Recordtransfer aan soldenprijs: Eleke-show bij Beerschot

Recordtransfer aan soldenprijs: Eleke-show bij Beerschot

De transferactiviteit in de huidige zomermercato bewijst het: Beerschot VA wil een blijver worden in Eerste Klasse A. De Antwerpenaren haalden reeds enkele knappe versterkingen binnen met Jan Van den Bergh, Abdoulie Sanyang en Dario van den Buijs. En daar mag sinds kort ook de naam van Blessing Eleke aan worden toegevoegd. De Nigeriaanse aanvaller zou naar verluidt de duurste aankoop ooit zijn in de clubgeschiedenis, en Eleke's kwaliteiten zijn alvast veelbelovend.


GEEN ANDERLECHT, WEL BEERSCHOT 

1 meter 90 en 88 kilogram droog aan de haak: met Blessing Eleke haalt Beerschot VA duidelijk een spits binnen met een enorme fysieke présence. Op het eerste zicht heeft de Nigeriaan het ideale profiel om als targetman te fungeren, die rol kan hij ook probleemloos invullen, maar de kwaliteiten van Eleke zijn veel uitgebreider en dynamischer. Naast een neus voor doelpunten beschikt de nieuwe spits op het Kiel ook over enorm goeie voetjes en kan hij daarmee zijn tegenstander rechtstreeks uitschakelen maar ook op het opbouwend vlak meer dan zijn bijdrage leveren.



Foto Instagram: blessing_eleke

Zo'n type-voetballer is natuurlijk gegeerd wild op de transfermarkt, en dergelijk profiel staat logischerwijze bij vele clubs in 1A genoteerd op de wenslijst. Niet toevallig kwam Eleke anderhalf jaar geleden al op de radar terecht van RSC Anderlecht. Toen bood Sporting één miljoen euro plus een aankoopoptie van vijf miljoen euro, een aanbieding die destijds categoriek werd geweigerd door FC Luzern. Beerschot haalt Eleke nu binnen aan een fikse korting maar de club moest alsnog een flinke financiële inspanning leveren. De Antwerpse clubleiding zou naar verluidt om en bij anderhalf miljoen euro overgemaakt hebben aan de Zwitsers: nooit betaalde Beerschot meer voor een transferaanwinst. 

SOLDENPRIJS 

Luzern verkocht Eleke aldus aan een serieuze soldenprijs in vergelijking met het eerdere bod van Anderlecht. Beerschot heeft dus blijkbaar goed onderhandeld met de Zwitsers, maar in het afgelopen seizoen daalde Eleke's marktwaarde in grote schaal omdat hij in het Swissporarena geen basisspeler meer was. Trainerswissels en blessures zorgden ervoor dat de stevige bonk gedegradeerd werd tot een luxe-invaller, waardoor hij amper dertien basisplaatsen en evenveel invalbeurten haalde in het afgelopen seizoen van de Super League. Daarom zijn Eleke's statistieken ook niet bepaald indrukwekkend met vier doelpunten en één assist. 



Foto Instagram: blessing_eleke

Die geringe speeltijd en magere cijfers zorgden ervoor dat zijn marktwaarde in één jaar tijd een fikse daling onderging. Daar de gespecialiseerde website Transfermarkt.de in juni 2019 zijn financiële quotering bepaalde op vier miljoen euro, werd dat één jaar later al gehalveerd naar twee miljoen euro. Uiteindelijk betaalde Beerschot nog 500 duizend euro minder dan dat ijkingspunt, wat op zich best wel een goede deal genoemd kan worden. Zeker omdat Eleke in het seizoen 2018/2019 – toen Anderlecht concrete interesse toonde in hem – nog goed was voor dertien doelpunten, waarmee hij clubtopschutter werd in de Zwitserse handelsstad. 

TOPTRANSFER VOOR BEERSCHOT

Het tegenvallende seizoen van Eleke bij FC Luzern zorgde er dus voor dat Beerschot de kwalitatieve spits kon binnenhalen, en daar is men op het Kiel uitermate trots op. “Dit is een toptransfer. Eleke heeft enorme kwaliteiten”, was technisch manager Sander Van Praet duidelijk op de clubwebstek van Beerschot. “Elke club is op zoek naar een scorende spits. We zijn dan ook blij en trots dat we Blessing Eleke hebben aangetrokken. Blessing is nog maar 24 en een complete spits.”



