Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Foto: Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Vincent Kompany trok na zeventien jaar een streep onder zijn voetbalcarrière. Een bijzonder groot verlies voor RSC Anderlecht en België. Een terugblik op de carrière van ‘Vince the Prince’ en we beginnen elke alinea met de letters van de naam: Vincent Kompany.Voorgeschiedenis


Voordat Kompany bekend was bij het grote publiek maakte ondergetekende al kennis met dat grote talent in het paars-witte shirt. Als tiener maakte de Brusselaar grote indruk bij de jeugd en we zagen hem toen al schitteren op de pleintjes en nadien zagen we onder meer ook Anthony Vanden Borre de tegenstanders op een hoopje spelen. Dries Mertens was toen vooral invaller bij de jeugd. Er waren nog twee aanvallende spelers, toen de nieuwe Mpenza’s genoemd, die furore maakten in de jeugdploegen, maar zij schopten het nooit tot eerste klasse. Kompany wel en hoe.

Kompany maakte zijn debuut tegen Rapid Boekarest.Indrukwekkend


In Roemenië maakte Kompany in 2003 zijn profdebuut tegen Rapid Boekarest. Een zeventienjarige knaap die Herman Van Holsbeeck & co moest helpen aan de vetpotten van de Champions League. Het werd 0-0 en Kompany, die de geblesseerde Glen De Boeck verving, speelde goed. Aan de zijde van de Fin Hannu Tihinen, later noemde Kompany hem als één van de belangrijkste ploegmaats in zijn carrière, kon hij leren. En dat deed hij zeer snel.

Nieuwe lessen

Dat ging wel niet zonder slag of stoot. Zoals Kompany als trainer is, goed voetbal is bijzonder belangrijk voor hem, zo was hij ook als beginnende speler. De ‘Franz Beckenbauer van België’ werd hij genoemd. Kompany was toen al sterker dan de meeste aanvallers in België en ging altijd sierlijk uitvoetballen. We herinneren onder meer zijn fantastische dribbel tegen Westerlo. Toch kreeg hij ook kritiek vanwege de vele risico’s. Door zijn jonge jaren ging Aad de Mos 15 jaar later nog altijd prat op het feit dat Kompany elke wedstrijd wel een grote fout maakte. Hij bewees later dat hij ook zakelijker kon voetballen, zoals hij bij de Rode Duivels en Man City deed. De wereldtop.

Kompany en Guardiola werden twee handen op één buik.

Captain Kompany

Overal waar Kompany speelde, was hij een leider. Als jonge snaak bij RSCA, als speler die afzag bij Hamburg, bij de Rode Duivels, bij City… Overal was hij een leider. Als het woord kapitein in het ‘voetbalwoordenboek’ zou staan, dan zou Kompany wellicht als verklaring staan. Nooit verstopte hij zich, trok altijd naar voren, durfde voor zijn mening uit te komen. Geen alibivoetballer.

Ego

Kompany is on-Belgisch. Zelfzeker, ook in moeilijke tijden zijn ambities verkondigen (bij de Rode Duivels en nu bij Anderlecht), zeker van zijn mening… Het zorgt ervoor dat Kompany ook door een deel van België beschimpt wordt. Hoge bomen vangen veel wind, maar ondanks het feit dat hij soms een beetje als een professor overkomt, is en was Kompany een zegen met zijn uitgesproken mening. Over heel de wereld, van België tot Jordanië tot Australië: overal kennen ze Vincent Kompany. Alle grote media hingen en hangen aan zijn lippen, want Kompany ging en gaat verder dan de waan van de dag.

Tihinen bracht hem veel bij RSCA.

Nieuwe projecten

Als er iets is wat Kompany ook kenmerkt, is zijn drang naar nieuwe projecten. Hamburg was geen alledaagse keuze en City in 2008 ook niet, het was toen nog maar een modale middenmoter in Engeland. Ook zakelijk: er was het fiasco met zijn sportbars, maar ook zijn prachtige projecten voor de daklozen in Manchester, zijn acties voor het goede doel in onder meer Congo, zijn project met BX Brussels, zijn studies, zijn tweede avontuur bij Anderlecht … Kompany kijkt verder dan die 90 minuten op het veld.

Titels

Manchester City won vier titels, vier keer met Kompany. Daarnaast won hij twee keer de FA Cup, vier keer de League Cup, twee keer de Community Shield en twee titels bij Anderlecht. Met België werd hij vierde op de Olympische Spelen en pakte hij brons op het WK 2018. Een mooi parcours, zonder meer.

Kompany groeide uit tot een clublegende bij Manchester City.

