Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

Foto: Dromen zonder David: waarom AA Gent een titelkandidaat blijft

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel is nu dan toch door de kerk. De Buffalo's peuteren bij Lille een Belgische recordsom los voor Jonathan David, wiens prijskaartje zelfs nog de kaap van 30 miljoen zou overschrijden. Wij wensen het goudhaantje alvast veel succes in Frankrijk en twijfelen er geen seconde aan dat hij er de schoenen van Victor Osimhen zal kunnen vullen. Rest alleen nog de vraag in welke mate zijn vertrek de titelambities in de Ghelamco Arena beïnvloedt.

Terwijl ook andere clubs zoals Antwerp voorzichtig een gooi willen doen naar het hoogste schavot, zijn de verwachtingen bij de huidige vicekampioen per slot van rekening nog altijd het meest uitgesproken. AA Gent wil de kloof met Club Brugge niet alleen dichten maar in één klap overbruggen, waarvoor het David liefst nog een jaar langer aan boord had gehouden. Of dat bleef Michel Louwagie toch telkens volhouden, zelfs wanneer zulk een verlengd verblijf alsmaar meer op een utopie begon te lijken. Vermits we de geslepen architect van de Buffalo's niet van een gebrek aan realiteitszin verdenken, nemen we dus aan dat het hier slimme verkooppraatjes om de prijs op te drijven betrof. Tenslotte gelden ook in het voetbal de regels van vraag en aanbod – én blijkt er post-corona nog steeds genoeg geld voorhanden.

PRIMUS ZONDER PRIJZEN

Toch nemen de Gentenaren ongetwijfeld met een dubbel gevoel afscheid van hun sterspeler. Hoewel aan de strenge en uiterst lucratieve voorwaarden voor een transfer werd voldaan, zal vooral coach Jess Thorup immers beseffen wat dat op sportief vlak voor zijn elftal betekent. Zo was David in de voorbije campagne, pas zijn tweede als voltijds lid van de A-kern, goed voor maar liefst 18 goals en acht assists in 27 optredens – waarmee hij dus betrokken was in 26 van de 59 Gentse doelpunten en zich co-topschutter mocht noemen. Tel daarbij nog zijn productie op het Europese toneel, en de polyvalente aanvaller klokte in totaal af op respectievelijk 23 en 10 stuks in 40 wedstrijden. En dat op amper 20-jarige leeftijd: een straffe prestatie.Zijn eindbalans in de Ghelamco Arena geeft zo 37 treffers en 15 assists in 83 matchen aan, een formidabel rapport. Prijzen leverde het echter niet op, zelfs geen individuele exemplaren. Nochtans had David, met alle respect voor laureaat Yari Verschaeren, in januari gerust de trofee als Belofte van het Jaar in ontvangst mogen nemen. Niet dat de Anderlecht-jonkie geen mooie winnaar is, verre van zelfs, maar het ontbreken van David zijn naam van David in de erelijst zal zo toch voor altijd een gemiste kans blijven. De jonge Canadees finishte in de hoofdverkiezing zélf overigens als vijfde in de stand, terwijl Verschaeren daar welgeteld nul punten wist te sprokkelen. Gent bleef zo ontgoocheld achter, al malen Louwagie en co daar vast al lang niet meer om.

WEER WERK OP DE PLANK (?)

Wat dan weer niet inhoudt dat het bestuur van de Buffalo's nu blij achterover kan leunen, want het vertrek van David betekent volgens de meeste waarnemers dat er terug flink wat werk op de plank ligt. Hoewel het Gentse huiswerk volgens velen recent nog af was, zeker voorafgaand aan de nederlaag bij STVV, werd bij de status als voornaamste uitdager voor de titel namelijk toch haast overal dezelfde asterisk geplaatst. Ondanks alle nieuwkomers zou die tenslotte een flinke knauw krijgen mocht het toptalent werkelijk de deuren achter zich dichtslaan, zo klonk het alom, een scenario dat zich weldra dus lijkt te voltrekken. Als het nummer twee van vorig seizoen trouw wil blijven aan haar forse doelstellingen, moet er in dat opzicht dan ook iets bij.Nochtans hield Gent zich vorig jaar in december vrij goed staande toen David er even tussenuit moest om de dood van zijn moeder te verwerken. Na de bekeruitschakeling in Charleroi won het elftal van Thorup in de Europa League immers van Oleksandriya en werd in eigen land tevens Zulte Waregem geklopt, weliswaar gevolgd door een uitschuiver in Oostende. Al hadden die twee nederlagen allicht ook wat met het gekende uitcomplex te maken. Met het goudklompje louter als invaller ging de vicekampioen trouwens eveneens onderuit in Moeskroen, maar nam het wél drie punten mee in Kortrijk. Ook thuis tegen Standard trok Gent zo aan het langste eind, waarbij David als wisselspeler wel zelf de wedstrijd deed kantelen – én besliste.

