Toekomstige Duivels: 11 jonge lookalikes voor de Gouden Generatie

Toekomstige Duivels: 11 jonge lookalikes voor de Gouden Generatie

Roberto Martinez maakt werk van de toekomst. Zoveel is duidelijk na zijn nieuwste selectie, waarin Anderlecht-jonkies Yari Verschaeren en de intussen afgehaakte Elias Cobbaut het vertrouwen bleven genieten. Meer zelfs: het duo kreeg dit keer het gezelschap van ploegmaats Jérémy Doku en Landry Dimata, die als opvolgers voor respectievelijk Eden Hazard en Romelu Lukaku worden bestempeld. Maar wie moet straks dan in de voetsporen treden van de overige negen titularissen?


Om onze bondscoach een handje te helpen, gaan wij alvast op zoek naar enkele potentiële kandidaten die binnenkort misschien hun opwachting mogen maken bij de Rode Duivels. Daarbij beperken we ons tot spelers aan wie die eer voorlopig nog niet te beurt viel en die tot dezelfde leeftijdscategorie als Doku en Dimata behoren, met name maximum 23 jaar. Tot slot houden we ook enigszins rekening met de profielen van de huidige vaste krachten, die liefst zo goed mogelijk benaderd worden. Met al die criteria indachtig, stelden we naast de twee debutanten het volgende elftal samen: 

COURTOIS – VANDEVOORDT (18)
Onder de lat denken we uiteraard aan Jonge Duivels zoals Arnaud Bodart, Mile Svilar of zelfs Gaëtan Coucke, die het prima doet bij KV Mechelen na zijn overstap van KRC Genk. Daar delfde hij vorig seizoen het onderspit tegen Maarten Vandevoordt, die het nu nochtans moet stellen met een plekje bij de nationale U19 en ook in de Luminus Arena weer op de bank zit. Toch druipt de klasse er vanaf bij de talentrijke doelman, die tevens qua postuur het meest op illustere voorganger Thibaut Courtois lijkt. Op termijn ook bij de Rode Duivels dus diens gedoodverfde opvolger, al kan dat wel nog even duren.



ALDERWEIRELD – BORNAUW (21)
Achterin zijn de Belgen het snelst aan verjonging toe, maar gelukkig staat er heel wat talent te popelen. Zo lopen er op onze velden met Alessio Castro-Montes, Jelle Bataille en Maxime Busi drie beloftevolle rechtsbacks rond, die behalve die laatste misschien in de formatie van Martinez echter beter van pas komen op de flank. Van de centrale opties is het dan weer de vraag wie de rol van Toby Alderweireld als meest rechtse pion in het defensieve trio het best kan vervullen, maar hoe dan ook klopt Sebastiaan Bornauw stevig op de deur. Wellicht liggen er voor de verdediger van FC Köln hier de meeste kansen.

VERMAELEN – VANHEUSDEN (21)
De concurrentie van ex-ploegmakker Killian Sardella moet hij alleszins kunnen overwinnen, terwijl het jeugdproduct van Anderlecht ook in het centrum een flink streepje voor heeft op pakweg Wout Faes, Ewoud Pletinckx of Rocky Bushiri. Dé verwachte troonopvolger van Thomas Vermaelen, of eigenlijk de reeds gepensioneerde Vincent Kompany, is evenwel toch Zinho Vanheusden. Net zoals Bornauw staat ook hij vandaag al dicht bij de A-kern, al bleef de defensieleider van Standard opnieuw hangen bij de U21. Vroeg of laat vervoegt hij, al dan niet als speler van Inter, echter ongetwijfeld de grote jongens.



VERTONGHEN – LAVALÉE (23)
Voor het derde en laatste stekje in de achterhoede is het zoeken naar een geschikte linkspoot om Jan Vertonghen te vervangen. Een zeldzaam profiel, wat de keuze van Martinez voor Cobbaut verklaart. Afwachten dus welke evolutie Thibault De Smet en Daam Foulon maken in respectievelijk Frankrijk en Italië, maar de optie die ons het meest intrigeert is toch Dimitri Lavalée. De geboren Luikenaar vertrok deze zomer na veel heisa naar Bundesliga-middenmoter Mainz, dat zowaar van plan lijkt om meteen zijn kaart te trekken. Als oudste speler in deze lijst wel weinig ervaring, maar wie weet een laatbloeier.

MEUNIER – SAELEMAEKERS (21)
Op de rechterflank is huidige doublure Timothy Castagne nog maar net 24, maar met Castro-Montes, Bataille en Busi is het zoals gezegd in zijn kielzog nu al drommen om de schoenen van Thomas Meunier te vullen. De voornaamste kanshebber hebben we dan evenwel zelfs nog niet genoemd, want dat is natuurlijk Alexis Saelemaekers. Het vroegere woelwater van Anderlecht verbaasde vriend en vijand met zijn voortreffelijk prestaties bij AC Milan, waar hij na de coronabreak zelfs zeven keer in de basis stond. Voorlopig nog een pion voor Jacky Mathijssen, al liet Martinez zijn naam toch af en toe reeds vallen.