Koning Kompany

Zo luidde het bij de fans bij zijn terugkeer naar Anderlecht. Eén zaak moeten we Kompany nageven: hij kan verrassen. Zo erg dat ondergetekende in zijn twee vakantieperiodes Kompany naar RSCA zag komen en zijn afscheid als voetballer aankondigde (knipoog). Niémand had een terugkeer naar Anderlecht verwacht. De balans na 15 maanden? Als speler kende hij zijn gelijke niet in België. Alle spitsen, vraag maar aan David Okereke, Dieumerci Mbokani, Paul Onuachu en anderen, raakten geen bal tegen hem. Kompany was indien fit zelfs de beste verdediger bij de Rode Duivels. Dat hij stopt is sportief een enorm verlies. RSCA is heel wat zwakker geworden zonder hem op het veld en ook voor Roberto Martinez is het een groot verlies. Een fitte Kompany zou wellicht als basisspeler aan het EK zijn begonnen. Na 89 interlands stopt zijn avontuur bij de Belgen. Merci Vince.

We moeten ook durven stellen dat Kompany te veel hooi op de vork nam bij zijn terugkeer naar RSCA en dat leek hij na heel wat moeilijke maanden ook in te zien. Zijn takenpakket werd lichter gemaakt en alles ging goed van december tot maart (hij was bijna altijd fit), tot corona voor een stop zorgde. Tegen Saint-Etienne blesseerde hij zich opnieuw en Kompany stapte heel aangeslagen het veld af – nadat hij nogmaals sterk speelde – en het was zijn laatste match voor nul fans… Triest.

Ooh no

Blessures…In Hamburg noemden ze hem de ‘Man van Glas’. ‘Ooh no’ zal ongetwijfeld tientallen keren zijn teruggekeerd nadat hij weer eens uitviel met een blessure. Wie het boek - Treble Thriumph, over zijn laatste jaar bij City - van Kompany las, kon daarin terugvinden dat hij zichzelf spaarde. Op training kon hij niet voluit gaan en soms speelde hij op automatische piloot vanwege die dekselse spieren. Dat zagen we ook tijdens zijn wedstrijden van vorig seizoen. En toch dat niveau halen… Als Kompany over zijn volledige fysieke kwaliteiten had kunnen beschikken, was hij nog grootser geworden. In Engeland aanzien ze hem als één van de beste verdedigers ooit in de Premier League, zonder blessures had hij mogelijk de nummer één over heel de wereld kunnen worden. Het talent was alvast niet minder dan dat van heroïsche verdedigers als pakweg Sergio Ramos, Alessandro Nesta en anderen. Toch meer dan chapeau voor de carrière van de voetballer Kompany.

Hij was de eerste van de Gouden Generatie die doorbrak.

Manchester

De stad waar hij een wereldtopper werd. Ondergetekende was er bijna een jaar geleden bij toen Kompany een afscheidsduel kreeg bij City. De fans wisten dat hij niet kon spelen, weer dat dekselse broze lichaam, maar toch kwamen er op een midweekdag maar liefst 57.000 fans opdagen. Een legende bij de meest toonaangevende Engelse club van de afgelopen tien jaar. Een Belg. Een moment om te koesteren. Een ambassadeur voor België.

Pep Guardiola

In datzelfde Manchester werd het grote liefde tussen voetbalromantici Vincent Kompany en Pep Guardiola. Hij probeerde de jonge Kompany als speler van Anderlecht al naar FC Barcelona te halen. In een tijd dat Belgen nog werden aanzien als ‘meelopers’ in Europa, nodigde Guardiola hem uit voor een galamatch voor het goede doel. Kompany stond er als pas doorgebroken speler van RSCA tussen de allergrootsten van de wereld. Guardiola faalde echter, net als Sir Alex Ferguson voor Manchester United. De stap van RSCA naar Barça of Man Utd achtte hij te groot. Vele jaren later kwamen ‘Pep’ en ‘Vince’ elkaar weer tegen en het klikte. De Catalaan probeerde hem nog te overtuigen om een jaar als speler te blijven, Kompany trok naar RSCA. Guardiola vroeg hem nadien om T2 te worden, Kompany koos voor RSCA. De visie van de coach van Anderlecht is helemaal gestoeld op die van Guardiola.

Zijn laatste match tegen Saint-Etienne.

Awoert

Die liefde voor het voetbal van Guardiola komt Kompany nu al op kritiek te staan. ‘Anderlecht is City niet’, luidt het. We zeiden het al: Kompany is ook door heel wat mensen niet geliefd. Die zelfzekerheid, die vaak wordt aanzien als arrogantie. Het hoort bij het verleden van Anderlecht. Er bestaat geen gulden middenweg: je bent voor of tegen de Brusselaars. Kompany is ondertussen ‘Mister Anderlecht’ en uiteraard willen de fans van andere clubs dat hij faalt. Dat hij stevig werd uitgefloten bij zijn terugkeer was overdreven en onbegrijpelijk, maar het sierde de speler dat hij in Extra Time aangaf dat hij er geen problemen mee heeft. Zelfs niet als dat gaat gebeuren als coach. De Jupiler Pro League kreeg er een wereldtopper in de competitie bij en als aanvoerder van de Rode Duivels verdiende hij meer respect. Nadien beterde het en kreeg Kompany dit wel. Dat er hoongelach is bij slechte resultaten van Anderlecht, is normaal. Andersom was het dat ook toen Standard 25 jaar zonder titel zat, of de 11 jaar bij Club Brugge. Het hoort bij het volkse van het voetbal en sportieve leedvermaak is er daar één van.