OPTIES VOOR THORUP

Daarmee willen we het belang van de kersverse recordtransfer voor zijn nu ex-werkgever zeker niet minimaliseren, want uiteraard kostte zijn gemis punten. En kon Gent hem ook zondag in Sint-Truiden maar al te goed gebruiken. Ondanks de enorme productie die verloren gaat bij zijn afwezigheid, een euvel waar Thorup zich straks dus definitief de kop over mag breken, is het evenwel niet zo dat diens troepen vorig seizoen dan prompt als een kaartenhuis in elkaar zakten. Ook nu heeft de Deen op papier voldoende opties voorhanden, te beginnen met Roman Bezus. In de zomer ei zo na reeds afgedankt als flop, maar vorig seizoen vooral bij gebrek aan landgenoot Roman Yaremchuk een revelatie in de rol van David – die toen een rij vooruit schoof.Verder is het uitkijken naar Giorgi Chakvetadze, tenminste indien hij eindelijk fit wordt bevonden. De nog altijd pas 20-jarige Georgiër werd nog vóór er ooit sprake was van David eigenlijk al getipt als de coming man in de Ghelamco Arena, hoge verwachtingen die hij wie weet nog steeds waar kan maken. Ook naar de concrete plannen met Niklas Dorsch blijft het voorlopig gissen. De nieuwe dirigent uit Duitsland kan op zowat alle posities op het middenveld uit de slag en lijkt zo de ideale pion voor Thorup zijn ruit. Mogelijk pakt hij daar het plekje van Vadis Odjidja in, die dan zelf wat hoger kan gaan voetballen. De draaischijf zou er qua goals natuurlijk voor minder rendement zorgen dan David, maar kan wel helpen om het defensief evenwicht beter te bewaren.

ONVERMIJDELIJK VERLIES

Een wat offensiever ingestelde kandidaat uit de eigen kleedkamer om de honneurs achter het spitsenduo waar te nemen, is Anderson Niangbo. We zouden het tussen al het huidige transfergeweld haast vergeten, maar de Ivoriaan werd in januari nog voor vier miljoen in huis gehaald – tegenwoordig goed voor de vierde plaats in het lijstje van duurste Gentse aankopen aller tijden. Vorig weekend mocht hij alvast reeds invallen voor Bezus, een kans die de polyvalente aanvaller gezien zijn fikse kostplaatje en nuttig profiel vast vaker zal krijgen. Tot slot zijn er nog enkele onorthodoxe oplossingen, waarbij zelfs Yaremchuk de taak van David zijn eigen invulling kan geven – en zo plaats maken voor die andere Duitse aankoop Tim Kleindienst in de punt.Ook een systeemwissel kan een uitweg bieden, met als nadeel echter dat Gent behalve de jonge Dylan Mbayo weinig wingers in de rangen telt. Al kunnen Yaremchuk en Niangbo daar desnoods wel uit de voeten. Hoewel het nakend afscheid van David hoegenaamd geen cadeau is voor Thorup, beschikt hij in theorie in zijn huidige selectie dus toch al over een pak alternatieven om diens vertrek op te vangen. Ondanks het verlies aan kwaliteit, wat evenwel allicht ook bij een rechtstreekse opvolger het geval zou zijn, zijn we er dus niet helemaal van overtuigd dat de Buffalo's nu in zeven haasten op zoek moeten naar hetzelfde type. Per slot van rekening is de kans sowieso erg klein dat één enkele aanwinst zulk een sleutelfiguur zomaar kan vervangen.