T.HAZARD – DE KETELAERE (19)
Aan de overkant mogen we gerust stellen dat Thorgan Hazard tegenwoordig de bovenhand heeft op Nacer Chadli en Yannick Carrasco als titularis, stuk voor stuk offensief ingestelde spelers die niet echt beantwoorden aan het profiel van de traditionele fullback. Én allemaal rechtsvoetig zijn. Dan is Charles De Ketelaere tenminste al een linkspoot, die bovendien ook bij Club Brugge geregeld eenzaam op de linkerflank wordt geposteerd. Hoewel de tiener zich duidelijk in de as het meest in zijn sas voelt, kan die waardevolle ervaring hem wie weet dus ook bij de Rode Duivels later nog prima van pas komen.

WITSEL – MANGALA (22)
Opties te over als controleur op het middenveld, met heel wat jongens die net als Axel Witsel ook in de opbouw hun steentje bijdragen. Zij het elk op hun eigen manier. Zo legt de Standard-tandem Samuel Bastien en Nicolas Raskin, net zoals gekwetste Genkie Bryan Heynen, iets meer verticaliteit aan de dag, terwijl het Anderlecht-duo Marco Kana en Sambi Lokonga net wat flegmatieker oogt. Onze keuze valt echter op Orel Mangala, enigszins onbekend en dus onbemind bij het grote publiek. Toch gooit het Neerpede-product, en vaste klant bij de Jonge Duivels, nu al enkele jaren érg hoge ogen in Duitsland.



DE BRUYNE – VRANCKX (17)
Dé vervanger van Kevin De Bruyne is uiteraard Youri Tielemans, ondanks zijn prille leeftijd reeds een gewaardeerd lid van Martinez zijn harde kern. Geen nood, want tussen hem en lookalike Aster Vranckx gaapt nog een kloof van vijf jaar. Hoewel ook een aantal van de bovenvermelde namen hier naar een plaatsje dingen, waarbij we dan vooral denken aan Heynen en Raskin, torent het goudhaantje van KV Mechelen qua potentieel toch ruimschoots boven hen uit. Opvallend genoeg maakte hij desondanks, in tegenstelling tot De Ketelaere en Antoine Colassin, nog niet de overstap van de U19 naar de U21.

MERTENS – LUKEBAKIO (22)
Indien we Doku als opvolger van Hazard mogen beschouwen, is Verschaeren die van Dries Mertens. De Anderlecht-tiener maakt evenwel al deel uit van de vaste selectie, en dus gingen we op zoek naar iemand anders. Mike Ndayishimye en Franco Antonucci verdienen na hun sterk seizoen in Nederland enige overweging, maar Dodi Lukebakio blijft toch de favoriet. Stelselmatig genegeerd en in de pikorde nu zelfs voorbijgestoken door Doku, zijn vele goals voor Hertha Berlijn ten spijt. Net zoals bij mede ex-RSCA'ers Bornauw en Mangala, is het echter slechts een kwestie van tijd voor hij zo de aandacht trekt.


POLL: Wie zal het volgens u als eerste tot Rode Duivel schoppen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

5
5
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss

KRC Genk verspeelde afgelopen weekend weliswaar twee punten tegen Cercle Brugge, met 7 op 9 mag de ...

60
60
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct

Club Brugge heeft donderdagavond een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Blauw-Zwart kan ...

564
564
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'

De Jupiler Pro League wist in de voorbije seizoenen heel wat spelers te lanceren richting de grote ...

192
192
<strong>Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat</strong>
Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

In de Hel van Thessaloniki hoopt Club Brugge donderdagavond een ticket voor de halve finale van de ...

703
703
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format

Ook dit seizoen staan de play-offs weer garant voor spanning en spektakel. Toch ligt het format meer ...

586
586
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge

Met het vertrek van Vincent Mannaert komt er straks ook officieel een einde aan een tijdperk bij ...

111
111
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'

Met de komst van Sam Baro waait er een nieuwe wind bij AA Gent, waar CEO Michel Louwagie straks ...

210
210
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé

Na een fraaie zeven op negen krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Het ideale moment ...

243
243
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'

Meer nog dan de huidige sportieve malaise eisen de financi&euml;le perikelen tegenwoordig weer een ...

537
537
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'

Jesper Fredberg ging afgelopen zomer met de grove borstel door de selectie van Anderlecht. Met ...

520
520
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Griekenland, waar het tegen PAOK een ...

570
570
'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'
'Gheysens bibbert: Overmars richting exit bij Antwerp?'

De titel is gaan vliegen, maar na de dubbel van vorig seizoen kan Antwerp straks wel nog opnieuw de ...

640
640
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'
'Bologna wil alweer revelatie uit JPL wegkapen'

De Jupiler Pro League ontwikkelde de voorbije jaren een reputatie als een uitstekende ...

55
55
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"
Hayen slaat 2 vliegen in één klap: "Dat heeft hij goed gezet"

Op enkele weken tijd is de sfeer bij Club Brugge helemaal gekeerd. Op het einde van de reguliere ...

321
321