Waarom Messi zwetend wakker wordt van machtige cijfers King Kev

Waarom Messi zwetend wakker wordt van machtige cijfers King Kev

Assistkoning. Niemand die de titel meer verdient dan Kevin De Bruyne, King Kev voor zijn trouwste bewonderaars. De 74-voudige Rode Duivel verdeelt en heerst immers meer dan ooit over de Engelse velden, waar hij zich met assist nummer 20 van het seizoen voor eeuwig op gelijke hoogte met ene Thierry Henry schaarde. Een evenaring van een iconisch record waarmee onze landgenoot zich na amper vijf jaar in de Premier League nu al tot een eeuwige legende over Het Kanaal kroont.


En dan voelt de 29-jarige draaischijf van Manchester City zich eigenlijk nog tekort gedaan, want in zijn ogen staat de teller zelfs op 22 stuks. Helaas besloot de Engelse voetbalbond om twee van zijn pareltjes tegen Arsenal teniet te doen, met als gevolg dat De Bruyne aan de top dus nog het gezelschap van de voormalige Gunners-spits en assistent van de Rode Duivels moet dulden. En zowaar niet eens zijn beste persoonlijke prestatie tot dusver in zijn carrière neerzet.

VAN BELGIË TOT ENGELAND
In zijn laatste volledige campagne bij Wolfsburg deed De Bruyne namelijk nog één assist beter, wat hem toen ook in de Bundesliga uiteraard het hoogste schavot bezorgde. Vervolgens trok de vroegere Chelsea-flop terug naar Engeland, waar hij in het Etihad Stadium dit keer wél meteen zijn draai vond. Na reeds negen assists in zijn eerste jaargang onder Manuel Pellegrini bleek de intrede van Pep Guardiola daarna bovendien een godsgeschenk voor de middenvelder. Die voegde prompt 10 stuks toe aan zijn totaal en stootte voor het eerst Mesut Özil van de troon als beste aangever in de Premier League.



Het volgende seizoen schreef De Bruyne 'slechts' 16 beslissende passes achter zijn naam, wat echter volstond om de individuele titel voor de tweede keer op rij binnen te rijven. Na één jaar onderbreking, waarin de ex-Genkie vooral geteisterd werd door blessureleed, is het nu dus al voor de derde keer in de laatste vier jaar prijs. De man die behalve in Duitsland eerder op jonge leeftijd ook in de Jupiler Pro League duchtig zijn stempel drukte, liet er zo geen gras over groeien om ook de meest gemediatiseerde competitie naar zijn hand te zetten. En naam te maken als misschien wel de beste foerier ter wereld.

MAATS & SLACHTOFFERS
Zonder zijn ploegmaats zou het hem evenwel allemaal niet gelukt zijn, zo benadrukt de nuchtere Drongenaar graag. De dankwoorden mogen dan in de eerste plaats uitgaan naar scherpschutter Sergio Agüero, die in de voorbije campagne zes keer wist te scoren op aangeven van De Bruyne. Vier keer was Raheem Sterling het target, drie keer mocht Gabriël Jesus zich de afwerker van dienst noemen en ook David Silva trapte tweemaal raak na een voorzet van zijn mede-dirigent. Diens overige vijf assists werden tot slot verdeeld onder Bernardo Silva, Rodri, Phil Foden, Riyad Mahrez en Aymeric Laporte.



Wanneer De Bruyne aan de bal is, vormt iedereen dus een gevaar. Zeker voor kelderploegen Watford en Aston Villa, die elk drie keer het slachtoffer werden van zijn vista. West Ham, Sheffield United en Tottenham kregen ieder dan weer twee assists om de oren, waarmee de Rode Duivel dus wel opvallend vaak uitpakt tegen iets meer bescheiden tegenstanders. Tegen de overige teams in de top vier geraakte hij per slot van rekening niet verder dan één stuk tegen landskampioen Liverpool. Nochtans tekent KDB normaal wel degelijk present voor de grote momenten, zo getuigt zijn glansprestatie in Madrid.

MEE MET MESSI
Het assistfenomeen, die post-corona nog vier finale passes uitdeelde, vindt overigens tevens zélf geregeld de weg naar de netten. In deze campagne zit De Bruyne zo toch ook weer aan 13 doelpunten, waarmee hij in totaal dus rechtstreeks betrokken was bij maar liefst 33 treffers in 35 optredens – een onwaarschijnlijke ratio. Over alle competities heen liet onze landgenoot zelfs reeds 15 goals en 23 assists optekenen, wat betekent dat ook de prestatie in zijn laatste boerenjaar bij Wolfsburg – 16 rozen en 28 assists – in het vizier ligt. Tenminste, indien de Champions League nog enig succes oplevert.



Hoe dan ook mag het duidelijk wezen dat King Kev altijd en overal op het scorebord verschijnt, is het niet als aangever dan wel als de man die zelf de trekker overhaalt. Geen wonder dus dat Guardiola hem bijna op dezelfde hoogte als niemand minder dan Lionel Messi plaatst. Ook De Bruyne legt tenslotte ronduit duizelingwekkende cijfers voor. In totaal zit hij op clubniveau nu aan 173 assists in 449 wedstrijden, een indrukwekkend gemiddeld van ongeveer één beslissende pass per 2,60 matchen. Dankzij zijn eveneens imposante jaargang doet Messi met een ratio van 2,56 maar net iets beter.

PREMIER LEAGUE LEGENDE
Wanneer we ons beperken tot zijn periode in loondienst van de Citizens troeft De Bruyne, die bij de Rode Duivels met 34 stuks in 74 interlands zowaar nóg wat fraaiere cijfers voorlegt, echter zelfs de superster van Barcelona af. De balans staat daar nu op 89 assists in 220 optredens, goed voor een gemiddelde van één precieze steekbal, strakke voorzet of scherp aangesneden hoekschop per 2,47 duels. Dit seizoen werd hij na vier speeldagen op die manier reeds de speler die het snelst de kaap van 50 assists in de Premier League wist te ronden, nu staat na vijf jaar tijd dus een nog historischer record op zijn palmares.



De slagkrachtige oliesjeiks achter Manchester City hebben zich hun investering van 76 miljoen dan ook ongetwijfeld nog niet beklaagd. Al bij al blijkt het achteraf gezien immers een koopje voor een regelrechte Premier League-legende. Én potentiële Gouden Bal-winnaar, want met zijn nieuwste huzarenstukje zet De Bruyne de jacht op de troon van Messi meer dan ooit in. Of hoe de Argentijn vast met argusogen toekijkt hoe zijn positie aan de top van de piramide in gevaar wordt gebracht door een bescheiden Belg. De onderscheiding als Speler van het Jaar moest hij nog aan Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson laten, maar laat er geen aarzeling over bestaan: de enige échte koning van Engeland is King Kev.

POLL: Is De Bruyne volgens u nu al een Premier League-legende?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

16
16
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

64
64
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

343
343
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

353
353
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

55
55
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

133
133
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

76
76
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

336
336
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

593
593
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

55
55
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

239
239
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

85
85
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

203
203
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

578
578