Kosten door Cobbaut: 10 verdedigers voor Anderlecht

Kosten door Cobbaut: 10 verdedigers voor Anderlecht

Slecht nieuws voor Anderlecht aan de kust, en dan hebben we het niet louter over het puntenverlies. Elias Cobbaut liep namelijk een enkelbreuk op die hem al zeker tot nieuwjaar aan de kant zal houden, waardoor de spoeling centraal achterin na het eerdere pensioen van Vincent Kompany flinterdun wordt. Werk aan de winkel voor Peter Verbeke dus, die met het beperkte budget plots op jacht moet naar een (of meerdere) nieuwe verdediger(s). Wij spelen graag even voor scout en schotelen hem 10 pasklare opties voor.


Daarbij nemen we, naast de financiële factor, nog enkele criteria in overweging. Zo gaan we vooreerst op zoek naar een linkspoot, wat maakt dat pakweg Philippe Sandler niet aan bod komt. Tenzij na Adrien Trebel ook Antonio Milic of James Lawrence een nieuwe kans krijgen, iets wat we echter niet snel zien gebeuren, zijn die na het afhaken van Cobbaut immers schaars in het Lotto Park. Ook enig voetballend vermogen is een must, net zoals de verse kracht bij voorkeur snel inzetbaar is. Hoewel hij niet bij iedereen in de bovenste schuif ligt, blijft Cobbaut per slot van rekening een vaste titularis. De laatste afweging is dan ook de moeilijkste: kiest Paars-Wit voor wat broodnodige ervaring, of helt de balans toch eerder door naar een potentieel talent waarop winst kan worden geboekt? De volgende 10 namen vormen alleszins interessante pistes.

Mark MCKENZIE (21, Philadelphia) – 2 mln.
Beginnen doen we met een raspaard dat al op de Brusselse radar pronkt, want Anderlecht werd begin augustus reeds gelinkt aan Mark McKenzie. Verbeke moet dan wel Union Berlin en vooral Celtic zien af te troeven voor de jonge VS-international, een sinecure noch een goedkope operatie gezien de vraagprijs van een drietal miljoen. McKenzie kreeg van landgenoot Charlie Davies wel het advies om niet naar Schotland te trekken, waarbij de ex-spits precies om de speelstijl zelfs expliciet Anderlecht opperde als een betere bestemming. De moeite waard om nog eens in de MLS te gaan shoppen?



Alexander CALLENS (28, NY City) – 1,2 mln.
In januari pikte Sporting er bij New York Red Bulls alvast met wisselend succes backs Kemar Lawrence en Michael Murillo op, nu kunnen de pijlen op stadsgenoot NY City worden gericht. Dat maakt deel uit van het Manchester City-consortium, waar geen geschikte kandidaten te vinden zijn. Wel kan Kompany dus eens aankloppen bij de Amerikaanse tak voor Alexander Callens, de op een na oudste optie in dit lijstje. De 13-voudig Peruviaans international is misschien geen klepper van de bovenste plank, maar wel een betrouwbare routinier mét ervaring in de Spaanse tweede klasse. Een potentieel leidersfiguur.

Diego GONZALEZ (25, Malaga) – 950k.
Diego Gonzalez was dan weer vorig seizoen nog actief in La Liga 2, waar zijn werkgever Malaga echter in financiële nood zit. Een uitverkoop dringt zich dus op, wat maakt dat de Spanjaard voor een prikje weg mag. Zeker aangezien hij, net zoals Callens overigens, zijn laatste contractjaar ingaat. De voormalig jeugdinternational werd de voorbije dagen, naast een resem clubs uit eigen land, zelfs reeds in verband gebracht met een niet nader genoemde Belgische topploeg. De geruchtenmolen wees daarbij meteen gretig richting het Lotto Park, al bleef het bij speculatie. Wie weet is er evenwel iets meer aan de hand.



Nicolas DEMARTINI (20, Temperley) – 900k.

Niet gelinkt aan Anderlecht, wel aan aartsrivaal Club Brugge. Nicolas Demartini maakt net zoals vroeger Club-target Adolfo Gaich dan ook deel uit van de Argentijnse U23, hoewel hij daar met zijn club CA Temperley slechts op het tweede niveau uitkomt. Niet voor lang allicht, want de talentvolle verdediger liet zelf al verstaan zich klaar te voelen voor een stap hogerop. Misschien wel naar Europa, waar ook Bologna een oogje op hem heeft laten vallen. Een opportuniteit voor Anderlecht, dat in een niet zo ver verleden prima zaakjes deed in Argentinië? Demartini deelt alleszins zijn makelaar met Josué Sá.