Kompany als coach van RSCA.

Neerpede

Om RSCA weer aan titels te helpen, teert de club zoals nooit tevoren op zijn eigen jeugd. Vele jaren geleden begon Anderlecht met het ‘Purple Talents Project’. Neerpede was jarenlang een vervallen complex. Er stonden oude roestige hangars, het kunstgrasveld was tot op de draad versleten… We herinneren het nog als de dag van gisteren, maar de club investeerde zeer zwaar in de jeugd en Neerpede werd het pareltje van de club. Vincent Kompany was de eerste leerling van de ‘Anderlecht Academy 2.0’ die helemaal doorbrak. Een trendsetter, die daardoor de deur opende voor jongens als Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Dennis Praet, Leander Dendoncker, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en tal van anderen. Paars-Wit is ondertussen inzake jeugdopleiding een begrip geworden in Europa.

Yes We Can

Eindigen doen we met een blik naar de nabije toekomst en daarom is de leuze van Barack Obama één die zomaar bij Vincent Kompany zou kunnen passen. Enkel en alleen omwille van het feit dat Kompany heel erg gelooft in het nieuwe project bij Anderlecht. De 34-jarige trainer van de Belgische recordkampioen staat voor een enorme uitdaging om RSCA op een vierde plaats te posteren. Niet makkelijk in een kern die alleen maar jonger werd, want met Nacer Chadli, Vincent Kompany en Kemar Roofe vertrok bijna alle ervaring. Maar Kompany kiest nooit voor de makkelijkste uitdaging en dat leverde tot op heden toch het nodige succes op. Heel Anderlecht hunkert alvast naar de glorie van weleer.

Claudio Reulens

POLL: Moet er alsnog een afscheidsduel komen na de coronacrisis?

<

Cercle Brugge pakt op Kortrijkse akker eerste zege in maanden

De elf namen: Opnieuw Lamkel Zé bij Antwerp, 5 coronagevallen bij KVO

STVV terug naar af na zure nederlaag tegen Moeskroen

Vandaag 23 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club pakt uit met pure goalgetter: ‘Opvolger van Dost’

Zoals het een echte topclub betaamt, anticipeert Club Brugge op de toekomst. Op korte termijn is Bas ...

1898
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Club lonkt naar United, RSCA kondigt Larsen aan

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

624
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 23!

Geen tijd om uit te blazen in de Jupiler Pro League, want na de midweekspeeldag moeten alle teams ...

55
{insert image alt}

Man City kan blamage in FA Cup nog net vermijden

Manchester City is in de FA Cup met de schrik vrijgekomen. Cheltenham Town, de nummer zeven in de ...

8
{insert image alt}

Cercle Brugge pakt op Kortrijkse akker eerste zege in maanden

Voor het eerst in elf wedstrijden is het nog eens gelukt voor Cercle Brugge. Het team van Clement ...

67
{insert image alt}

STVV terug naar af na zure nederlaag tegen Moeskroen

Moeskroen heeft de degradatiestrijd nog wat spannender gemaakt door verrassend de drie punten mee te ...

24
{insert image alt}

'STVV vangt aardige som voor sterkhouder'

Er komt vaart in enkele dossiers bij STVV. De Kanaries zouden op het punt staan om Pol Garcia te ...

31
{insert image alt}

Inter vergeet te profiteren van afstraffing Milan

AC Milan en Internazionale hebben allebei een slechte zaak gedaan in de titelstrijd in de Serie A. ...

23
{insert image alt}

De elf namen: Opnieuw Lamkel Zé bij Antwerp, 5 coronagevallen bij KVO

Antwerp neemt het zo dadelijk in eigen huis op tegen KV Oostende. The Great Old boekte eerder deze ...

265
{insert image alt}

Lukebakio krijgt ferme tik op de vingers van coach bij Hertha

Hertha BSC is momenteel aan de slag in de Bundesliga en kijkt in eigen huis tegen Werder Bremen al ...

59
{insert image alt}

Cercle Brugge gooit nog een opvallende pion overboord

Cercle Brugge is momenteel op zoek naar broodnodige punten bij KV Kortrijk. Het team van Paul ...

