Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Afscheid van Kompany: van de hangars van Neerpede tot de troon van Man City

Vincent Kompany trok na zeventien jaar een streep onder zijn voetbalcarrière. Een bijzonder groot verlies voor RSC Anderlecht en België. Een terugblik op de carrière van ‘Vince the Prince’ en we beginnen elke alinea met de letters van de naam: Vincent Kompany.

Voorgeschiedenis
Voordat Kompany bekend was bij het grote publiek maakte ondergetekende al kennis met dat grote talent in het paars-witte shirt. Als tiener maakte de Brusselaar grote indruk bij de jeugd en we zagen hem toen al schitteren op de pleintjes en nadien zagen we onder meer ook Anthony Vanden Borre de tegenstanders op een hoopje spelen. Dries Mertens was toen vooral invaller bij de jeugd. Er waren nog twee aanvallende spelers, toen de nieuwe Mpenza’s genoemd, die furore maakten in de jeugdploegen, maar zij schopten het nooit tot eerste klasse. Kompany wel en hoe.

Kompany maakte zijn debuut tegen Rapid Boekarest.

Indrukwekkend
In Roemenië maakte Kompany in 2003 zijn profdebuut tegen Rapid Boekarest. Een zeventienjarige knaap die Herman Van Holsbeeck & co moest helpen aan de vetpotten van de Champions League. Het werd 0-0 en Kompany, die de geblesseerde Glen De Boeck verving, speelde goed. Aan de zijde van de Fin Hannu Tihinen, later noemde Kompany hem als één van de belangrijkste ploegmaats in zijn carrière, kon hij leren. En dat deed hij zeer snel.

Nieuwe lessen
Dat ging wel niet zonder slag of stoot. Zoals Kompany als trainer is, goed voetbal is bijzonder belangrijk voor hem, zo was hij ook als beginnende speler. De ‘Franz Beckenbauer van België’ werd hij genoemd. Kompany was toen al sterker dan de meeste aanvallers in België en ging altijd sierlijk uitvoetballen. We herinneren onder meer zijn fantastische dribbel tegen Westerlo. Toch kreeg hij ook kritiek vanwege de vele risico’s. Door zijn jonge jaren ging Aad de Mos 15 jaar later nog altijd prat op het feit dat Kompany elke wedstrijd wel een grote fout maakte. Hij bewees later dat hij ook zakelijker kon voetballen, zoals hij bij de Rode Duivels en Man City deed. De wereldtop.

Kompany en Guardiola werden twee handen op één buik.

Captain Kompany
Overal waar Kompany speelde, was hij een leider. Als jonge snaak bij RSCA, als speler die afzag bij Hamburg, bij de Rode Duivels, bij City… Overal was hij een leider. Als het woord kapitein in het ‘voetbalwoordenboek’ zou staan, dan zou Kompany wellicht als verklaring staan. Nooit verstopte hij zich, trok altijd naar voren, durfde voor zijn mening uit te komen. Geen alibivoetballer.

Ego
Kompany is on-Belgisch. Zelfzeker, ook in moeilijke tijden zijn ambities verkondigen (bij de Rode Duivels en nu bij Anderlecht), zeker van zijn mening… Het zorgt ervoor dat Kompany ook door een deel van België beschimpt wordt. Hoge bomen vangen veel wind, maar ondanks het feit dat hij soms een beetje als een professor overkomt, is en was Kompany een zegen met zijn uitgesproken mening. Over heel de wereld, van België tot Jordanië tot Australië: overal kennen ze Vincent Kompany. Alle grote media hingen en hangen aan zijn lippen, want Kompany ging en gaat verder dan de waan van de dag.

Tihinen bracht hem veel bij RSCA.

Nieuwe projecten
Als er iets is wat Kompany ook kenmerkt, is zijn drang naar nieuwe projecten. Hamburg was geen alledaagse keuze en City in 2008 ook niet, het was toen nog maar een modale middenmoter in Engeland. Ook zakelijk: er was het fiasco met zijn sportbars, maar ook zijn prachtige projecten voor de daklozen in Manchester, zijn acties voor het goede doel in onder meer Congo, zijn project met BX Brussels, zijn studies, zijn tweede avontuur bij Anderlecht … Kompany kijkt verder dan die 90 minuten op het veld.

