, waardoor Carlos Cuesta nog wat langer in de wachtkamer kan blijven, zou allicht wel helpen. Net zoals een betere vorm bij Lucumi. Thorup beschikt achterin alleszins over meer kwaliteit dan in Gent, met ook Eboue Kouassi die een rijtje achteruit kan schuiven. Op het middenveld lijkt er namelijk geen plaats meer voor een pure breker, hoewel Anderson Esiti in de beginperiode van Thorup bij de Buffalo's vaak aan de bak kwam. De keuze van Olivieri voor een centrale as met Patrik Hrosovsky en Kristian Thorstvedt zag er evenwel toch veelbelovender uit.

PAK SNEL PUNTEN

Eindigen doen we met een dooddoener, die daarom evenwel niet minder belangrijk is. Tegenover alle romantiek en idealistische spelopvattingen, staat immers de harde realiteit. Indien ze in de Luminus Arena werkelijk nog aanspraak willen maken op de top vier, moet Thorup tenslotte vooral snel punten pakken. Met een acht op 18 is het kalf nog niet verdronken, mede te danken aan het falen van enkele concurrenten, maar de plaatsjes bovenin blijven wel duur en de foutenmarge alsmaar kleiner. Gelukkig is het speelschema Genk nu vrij gunstig gezind, met eerst twee duels tegen KV Oostende en Waasland-Beveren. Na de interlandbreak wachten dan wel Charleroi en, jawel, een verplaatsing naar … AA Gent.Het volgende vierluik tegen Eupen, STVV, Cercle Brugge en Moeskroen oogt dan weer op z'n zachtst gezegd doenbaar. In die confrontaties niks laten liggen, en vervolgens liefst ook punten pakken tegen rechtstreekse rivalen Antwerp en Anderlecht, en de trein kan alweer helemaal vertrokken zijn. Falen in die opdracht daarentegen, en min of meer hetzelfde lot als zijn Gentse opvolger Laszlo Bölöni kan wie weet ook hem beschoren zijn. Als zesde punt zouden we dus nog kunnen opmerken dat Thorup er alles aan moet doen om de kleedkamer achter zich te scharen. Al hebben we er, gezien de reacties in de Ghelamco Arena na zijn ontslag, alle vertrouwen in dat de charmante Deen daar wel in zal slagen.

POLL: Thorup zal Genk nog naar PO I loodsen ...

Charleroi duwt zegeloze maand in de vergeethoek en pakt koppositie

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Jordan Lukaku kan op Anderlecht debuteren voor Antwerp

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

40
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

482
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt nieuws over beschikbaarheid Murillo en Verschaeren'

Anderlecht staat zondag weer voor een grote test, want het krijgt dan Antwerp op bezoek in het Lotto ...

20
{insert image alt}

Liverpool knokt zich naar zege en voorlopige leidersplaats

Liverpool staat voorlopig alleen aan de leiding in de Premier League. Het knokte zich naar een ...

44
{insert image alt}

Charleroi duwt zegeloze maand in de vergeethoek en pakt koppositie

Na ongeveer een maand zonder zege (mede door de interlandbreak en een uitgestelde wedstrijd) heeft ...

67
{insert image alt}

Jordan Lukaku kan op Anderlecht debuteren voor Antwerp

Antwerp moet voorlopig zijn leidersplaats afstaan aangezien Beerschot en Charleroi allebei hun ...

61
{insert image alt}

Zonder Lukaku kan Inter maar net nederlaag afwenden

Internazionale moet het voorlopig zonder de geblesseerde Romelu Lukaku stellen en de afwezigheid van ...

39
{insert image alt}

Clement laat aantal sterkhouders rusten, Defour start in de basis

Club Brugge wil na een 1 op 6 uitpakken met een zege en KV Mechelen lijkt daarvoor de ideale ploeg. ...

204
{insert image alt}

'Barça zet vol in op Nederlander als opvolger van Piqué'

Bij FC Barcelona is er momenteel erg veel onzeker, na het vertrek van preses Josep Bartomeu. ...

125
{insert image alt}

Zidane heeft nog meer goed nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is terug! De Rode Duivel stond namiddag eindelijk weer in de basis bij Real Madrid en ...

277
{insert image alt}

"Droom van titel met Antwerp"

Royal Antwerp FC staat eerste, maar dat wil nog weinig zeggen na tien speeldagen. De Great Old kan ...

144
{insert image alt}

'Haaland en Hummels mogelijk out voor partij tegen Club Brugge'

Club Brugge kende al het nodige 'geluk' tegen Lazio, dat een vijftal sterkhouders miste door corona. ...

321
{insert image alt}

Presidentskandidaat ontvouwt megaplan rond Messi

Presidentskandidaat Jordi Farré heeft grote plannen met FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi. ...

226
{insert image alt}

"Svilar testte meermaals positief op corona"

Mile Svilar zat niet in de kern tegen Standard en de jonge Belgische doelman moet ook dit seizoen ...

137
{insert image alt}

Beerschot aan de leiding na spektakelrijke zege tegen OHL

Beerschot V.A. en OHL hebben bewezen dat hun positie in het klassement allerminst een toeval is. Ze ...

296
{insert image alt}

Chelsea schuift op in klassement dankzij vlotte zege

Chelsea heeft na twee gelijke spelen op rij nog eens met de zege aangeknoopt in de Premier League. ...

45
{insert image alt}

'AA Gent ziet alweer een basispion uitvallen'

AA Gent krijgt na vier nederlagen op rij zondag nog eens de kans om de zege te pakken. Het treft dan ...

200

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

303
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

274
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

394
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

271
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

286
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

453
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

435
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

136
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

135
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

288
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

1043
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

313
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

226
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

376