263
{insert image alt}

Vrancken: "Ondanks de zege vond ik dat we soms wat nonchalant waren"

KV Mechelen zit absoluut in een positieve flow. Malinwa won deze namiddag al voor de vijfde keer in ...

51
{insert image alt}

Trossard bekert een ronde verder met Brighton na zuinige zege(🎥)

In de Engelse FA Cup heeft Brighton zich op eigen veld niet laten verrassen door Blackpool. De ...

36
{insert image alt}

Opvallende smaakmaker bij Malinwa: " Hij was gratis, waanzinnig"

KV Mechelen boekte zonet tegen Eupen zijn vijfde (!) zege in zes wedstrijden. Hiermee doet Malinwa ...

367
{insert image alt}

De elf namen: Harbaoui opnieuw op de bank, Lepoint krijgt zijn kans

STVV tegen Moeskroen was tot enkele weken geleden een ware 'kelderkraker'. Ondertussen heeft het ...

97
{insert image alt}

Sterk Malinwa zet slippertje met verve recht tegen Eupen

Na een matige eerste en een prima tweede helft heeft KV Mechelen thuis eenvoudig de maat genomen van ...

150
{insert image alt}

Club recupereert twee grote namen voor topper tegen Genk

Club Brugge heeft de voorbije weken zijn voorsprong op kop van het klassement nog wat verder ...

363
{insert image alt}

Bayern kan alweer uitlopen na nederlagen Leipzig en Leverkusen

De weg lijkt stilaan weer vrij te liggen voor Bayern München om een zoveelste landstitel binnen te ...

31

Gisteren 22 Januari 2021

{insert image alt}

'Ajax polst oude bekende voor rentree in ArenA'

Ajax heeft deze transferperiode veel actie ondernomen. Volgens clubwatcher Mike Verweij zijn er ...

211
{insert image alt}

Vanhaezebrouck spreekt zich uit over speelkansen Malede

AA Gent haalde met Yonas Malede één nieuwe speler. Toch ziet het er niet naar uit dat hij meteen ...

214
{insert image alt}

Jackers: "Anderlecht kreeg 18 kansen, dan weet je genoeg"

Nordin Jackers was de man van de match na RSC Anderlecht-Waasland-Beveren. Hij pakte uit met een ...

584
{insert image alt}

PSG gaat in tweede helft los tegen tiental

Paris Saint-Germain heeft vrijdagavond een simpele zege behaald in de Franse Ligue 1. Na een rode ...

137
{insert image alt}

Kompany baalt: "We kregen weer genoeg kansen"

RSC Anderlecht heeft dure punten verloren tegen Waasland-Beveren. Anouar Ait El Hadj trof twee keer ...

451
{insert image alt}

Dominant Anderlecht bijt tanden stuk op Beverse muur

Na een wedstrijd éénrichtingsvoetbal is Anderlecht er niet in geslaagd om de Beverse muur te ...

476
{insert image alt}

Mönchengladbach smeert Dortmund duidelijke nederlaag aan

Borussia Mönchengladbach ontving vanavond Borussia Dortmund. Het werd een zeer leuke pot voetbal en ...

80
{insert image alt}

"Ik verkoos Anderlecht boven Arsenal"

Vincent Kompany is een zegen voor de talenten van Neerpede. Paars-Wit speelt minstens met vier eigen ...

474
{insert image alt}

Hattrick van Placca geeft Lierse Kempenzonen wat perspectief in 1B

In eigen huis is Lierse Kempenzonen de competitie in 1B na de winterstop prima begonnen. De ...

182
{insert image alt}

Openda spreekt zich uit over toekomst bij Vitesse

Club Brugge haalde met Bas Dost een nieuwe centrumspits, maar liet Siebe Schrijvers naar ...

275
{insert image alt}

Anderlecht zwoegt tegen Waasland-Beveren: "Zal via penalty moeten gebeuren"

RSC Anderlecht neemt het momenteel op tegen Waasland-Beveren. De bezoekers toonden zich een taaie ...

350
{insert image alt}

San José reageert op interesse van Chili

KAS Eupen doet het goed en is een leuke ploeg om te bekijken. Benat San José levert goed werk bij ...

40
{insert image alt}

Diatta moet de vloek van de Club-transfers doorbreken

Club Brugge verkocht de afgelopen jaren zeer goed en Krépin Diatta is de volgende in de rij. Toch ...

492
{insert image alt}

'Twee Duitse grootmachten azen op Lokonga'

Sambi Lokonga is stilaan grof wild aan het worden. De middenvelder van RSC Anderlecht lokte al de ...

446
{insert image alt}

Club NXT verbreekt record in Eerste Klasse B

Club NXT neemt het in Eerste Klasse B momenteel op tegen Lierse K. en Blauw-Zwart heeft voor een ...

357