Titels
Manchester City won vier titels, vier keer met Kompany. Daarnaast won hij twee keer de FA Cup, vier keer de League Cup, twee keer de Community Shield en twee titels bij Anderlecht. Met België werd hij vierde op de Olympische Spelen en pakte hij brons op het WK 2018. Een mooi parcours, zonder meer.

Kompany groeide uit tot een clublegende bij Manchester City.

Koning Kompany
Zo luidde het bij de fans bij zijn terugkeer naar Anderlecht. Eén zaak moeten we Kompany nageven: hij kan verrassen. Zo erg dat ondergetekende in zijn twee vakantieperiodes Kompany naar RSCA zag komen en zijn afscheid als voetballer aankondigde (knipoog). Niémand had een terugkeer naar Anderlecht verwacht. De balans na 15 maanden? Als speler kende hij zijn gelijke niet in België. Alle spitsen, vraag maar aan David Okereke, Dieumerci Mbokani, Paul Onuachu en anderen, raakten geen bal tegen hem. Kompany was indien fit zelfs de beste verdediger bij de Rode Duivels. Dat hij stopt is sportief een enorm verlies. RSCA is heel wat zwakker geworden zonder hem op het veld en ook voor Roberto Martinez is het een groot verlies. Een fitte Kompany zou wellicht als basisspeler aan het EK zijn begonnen. Na 89 interlands stopt zijn avontuur bij de Belgen. Merci Vince. We moeten ook durven stellen dat Kompany te veel hooi op de vork nam bij zijn terugkeer naar RSCA en dat leek hij na heel wat moeilijke maanden ook in te zien. Zijn takenpakket werd lichter gemaakt en alles ging goed van december tot maart (hij was bijna altijd fit), tot corona voor een stop zorgde. Tegen Saint-Etienne blesseerde hij zich opnieuw en Kompany stapte heel aangeslagen het veld af – nadat hij nogmaals sterk speelde – en het was zijn laatste match voor nul fans… Triest.

Ooh no
Blessures…In Hamburg noemden ze hem de ‘Man van Glas’. ‘Ooh no’ zal ongetwijfeld tientallen keren zijn teruggekeerd nadat hij weer eens uitviel met een blessure. Wie het boek - Treble Thriumph, over zijn laatste jaar bij City - van Kompany las, kon daarin terugvinden dat hij zichzelf spaarde. Op training kon hij niet voluit gaan en soms speelde hij op automatische piloot vanwege die dekselse spieren. Dat zagen we ook tijdens zijn wedstrijden van vorig seizoen. En toch dat niveau halen… Als Kompany over zijn volledige fysieke kwaliteiten had kunnen beschikken, was hij nog grootser geworden. In Engeland aanzien ze hem als één van de beste verdedigers ooit in de Premier League, zonder blessures had hij mogelijk de nummer één over heel de wereld kunnen worden. Het talent was alvast niet minder dan dat van heroïsche verdedigers als pakweg Sergio Ramos, Alessandro Nesta en anderen. Toch meer dan chapeau voor de carrière van de voetballer Kompany.

Hij was de eerste van de Gouden Generatie die doorbrak.

Manchester
De stad waar hij een wereldtopper werd. Ondergetekende was er bijna een jaar geleden bij toen Kompany een afscheidsduel kreeg bij City. De fans wisten dat hij niet kon spelen, weer dat dekselse broze lichaam, maar toch kwamen er op een midweekdag maar liefst 57.000 fans opdagen. Een legende bij de meest toonaangevende Engelse club van de afgelopen tien jaar. Een Belg. Een moment om te koesteren. Een ambassadeur voor België.

