Dennis out, Edmilson in: Club Brugge trekt nieuwe lijn door

Dennis out, Edmilson in: Club Brugge trekt nieuwe lijn door

Het gerucht sleept intussen al meer dan een maand aan, maar volgens RTBF zit er nu dan toch schot in de zaak. Club Brugge hoopt zich eerstdaags te versterken met Junior Edmilson, de ex-winger van Standard die het offensief compartiment in Jan Breydel een flinke boost moet geven én vooral een nieuwe injectie aan creativiteit moet bieden. Zeker indien Emmanuel Dennis straks vertrekt.

Daar ziet het alleszins alsmaar meer naar uit, want de 22-jarige Nigeriaan wordt duchtig in verband gebracht met Atalanta. Bovendien ontbreekt hij in de wedstrijdkern voor de verplaatsing naar Eupen, officieel omwille van een blessure opgelopen op training. In een filmpje op de sociale mediakanalen van Blauw-Zwart zagen aandachtige kijkers nochtans hoe de wispelturige aanvaller, die op speeldag één tegen Charleroi na een verstoorde voorbereiding als een van de weinigen op de afspraak was, zich niet leek te sparen tijdens de oefensessies. Uiteraard is het mogelijk dat Dennis nadien niet fit genoeg werd beschouwd of Club simpelweg geen risico's wil nemen, maar hoe dan ook lijkt een afscheid nabij.

TERUG NAAR 4-3-3

De landskampioen wil dan wel minstens een twintigtal miljoen vangen, waarmee het een forse winst zou boeken op de dribbelkont. Nog niet in de orde van wat AA Gent op recordtransfer Jonathan David verdiende, maar met een aankoopprijs van amper 1,3 miljoen wel in lijn met de Brugse topman Wesley Moraes. Voor die bescheiden som moest de tiener in de zomer van 2017 in de voetsporen treden van ene José Izquierdo, die op het punt stond te verkassen voor een toenmalig clubrecord van 15 miljoen. Al was het uiteindelijk Anthony Limbombe die met verve de ontstane leegte op de linkerflank invulde.



Dennis maakte in zijn eerste seizoen dan weer sporadisch indruk als centrumspits, een positie waar hij na zijn tijdelijke transformatie tot fullback in de voorbije jaargang naar terugkeerde. De polyvalente kracht fungeerde in zijn drie jaar bij Club dan ook quasi uitsluitend in een 3-5-2 systeem, al wil Philippe Clement daar blijkbaar toch bij voorkeur vanaf stappen. Net zoals in het begin van de vorige campagne koos de coach tegen Charleroi immers voor zijn geliefkoosde 4-3-3 formatie, waarin Dennis telkens op de vleugel werd geplaatst. De vergaande interesse in Edmilson lijkt dus een nieuwe hint in die richting.

DEFENSIEVE DENNIS

De Braziliaanse Belg voelt zich namelijk veruit het best in zijn sas als links –of rechtsbuiten. Hoewel hij in theorie tevens als schaduwspits uit de voeten kan, een van de redenen waarom we hem eerder als opvolger van Dennis dan van Krépin Diatta – die andere potentiële vertrekker – bestempelen, zit zulk een klassieke opstelling hem dus als gegoten. Welke flank maakt dan weinig uit, want in tegenstelling tot destijds bij Standard speelt Edmilson in Qatar tegenwoordig vooral op rechts. Diatta, wiens afscheid veel minder nabij lijkt dan dat van Dennis, verhuisde vorige week al naar de overkant. Een voorteken?



Voor de rol van de Senegalees als eenzame flankspeler, die Clement anders dan voorganger Ivan Leko ook aan Dennis niet toevertrouwt, oogt de ex-Rouche alleszins een pak minder geschikt. Meer nog: ondanks de steken die hij geregeld laat vallen, heeft zelfs Dennis zélf op defensief vlak heel wat meer te bieden. Zijn fysieke vermogens en talloze inspanningen worden per slot van rekening af en toe wat onderschat. Alle goede wil, motivatie en ambitie om zich in de kijker van bondscoach Roberto Martinez te spelen ten spijt, zien we Edmilson misschien niet meteen in staat om diezelfde arbeid te verrichten.

HOOP & VREES
Zijn hoop op het EK moet de fans trouwens geruststellen dat de winger niet als een volgevreten vedette terugkeert uit de zandbak. Een maand geleden haalden we immers niet alleen al aan dat er qua niveau positieve én negatieve precedenten bestaan, met Hamdi Harbaoui en Imoh Ezekiel als respectievelijke voorbeelden, maar wezen we ook op de vrees voor een nieuwe onruststoker als Mbaye Diagne. Verder alludeerden we op een mogelijke huur met een aankoopoptie hoger dan zijn geschatte waarde van 3,5 miljoen. De 15 (!) miljoen waarvan sprake is, komt alvast akelig dicht in Diagne (13 miljoen) zijn buurt.



