Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Foto: Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes speeldagen ver, en toch legden alweer vier coaches – bij drie topclubs – de kop. 'Geduld is een schone deugd' blijkt tegenwoordig dan ook niet meer dan een loos gezegde in de Jupiler Pro League. Wie sneuvelt er als volgende?

Niet dat we hier vlugge trainersontslagen willen promoten, integendeel: naar onze mening gingen AA Gent en KRC Genk nogal voorbarig te werk bij hun beslissing om Thorup en Wolf de deur te wijzen. Die eerste wordt straks trouwens allicht voorgesteld als opvolger van de Duitser in de Luminus Arena, waar ook Vercauteren een tijdje in beeld was. Zijn C4 in Anderlecht kwam er door het pensioen van Vincent Kompany wel in bijzondere omstandigheden, terwijl de positie van Bölöni bij de Buffalo's na amper 25 dagen reeds onhoudbaar was geworden. Het is tekenend voor de manier waarop, al dan niet onder druk van de buitenwereld, vaak overhaast knopen worden doorgehakt in de Belgische bestuurskamers.

INVLOED VAN DE FANS

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte verwees, naast de frustratie in de spelersgroep, bij de ontheffing van Bölöni uit zijn functie zelf ook naar die externe invloed. Enerzijds vanwege de pers, maar vooral door de eigen fans. Iets wat ze nu tevens op de Bosuil mogen ervaren. Ondanks de bekerzege nam een deel van de Antwerp-aanhang na de mislukte competitiestart, met een teleurstellende acht op 18, daar zopas immers Ivan Leko alweer op de korrel door te schreeuwen om … Bölöni. Afwachten of de Kroaat genoeg krediet geniet bij zijn ambitieuze bazen om de storm bij een volgende nederlaag te overleven.Ook bij Zulte Waregem staan de supporters op de banken uit onvrede met Francky Dury, nochtans een icoon aan wie Essevee veel te danken heeft. Indien we zijn korte uitstap naar AA Gent even onder de mat vegen, zwaait de voormalig politieagent al ruim 25 jaar de plak aan de Gaverbeek. Dury begon bij Zultse VV in eerste provinciale, overleefde de fusie rond de eeuwwisseling en bezorgde de club in 2013 ei zo na zelfs de landstitel. Tussendoor won hij de beker in 2006 en 2017, met enkele onvergetelijke Europese campagnes als gevolg. De Vlaamse variant van Sir Alex Ferguson of Arsène Wenger, zeg maar.

DURY ONDER DRUK

Toch staat zijn positie nu flink onder druk, waarbij zowel in de kleed –als bestuurskamer blijkbaar wat onenigheid bestaat over hoe het nu verder moet met de alleenheerser in het Regenboogstadion. Net zoals Ferguson en Wenger ooit bij Manchester United en Arsenal, reikt zijn beslissingsmacht tenslotte verder dan de wekelijkse opstelling en tactiek alleen. Dat de huidige kern tekort lijkt te schieten, valt dan ook deels aan hem te verwijten. Net zoals het feit dat een aantal pionnen in de 0-6 pandoering tegen Club Brugge een lakse indruk maakten. Het leek haast op een revolte tegen hun ervaren coach.Desalniettemin zit Dury nog steeds stevig in het zadel bij de fusieclub. Mede dankzij het wurgcontract voor 10 seizoenen dat hij na de tweede plaats in 2013 ondertekende, waarmee hij nog tot 2024 vastligt. Hem nu buitengooien, zou Zulte Waregem namelijk een pak miljoenen kosten die het nu niet bepaald kan missen. Essevee trachtte dan maar te sleutelen aan zijn technische staf om zo vernieuwing teweeg te brengen, maar voorlopig brengt dat dus evenmin het gewenste effect op. Zelfs los van de financiële beslommeringen, is het echter nog maar de vraag of de wegen scheiden met Dury wel de oplossing is.

LEEGTE NA LEGENDES

Vraag het maar na op Old Trafford, waar sinds het afzwaaien van Ferguson de ene trainer na de andere de revue passeerde. Al valt de situatie aan de Gaverbeek misschien eerder te vergelijken met het einde van Wenger bij Arsenal, waar de resultaten eveneens in dalende lijn gingen en de Fransman alsmaar meer onder vuur kwam te liggen. Toch bracht zijn afscheid weinig zoden aan de dijk. Unai Emery zong het niet veel langer dan één seizoen uit, Mikel Arteta kon enkel via de FA Cup nog een Europees ticket afdwingen. In Frankrijk versleet ook Auxerre na Guy Roux, die 44 jaar de plak zwaaide, een pak coaches.Dat het niet eenvoudig is om dergelijke clublegendes aan het roer te vervangen, ontdekte Zulte Waregem trouwens zelf toen Dury in 2010 naar AA Gent trok. Tegen zijn terugkeer anderhalf jaar later werden zowel Bart De Roover, Hugo Broos als Darije Kalezic per slot van rekening te min bevonden om het schip te sturen. Wanneer de boot van Dury binnenkort onherroepelijk strandt, willen we dus wel nog eens zien of de nieuwe wind werkelijk tot beterschap leidt. Net zoals Manchester United met weemoed terugdenkt aan de glorieperiode onder Ferguson, kan hij sneller dan gedacht worden gemist.