Pep Guardiola

In datzelfde Manchester werd het grote liefde tussen voetbalromantici Vincent Kompany en Pep Guardiola. Hij probeerde de jonge Kompany als speler van Anderlecht al naar FC Barcelona te halen. In een tijd dat Belgen nog werden aanzien als ‘meelopers’ in Europa, nodigde Guardiola hem uit voor een galamatch voor het goede doel. Kompany stond er als pas doorgebroken speler van RSCA tussen de allergrootsten van de wereld. Guardiola faalde echter, net als Sir Alex Ferguson voor Manchester United. De stap van RSCA naar Barça of Man Utd achtte hij te groot. Vele jaren later kwamen ‘Pep’ en ‘Vince’ elkaar weer tegen en het klikte. De Catalaan probeerde hem nog te overtuigen om een jaar als speler te blijven, Kompany trok naar RSCA. Guardiola vroeg hem nadien om T2 te worden, Kompany koos voor RSCA. De visie van de coach van Anderlecht is helemaal gestoeld op die van Guardiola.

Zijn laatste match tegen Saint-Etienne.

Awoert
Die liefde voor het voetbal van Guardiola komt Kompany nu al op kritiek te staan. ‘Anderlecht is City niet’, luidt het. We zeiden het al: Kompany is ook door heel wat mensen niet geliefd. Die zelfzekerheid, die vaak wordt aanzien als arrogantie. Het hoort bij het verleden van Anderlecht. Er bestaat geen gulden middenweg: je bent voor of tegen de Brusselaars. Kompany is ondertussen ‘Mister Anderlecht’ en uiteraard willen de fans van andere clubs dat hij faalt. Dat hij stevig werd uitgefloten bij zijn terugkeer was overdreven en onbegrijpelijk, maar het sierde de speler dat hij in Extra Time aangaf dat hij er geen problemen mee heeft. Zelfs niet als dat gaat gebeuren als coach. De Jupiler Pro League kreeg er een wereldtopper in de competitie bij en als aanvoerder van de Rode Duivels verdiende hij meer respect. Nadien beterde het en kreeg Kompany dit wel. Dat er hoongelach is bij slechte resultaten van Anderlecht, is normaal. Andersom was het dat ook toen Standard 25 jaar zonder titel zat, of de 11 jaar bij Club Brugge. Het hoort bij het volkse van het voetbal en sportieve leedvermaak is er daar één van.

Kompany als coach van RSCA.

Neerpede
Om RSCA weer aan titels te helpen, teert de club zoals nooit tevoren op zijn eigen jeugd. Vele jaren geleden begon Anderlecht met het ‘Purple Talents Project’. Neerpede was jarenlang een vervallen complex. Er stonden oude roestige hangars, het kunstgrasveld was tot op de draad versleten… We herinneren het nog als de dag van gisteren, maar de club investeerde zeer zwaar in de jeugd en Neerpede werd het pareltje van de club. Vincent Kompany was de eerste leerling van de ‘Anderlecht Academy 2.0’ die helemaal doorbrak. Een trendsetter, die daardoor de deur opende voor jongens als Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Dennis Praet, Leander Dendoncker, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en tal van anderen. Paars-Wit is ondertussen inzake jeugdopleiding een begrip geworden in Europa.

Yes We Can
Eindigen doen we met een blik naar de nabije toekomst en daarom is de leuze van Barack Obama één die zomaar bij Vincent Kompany zou kunnen passen. Enkel en alleen omwille van het feit dat Kompany heel erg gelooft in het nieuwe project bij Anderlecht. De 34-jarige trainer van de Belgische recordkampioen staat voor een enorme uitdaging om RSCA op een vierde plaats te posteren. Niet makkelijk in een kern die alleen maar jonger werd, want met Nacer Chadli, Vincent Kompany en Kemar Roofe vertrok bijna alle ervaring. Maar Kompany kiest nooit voor de makkelijkste uitdaging en dat leverde tot op heden toch het nodige succes op. Heel Anderlecht hunkert alvast naar de glorie van weleer.

Claudio Reulens

POLL: Moet er alsnog een afscheidsduel komen na de coronacrisis?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

32
32
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

54
54
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

67
67
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

135
135
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

64
64
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

86
86
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

255
255
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

40
40
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

79
79
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

260
260
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

602
602
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

38
38
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

143
143
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

46
46
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

145
145