Hulplijn Holzhauser: ideale doublure voor Vanaken?

Hulplijn Holzhauser: ideale doublure voor Vanaken?

Een van de vele toppers op speeldag drie is Club Brugge tegen Beerschot. Jawel, Beerschot. Na een fraaie zes op zes staat de promovendus knap mee aan de leiding, een prestatie waar ze op het Kiel terecht fier op mogen zijn. En grotendeels te danken hebben aan één man: Raphael Holzhauser.


Vanzelfsprekend verdienen ook zijn ploegmaats en trainer Hernan Losada de nodige credits, maar tegen Zulte Waregem was het vorig weekend toch de Oostenrijker die zijn team eigenhandig naar de zege leidde. Eerst was er zijn gemeten assist op Tarik Tissoudali, gevolgd door een welgemikte – doch niet helemaal onhoudbare – vrije trap en een listige punter als orgelpunt. Met die laatste treffer deed de spelmaker van de Antwerpenaren wat denken aan een zaalvoetballer, waarbij zijn laag afgezakte kousen de look compleet maken. Alleen zijn imposante lengte, één meter 93, is een weggever.

DUBBELGANGER(S)
Ook qua speelstijl zou de rijzige stilist namelijk zo in het futsal passen. Niet bijster snel noch de grootste kilometervreter, maar wel slim, technisch vaardig en in staat om het spel vanuit stilstand te versnellen. Die kwaliteiten etaleert de dirigent van Beerschot dus natuurlijk ook met verve op de groene grasmat, waar hij tevens profiteert van de ruimtes om met sluwe steekpasses te strooien. De ingeving waarmee Holzhauser zondag Tissoudali alleen voor doel zette, gaf ons alvast flashbacks naar de hoogdagen van Victor Vazquez en Carlos Bacca bij Club Brugge. Benieuwd wat de Spanjaard straks aan Eupen toevoegt.



In Extra Time maakte Filip Joos dan weer de vergelijking met Alejandro Pozuelo, terwijl we in de zoektocht naar een mede-linkspoot misschien uitkomen bij Daniel Töszér. Gelet op zijn lengte, stijl, traptechniek, statistieken – vorig seizoen zeven goals en acht assists in 1B – en de manier waarop hij ballen laag komt opeisen, lijkt de meest accurate dubbelganger echter toch Hans Vanaken te zijn. Een generatiegenoot nota bene, maar vooral ook de tegenstander van komend weekend. En, wie weet, in de nabije toekomst een ploegmaat en rechtstreekse concurrent. Tenminste, als Club het slim speelt.

ONMISBARE VANAKEN
Laat ons wel wezen: van een mogelijke overgang is op dit moment geen sprake. Alleen zou Holzhauser wel eens een interessant target kunnen zijn voor Blauw-Zwart. Een doublure voor Vanaken staat daar uiteraard dan wel niet hoog op het verlanglijstje, reeds sinds het vertrek van Vazquez – en in mindere mate Lior Refaelov – heeft Club geen echt alternatief voorhanden. Op zich geen probleem, vermits de Gouden Schoen met zijn uitmuntende conditie toch zowat alles speelt, maar mocht er met hem eens iets gebeuren is het nog maar de vraag hoe Philippe Clement die opdoffer dan zou kunnen opvangen.



Siebe Schrijvers komt alleszins veel beter uit de verf iets hoger op het veld, terwijl een middenveld met Éder Balanta, Ruud Vormer én Mats Rits de nodige portie creativiteit ontbeert. Veel fans zouden de rol van draaischijf dan ongetwijfeld ingevuld willen zien door Charles De Ketelaere, maar ook hij wordt door Clement liever iets dichter bij doel geposteerd. Waar de populaire jonkie nu rustig kan groeien, zou er in dat geval bovendien plots enorm veel druk op zijn schouders komen te liggen. Hoewel de gedoodverfde opvolger van Vanaken niet afgeremd mag worden, is een extra optie dus gerust welkom.

PRIJS-KWALITEIT
Na het vertrek van Percy Tau is CDK overigens nog de enige linkspoot in het offensief compartiment van de landskampioen, dus ook op dat vlak zou Holzhauser alvast een aanvulling vormen. Zoals gezegd ligt zijn manier van spelen verder in het verlengde van die van Vanaken, én staan zijn kwaliteiten eveneens buiten kijf. Zo duidde voormalig Lommel-verdediger Chris Philipps hem in april nog aan als beste speler in 1B. "Ik was eigenlijk al verbaasd dat hij hier kwam spelen en denk niet dat hier lang zal blijven, zelfs al gaat Beerschot misschien naar 1A", aldus de Luxemburger toen in gesprek met onze redactie.



Holzhauser kon als vroegere aanvoerder van het Oostenrijks jeugdelftal en ex-speler van onder andere Stuttgart dan ook aardige adelbrieven voorleggen toen hij vorige zomer gratis op het Kiel arriveerde. Daar ligt de spelverdeler, wiens marktwaarde op net geen miljoen wordt geschat, nog maar tot volgend jaar onder contract. Na zijn prima campagne in 1B en geslaagd debuut op het hoogste niveau, is het dan ook slechts een kwestie van tijd tot de eerste gegadigden zich melden. Voor een bescheiden prijsje kan de luitenant van Losada per slot van rekening toch een uiterst waardevolle versterking zijn.

VISITEKAARTJE
Ook in het tot dusver stille Jan Breydel dus, waar hij de concurrentie aan zou scherpen en de kern verder stofferen om gewapend te zijn voor drie fronten. Op 27-jarige leeftijd beschikt Holzhauser bovendien niet alleen over de nodige ervaring en maturiteit om meteen een bijdrage te leveren, maar tevens nog over enige potentiële doorverkoopwaarde. Op voorwaarde dat de luxe-invaller niet voortdurend aan de bank gekluisterd blijft natuurlijk, een vooruitzicht dat hij zelf mogelijk ook niet direct ziet zitten. Al kan de kans op deelname aan de Champions League die bittere pil allicht toch reeds flink verzachten.



Club Brugge liet Vanaken destijds twee seizoenen rijpen in Lokeren alvorens hem voor een toenmalig recordbedrag van vier miljoen op te pikken. Holzhauser is echter niet alleen ouder, maar ook een pak goedkoper. Na enkele jaren alle eieren in het mandje van het hedendaagse clubicoon te leggen, biedt zich nu dus eindelijk een ideale opportuniteit om hem af en toe te sparen aan. Wat ons betreft heeft de sterkhouder van Beerschot alvast genoeg laten zien om op audiëntie te mogen komen bij Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert, die hem in de voorbereiding trouwens al eens van dichtbij mochten bewonderen. Aan Holzhauser om zondag nogmaals zijn visitekaartje af te geven.

POLL: Denkt u dat Holzhauser een goede versterking voor Club zou zijn?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten wéér ...

0
0
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker van Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker van Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

79
79
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

16
16
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

35
35
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

151
151
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

418
418
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

24
24
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

84
84
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

29
29
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

110
110
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

124
124
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

189
189
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

355
355
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

85
85
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

108
108