Foto Instagram: blessing_eleke

Toch blijft het opmerkelijk dat Beerschot zo'n grote financiële inspanning leverde, met een prijskaartje van anderhalf miljoen euro is Eleke de duurste clubaankoop ooit. En dat terwijl het coronavirus de transfermarkt in de ban houdt én dat er over de participatie van de Saoedische aandeelhouder prins Abdullah Bin Mosaad van 50% tot 75% nog geen akkoord werd gevonden. Maar Beerschot ziet in de komst van de 24-jarige Eleke ook een interessante investering. “Dit is een grote maar weloverwogen transfer”, verklaarde voorzitter Francis Vrancken op de website van Beerschot. “We zijn ervan overtuigd dat de marktwaarde van Eleke nog kan stijgen.”

TOPPER IN SUPER LEAGUE 

Met de komst van Eleke haalt Beerschot aldus een knappe versterking binnen, die belust is op revanche na zijn tegenvallend voorbije seizoen bij FC Luzern. Op het Kiel moet men alvast niet vrezen dat het een aanvaller aantrekt die hopeloos uit vorm is na zijn weinige speelminuten en dito statistieken in de laatste Zwitserse jaargang. Eleke behoorde bijvoorbeeld nog tot de top van de Super League onder de centrale aanvallers met het meest aantal geslaagde offensieve acties per wedstrijd. Deze algemene paramater geeft een goede indicatie over de bewezen efficiëntie in het aanvallende compartiment, en dat is best veelbelovend aangezien Eleke niet bepaald een basisspeler was bij Luzern.



Foto Instagram: blessing_eleke

Op het vlak van doelpunten scoren is Eleke echter nergens te vinden in de top tien van de rankings van de Super League, maar in andere onderdelen was hij er wel nog steeds een topper. Op het vlak van dribbelen bijvoorbeeld. De Nigeriaan houdt er wel van om wat show te verkopen met de bal aan de voet, maar zijn één-tegen-één-duels zijn opvallend efficiënt en effectief. Met een gemiddelde van 55% geslaagde dribbels was hij de op twee na beste centrale spits in de Zwitserse competitie. Met Eleke aan de bal gebeurt er steeds wat, zeker omdat hij zijn goede dribbel kan koppelen aan een meer dan gemiddelde snelheid.  

Maar nog meer dan door zijn dribbels maakte Eleke vorig seizoen het verschil door zijn inzicht en passing. Met een 77% geslaagde passing-efficiëntie was hij de runner-up in de Super League na Arthur Cabral van FC Basel. In andere passing-onderdelen was de Nigeriaanse spits dan weer de absolute primus op het Zwitserse grondgebied. Bij de zuiverheid qua voorwaartse passes, doorsteekpasses en passes naar de final third kon niemand de efficiëntie van Eleke evenaren. Beerschot heeft met de 24-jarige alvast een stevige brok voetballend vermogen aangetrokken.

IDEALE OPLOSSING VOOR LOSADA 

Beerschot-coach Hernan Losada was natuurlijk in z'n nopjes toen Blessin Eleke een driejarig contract ondertekende op het Kiel. De Argentijn ziet in zijn nieuwe spits een ideale aanvulling van zijn huidige selectie. “We hebben hem getransfereerd omwille van z'n talent en z'n kwaliteiten. Hij is zowel sterk als snel, en voor een spits van 1m90 heeft hij veel techniek in huis. Kortom, de ideale versterking van ons aanvallend compartiment.” 



Eleke zal zich ongetwijfeld goed voelen in de verticale tactische aanpak van Losada, waardoor hij als centrale spits een belangrijke rol zal invullen. In de voorbije wedstrijd tegen KV Oostende bleek al dat Beerschot vaak via de centrale as hun aanvallen opzette, waar er meer gevaar uit voortkwam dan via de flanken. Eleke zal het graag gezien hebben, maar hij moet de komende partij tegen Zulte Waregem nog geduld uitoefenen omdat hij nog niet speelgerechtigd is door de administratieve afhandeling van zijn transfer. 

POLL: Wordt Eleke een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

4
4
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

73
73
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

38
38
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

386
386
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

125
125
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

154
154
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

610
610
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

181
181
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

546
546
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

941
941
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

228
228
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

139
139
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

610
610
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

56
56
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

E&eacute;n van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

151
151