Ulrik JENSSEN (24, Nordsjaelland) – 800k.
Ook het bureau dat Ulrik Jenssen zijn belangen behartigt voelt zich thuis in ons land, vooral in Genk en Waregem – met cliënten als Marcus Ingvartsen, Brian Hamalainen en Lukas Lerager. Zelf bracht de Noor, die maar liefst 26 keer uitkwam voor de U21 maar nog wacht op zijn debuut bij de A-kern, dan weer al een tijdje door in Lyon. Van een taalbarrière is dus alvast geen sprake, terwijl zijn palmares aangeeft dat hem ooit een grote toekomst werd voorspeld. Bovendien deed Anderlecht met Mustapha Bundu al zaken in Denemarken, waar het achterin wel nog met de wrange nasmaak van Bubacarr Sanneh zit.



Joel Abu HANNA (22, Zorya Lugansk) – 625k.
Een buitenbeentje, zeg maar. Zo viert Joel Abu Hanna, een voormalig Duits jeugdinternational die langs Bayer Leverkusen en FC Kaiserslautern passeerde, straks allicht zijn debuut voor … Israël. Na een verloren jaar in de lagere regionen van Duitsland werkte hij dan ook een prima eerste seizoen af bij Zorya Lugansk in Oekraïne, waar hij net als Bogdan Mykhaylichenko een koopje kan zijn. Met 12 gele kaarten in 29 optredens staat de potige verdediger, opnieuw net als Mykha, wel gekend om af en toe de botte bijl boven te halen. Generatiegenoot en mogelijk maatje voor halve landgenoot Luka Nmecha.

Jairo RIEDEWALD (23, Crystal Palace) – 3,2 mln.
Hoewel de vergelijking met Manchester City en Pep Guardiola nooit ver weg is, spiegelt Kompany zich eigenlijk liever aan de visie van Johan Cruijff. Een ex-Ajacied lijkt in dat opzicht dus de ideale versterking, zeker eentje die er de volledige opleiding doorliep. Sandler was helaas te weinig fit, maar Jairo Riedewald draaide tot voor kort wél nog mee in de Premier League. Toch moet het vroegere toptalent dringend nadenken over zijn toekomst, al is een definitieve transfer wellicht te duur. Ook op huurbasis kan hij echter een voorbeeld nemen aan hoe Stefano Denswil zijn carrière in Brugge terug lanceerde.



Hervé MATTHYS (24, Excelsior) – 600k.
Niet dat Anderlecht jaloers moet zijn op de jeugd in Amsterdam, want zelf teert Paars-Wit uiteraard ook vol op Neerpede. Daar maakte Hervé Matthys deel uit van de Gouden Generatie van 1996, die ver onder de verwachtingen bleef. Intussen is de toenmalige aanvoerder wel titularis in de Nederlandse tweede divisie, ligt hij net zoals Jenssen en Hanna slechts vast tot 2021 én wordt hij vertegenwoordigd door Let's Play – waar voorzitter Wouter Vandenhaute nog wel wat volk kent. Op papier bovendien de goedkoopste optie én van eigen kweek. Al verdient dan misschien ook Hannes Delcroix wel zijn kans.

Pol GARCIA (25, STVV) – 1,2 mln.
Als voorlaatste gingen we nog even op zoek in onze eigen Jupiler Pro League, waar kwaliteitsvolle én linksvoetige defensieleiders evenwel niet aan de bomen groeien. Iemand als Aleksander Vukotic van Waasland-Beveren beschikt bijvoorbeeld niet over het vereiste voetballend vermogen en doet teveel denken aan Milic, maar Pol Garcia valt wie weet wél in de smaak bij het publiek. Alleen jammer dat de begaafde Spanjaard, die in zijn jonge jaren zelfs nog de kleuren van Barcelona en Juventus verdedigde, mede door blessureleed niet altijd even constant kan presteren. Toch een heikel punt in het Lotto Park.



Thomas VERMAELEN (34, Vissel Kobe) – 1,4 mln.
Wat dan gezegd van Thomas Vermaelen, zo mogelijk een nog grotere risicopatiënt dan Kompany zelf? Ons overzicht zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de 78-voudig Rode Duivel te vernoemen, maar ondanks de geruchten vormen samen met dat fysieke vraagteken ook zijn salaris en gevorderde leeftijd toch serieuze struikelblokken. Per slot van rekening blijft het zo een dure investering met geringe kans op rentabiliteit, wat niet past in de huidige strategie. Om dan nog te zwijgen van Vermaelen zijn eigen interesse in 'het Project' nu hij niet langer een duo met Kompany kan vormen. Al weet je maar nooit.

POLL: Wie van deze 10 lijkt u de beste optie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

7
7
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

28
28
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

23
23
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

70
70
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

21
21
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

112
112
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

362
362
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

409
409
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

399
399
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

93
93
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

195
195
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

91
91
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

364
364
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

115
115
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0