Na alle successen met groeibriljanten zoals Izquierdo, Wesley, Dennis en Diatta, lijkt Vincent Mannaert op dat gebied dus eveneens een andere weg te zijn ingeslagen. Natuurlijk is er nog plek voor verhoopte goudhaantjes als Odilon Kossounou of Youssouph Badji, maar in de jacht op dominantie en Europese glorie zet Blauw-Zwart tevens steeds vaker in op iets meer doorwinterde pionnen. Tot dusver veelal voltreffers, met Simon Mignolet, Simon Deli, Éder Balanta en Eduard Sobol als exponenten, al zitten er hier en daar uiteraard ook al eens kemels – en dure grapjes – zoals Diagne of Michael Krmencik tussen.

PERFECT PLAATJE

Percy Tau drukte evenmin zijn stempel, terwijl Federico Ricca wél een waardevolle pion in de breedte bleek. Wat haast al deze recente aanwinsten echter gemeen hebben, is dat ze ongeveer 25 jaar oud waren toen ze in Jan Breydel arriveerden. Spelers met enige ervaring die zowat op het piek van hun kunnen zitten dus, maar toch ook nog wat progressiemarge en vooral doorverkoopwaarde bezitten. Een plaatje waar de 25-jarige ex-Kanarie perfect in past, al valt wel te betwijfelen of zijn nogal prijzige optie zelfs bij een geslaagd seizoen gelicht wordt. Tenzij er dan alweer een overnemer klaarstaat vanzelfsprekend.



Hoe dan ook zou het van Edmilson de duurste inkomende transfer aller tijden in de Jupiler Pro League maken, dus in dat geval moet hij de hoge verwachtingen misschien zelfs wel overtreffen. Iets waar we de man met de vele tattoos evenwel gerust toe in staat achten. Niet alleen klokte hij in Sclessin na 2,5 jaar op jonge leeftijd af op 23 goals en 12 assists in 91 matchen, ook bij Al-Duhail liet de Luikenaar zich niet onbetuigd. Hoewel we ons vragen kunnen stellen bij het niveau, was hij er met 11 doelpunten en negen assists toch betrokken in 20 treffers in 50 duels – met vooral dit seizoen een sterke campagne.

DUO MET DIATTA
Wat dat betreft legt Edmilson iets betere cijfers voor dan Dennis, die blijft steken op respectievelijk 28 en 10 stuks in 104 optredens voor Club. Al is het verschil qua pure productie miniem, nogmaals een teken dat de bijdrage van de Nigeriaan toch vaak wordt onderschat. Zijn impulsen zullen dus sowieso worden gemist, maar wat kan Edmilson in de plaats brengen? Om te beginnen is onze landgenoot veel meer de man van de assist, voornamelijk in de vorm van strakke en gerichte voorzetten. Een manco van het huidige Blauw-Zwart, dat een betere toevoer naar de spitsen – én Hans Vanaken – kan gebruiken.



Het is dan ook een van de voornaamste argumenten om de winger op rechts in een 4-3-3 te posteren, met aan de overkant de quasi tweebenige Diatta in dezelfde rol. Al zou de omgekeerde combinatie van het dodelijk duo dan weer voor meer gevaar uit de tweede linie zorgen, eveneens een welkom wapen om gesloten defensies open te breken. In die zin zijn de kanonskogels van Edmilson een schril contrast met Dennis, die flink wat minder buskruit in de benen heeft. In het algemeen biedt die eerste zo dus simpelweg meer concrete dreiging, zowel door anderen in stelling te brengen als door zelf uit te halen.

HAAST EN SPOED …
Daartegenover staat dus wel een verlies aan rauwe fysieke kracht én een tikkeltje onvoorspelbaarheid, al bewees ook Edmilson zich reeds als een dartele dribbelaar. Bovendien is hij, net zoals Dennis, iemand die teert op de grote momenten. Die laatste schitterde zo dit seizoen tegen Real Madrid en Manchester United, terwijl zijn potentiële opvolger in het verleden graag de glansrol in PO I op zich nam. Wie weet doet hij dat huzarenstukje straks dus over in een Blauw-Zwart tenue, al blijft het – zeker met Antwerp nog op de loer – nog altijd afwachten of het nu ook werkelijk tot een akkoord tussen alle partijen komt.



Zo ja, trekt Club zowel in haar transferbeleid als wat de toekomstige formatie op het veld betreft de nieuwe lijn allicht dus door om Dennis zijn vertrek op te vangen. Diens afscheid lijkt tenslotte stilaan onafwendbaar, of toch van zodra een geïnteresseerde ploeg met de nodige miljoenen over de brug komt. Geld waar ze in Jan Breydel echter niet op hoeven te wachten om Edmilson te huren, wat betekent dat die deal mits een doorbraak in het dossier snel kan worden beklonken. Voor een groot deel van de Brugse aanhang, die al een hele zomer lang ligt te popelen om vers bloed, mag er alvast haast achter worden gezet. Zeker mocht het straks, zónder Dennis, misgaan in Eupen.

POLL: Wie is volgens u een betere speler?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

10
10
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

104
104
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

20
20
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

145
145
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

152
152
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

77
77
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

187
187
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

27
27
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

168
168
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

67
67
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

170
170
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

69
69
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

161
161
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

180
180
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

407
407