DROMEN ZONDER DAVID

Gent ziet natuurlijk wel een pak miljoenen binnenstromen om mee aan de slag te gaan, al moet er wel nog rekening worden gehouden met de financiële impact van het coronavirus en bieden zelfs peperdure transfers geen garantie op succes. Bovendien zitten Louwagie en co straks ook qua timing met een dilemma opgezadeld. Profiteren ze in de Ghelamco Arena van de uitgestelde deadline tot begin oktober om nog even af te wachten hoe de zaken evolueren, en vervolgens indien nodig pas aan het einde van de mercato toe te slaan? Of wil Gent met het oog op de Champions League-voorrondes, waar het midden september reeds aan de bak moet, geen enkel risico nemen en probeert het zich dadelijk na zijn verkoop alweer te wapenen met de inkomsten voor David? Mocht dat het geval zijn, raden wij de ambitieuze vicekampioen alvast aan dat geld elders te spenderen.Vooral achterin dan, waar nog veel ruimte voor verbetering is. Meteen een adequate vervanger voor David vinden, lijkt tenslotte toch een onmogelijke missie. Hoewel zijn vertrek vanzelfsprekend dus een serieuze handicap vormt, zijn wij echter wel niet bereid om de Gentse titelkansen daarom op te bergen. Zeker als Club Brugge dit keer meer steken laat vallen, blijft er immers genoeg kwaliteit aanwezig. Zelfs op zijn positie. Een dure investering in een nieuwe topper om hopelijk tóch in David zijn schoenen te treden, is wat ons betreft dan ook evenmin een absolute must. Op voorwaarde tenminste dat AA Gent vooral als collectief wat sterker voor de dag komt en in geen enkele linie nog zwakke schakels kent. Thorup mag het alleszins hopen, want zijn contract loopt nog steeds volgende zomer af. De Deen weet dus wat hem te doen staat. Ook zonder David of eventuele versterking.

POLL: Denkt u dat AA Gent zonder David nog kans maakt op de titel?

Clement op gevaarlijk pad met recidivist Dennis

Eerste Anderlecht-transfer staat al vast: "Heel tevreden"

'Mourinho duwt dure vogel zonder pardon naar uitgang'

Vandaag 24 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht moet drastisch ingrijpen na wanprestatie

Hoewel RSC Anderlecht nog maar voor de tweede keer dit seizoen de boot inging, de prestatie tegen ...

770
{insert image alt}

Bookmaker schat kansen op Brugse CL-stunt in!

Nadat de clubcompetities zich afgelopen weekend terug op gang trokken, gaat ook het Europese voetbal ...

128
{insert image alt}

Clement op gevaarlijk pad met recidivist Dennis

De reden voor de niet-selectie van Dennis is dus bekend, en zoals ze het bij Het Nieuwsblad ...

45
{insert image alt}

Eerste Anderlecht-transfer staat al vast: "Heel tevreden"

Anderlecht ging afgelopen weekend pijnlijk onderuit bij Beerschot met 2-1, en dat met hun nieuwste ...

96
{insert image alt}

'Mourinho duwt dure vogel zonder pardon naar uitgang'

Tottenham Hotspur is bezig aan een goede periode en staat sinds afgelopen weekend zelfs mee aan de ...

78
{insert image alt}

Losada laat zich uit over vertrek: "Antwerp zou niet kunnen"

Beerschot VA blijft dit seizoen hoge toppen scheren in de Jupiler Pro League. Zondagmiddag legden de ...

138
{insert image alt}

Mignolet duidelijk over toekomst bij Club Brugge

Hoewel het alleen aan de leiding staat in de Jupiler Pro League en ook al de nodige punten ...

366
{insert image alt}

Griezmann speelt open kaart over situatie met Messi

Er is in Spanje veel te doen omtrent de relatie van Antoine Griezmann en Lionel Messi bij FC ...

121
{insert image alt}

Brys furieus: "Ze moeten hem levenslang verbannen!"

Promovendus Oud-Heverlee Leuven is er maandagavond niet in geslaagd om zijn vierde thuiszege op rij ...

291
{insert image alt}

Bankzitter geeft visitekaartje af aan Kompany en co

RSC Anderlecht was bezig aan een knappe opmars in het klassement, maar werd zondag nog eens ...

237
{insert image alt}

Opstelling Club: Clement schuift met pionnen tegen Dortmund

Club Brugge hoopt nog steeds om dit seizoen te overwinteren in de Champions League. Maar om die ...