PUNTEN PRIMEREN

Het is overigens niet de eerste keer dat Zulte Waregem met een valse noot aan het seizoen begint, integendeel: de voorbije campagnes lijkt het haast een gewoonte te zijn worden. Toch slaagde Dury er telkens weer in om voor de ommekeer te zorgen. Ook in KV Mechelen, waar Wouter Vrancken op korte tijd alle harten veroverde en na een flirt met KRC Genk een jaar geleden een verbeterd contract mocht ondertekenen, hoeven ze dus nog niet te panikeren na de zwakke start. Zeker omdat de kwaliteit op de mat blijft bekoren, zij het dus helaas zonder resultaat. Met vier op 18 bengelt Malinwa onderaan.Indien die lijn de volgende weken wordt doorgetrokken, is het wellicht dus slechts een kwestie van tijd vooraleer ook zijn positie in gevaar komt. Hoewel termen als filosofie en clubcultuur lustig in het rond worden gezwierd, is het immers de puntenoogst die altijd weer doorslaggevend blijkt te zijn voor het lot van een trainer. In die zin zien ook Nicky Hayen en Fernando Da Cruz, die met Waasland-Beveren en Moeskroen op de degradatieplaatsen prijken, de bui al hangen. Nochtans valt uit hun materiaal niet veel meer te puren. Kevin Muscat krijgt het bij STVV trouwens eveneens stilaan warm onder de voeten.

WAAN VAN DE WINST

Vorig seizoen lieten de Japanse eigenaars er alleszins geen gras over groeien om Marc Brys, toch een naam als een klok in onze competitie die het nu ook prima doet bij OH Leuven, aan de kant te schuiven. Bij KV Kortrijk stond dan weer Yves Vanderhaeghe ter discussie, die gelukkig wél het vertrouwen bleef genieten en de Kerels vandaag op een knappe zesde plaats in het klassement parkeert. In het algemeen is het jammer genoeg echter maar al te vaak de waan van de dag die primeert, zeker bij de vaste klanten onderin het klassement, en lijkt het nu dus alleen nog maar wachten op de volgende kop die sneuvelt. De enige remedie is zo snel mogelijk winnen en punten pakken. Leko, Dury, Vrancken, Hayen, Da Cruz en Muscat weten dus wat hen te doen staat.

POLL: Welke trainer zal volgens u als volgende worden ontslagen in de JPL?

Helemaal terug: Hazard start in basisploeg bij Real

OHL heeft dubbel voordeel tegenover Beerschot

'Geplaagde De Decker slikt opnieuw dubbele tegenvaller'

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

36
{insert image alt}

Beerschot & OHL bedreigen kleine én grote clubs

Dé topper van speeldag 11 is uiteraard het zondagstreffen tussen Anderlecht en Antwerp op zondag. ...

337
{insert image alt}

Mechelen moet afstraffing vrezen tegen Club

Een vogel voor de kat. De kans op puntenwinst ligt niet bijster hoog voor KV Mechelen tegen Club ...

526
{insert image alt}

OHL heeft dubbel voordeel tegenover Beerschot

In de Jupiler Pro League staat zaterdagnamiddag een heruitgave van de finale in 1B op het programma. ...

0
{insert image alt}

Helemaal terug: Hazard start in basisploeg bij Real

Een tweetal weken geleden leek het er nog op dat Eden Hazard ten vroegste pas na de komende ...

35
{insert image alt}

'Geplaagde De Decker slikt opnieuw dubbele tegenvaller'

AA Gent heeft dringend nood aan een nieuwe overwinning. De Buffalo's gingen in het vier vorige duels ...

87
{insert image alt}

Roofe doet verrassende uitspraak over Kompany

Na amper één seizoen hield Kemar Roofe het afgelopen zomer alweer voor bekeken bij RSC Anderlecht, ...

149
{insert image alt}

'Code rood bij Barcelona: financiële afgrond dreigt'

Dat de financiële situatie van FC Barcelona precair is, is natuurlijk al een tijdje bekend. Maar ...

248
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Miljoenenbod voor Club, mega-operatie bij Real'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

239
{insert image alt}

Vrancken: "Intern mijn zegje over gedaan"

In het tussenseizoen nam KV Mechelen afscheid van Arjan Swinkels, de ervaren verdediger die een ...

92
{insert image alt}

'Nmecha kwam er niét op Kompany's voorspraak'

In de voorbije transferperiode kon RSC Anderlecht bij Manchester City de Duitse aanvaller Lukas ...

231
{insert image alt}

Genkse smaakmaker terug: "Veel te gemakkelijk"

KRC Genk staat terug onder de mensen met een mooie vierde plek. De Limburgers zijn nu al zes ...

216
{insert image alt}

Zidane pakt uit met twee enorme verrassingen

Na de 1-3 overwinning in de Clasico tegen FC Barcelona wil Real Madrid in LaLiga terug aanpikken met ...

254
{insert image alt}

Leko duidelijk over speelkansen Lukaku tegen RSCA

Zondag komt Antwerp FC op bezoek in het Lotto Park. Dan wordt er uiteraard reikhalzend uitgekeken ...

285
{insert image alt}

Titelduel tussen Leko en Clement in de maak

Het gaat hard voor Antwerp FC. Enkele weken zag het er nog niet goed uit voor Ivan Leko en z'n team, ...

185
{insert image alt}

"Sambi Lokonga wordt beter dan Lucas Biglia"

Dit seizoen moet hét jaar van de doorbraak worden van Albert Sambi Lokonga. Het jeugdproduct van ...

207
{insert image alt}

"Natuurlijk speelt Mbappé volgend jaar voor Real"

Na een erg knappe voetbalcarrière is Robert Pires momenteel werkzaam als voetbalcommentator bij ...

157
{insert image alt}

Maradona fileert Barça vanwege Messi: "Ik wist het"

FC Barcelona moest afgelopen zomer op de gelimiteerde transfersom van 700 miljoen euro wijzen om ...

260

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

256
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

225
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

355
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

251
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

244
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

440
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

400
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

121
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

128
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

247
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

929
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

293
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

208
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

353