314
{insert image alt}

Toestand Boskamp zorgt voor onrust in Nederland

Jan Boskamp is inmiddels alweer 72 jaar, maar blijft een voetbaldier in hart en nieren. In ons land ...

338
{insert image alt}

'Belangrijk duo bevindt zich op dun ijs bij Standard'

Hoewel de club nog steeds op een gedeelde vierde plaats staat in het klassement, gaat het sportief ...

148
{insert image alt}

'Inter pleziert Lukaku met komst Bayern-middenvelder'

De geluiden dat Internazionale afscheid wil nemen van Christian Eriksen worden steeds hardnekkiger. ...

144
{insert image alt}

'Verschueren heeft grote plannen met nieuwe positie bij RSCA'

RSC Anderlecht kondigde maandagavond een zoveelste verandering aan binnen de top van de club. De ...

366
{insert image alt}

'Oorzaak bekend voor disciplinaire schorsing Dennis'

In de Champions League gaat Club Brugge dinsdagavond op bezoek bij Borussia Dortmund. Coach Philippe ...

1116

Gisteren 23 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel duidt lichtpunt bij Anderlecht aan

Een uitgekookt Beerschot toonde zich gisteren te sterk voor RSC Anderlecht. Bij Kompany en co ...

301
{insert image alt}

Engelse fans ergeren zich aan Dendoncker: "Wat is er gebeurd met hem?!"

Leander Dendoncker groeide dit seizoen uit tot een onbetwistbare basispion bij Wolverhampton. De ...

200
{insert image alt}

Beerschot-uitblinker oogst lof: "Hij won de strijd van Lokonga met een KO"

Beerschot kroonde zich gisteren tot overwinnaar in de 'paars-witte' strijd tegen Anderlecht. Ismaila ...

133
{insert image alt}

Dortmund-fans ongerust: "Club zal zich niet zomaar gewonnen geven"

Terwijl de Club-fans ongetwijfeld uitkijken naar het treffen met Borussia Dortmund, waakt men in ons ...

228
{insert image alt}

OHL en STVV sluiten speeldag af met gelijkspel

Oud-Heverlee Leuven en STVV sloten vanavond de dertiende speeldag van de JPL af. Op het veld van ...

64
{insert image alt}

Milan komt met duidelijkheid over blessure Saelemaekers

Alexis Saelemaekers is dit seizoen uitgegroeid tot één van de vaste waarden bij het Italiaanse AC ...

99
{insert image alt}

Clement gelooft in stunt: "Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal"

Club Brugge staat morgen voor een loodzware opdracht in Duitsland. Op het veld van Borussia Dortmund ...

91
{insert image alt}

Standard-flop vindt onderdak in Engeland

Alen Halilovic werd tijdens zijn tienerjaren nog gezien als één van de grootste voetbaltalenten ...

64
{insert image alt}

Anderlecht geeft tekst en uitleg bij wissel aandeelhouders

Michael Verschueren verraste vriend en vijand door de aandelen van Alexandre Van Damme en Jo Van ...

566
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over betwistbare fase rond Haroun

Royal Antwerp FC kon zich tegen KV Oostende niet van een nieuwe driepunter verzekeren. The Great ...

204
{insert image alt}

RSCA-fans verliezen het vertrouwen: "Vaarwel Anderlecht"

Enkele uren geleden raakte bekend dat er bij RSC Anderlecht een heuse reorganisatie in het ...

1052
{insert image alt}

Batshuayi en Benteke kunnen verlies niet voorkomen

Het Engelse Crystal Palace is er niet in geslaagd om de aansluiting met de top van de Premier League ...

55
{insert image alt}

Mata vs. Haaland: "Wie de snelste is? Dat zullen we morgen zien"

Club Brugge neemt het morgenavond op tegen Borussia Dortmund in het Signal Iduna Park. Als ...

123
{insert image alt}

Brys kiest voor drie nieuwe namen, Muscat wijzigt op twee posities

Oud-Heverlee Leuven en STVV sluiten vanavond de dertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In ...

41
{insert image alt}

Verdwijnt Ibrahimovic uit FIFA21? "We gaan dit onderzoeken"

Zlatan Ibrahimovic is momenteel topschutter in de Italiaanse Serie A. De legendarische Milan-spits ...

367